Categorii
Gradina

Primule, culori vesele in gradina

flori primule

Primulele sunt flori de primavara, infloresc din martie pana in mai sau chiar mai tarziu, daca temperaturile nu sunt foarte crescute. Fac parte din familia Primulaceae si se prezinta intr-o mare varietate de forme si culori.


Se cunosc in jur de 400 de specii de primule. Sunt plante de talie mica, cu florile stranse ca intr-un buchetel, inconjurate de frunze. Diversitatea culorilor este foarte mare: pot fi albe, in nuante de la galben deschis la portocaliu, sau in nenumarate nuante de rosu.

Se spune ca primulele plantate in gradina casei feresc proprietarii si animalele lor de boli si farmece.

Conditii de mediu

Primulele nu se simt in largul lor in bataia directa si puternica a soarelui. Ca atare se va alege un loc umbros in gradina pentru plantarea lor. Pamantul de gradina este multumitor pentru primule si daca i se va adauga turba sau pamant de frunze va fi cu atat mai bine pentru calitatea florilor.

Plantare si inmultire primule

Primulele se pot planta in februarie-martie, direct in gradina, daca iarna nu a fost prea lunga si grea. Ele chiar nu rezista in spatii inchise, nu sunt flori de interior, avand nevoie de aerisire. Gasim in magazinele de specialitate o mare varietate de primule, asa ca ne putem alege flori in culorile si formele dorite.
Inmultirea se face prin seminte, insamantarea facandu-se in februarie-martie, cand e mai racoare, sau prin despartirea tufelor, primavara inainte de inflorire, sau toamna dupa trecerea florilor.

Ingrijire primule

Primulele vor fi udate de 2-3 ori pe saptamana, cu grija sa nu ii udam florile. Solul trebuie sa fie umed tot timpul, dar nu imbibat cu apa. Se vor curata frunzele si florile care se usuca, in felul acesta li se va prelungi perioada de inflorire. O data cu trecerea perioadei de inflorire, primula se usuca si dispare, dar ea va rasari din nou in primavara urmatoare. Pe timpul iernii este rezistenta, dar pentru mai multa siguranta se poate acoperi solul cu un strat de frunze uscate.

In caz de surplus de apa poate fi afectata de mucegai, in timp ce lipsa de umiditate poate duce la aparitia paianjenului rosu. Se va trata, in caz de nevoie, cu insecticid.

3 răspunsuri la “Primule, culori vesele in gradina”

Imi place f.f.f. mult forum casadex ! Este un site extrem de util cu multe informatii in diverse domenii legate de CASA.Felicitari ! Vreau mereu sa raman abonata .Am recomandat si prietenilor mei.Cu deosebita stima, Molnar Doina, Padurea Neagra, jud. Bihor.

Vreau sa plantez in ghivece de 10.5cm primule in solar si as vrea sa fie inflorite pe data de 10-15 februatie. Cand trebuie sa plantez semintele? In ce luna?

Buna, Cristian!

Din pacate, nu avem un raspuns exact pentru tine. Cred insa ca primulele ar avea nevoie de aproximativ 5 luni pentru a ajunge din stadiu de seminte in stadiul de planta cu flori. Daca vrei sa te pregatesti pentru luna februarie a anului urmator iti recomand sa plantezi acum cateva seminte pentru a afla pe cont propriu intervalul exact de dezvoltare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *