Categorii
Gradina

Parthenocissus, vita decorativa canadiana

vita canadiana

Vita canadiana este o liana, un arbust urcator, foarte puternic, putin pretentios, cu un ritm rapid de crestere si de o mare valoare ornamentala, in special pe timpul toamnei, cand frunzele lui de un verde lucios, inchis, devin galben-portocalii sau rosii.


Se intinde cu repeziciune pe ziduri, nu are nevoie de sustinere, deoarece radacinile aeriene au niste ventuze care se prind usor de orice suport. Vita decorativa poate imbraca o pergola, un chiosc din gradina, sau poate forma un frumos covor pe sol.

Sunt mai multe soiuri de vita canadiana decorativa, cele mai cunoscute fiind Parthenocissus quinquefolia si Parthenocissus tricuspidata, care pot ajunge la 15-20 metri inaltime.

Conditii de mediu

Vita canadiana nu este pretentioasa in privinta solului; un pamant normal de gradina, eventual putin imbunatatit cu compost sau pamant de frunze ii este suficient. Creste si se coloreaza frumos intr-un loc insorit, dar tolereaza si semiumbra. Este foarte rezistenta la ger.

Plantare si inmultire

Daca am achizitionat o vita in vederea plantarii, este bine sa o tinem o noapte intr-un vas cu apa pentru ca radacina sa aiba suficienta umezeala. Vom sapa o groapa potrivita ca marime, astfel ca radacina plantei sa fie acoperita de pamant. Dupa plantare vom tasa bine pamantul si vom uda abundent.

Inmultire vita canadiana

Vita decorativa se inmulteste prin butasi lemnificati, care se taie in februarie, in portiuni lungi de 3 ochi, se stratifica si se planteaza primavara direct in gradina, lasandu-se un singur ochi la nivelul solului.

Ingrijire vita decorativa

Vita canadiana decorativa nu necesita ingrijire speciala. In cazul in care vrem sa ii dam o anumita forma se poate tunde foarte usor.

6 răspunsuri la “Parthenocissus, vita decorativa canadiana”

[…] – Daca aveti balconul amplasat pe partea nordica, unde umbra persista in cea mai mare parte a zilei, e bine sa alegeti urmatoarele plante si flori: cercelusul sau fuchsia, begonia, impatiens sau sporul casei, diverse specii de ferigi iubitoare de umbra, leandrul, ienupar pitic, tuia de ghiveci, iar pentru decorarea peretilor din balcon puteti alege spectaculoasa vita canadiana. […]

nicole, tu ai cumparat de pe gradina bakker pana acum? ca eu am citit pe diverse forumuri ca este riscant sa cumperi online plante vii… nu stii daca mai ajung la fel de vii la destinatie.

Eu am luat de pe olx de la cineva din Timisoara si cu transport a ajuns la 0.80 bani butasul. Sper sa se prinda

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *