Categorii
Viata la tara

Furt de experienta in cresterea pasarilor de curte si cultivarea legumelor, de la vinituri

curtea prietenilor


Ieri am fost in vizita la prietenii nostri, Simona si Razvan. I-am cunoscut pe facebook (pe Simona mai exact) si am prins drag de ei si de povestile lor. Surpriza a fost ca stau destul de aproape de noi.

In plus, ca si noi, s-au mutat la tara tot de vreo 3 ani si se lovesc de aproape aceleasi probleme de care ne lovim si noi, asa ca incercam sa facem „schimb de experienta” (mai mult „furt”, pentru ca noi suntem la inceput) in cresterea pasarilor si animalelor de curte sau prepararea tuicii si a vinului (intre noi fie vorba, tuica lui Razvan e mai mult palinca).

Asa ca, ne-am autoinvitat pe la ei, unde, timp de 2-3 ore, am stat la taclale si am facut poze prin curtea si gradina lor, poze pe care o sa le las sa vorbeasca in locul meu 🙂

Dupa un ceai rece, am luat la pas gradina si curtea. Sa vedem ce am gasit?

Un molid albastru, pe care il cheama „Bubu” si un foisor:

gradina si foisor

Gradina lor de legume, unde cultiva foarte multa ceapa, usturoi, mustar (da, da), pelin, roinita, fasole, rubarba, bob (o ruda a fasolei), creson si multe ciudatenii, despre care o sa ne mai povesteasca la urmatoarea intalnire.

gradina legume ceapa

Asa arata bobul:

bob ruda fasole

Undeva langa gradina de legume, am gasit o zona cu multa lucerna, inchisa bine, ca intr-o fortareata cu o poarta sigura si de neclintit:

lucerna

Simona si Razvan incearca anul acesta si alte tipuri de gradini pentru legume: gradini romane – inaltate (ei le spun gradini englezesti. Un gentleman nu-i contrazice) si straturi lasagna (eu n-am vazut nici paste, nici sos bolognese):

gradini englezesti si lasagna

Ne-au invitat in casa, unde ne-a placut foarte mult si chiar daca afara era cald, aici era o racoare placuta.

casa interior rustic

Stiati ca unii oameni inca apreciaza lectura?

carti biblioteca

Alte poze din gradina:

aranjament trandafiri busteni

ocol de gaini

atelierul de scule

scara din curte

caine pe alee

curtea prietenilor

Cam atat pentru azi. Revenim cu povesti despre ei, dupa urmatoarea intalnire, asa… ca intre vinituri. In curand. Apropos: eu nu stiam ca vinitura este sinonim cu venetic 🙂

Simona are si un blog, pe care va invit sa il vizitati: fusaru.blogspot.ro

3 răspunsuri la “Furt de experienta in cresterea pasarilor de curte si cultivarea legumelor, de la vinituri”

autoinvitatia a sunat asa: pai veniti azi ca facem experimente, punem rasaduri in stratul inaltat si-n lasagna – n-am mai pus, ca ne-a fost drag sa umblam, sa stam de vorba. (le-am pus apoi, cam in 30 de minute, si tare ne-am minunat ce repede merge, deh, asa e cand ai totul pregatit anterior, mai ales ca ateriorul se face cand inca ai vreme din belsug si nu te preseaza nimic.)
cultivam in gradina tot ce-i trebuie un taran de rit nou, ca noi (expert in cresterea si inmultirea asfaltului, in cultura cu placile de beton si bordurile, ca si-n oras natura nu merge pe monocultura, ci pe companioni): timijan, patisson, tarhon, leurda, topinambur, macris… daca ne trebuie?:)
si, ca de la vinitura la vinitura (nici eu nu cunosteam ca-i sinonim veneticului, dupa ce ne-am mutat am aflat, si zau e doar peiorativ termenul), schimbul de experienta e tare util, invatam unii de la altii pe fast forward. nu, nu ne apucam sa crestem capre prea curand:)

Frumoasa gospodarie ! Sa infloreasca in continuare ! La mai mult si la mai mare !

se vede ca sint oameni gospodari si mi placut ordinea sculelor,eu la capitolul asta pina gasesc ciocanu sau cuiele SE INTUNECA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *