Categorii
Utile

Cum ne protejam de capuse, cum prevenim aparitia si inmultirea lor

capuseSezonul cald, asteptat de noi toti, readuce in actualitate, pe langa bucuria vacantelor relaxante, probema capuselor. Mai ales cei care locuiesc la curte si isi petrec majoritatea zilelor calduroase afara, in gradina, trebuie sa stie care sunt metodele prin care se pot proteja de capuse.


Capusele sunt niste insecte parazite hematofage, din subclasa acarieni, ce populeaza suprafata corpului, hranindu-se cu sangele gazdelor. O parte dintre capuse nu transfera boli gazdei, altele insa sunt principalii vinovati de infectarea cu boala Lyme (borrelioza), cu un tip particular de meningoencefalita, cu tularemie, febra de Colorado si babesioza – toate extrem de periculoase pentru sanatatea omului.

Pentru ca nu zboara, capusele se ataseaza de corpul celor care prefera sa-si petreaca timpul relaxandu-se pe iarba din gradini, curti si parcuri. Capusele se alimenteaza cu sangele oamenilor, mamiferelor, animalelor si pasarilor de curte sau chiar cu sangele reptilelor.

Cum arata o capusa?

Capusele sunt insecte foarte mici, dar care pot fi vazute cu ochiul liber. Cele tinere au 3 perechi de picioare, iar cele mature au 4 perechi. Masculii capuselor sunt de culoare neagra in timp ce femelele sunt negre cu burta de culoare rosie.

Cel mai adesea nu sesizem imediat prezenta unei capuse pe corp, deoarece muscatura ei nu provoaca durere, insa este recomandat sa o indepartam de indata ce o descoperim. Indepartarea capusei trebuie facuta cu grija, in caz contrar, riscam sa n-o extragem in totalitate din tegumente. Odata cu indepartarea corpului capusei dispare riscul infectarii cu bolile transmise de acestea, iar prin indepartarea capului capusei dispare si posibilitatea aparitiei inflamatiilor la nivel local.

Muscatura de capusa poate produce omului diverse reactii, in unele cazuri, mai rare, chiar si soc anafilactic.

Cum putem indeparta in totalitate o capusa?

Exista mai mult metode de extragere atenta a capuselor din tegumente. Unul dintre acestea este folosirea pensetei, care ne ajuta sa extragem cu o mai mare acuratete capusa implantata adanc in piele. Imediat dupa extragerea totala a parazitului hematofag este bine sa dezinfectam si sa tratam zona cu spirt si cu solutii antiseptice.

O alta metoda care pare sa dea rezultate este aplicarea unui tampon de vata imbibat cu acetona sau cu iod chiar pe zona in care a fost depistata capusa. In cateva minute capusa se va desprinde singura.

O varianta folosita mai mult la tara este cea in care se aplica pe capusa un strat gros de untura, care va bloca circulatia aerului, fortand astfel capusa sa paraseasca tegumentul gazdei.

Una dintre cele mai populare metode, intalnita mai ales in retelele de socializare, este folosirea fosforului. Metoda spune ca acaridele, innebunite dupa mirosul de fosfor, vor parasi imediat zona in care sunt implantate daca veti trasa in jurul lor un cerc, cu ajutorul capului unui bat de chibrit umezit. Din pacate, gamalia chibritului este impregnata cu parafina si cu o solutie de azotat de potasiu. Fosforul este prezent doar pe banda de aprindere de pe cutia chibriturilor.

Cum putem preveni aparitia si inmultirea capuselor in curtea si gradina casei?

Pentru a minimiza riscul muscaturilor de capuse este indicat sa pulverizati curtea si gradina cu solutii speciale pentru prevenirea si combaterea acarienilor. Una dintre cele mai ieftine si eficiente solutii se numeste Romparasect 5%, produsa de Romvac, disponibila in farmaciile veterinare in flacoane de 20, 50, 100, 250, 1000 ml si sub forma de spray de 150 ml.

Romparasect 5%, diluat in proportie de 1 ml de substanta la 1 litru de apa, se pulverizeaza prin toata curtea si prin adaposturile animalelor, peste doua saptamani repetandu-se procedura.

Prevenirea atacului capuselor la cainii si pisicile de curte se poate face prin aplicarea pe ceafa a picaturilor de Parakill, un alt produs romanesc, marca Romvac sau prin pudrarea timp de 5 zile consecutive cu Galifos. Aceeasi pudra poate fi folosita si in combaterea capuselor la pasarile de curte, pudrandu-le 5 zile consecutiv sub aripi si in zona gatului.

Citeste si Tinctura de propolis in cazul intepaturii de capusa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *