Categorii
Gradina

Cum udam corect gradina pe timp de vara

udarea gradinii

Care este frecventa corecta de udare a gradinii de legume si a rondurilor cu flori? Iata cateva informatii utile, pe care vi le impartasim astazi si voua.


1. Rar si bine.

Am aflat ca udatul zilnic, folosind mici cantitati de apa, este o risipa inutila de timp, deoarece in acest fel vom uda doar stratul superior al solului, de unde apa se evapora imediat, lasand radacinile plantelor la fel de insetate.

Prin urmare, cel mai indicat este ca udarea sa se efectueze o data la cateva zile, asigurandu-ne ca apa patrunde la o adancime de cel putin 20 cm. In acest fel, chiar daca stratul superior al solului se va usca rapid, ne vom asigura ca radacinile plantelor au suficienta apa pentru a se mentine viguroase si sanatoase.

2. Udatul gradinii in functie de calitatea si compozitia solului.

Fiecare tip de sol are un necesar de apa. Acesta se va uda in functie de compozitie si de capacitatea lui de retinere a apei. De exemplu, un sol argilos, desi se usuca rapid la suprafata, are capacitatea de a retine apa mai mult decat alte tipuri de sol.

udarea plantelor de gradina

Udatul in exces poate duce la putrezirea radacinilor, dezvoltarea diverselor tipuri de ciuperci si la pierderea plantelor. Pe de alta parte, din cauza argilei din compozitie, care duce la compactarea rapida a solului, acesta absoarbe apa mai greu, fiind necesara o udare mai minutioasa.

Solul nisipos, insa, nu are aceeasi capacitate de retinere a apei. In acest caz, apa se va infiltra si se va evapora mai repede decat in cazul solului argilos, iar udarea se va face mai des si mai putin meticulos.

Udatul, indiferent de calitatea si compozitia solului, se va face treptat, in cateva reprize consecutive, pentru a permite patrunderea apei in straturile mai adanci ale solului.

3. Cand trebuie efectuat udatul gradinii?

Cantitatea de apa necesara udarii legumelor este mai mare primavara si la inceputul verii, atunci cand plantele sunt in perioada rapida de crestere. Ritmul de udare va scadea treptat spre toamna.

Udatul gradinii in plina zi, atunci cand soarele este in varful cerului, este total contraindicat. Putem sa udam plantele seara, dupa apusul soarelui, cand arsita se mai domoleste, dar unii specialisti sustin ca cel mai indicat este s-o facem dimineata devreme, atunci cand pamantul este racorit de noapte si de roua matinala. In acest fel, temperatura apei va fi mai apropiata de cea a solului si se va evita socul termic pentru plante.

4. Cum trebuie udate plantele din gradina?

Desi trebuie sa acordam o atentie sporita umiditatii in zona radacinilor, prin care plantele se hranesc, este bine sa le asiguram si cate o ploaie artificiala, sub forma unui dus, mai ales in perioadele de seceta accentuata.

Unele plante, si aici fac referire in special la florile decorative din gradina, isi dezvolta radacinile in straturile superioare ale solului. Asa ca, pentru a evita distrugerea radacinilor si implicit a plantelor, este bine sa ne asiguram ca solul in care acestea sunt plantate nu se va usca excesiv la suprafata.

5. Cum pastram umiditatea solului o perioada mai indelungata?

Pentru mentinerea solului umed o perioada mai indelungata se recomanda afanarea periodica a zonei din jurul tulpinei plantelor. In acest fel, se distrug canalele prin care se evapora apa, facilitand totodata raspandirea ei in adancime. De asemenea, afanarea ajuta la oxigenarea solului si la buna dezvoltare a plantelor.

O alta metoda eficienta este mulcirea solului din jurul tulpinelor. O mulcire corespunzatoare poate pastra solul umed timp de o saptamana sau chiar mai mult. Aceasta solutie este foarte practica mai ales in perioada concediilor, cand plecam de acasa pentru mai multe zile consecutive.

2 răspunsuri la “Cum udam corect gradina pe timp de vara”

mulcirea e de departe cea mai eficienta metoda pe care am gasit-o noi de a pastra apa in sol
rosiile se uda la 7-10 zile din abundenta si lor nu le plac deloc dusurile, au prostul obicei sa prinda mana dupa ce fac cate o baie (e recomandat dupa ploi sa fie stropite cu piatra vanata)
nicio planta nu se uda 1-2 zile dupa ce-a fost stresata (replantare, taiere, copilire)
trandafirii, castravetii, varza nu se supara daca sunt udati zilnic 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *