Categorii
LifeStyle

Accident de munca la Caracal – Declaratie

accident de munca caracal

Nu stim daca este o gluma sau nu declaratia de mai jos a unui muncitor zdrobit intr-un accident de munca pe santier.
ITM a cerut o declaratie detaliata accidentatului si iata raspunsul primit:


Va scriu in raspuns la cererea dvs. de a va da amanunte suplimentare in Sectiunea 3 a Raportului de Accident de Munca unde am completat ca drept cauza “slaba planificare” ca fiind cauza accidentului meu. Ati cerut in mod expres explicatii amanuntite cu privire la accident si sper ca detaliile care urmeaza vor fi suficient de clarificatoare.

Eu sunt zidar de meserie. In ziua accidentului lucram singur pe acoperisul unei cladiri inalte de 6 etaje.

Dupa ce mi-am terminat treaba, am realizat ca mi-au ramas caramizi nefolosite, care, cintarite mai tirziu, au fost gasite a cintari aproximativ 270kg.

Decit sa car caramizile jos in brate, in mai multe etape, am considerat ca e mai bine sa le cobor toate odata intr-un butoi, folosind scripetele instalat in acest scop in spatele cladirii.

Am asigurat fringhia la nivelul solului, am urcat pe acoperis, am impins butoiul in afara cladirii si am incarcat caramizile. Dupa aceea am coborit de pe acoperis sa dezleg fringhia, tinind-o foarte strins ca sa asigur o coborire lenta a caramizilor. Veti observa in Sectiunea 11 a Raportului de Accident de Munca intocmit ca eu am o greutate de 72 kg.

Datorita surprizei pe care am avut-o cind am fost literalmente SMULS de la sol intr-un mod complet neasteptat, mi-am pierdut prezenta de spirit si am uitat sa dau drumul la fringhie. Cred ca nu este nevoie sa va mai spun, am inceput o ascensiune rapida catre acoperis. In apropierea etajului 3, m-am intilnit cu butoiul incarcat cu caramizi care acum se indrepta vertiginos catre sol, intilnire in urma careia m-am ales cu capul spart, zgirieturi minore si o clavicula fracurata.

Datorita impactului, ascensiunea mea a incetinit pentru o secunda dupa care a continuat rapid catre nivelul acoperisului, neoprindu-ma decit atunci cind degetele minii drepte au intepenit in scripete pina la nivelul celei de-a 3-a falange. Din fericire, intre timp mi-am recapatat prezenta de spirit si am fost in stare sa ma tin strins de fringhie in ciuda faptului ca incepusem sa am dureri. Aproape simultan, oricum, butoiul cu caramizi a lovit solul si ca urmare a impactului, fundul butoiului a cedat. Acum, saracit de greutatea caramizilor, butoiul cinarea doar 27 kg. Ma refer din nou la greutatea mea; cum probabil v-ati imaginat deja, am inceput o coborire rapida.
In vecinatatea etajului 3, am intilnit butoiul care acum urca; ca urmare a intilnirii m-am ales cu fracturi la glezne si cu mai multe taieturi si zgirieturi la picioare si in general.

Aici, norocul meu a inceput sa se schimbe usor. Intilnind butoiul, a fost bine ca mi-a incetinit usor caderea doar in masura sa-mi limiteze ranile, cind, am cazut pe gramada de caramizi si din fericire, am scapat doar cu 3 vertebre fisurate.

Imi pare rau sa va spun, asa cum stateam intins pe gramada de caramizi, cu dureri atroce, incapabil sa ma misc, din nou mi-am pierdut prezenta de spirit si am scapat fringhia din miini. Asa cum stateam intins, pe spate, am putut sa vad cum butoiul gol si-a inceput calatoria in jos, catre mine, care explica cele 2 fracturi la picioare.

Sper din tot sufletul ca acest raport raspunde la toate intrebarile dvs.

accident de munca caracal

5 răspunsuri la “Accident de munca la Caracal – Declaratie”

e făcătură dar una făcută cu talent…nimeni n-ar fi supraviețuit unei căzături de la etajul 3 și lovit fiind…dar e bună, bună de tot

Nu e a lui Malaele ci a lui Gerard Hoffnung un caricaturist germano-britanic.
Pentru cei care stiti engleza, conteaza data, povestea aceasta a fost spusa la universitatea Oxford in 1958

physics. smu. edu/scalise/www/misc/bricks.html

de atunci a fost rastalmacita in toate limbile si cum fiecare tara are un Caracal si un Dorel a fost pusa in context.

Gluma asta a fost publicată prima dată într-o carte cu glume englezești ilustrate din 1918, adică cu 7 ani înainte să se nască Gerard Hoffnung și cu 34 de ani înainte să se nască Mălăiele.
În anii care au urmat a apărut în sălile de muzică din Anglia cântată de diverși artiști (un fel de stand up comedy). În vrenea aceea Stan Laurel a frecventat sălile de muzică engleză, înainte de a emigra în America. Ulterior în 1937, împreună cu Olver Hardy, cunoscuți la noi ca Stan și Bran, au folosit ideea în filmul „Way out West”, dar butoiul a fost înlocuit cu un măgar.

Gluma a mai fost publicata si in Readers Digest in 1940. A mai fost publicata cu câțiva ani înainte în Manchester Guardian.

Varianta muzicală a fost înregistrată în timp de mulți artiști, cu diferite titluri „Paddy and the barrell”, „Murphy and the barrell”, „The Sick Note”, „Why Paddy’s not at work today” etc. A devenit o piesa populară în Anglia, dar autorul ei este necunoscut.

Sigur nu e Horațiu Mălăiele, dar nici Gerard Hoffnung

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *