Categorii
Amenajari si decoratiuni interioare

Mozaicul din pluta – un finisaj modern pentru casa ta

pardoseala mozaic pluta


Mozaicul din pluta, inventie a designerilor germani, este o noutate in materie de finisaje pentru interior.

Dopurile din pluta sunt folosite de ani buni in decorarea interioarelor sub diferite forme: covorase de baie, pentru usa de la intrare, diverse elemente decorative etc.

Designerii germani spun ca ideea mozaicului de pluta le-a venit din dorinta de a crea un finisaj original si totodata ecologic pur.

Materia prima folosita in fabricarea mozaicului de pluta sunt dopurile de pluta ce prezinta anumite defecte si sunt refuzate de catre producatorii de vin imbuteliat. Pentru a fi transformate in mozaic, dopurile trec printr-o selectie secundara, operatiune destul de migaloasa, de care se ocupa detinutii sau nevazatorii.

placare mozaic pluta bucatarie

Dupa selectia finala, dopurile se taie felii de cel mult 6 mm grosime si se aplica pe coli de hartie cu dimensiunea de 300 x 600 mm. Ultima etapa, optionala, este vopsirea placilor de mozaic. Unii specialisti recomanda vopsirea mozaicului de pluta dupa aplicarea pe suprafata dorita, in timp ce designerii recomanda exact contrariul, mai ales ca in prezent, pe piata, se gasesc panouri gata colorate intr-o varietate foarte mare de culori si nuante.

Montarea mozaicului de pluta nu este foarte dificila, insa necesita atentie si migala, daca dorim sa obtinem o suprafata plana. Acest tip de finisaj poate fi aplicat pe orice fel de suport (perete sau pardoseala), cat timp acesta este perfect neted si uscat, desigur.

pardoseala mozaic pluta baie

Datorita multiplelor calitati pe care le prezinta, mozaicul din pluta se preteaza la finisarea oricarei incaperi din casa: bucatarie, living, dormitor, camera copiilor, hol si chiar baie. Desigur ca pentru a-l aplica in bucatarie si mai ales in baie va trebui ales un adeziv rezistent la conditii de umiditate, iar dupa montare este recomandabil sa fie acoperit cu un strat de lac hidroizolant, care ii va prelungi durata de viata.

Pentru a va convinge de calitatile acestui finisaj exceptional, in caz ca mai este nevoie, iata cateva avantaje ale pardoselilor de pluta:

– pluta este un material calduros, ecologic pur;
– izoleaza fonic si termic mai bine decat toate celelalte materiale de finisare existente pe piata la ora actuala;
– este ignifug, antistatic, inodor si nu absoarbe mirosuri;
– se preteaza la montarea incalzirii prin pardoseala;
– este un material foarte usor, cantarind cel mult 1 kg/mp;

Din pacate, desi majoritatea producatorilor de pardoseli si finisaje din pluta se afla in Europa, in prezent, acestea sunt mai populare printre locuitorii Statelor Unite, care au invatat sa aprecieze calitatile unice ale acestui material ecologic.

mozaic pluta interior

pardoseala mozaic pluta

foto: houzz.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *