Categorii
Amenajari si decoratiuni interioare

Sfaturi si idei: amenajare bucatarii foarte mici

bucatarie micaBucatariile mici din apartamentele sau garsonierele de bloc ne obliga sa alegem solutii de amenajare practice, care de multe ori nu coincid cu modelele din visele noastre si asta datorita dimensiunilor reduse si a spatiului limitat. In functie de solutiile de amenajare alese, bucataria mica poate fi confortabila si usor de intretinut sau dimpotriva aglomerata si incomoda.


Cele mai importante elemente ale unei bucatarii sunt dulapurile, zona de lucru si aparatura electrocasnica. In cazul bucatariilor mici cea mai buna solutie este realizarea la comanda a mobilierului cu o firma specializata, avand grija ca elementele esentiale sa se impleteasca armonios, ocupand cat mai putin spatiu posibil.

Astazi va vom prezenta 4 solutii practice de amenajare a bucatariilor de mici dimensiuni, pe care le puteti folosi ca sursa de inspiratie.

Bucataria compacta

Cel mai simplu model de bucatarie, ideal pentru garsonierele si apartamentele minuscule, ce poate fi amplasat intr-un hol locuibil sau intr-un balcon inchis, pentru a mari spatiul din camera. Bucataria compacta este solutia potrivita pentru casa unui burlac sau a unei familii tinere, fara copii, care isi petrec majoritatea timpului in afara casei, folosind bucataria extrem de putin.

bucataria mica compacta

Acest model minimalist poate fi cumparat de-a gata sau poate fi realizat la comanda, de catre o firma de proiectare, avand grija sa inglobeze chiuveta, o plita si spatiu pentru depozitarea ustensilelor de bucatarie. Un model mai mare poate fi prevazut si cu cuptor.

bucatarie mica compacta

Bucataria dulap

Asemenatoare bucatariei compacte, bucataria dulap este ceva mai complexa. Dulapul multifunctional ce inglobeaza elementele unei bucatarii necesita o proiectare mai minutioasa, putand fi realizat in cateva variante:

– cu usi obisnuite, prevazute cu rafturi de depozitare;
– cu usi glisante, care pot culisa pe langa peretele pe care este montat dulapul;
– cu usi pliante, o varianta similara celei cu usi glisante, dar mai ieftina;
– cu paravan din panza in genul jaluzelelor verticale;
– cu usa tip rulou, insa aceasta varianta este ceva mai scumpa;

bucataria dulap

Bucataria dulap este recomandata spatiilor mici si poate fi folosita cu succes in amenajarea unei garsoniere sau a unui apartament open space.

bucatarie dulap

Bucatariile minibar

Multi dintre proprietarii de garsoniere sau apartamente mici aleg desfiintarea peretelui comun dintre bucatarie si living, pentru a obtine cat mai mult spatiu. In aceste situatii este recomandata bucataria tip minibar, care poate fi proiectata sa suplineasca pe de o parte rolul de zona de lucru (avand integrate chiuveta de vase, plita sau aragazul, blatul de lucru si dulapurile pentru depozitarea vaselor si a ustensilelor pentru gatit), iar pe de alta parte sa fie si locul de luat masa.

bucatarie mica minibar

O bucatarie minibar, realizata corect si ergonomic, poate dubla spatiul de depozitare dintr-o bucatarie de mici dimensiuni.

Aceasta solutie este destinata familiilor in care se gateste in mod regulat, dar care locuiesc in apartamente mici, prevazute cu bucatarii cu spatiu redus.

bucatarie mica minibar open space

Mini bucatarii pe colt

Cea mai complexa dintre variantele de amenajare ergonomica a unei bucatarii mici este bucataria pe colt. Proiectata corespunzator, aceasta poate ingloba, pe langa chiuveta, plita, cuptor, spatiu destinat depozitarii vaselor de bucatarie si masina de rufe sau chiar masina de spalat vase.

Pentru a optimiza spatiul din bucatarie este necesara proiectarea riguroasa a spatiului pe verticala, montandu-se dulapuri suspendate incapatoare. De asemenea e foarte importanta compartimentarea dulapurilor pe colt. O solutie practica puteti gasi aici: Sistem ergonomic pentru dulapurile de bucatarie pe colt

bucataria mica pe colt

bucataria colt mica

foto: pinterest

3 răspunsuri la “Sfaturi si idei: amenajare bucatarii foarte mici”

Buna ziua,

Sunt interesata de modelul tipului ”Bucataria compacta” si ma intrebam daca ma puteti ajuta in vederea masuratorilor.
As dori sa o instalez intr-o mica debara (142 x 146cm)
Intrebarea mea este daca ar avea loc si la ce pret o aveti?

Va multumesc anticipat

Buna, Cristina!

Noi nu producem si nici nu comercializam mobilier de bucatarie sau orice alt tip de mobila, finisaj sau decoratiune pentru casa si/sau gradina. Asa ca nu te putem ajuta cu informatiile dorite, dar iti putem recomanda sa mergi cu imaginea bcuatariei care iti place la un producator de mobilier. Cel mai probabil, orice model poate fi realizat la comanda 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *