Categorii
Intrebari de la cititori

Un perete din caramida Porotherm 38 mai trebuie izolat?

Buna ziua,
In documentatia caramizilor POROTHERM 38 am gasit R = 2.17 mpK/W, rezistenta termica a peretelui.


Un perete exterior cu o astfel de rezistenta mai este necesar sa-l izolezi? Inversul rezistentei ar fi 0.46 W/mpK.
Multumesc.

Intrebare de la Gabaroi, pe adresa redactiei: Un perete din caramida Porotherm 38 mai trebuie izolat?

2 răspunsuri la “Un perete din caramida Porotherm 38 mai trebuie izolat?”

Buna seara……..cu siguranta trebuie izolata cu polistiren expandat min 10cm…minim eps 70

Buna seara.
Va referiti la conductivitate.
EPS80 are 0,38 w/mpk,parca, deci ar fi mai bun.
Stimate domn, porotherm recomanda. Sunt calcule de laborator, desigur.
Ganditi-va ca dvs. prin caramida porotherm, singura, pierdeti caldura in valoare de 0,46 wati pe m2 pe ora. Adica pe zi veti pierde 11W caldura/m2. prin 300 de m2 veti pierde intr-o zi 3312 w adica 3,3 kw. Pana aici este corect, nu?
Acum, prin calcul comparativ insumam 0.46 cu 0.38 si impartim la doi si avem 0.42w/mpk si mai departe pentru aceeasi m2 aveti 3.024 kw.
Adica veti avea o pierdere mai mica in cazul termoizolarii cu 300 wati pe casa. NU am grafice dar am facut o schematizare a raspunsului.

Atentie insa, calculele de laborator se refera la un metru grosime strat caramida si un metru grosime la polistiren. Cu alte cuvinte, cifra furnizata este valabila pentru un metru grosime caramida/polistiren. Asa ca impartiti 100 cm la grosimea caramizii/polistirenului cu rezultatul furnizat de mine.
Apoi, calculati cate ore de functionare a unei centrale pe gaz de 24 w sunt necesari pentru amortizarea acelei pierderi. Puteti mrge mai departe cu matematica distractiva si puteti afla si cati m3 de gaz economisiti pentru ca mai apoi sa stabiliti in timp momentul amortizarii polistirenului pus suplimentar pe casa.

Calculul facut este doar sa va arate ca indiferent de cata termoizolatie veti pune pe pereti, tot va va fi mai bine dpv al costurilor de incalzire timp de 30 de ani si al banilor dati enelului, distrigazului, padurarului etc tot in 30 de ani.

Este vorba doar de o investitie up front pentru ca mai apoi sa va fie mai bine la facturi. Daca aveti acum bani, va sfatuiesc sa investiti si sa va asterneti foarte bine pentru ca la batranete nu se stie ce pensie veti avea si mai ales nu stiti ce preturi vor fi sau mai rau, daca va mai exista gaz, lemn, carbune, etc.
Va sfatuiesc din acest punct de vedere, sa termoizolati cat mai gros cu putinta in ideea de o semiindependenta energetica. Daca nu aveti bani suficienti nu-i nimic. Anul acesta un perete, la anul altul si tot asa. Foarte bine de la inceput. Manopera e la fel. Se poate realiza la comanda si polistiren de 50 cm. Nebunesc, nu? Eu nu cred
Sper ca v-am putut fi de folos.
Cu stima
bsterea@yahoo.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *