Categorii
Gradina

Sfaturi utile in plantarea legumelor

gradina de legume august

Te-ai hotarat sa ai o mica gradina de legume in curtea casei. E foarte bine; vei avea legume proaspete si sanatoase pe masa. Specialistii vin sa ne ajute cu cateva sfaturi utile pentru ca munca noastra sa fie marcata de reusite care sa ne motiveze in continuare. Deci, e bine sa stim ca:


– O leguma nu trebuie cultivata ani la rand pe acelasi loc, deoarece in anul urmator recolta va fi mai slaba. Rotiti culturile astfel ca la 3-4 ani sa-i vina randul aceleiasi legume sa fie cultivata pe aceeasi parcela de pamant.

– Este ideal sa nu folositi ingrasaminte chimice. Un ingrasamant foarte bun este gunoiul de pasari sub forma de solutie. Solutia se va prepara cu cateva zile inainte de folosire in modul urmator: la doua parti de apa se va adauga o parte de gunoi de pasari maruntit. Solutia obtinuta se va aplica solului in perioada de vegetatie a legumelor.

– Unele legume precum morcovul, ceapa, mazarea, spanacul, salata, patrunjelul sunt mai rezistente la frig, deci ele pot fi cultivate chiar din luna februarie, in gradina.

– Unele rasaduri vor fi fasonate inaintea plantarii. Operatiunea de fasonare se efectueaza la varza, conopida, salata, praz, telina si consta in scurtarea radacinilor si inlaturarea frunzelor uscate sau rupte.

– Rasadurile de varza si conopida vor fi plantate cand vor atinge o inaltime de 15 cm, pe care s-au dezvoltat 5-7 frunze, iar rasadurile de praz, ceapa de apa, telina cand au o grosime de 5 mm si o inaltime de 15-20 cm.

– Daca v-ati hotarat sa cultivati ciuperci e bine sa stiti ca veti avea cele mai bune rezultate cu Psalliota hortensis – ciuperca alba, Pleurotus ostreatus – pastravul de fag sau Stropharia rugosa – ciuperca de paie.

2 răspunsuri la “Sfaturi utile in plantarea legumelor”

Buna ziua,
Imi explicati si mie cum e asta:”rasadurile de praz, ceapa de apa, telina cand au o grosime de 5 cm”?
Va multumesc.

Buna ziua!
Asa este, ne cerem scuze, s-a strecurat o greseala, este vorba de milimetri si nu de centimetri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *