Categorii
Amenajari si decoratiuni exterioare Gradina

Pomi si copaci decorativi pentru gradinile de mici dimensiuni

gradina mici dimensiuniMulti dintre proprietarii curtilor si gradinilor de mici dimensiuni, aleg sa renunte la plantarea pomilor si copacilor, pentru a castiga extra-spatiu.


Este adevarat ca majoritatea arborilor cresc si se dezvolta atat de mult incat, la un moment dat, o curte mica poate deveni neincapatoare. Exista insa anumite specii si varietati de pomi si copaci decorativi ce nu cresc foarte mult, fiind usor adaptabili spatiilor restranse.

Sa vedem care sunt criteriile si factorii de care trebuie sa tinem cont in alegerea arborilor pentru o curte sau o gradina de mici dimensiuni:

1. Inaltimea tulpinii si anvergura coroanei sunt primii factori de care trebuie sa tinem cont. Chiar si cei mai mici arbori ornamentali pot atinge, in timp, inaltimi de 6, 7 sau chiar 8 metri. Daca aceasta inaltime vi se pare nepotrivita pentru suprafata curtii sau a gradinii, ar trebui sa va orientati catre copacii decorativi cu crengi curgatoare. Inaltimea acestora poate fi mai usor controlata.

2. Perioada de vegetatie si inflorire. Din pacate sau poate din fericire, perioada de vegetatie difera de la un arbore la altul. Pentru a va bucura o perioada indelungata de frumusetea pomilor si a copacilor decorativi infloriti e bine sa plantati mai multe varietati si specii, care sa infloreasca treptat, pe parcursul mai multor sezoane. Iar daca spatiul din curte sau gradina este atat de mic incat nu permitea plantarea mai multor pomi, e bine sa alegeti unul singur, care sa fie atragator si decorativ primavara prin flori abundente, vara prin fructe si toamna prin coloritul frunzelor.

curte mica

3. Copaci cu frunza cazatoare sau vesnic verzi? Ambele variante prezinta avantaje: cei vesnic verzi isi pastreaza haina pe tot parcursul anului, in timp ce copacii cu frunza cazatoare ofera in fiecare toamna un spectacol de culori si aduc in fiecare primavara bucuria revenirii la la viata.

4. Un alt aspect de care trebuie sa tinem cont atunci cand alegem pomul sau copacul decorativ potrivit pentru o curte de mici dimensiuni este legat de radacinile acestuia si de ritmul lor de dezvoltare. Un nuc, de pilda, e bine sa fie plantat la o distanta cat mai mare de casa, stiut fiind faptul ca are radacini foarte viguroase, care se dezvolta masiv, la mare distanta de trunchi, punand in pericol fundatia constructiilor din apropiere.

Daca aveti posibilitatea sa vizitati o gradina botanica sau un parc cu multe specii si varietati de arbori maturi, e bine sa le studiati cu atentie, in mediul lor natural, pentru a decide mai usor care dintre acestia este cel mai potrivit pentru o curte sau o gradina mica.

Si acum sa vedem o scurta lista de copaci decorativi, potriviti pentru curtile si gradinile de mici dimensiuni, care ating la maturitate cel mult 8 metri inaltime.

Copaci decorativi prin flori

– Crataegus laevigata ‘Paul’s Scarlet’ sau Paducelul este un copac decorativ cu ramuri lungi, cu spini, frunze cazatoare verzi si coroana conica. Paducelul infloreste in mai si nu atinge mai mult de 5-6 metri inaltime. Daca este tuns periodic, Paducelul poate fi folosit si pentru formarea gardurilor vii.

flori paducel

– Magnolia loebneri „Leonard Messel” este un copac cu frunza cazatoare, decorativ prin florile sale de culoare roz si forma stelata ce infloresc in aprilie, inainte de aparitia frunzelor. Magnolia loebneri atinge la maturitate cel mult 3-4 metri inaltime.

– Albizia julibrissin „Ombrella”, Arborele de matase sau Mimoza, cum i se mai spune, este un copac decorativ de dimensiune medie, cu o coroana ce se dezvolta in forma de cupola. Frunzele sale delicate sunt de culoare verde, iar florile diafane de culoare roz imbraca bogat ramurile arborelui din iunie si pana in septembrie.

arborele de matase mimoza

Arbori decorativi prin fructe

– Prunus accolade este un pom fructifer decorativ prin flori si fructe, cu frunza cazatoare, de dimensiuni medii. Aceasta specie atinge 4-6 metri la maturitate. Aceasta specie de cires japonez decorativ are flori batute, de culoare roz, ce infloresc primavara, in luna mai. Frunzele verzi ale pomului se coloreaza toamna spectaculos intr-o varietate mare de culori.

flori cires japonez prunus accolade

– Marul Evereste est un soi de mar salbatic decorativ prin fructele sale, fiind totodata extrem de polenizator. Nu depaseste la maturitate inaltimea de 6 metri. Marul Evereste rodeste abundent fructe mici, de culoare rosie, cu gust acrisor, bogate in pectina. Acestea pot fi folosite in dulceturi sau gemuri, in combinatie cu fructele foarte dulci, pentru a le tempera dulceata.

mar decorativ evereste

Arbori decorativi prin frunze

– Acer palmatum sau Artarul japonez este un copac deosebit de decorativ prin frunzele sale cazatoare de culoare rosie purpurie sau galbena, in functie de varietate. Unele varietati ale artarului japonez nu depasesc la maturitate inaltimea de 1,5 metri, fiind ideale pentru infrumusetarea curtilor de mici dimensiuni.

artar japonez coroana modelata bonsai

– Pyrus salicifolia „Pendula” este un par decorativ prin frunzele sale argintii asemanatoare cu frunzele de salcie. Aceasta varietate de par decorativ este deseori cultivata in calitate de gazda pentru trandafirii cataratori si pentru clematis. Se preteaza excelent la tunderea in diverse forme geometrice.

pyrus salicifolia

citeste si amenajare gradini de mici dimensiuni

foto: pinterest

2 răspunsuri la “Pomi si copaci decorativi pentru gradinile de mici dimensiuni”

Hristos a Inviat,si va rog nu trebue sa uitam de marul Redlove era s-au circe care este cel mai bun si de un rosu aprins si deasemenea ar mai fi Goji,Catina care sunt ideale pt decorarea curtilor si pt sanatatea oamenilor care vor sa ramana vesnic tineri si Potenta maxima,Paste Fericit

pomii si florile sunt lucruri la care nu ar trebui sa renuntam niciodata, ne incinta cu aspectul lor si ne fac vita mai frumoasa si mai curata.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *