Categorii
Primite de la cititorii CasaDex

Detalii despre un proiect de casa semi-independenta energetic

Proiect trimis de Bogdan, pe adresa redactiei. Doresti sa ne trimiti ideea ta? Scrie-ne aici sau la adresa andrei@casadex.ro


Buna seara.
Nu stiu daca sunt in asentimentul dvs. scriindu-va despre un proiect viitor pentru o casa semi-independenta energetic, dar, totusi incerc.

Zona in care se va construi respectivul imobil va fi in zona comuna Berceni.
Inainte de a proiecta structura si forma arhitectonica am luat in calcul mai multe elemente din realitatea iernii de acum 2 ani.

Particularitatea zonei sau mai bine zis a Romaniei, este ca se afla in zona de actiune a crivatului si a austrului. De asemenea zona Bucuresti se afla in zona de risc seismic 2. Bucurestiul este in zona cu cel mai inalt grad de timp insorit intr-un an calendaristic. Zona in care se va construi este incadrata la zona cu adancimea de inghet normala pentru zona de campie, 90 cm.

Acestea fiind datele premergatoare tehnice a trebuit sa tin cont (nu sunt arhitect dar am aptitudini si abilitati tehnice) de aceste lucruri si:

– adancimea de fundare -120 cm

– tinand cont de orientarea terenului NE-SV si elementul „crivat” a trebuit sa aleg ca frontul casei sa fie ascutit astfel incat fenomenul troienirii sa nu apara. De asemenea tinand cont de curentii de aer formati in spatele casei, spatele nu este drept ci in scara.

– tinand cont de vremea insorita, acoperisul va fi intr-o sigura „apa”, ulterior se vor monta panouri fotovoltaice si panouri pentru apa menajera si caldura.

– tinand cont de zona seismica, stalpii de fundare cu PC52 se vor situa la -160 cm (un fel de piloti), fundatia continua dupa stratul nivelant pornind de la cota de -30 cm.

– tinand cont de elementul gaze si elementul hidroizolatie terasa, am luat decizia de a construi camera tehnica din elemente ytong cu spatii vitrate de 60/150 cm din caramida nevada cu interspatii de aerisire. Ytong deoarece nu necesita decat tencuire, nu si termoizolatie. Putul, boilerul electric, centrala electrica de incalzire baie si bucatarie vor fi situate acolo.

– Tinand cont de elementul energie solara si panouri fotovoltaice, casa se va incalzi exclusiv electric utilizand energia generata de sistem cu un consum de 15W/h.

Restul casei se va construi cu elemente din lemn profilate la 5×15 cm protejate de xilofage cu materiale ecologice de la niste greci (nu-i gasiti pe piata decat in circuit inchis). Grinzile de rezistenta vor fi de profil I din acelasi tip de material, intarit cu OSB, pe mijloc.

Tabla pe acoperis va fi de tip clasic, „tiganeasca”, solz de peste, alt tip de invelitoare nu se preteaza din cauza panourilor solare.

– Protectia hidro va fi realizata la terasa cu materiale de la Sika sau Keracol, cei mai buni in domeniu, o data pentru totdeauna.

A rezultat in proiect, o constructie in forma de sageata, aerodinamica, cu spatii vitrate generoase, cu acoperisul pe post de captator de energie solara in orientarea NE-SW.

Costul de protectie xilofage este de 0,98 lei/m2.

Nu va fi folosit elementul rigips deoarece material + manopera > material + manopera lemn, lambriu lemn.
Sistemul termoizolant va fi din polistiren expandat grafitat de 10 cm sau 16 cm sau paie + pamant. Inca nu stiu sigur. Intre elementele din lemn la structura peretilor va fi folosita ori celuloza cu borax, ori vata minerala bazaltica tesuta cu un spatiu ce va ermite circularea aerului.

De asemenea, va fi prevazut un sistem de ventilatie cu separator de particule ce va asigura un echilibru termic intre partea de jos a constructiei ce va fi incalzita la 24 grade pe timp de iarna si spatile de la mansarda ce vor fi incalzite la 22 de grade pe acest principiu. La etaj, nu va fi folosita incalzirea electrica prin pardoseala ci exclusiv ventilatie. Toata aceasta politica doar datorita vremii reci de 7 luni din Romania.

Si, un element extrem de important, din cauza musafirilor care in mod normal fac vizite vara la un gratar, am mutat living-ul la etaj. Astfel, in caz de avarie, casa va fi utilizata doar la parter, unde sunt cele necesare supravietuirii: bucatarie, dormitor, baie, camera tehnica si un birou, pentru afaceri 🙂

La etaj un living, un dormitor, o baie, iesire la terasa. Totul 130 m2. O casa economica, prietena cu vantul, prietena cu soarele, prietena cu bugetul, prietena cu cat mai am eu de trait, prietena cu optimul intre materiale/mediu, prietena cu optimul intre musafiri/resurse consumate.

Am luat in calcul diferentele de temperatura de la -30 grade celsius la +45 grade vara. Sunt 75 de grade celsius diferenta care macina tot ceea ce este constructie. Si, asa cum obisnuiesc eu sa spun, timpul si apa sunt inamicii tai si prietenii mei.

Atat timp cat exista apa si diferente de temperatura, eu voi avea de lucru deoarece sunt constructor, infocentru in reparatii constructii, infocentru in amenajari.

Aceasta casa este rezultatul practicii personale in constructii, noilor tehnologii de care am stiinta, adaptarea constructiei la conditiile de mediu existente in Romania.

Ce parere aveti? Este un punct de vedere al meu, referitor la incadrarea in conditiile existente de mediu ale unei case, ajutata de mediu, camin al omului, cat timp este pe pamant.

Multumesc
Bogdan Sterea
0748704725
reparorice.ucoz.ro

Proiect trimis de Bogdan, pe adresa redactiei. Doresti sa ne trimiti ideile tale? Scrie-ne aici sau la adresa andrei@casadex.ro

Un răspuns la “Detalii despre un proiect de casa semi-independenta energetic”

Am uitat sa spun ca in toata casa nu exista camera cu mai putin de 5 pereti. O fi disconort? O sa vad…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *