Categorii
Gradina

Florile de vara din gradina

creasta cocosuluiE adevarat ca in timpul verii conditiile pentru florile de gradina sunt mai grele, calduri mari, perioade de seceta, ploi terentiale etc, dar tot atat de adevarat este ca serile de vara sunt mult mai placute, petrecute in gradina pe un balansoar sau pe terasa casei inconjurata de culori si miresme placute.


Pentru o gradina frumos inflorita pe timp de vara e nevoie sa urmarim cateva reguli:

– In primul rand plantarea florilor se va incepe din lunile aprilie, mai, cand vremea e deja calda si nu mai exista pericol de inghet.

– In al doilea rand trebuie sa tinem cont de solul pe care il avem in gradina noastra, in functie de care vom alege florile de plantat.

– In al treilea rand vom tine cont si de cerintele florilor pentru locuri mai insorite sau mai umbrite.

– In al patrulea rand vom tine cont si de perioadele de inflorire, daca vrem sa avem flori pe toata durata verii pana in toamna.

– Si nu in ultimul rand vom tine cont de cat timp liber avem, deoarece unele flori au nevoie de ingrijire speciala, iar altele sunt mai putin pretentioase.

Printre florile de vara de gradina care se vor dezvolta si vor inflori in conditii de sol si umiditate mai vitrege, rezistente la soare si la lipsa de apa sunt: florile de piatra (portulaca), fluturasii (cosmos), floarea soarelui, crinul african (Agapanthus Orientalis), garofitele, creasta cocosului, levantica.

flori de piatra

Florile de piatra traiesc in conditiile in care alte plante nu ar rezista: sol arid, lipsa de apa si mult soare. Infloresc inca de la inceputul verii, sunt foarte divers si frumos colorate. Nu necesita prea multa ingrijire. Pentru stimularea infloririi nu trebuie decat sa le curatam de florile ofilite si sa le tundem usor.

Fluturasii (cosmos) au flori galbene sau rosii, infloresc din iunie pana in octombrie. Rezista la calduri mari, chiar au nevoie de mult soare pentru a inflori abundent.

Floarea soarelui se prinde usor din seminte, creste bine chiar si intr-un sol argilos, nu are nevoie de ingrijire speciala, decat in prima perioada dupa insamantare, cand se va uda mai des. Este o floare spectaculoasa, care parca ne zambeste si ne insenineaza sufletul.

floare crinul african

Crinul african nu este deloc o floare pretentioasa, iubeste soarele, dar rezista si la temperaturi mai mici, nu necesita udare prea des. Florile lui, albe sau albastre, ne vor bucura toata vara.

Garofitele, cu flori simple sau batute, divers colorate, placut mirositoare vor inflori la 4-5 luni dupa semanare pana toamna tarziu.

Creasta cocosului este o floare de gradina foarte frumoasa, in culori vii ce amintesc de penajul pasarilor exotice, galben, portocaliu, rosu, roz. Rezista in soluri sarace si uscate, iubeste soarele si caldura, dar pe timp indelungat de seceta se va uda abundent.

Levantica se descurca bine in soluri sarace, argiloase, uscate, care nu retin multa apa. Este o floare pe cat de frumoasa, pe atat de parfumata. Infloreste din iunie pana in august.

Dintre florile de vara de gradina care nu suporta soarele si prefera locurile umbrite sau semiumbrite sunt: astilbe, begonia de gradina, mixandra, degetelul.

astilbe

Astilbe este o planta foarte interesanta, se dezvolta sub forma de tufa, poate ajunge la 80-90 cm inaltime, iar florile sunt sub forma de panicul spectaculos format din numeroase flori mici. Se prezinta in numeroase nuante de rosu, mov, roz, violet si infloreste din iunie pana in august.

Begonia de gradina sau ghetisoara este planta care decoreaza gradina nu numai prin flori, ci si prin frunze sau fructe. Prefera locurile semiumbrite si solurile bogate in humus si cu o buna drenare a apei. Este ideala pentru ornarea rondurilor si pentru marcarea aleilor. Infloreste din mai pana in septembrie.

Mixandra te va ameti cu parfumul ei. Florile ei pot fi simple sau batute, grupate intr-un racem mare si colorate in mov, galben, rosu, alb, roz sau galben. Se va dezvolta bine in soluri bogate in materie organica si bine drenate, in locuri semiumbrite. Parfumul ei, foarte placut e mai puternic seara, sau in zilele noroase.

Degetelul sau Manusa Maicii Domnului, este o planta inalta, poate atinge chiar 150 cm. Florile, de forma unor degetare, sunt dispuse intr-un racem simplu si sunt colorate in violet-purpuriu cu pete mici de culoare bruna. Infloreste in iunie-iulie. Prefera semiumbra si solurile nisipoase, dar fertile.

Si florile de apartament ne pot infrumuseta gradina pe timpul verii, mai ales in cazurile cand solul din gradina nu raspunde necesitatilor unor anumite plante. Dispuse in vase colorate si cu forme care de care mai interesante vom obtine chiar elemente de decor pentru gradina casei.

creasta cocosului

flori fluturasi cosmos

garofite dianthus

foto: hgtvgardens.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *