Categorii
Gradina

Covor din flori perene pentru gradina

clopotei dalmatieniOricat de frumos ar arata o curte cu un gazon bine ingrijit, paleste in fata gradinilor acoperite cu adevarate covoare de flori.


Iata o lista cu cele mai spectaculoase si rezistente flori perene, perfecte pentru acoperirea solului din curtea si gradina casei:

1. Sapunarita (saponaria ocymoides) este o planta acoperitoare perena, nepretentioasa, ce nu depaseste 20 cm inaltime si infloreste in perioada iunie-iulie. Uneori, sapunita are o a doua perioada de inflorire, toamna. Florile sapunaritei sunt mici, de culoare roz. Pentru o inflorire abundenta se recomanda plantarea intr-o zona insorita si tunderea periodica a tufei.

sapunarita

2. Iberis sempervirens sau Lilicelul este o planta perena, vesnic verde, cu aspect tufos. Iberisul poate fi gasit in trei variante de culoare a florilor: alb, rosu si roz. Lilicelul prefera locurile bine insorite si solul drenat. Nefiind o planta pretentioasa, nu are nevoie de fertilizari. Tufa de iberis atinge maxim 30-45 cm inaltime si, daca este tunsa sistematic, creste foarte deasa si infloreste mai bogat. Florile sunt mici, albe si parfumate, iar perioada de inflorire dureaza din primavara pana in toamna.

lilicel alb

3. Campanula portenschlagiana (Catharina) numita si „clopoteii dalmatieni” este o planta acoperitoare si cataratoare, perena, ideala pentru acoperirea solului si a acoperisurilor verzi. Clopoteii dalmatieni prefera zonele insorite sau semiumbrite din gradina, infloresc primavara in forma de stelute mici de un albastru intens si au frunzele in forma de inima. Tufele stufoase de Campanula portenshlagiana sunt joase, atingand maxim 20 cm inaltime.

clopotei dalmatieni

4. Cimbrul salbatic, Cimbrisorul sau Thymus serpyllum este o planta erbacee, perena, ce poate fi folosita pentru acoperirea anumitor zone din curte sau gradina. Florile de cimbrisor sunt mici, roz, ciclam, purpurii si, mai rar, albe. Infloreste din vara si pana in toamna. Plantat in palcuri, cimbrul salbatic se intinde usor, formand adevarate covoare de flori. Inaltimea tulpinii este de 3-5 cm. Cimbrisorul se inmulteste prin seminte sau prin divizarea tufei si poate fi folosit in diverse tratamente naturiste.

cimbru salbatic cimbrisor

5. Lithospermum purpurocaeruleum, Margelusele sau Meisorul albastru este o planta erbacee, perena, cu inaltimea de 30-50 cm, ce creste in palcuri si infloreste in lunile mai-iunie. Florile margeluselor, in forma de stea, sunt initial de culoare rosietica, devenind ulterior albastre. Adora caldura, desi este cel mai des intalnita in locurile umbroase de la marginea padurilor. Meisorul albastru este ideal in combinatie cu alte plante acoperitoare, de inaltime mai mica.

margeluse meisor albastru

6. Brumarelele sau Phloxul pitic sunt plante perene, folosite deseori in formarea covoarelor de flori din parcuri si gradini, dar arata spectaculos si in jardiniere sau ghivece suspendate. Brumarelele au flori mici roz, ciclam, alb si bleu, ce atrag fluturii. In vederea infloririi abundente se recomanda ciupirea varfurilor tulpinilor, atunci cand ajung la inaltimea de 15 cm. Inmultirea phloxului se face prin butasi sau prin seminte. Pentru ca se indeseste rapid, e bine ca la 2-3 ani sa se rareasca tufele. Brumarelele sunt sensibile la fainare, prin urmare, e bine sa fie plantate in locuri scaldate de soare inca din primele ore ale diminetii.

brumarele phlox pitic

7. Floarea grasa rosie (Sedum spurium) este o planta suculenta, acoperitoare, vesnic verde, perena, cu tulpini si frunze carnoase, cu flori mici de culoare rosie, folosita cel mai des in trasarea aleilor, bordurilor si delimitarea rondurilor cu flori din gradini si parcuri. E bine de stiut ca floarea grasa rosie adora umbra, putand fi plantata sub arbusti, tufisuri si copaci. O alta calitate a acestei plante-covor de doar 10 cm inaltime este data de faptul ca pe locurile in care aceasta este plantata nu mai cresc buruieni. Infloreste in lunile iulie si august.

floare grasa rosie

8. O planta perena decorativa nu doar prin florile sale galben cu rosu, ci si prin frunzisul bicolor este Floarea grasa galbena sau Sedum kamtschaticum variegatum. Floarea grasa galbena este o planta perena, semi vesnic verde, folosita in peisagistica in scopul acoperirii solului, dar si pentru delimitarea bordurilor. Nu depaseste in inaltime mai mult 15 cm, infloreste in lunile iulie, august si septembrie si nu suporta apa in exces.

floare grasa galbena

9. Arabis blepharophylla, denumita popular Gascarita, este o planta decorativa perena, de 20-25 cm inaltime, ideala pentru gradinile cu flori. Gascarita dezvolta flori albe, roz sau lila, in perioada martie-iunie. Adora soarele, dar rezista bine si in semiumbra. Cel mai des, Arabis se foloseste in decorarea rondurilor, a stancariilor si in mozaicuri de flori.

gascarita roz

10. Una dintre cele mai frumoase si decorative plante perene acoperitoare de gradina este Lithodora diffusa Heavenly blue. Inaltimea la maturitate a plantei este de 10-15 cm, iar florile sunt mici de un albastru intens. Lithodora suporta foarte bine atat soarele cat si semiumbra si este ideala pentru crearea unui covor floral de gradina. Infloreste in lunile mai-iunie.

lithodora diffusa heavenly blue

foto: pinterest

8 răspunsuri la “Covor din flori perene pentru gradina”

Frumos articolul!O singura observatie: in poza de la nr 6, (brumarele) este Lobelia erinus, nu phlox.

Maria, cele mai multe dintre plantele descrise in articol se gasesc in magazinele de bricolaj, sub forma de seminte, la plic 🙂

s-or gasi la magazin…dar nu iese nimic, eu incerc de 5 ani si nu rasare nimic…ceva idei?

Intr-adevar din plicurile de la magazin nu iese nimic. Vreo alta idee de unde putem cumpara aceste plante?

In Iași unde pot gasi, nu conteaza de care, sa fie asa sa acopere pamântul. Imi plac astea albastre. Vreau si eu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *