Cea mai mare comunitate home & deco din Romania - case, constructii, design, amenajari exterioare, interioare.

Tipuri de gratare de exterior. Avantaje si dezavantaje


carne pe gratar



Astazi vom discuta despre varietatile si tipurile de gratare de exterior existente si despre avantajele fiecaruia dintre ele.


1. Gratarul zidit din piatra, caramida sau ciment, pe foc de lemne sau carbuni (mangan).

Acest model este cel mai popular si mai des intalnit dintre toate variantele de gratar, iar din punctul meu de vedere, este si cel mai frumos.

gratar traditional  din caramida


Sursa foto: eGratare.ro


Avantajele gratarului zidit:

– gratarul zidit poate fi cumparat de-a gata sau poate fi construit in regie proprie din caramida sau piatra (vezi si Constructia unui cuptor pe lemne);
– este disponibil pe piata in diverse variante de design, culoare si dimensiuni, in functie de cerintele si necesitatile fiecarui cumparator;
– gustul produselor preparate la focul de lemne sau carbuni din gratarul zidit este inconfundabil;
– pretul de achizitie al unui gratar zidit simplu este mai mic decat cel al gratarelor pe gaz;
– spre deosebire de grill-ul electric si cel pe gaz, gratarul zidit are o suprafata mai mare de preparare a alimentelor;
– cu o intretinere sumara, gratarul din piatra, caramida sau ciment va poate servi zeci de ani;

Dezavantajele gratarului zidit, cu foc de lemne sau carbuni:

– Nutritionistii sustin ca produsele preparate la foc de lemne sau mangan sunt nesanatoase si chiar cancerigene, datorita faptului ca in timpul prepararii acumuleaza substante toxice nocive (hidrocarburi aromatice policiclice) rezultate din arderea combustibililor solizi in combinatie cu grasimile scurse din carne pe carbunii incinsi.

– Un alt dezavantaj al gratarului clasic zidit este aprinderea focului si mentinerea unei temperaturi constante in timpul prepararii alimentelor, care este mai dificila decat in cazul gratarelor pe gaz sau electrice;

2. O alternativa la gratarul din piatra, pe lemne sau carbuni, este gratarul electric tip barbecue, pentru exterior.

gratar grill electric exterior

Avantajele grill-ului electric:

– are dimensiuni reduse, comparativ cu gratarul clasic din piatra, ocupand mai putin spatiu;
– gratarul electric se deosebeste printr-un design modern si prin manevrabilitatea usoara, datorita rotilor din dotare;
– inaltime reglabila;
– poate fi montat atat in curte cat si pe terasa sau chiar in balcon, datorita faptului ca nu scoate fum;
– aprindere usoara in orice conditii meteo;
– incalzire eficienta si uniforma a suprafetei de grill, cu mentinerea usoara a unei temperaturi constante, datorita unui termostat incorporat;
– gratarul electric este dotat cu un capac care ajuta la mentinerea temperaturii produselor preparate, impiedicand, totodata, uscarea lor;
– curatare si intretinere usoara;
– in opinia medicilor nutritionisti, alimentele gatite pe gratarele electrice tip barbecue sunt mai sanatoase decat cele preparate pe gratarele pe gaz sau pe foc de lemne si carbuni;

Dintre dezavantajele grill-ului electric de exterior vom aminti:

– consumul de energie electrica;
– suprafata mica de gatit, fapt ce limiteaza cantitatea alimentelor ce pot fi preparate simultan;

3. Gratarul pe gaz, cu alimentare la butelii de propan, este al treilea tip de gratar despre care vom discuta astazi.

gratar pe gaz

Avantajele lui sunt comparabile cu cele ale gratarului electric:

– dimensiuni reduse, comparativ cu cele ale gratarului clasic zidit;
– unele modele de gratar pe gaz, dotate si cu arzatoare (ochiuri) obisnuite, pot inlocui cu brio o intreaga bucatarie de vara, fiind perfecte atat pentru prepararea felurilor principale cat si pentru prepararea deserturilor;
– design modern si compact cu manevrabilitate facila;
– aprindere usoara a focului, indiferent de conditiile meteorologice;
– produce foarte putin fum;
– posibilitatea mentinerii constante a nivelului de temperatura, datorita termostatului incorporat;
– capacul din dotarea grill-ului pe gaz permite pastrarea calda a produselor preparate;
– intretinere si curatare usoara;

Ca si celelalte doua variante de gratar prezentate anterior si gratarul cu aprindere pe gaz are cateva dezavantaje:

– pretul ridicat, comparativ cu cel al gratarelor traditionale din piatra, caramida sau ciment si al celor electrice;
– alimentele preparate la grill-ul pe gaz sunt mai putin sanatoase decat cele preparate pe gratarele electrice, acumuland, in timpul prepararii, hidrocarburi policiclice aromate, din gazele de ardele, conform parerii specialistilor in nutritie.




Forum CasaDex - Discutam despre constructii, case, amenajari, design interior, exterior

Etichete:

Autor |
loading...

Comentarii

Angela Timofei in septembrie 9th, 2015

Super ideie a cuptorului cu foc pe lemne, mi-a placut foarte mult, dar nu am inteles de ce fumul nu iese prin spatele cuptorului si nu la usa cuptorului ?

Victoria in septembrie 10th, 2015

Buna, Angela!

Nu am inteles intrebarea, ai putea sa-mi explici mai clar ce ai vrut sa spui, te rog?

Parerea ta conteaza. Scrie un comentariu

(regulament comentarii)

Linkurile externe sunt acceptate doar in comentariile utile comunitatii casadex.ro

Regulament privind comentariile.
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor - Detalii