Categorii
Amenajari si decoratiuni interioare

Mobilier impletit pentru amenajari interioare

mobila dormitor rattan impletitMobilierul impletit este asociat cu natura, cu vacantele si momentele de relaxare din zilele insorite de vara. Daca odinioara mobila impletita era asociata doar cu gradinile si terasele casei, in prezent, designerii si specialistii in amenajari si decoratiuni o recomanda si pentru infrumusetarea interioarelor.


Contrar opiniei generale, mobilierul impletit se poate incadra atat intr-o casa spatioasa, cat si intr-un minuscul apartament de bloc. Diversitatea de modele si culori il ajuta sa se integreze armonios in cele mai variate stiluri de amenajari interioare, de la cele clasice si rezervate, pana la cele mai moderne si mai pline de culoare.

canapea moderna rattan

Primii creatori ai mobilierului din lemn impletit au fost locuitorii Egiptului Antic, in urma cu aproximativ 4000 de ani. Ulterior, piesele din lemn impletit au aparut si in Roma Antica, insa patricienii le considerau nedemne de a le infrumuseta interioarele locuintelor. In scurt timp, insa, opinia li s-a schimbat, datorita cosurilor impletite, care s-au dovedit a fi extrem de practice in depozitarea alimentelor si a obiectelor de uz personal, dar si a scaunelor si fotoliilor din rachita, foarte confortabile.

Locuitorii Angliei au fost primii europeni cuceriti de calitatile pieselor de mobilier impletit. Acestia au apreciat in mod special durabilitatea mobilierului de rattan, care s-a dovedit a fi extrem de rezistent chiar si in conditiile de ceata si umiditate ridicata, caracteristice climei insulare.

In zilele noastre, originea naturala a mobilierului impletit l-a propulsat printre preferintele adeptilor stilului de viata ecologic. Dintre esentele cele mai des folosite in fabricarea mobilierului impletit vom aminti rattanul, bambusul, rachita, zambila de apa, stuful, iarba de mare si altele.

set mobilier impletitura iarba de mare

O alternativa mai ieftina gasim in colectiile de mobilier ce imita lemnul de rattan. Este vorba despre fibre artificiale, pe care unii le considera mult mai rezistente chiar si decat rattanul natural, mai ales pentru amenajarile exterioare (curte, gradina si terasa).

In ce priveste mobilierul impletit din esente naturale (rattan, zambila de apa, bambus etc), rezistenta acestuia difera in functie de calitatea si duritatea lemnului folosit. In prezent, esenta de rattan, care contine peste 600 de specii diferite de plante din clasa palmierilor, este considerata a fi cea mai rezistenta dintre esentele folosite in fabricarea mobilierului impletit. La polul opus se afla mobilierul din stuf impletit, care are o durata de viata foarte scurta, degradandu-se chiar si dupa un singur sezon de utilizare.

mobila dormitor rattan impletit

Fotoliul balansoar era una dintre putinele piese de mobilier din lemn impletit pe care le puteai intalni, pana in urma cu cativa ani, in casele din tara noastra. Astazi insa magazinele de specialitate ne propun colectii complete de mobilier impletit pentru casa si gradina: canapele, coltare, seturi de mese si scaune, fotolii, paturi, banchete, noptiere, comode, etajere si chiar dulapuri de haine.

Cum pui in valoare mobilierul impletit

Daca va numarati printre admiratorii mobilierului ecologic, trebuie sa stiti care sunt elementele decorative si finisajele cu care puteti pune in valoare o astfel de piesa impletita. Cele mai reusite decoruri clasice se obtin prin imbinarea lemnului impletit cu elemente din piele, bumbac, in, lemn, piatra naturala sau fier forjat. Iar pentru interioarele moderne va sugeram sa „asezonati” mobilierul impletit cu elemente decorative din piatra naturala sau reconstituita, lemn, sticla, plastic si chiar inox.

fotoliu modern rattan

Cu ajutorul catorva trucuri, mobilierul impletit poate completa atat decorul caselor amenajate in stil clasic cat si pe cel al locuintelor moderne, chiar daca multi dintre noi considera ca lemnul impletit nu poate fi asociat decat cu stilul Etnic de amenajare a locuintei. De exemplu, pentru un dining modern minimalist putem alege un set de masa si scaune impletite, cu linii simple, drepte si cu structura din inox sau aluminiu. Elementele metalice sunt puntea de legatura intre traditionalismul lemnului impletit si stilul modern de amenajare.

canapea lemn rattan

foto: trendir.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *