Categorii
Intrebari de la cititori

Am obtinut proiectul si toate avizele pentru constructia casei, dar avem unele dileme

anunt concurs

Buna-ziua,
deoarece ne-am hotarat sa ne construim o casa in curtea unde detinem o casuta batraneasca, am obtinut proiectul si toate avizele, dar avem unele dileme: proiectantul si angajatii de la primaria de care apartin (cei de la urbanism) mi-au spus ca nu trebuie sa angajez neaparat un diriginte de santier si nici cartea tehnica a constructiei nu este necesara, datorita faptului ca locuiesc la tara.


Intrebarea este: de ce primaria mi-a dat un tabel cu fazele determinante, daca nu sunt necesare aceste semnaturi? Mentionez ca vom construi casa in regie proprie. Va multumesc!

Intrebare de la Moldoveanu Monica, pe adresa redactiei: Am obtinut proiectul si toate avizele pentru constructia casei, dar avem unele dileme.

anunt concurs

4 răspunsuri la “Am obtinut proiectul si toate avizele pentru constructia casei, dar avem unele dileme”

Primaria a respectat Legea 50/1991 privind autorizarea constructiilor. Da , nu aveti nevoie de diriginte de santier si nici de carte tehnica . Formularul pe care l-ati primit este informativ si se refera la alt tip de constructii care necesita diriginte de santier si un control din partea Inspectiei de Stat pentru Constructii. Totusi sfatul meu este sa va angajati un diriginte de santier care sa verifice echipa cu care construiti casa , asta in cazul in care va puteti permite costurile care nu sunt foarte mari. Nu strica sa mai verifice cineva de specialitate in acest fel avand o siguranta in plus ca lucrarile sunt corect executate. Echipele astea de muncitori mai gresesc sau nu se prea pricep. Va doresc succes!

Aveti dreptate dna Angela. Sunt multi cei care construiect mult si prost, repede sa ia banii beneficiarului.

Buna ziua,
Conform L50 si a normelor acestei legi, pentru o casa la tara cu regimul de inaltime de P+1E trebuie sa aveti:
1. AC semnata si stampilata de primarie pe care trebuie sa aveti bifate de la primarie : avizele necesare, POT si CUT si alte solicitari de la primarie cf.legii;
2. Proiectul : arhitectura, constructii si instalatii;
3. Puteti sa va faceti casa in regie proprie, dar este bine sa vada fazele determinante si un diriginte de santier (pentru siguranta Dvs.);
4. ISC nu prea vine pe teren, dar ca sa nu aveti surprize din partea lor si a reprezentantilor primariei, este bine sa faceti lucrurile conform legii;
5. Cartea constructiei nu este necesara, dar pentru linistea Dvs. ar trebui sa o aveti. Daca intervine ceva, gasiti usor toate documentele puse in ea;
6. Dupa ce terminati casa, solicitati de la primarie sa vina sa faceti PV de receptie a lucrarilor.
7. Dupa aceasta puteti sa faceti demersurile pentru intabulare la Oficiul de Cadastru.
Succes!

Dirigintele de santier este acea persoana ce reprezinta interesele beneficiarului in raporturile cu constructorul. Nu se cere diriginte dar, o persoana avizata, neutra, este binevenita. De obicei, primariile au asemenea oameni aciuati pe langa birourile de arhitecti. Costa cam 1500-2500 de lei ptr un proiect standard.
Altfel, cu rigla sau ruleta, puteti masura si dvs. cotele etrierilor, inaltimile, unghiurile, planeitatile. Nu uitati ca orice greseala de constructie se va regasi in finisaje sau in mobilier: sifonierul sta stramb, blatul de bucatarie nu calca bine pe faianta, umbre pe tavan, etc.
Spor!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *