Categorii
Casa pas cu pas

Planseu ceramic, alternativa la placa de beton clasica

planseu ceramic


O alternativa la planseul clasic din beton este planseul ceramic sau din caramida. Mai putin cunoscut in tara noastra, planseul ceramic este folosit de multa vreme in constructiile din multe state europene, in mod special in Italia si Austria.

In ultimii ani, timid, dar sigur, acest tip de placa a inceput sa castige teren si in constructiile civile din Romania, datoria multiplelor calitati pe care le poseda:

– Montajul placii ceramice este foarte simplu;
– Izoleaza termic cu pana la 30% mai mult decat un planseu clasic din beton;
– Ofera o izolatie fonica de 5 ori mai buna decat planseul obisnuit;
– Poate fi adaptat dimensiunilor oricarei constructii civile;
– Are o greutate mult mai mica decat planseul din beton.

Planseul sau placa ceramica este compus dintr-un sistem de grinzi prefabricate din beton armat precomprimat, in invelis ceramic, cu zabrele oblice sudate si blocuri ceramice de umplutura, cu goluri orizontale. Partea superioara a placii ceramice se armeaza cu plasa sudata, peste care se toarna un strat de beton.

Pasii de executare a unui planseu ceramic sunt urmatorii:

planseu ceramic armat

1. Dupa ridicarea la aceeasi inaltime a zidurilor ce compun un nivel al casei in constructie se monteaza armaturile din grinzi si centuri.

2. Urmeaza montarea pe zidurile portante a grinzilor armate prefabricate, la distante egale, folosind drept distantieri, la capetele grinzilor, blocuri ceramice de umplutura.

3. In cazul in care grinzile prefabricate se vor monta pe deschideri mai mari de 1,5 metri este obligatoriu sa se foloseasca popi de sustinere, la distante de cel mult 1,5 metri.

4. Dupa montarea grinzilor armate, planseul se completeaza cu blocurile ceramice (de caramida) de umplutura.

5. Peste planseu se asaza plasa sudata (in general de 6 mm, cu ochiuri de 100 mm).

6. La final, se umezesc abundent blocurile ceramice si se executa suprabetonarea, turnandu-se beton in toate elementele din care este compus planseul: centuri, grinzi de planseu, grinzi intermediare si stratul de suprabetonare.

7. Popii de sustinere pot fi indepartati dupa cel putin 14 zile de la executia planseului, desi este mai indicat sa fie indepartati dupa 28 de zile, in functie si de temperatura de afara.

De retinut: pentru trasarea instalatiilor de orice gen se pot strapunge doar blocurile de caramida, in niciun caz grinzile armate prefabricate ale planseului ceramic.

turnare beton planseu ceramic

planseu ceramic

37 de răspunsuri la “Planseu ceramic, alternativa la placa de beton clasica”

mi se pare interesant acest planseu din ceramica; totusi, la noi sunt meseriasi care sa-l instaleze? si m-ar interesa daca e mai ieftin decat cel clasic din beton armat, deoarece intra destul beton si aici; ar fi ceva costuri reduse din ce vad in foto atasate pt ca se foloseste mai putina armatura-exceptand centurile care si asa au regim aparte.

Unde primim mai multe amanunte legate de pret,teh. de montaj +avantaje si dezavantaje. O zi buna sa aveti.

Buna ziua,

sunt specializat in montajul acestor tipuri de plansee,am montat atat in tara cat si in strainatate pentru cei care doresc mai multe informatii de natura tehnica si economica imi puteti scrie pe mail intrebarile dumneavoastra de natura tehnica si economica.

Buna ziua .Sunt putini meseriasi deaorece nu se prea foloseste si lumea e reticienta dar sunt si firme care monteaza de ani de zile asa ceva. Sunt foarte multe avantaje la aceste plansee dar la noi romanul doreste ieftin si nu-l intereseaza coeficentii iar cand un inginer incepe sa – i explice nu asculta nici un sfat. Dl. Cristian va dorim succes si spor la munca si bani cat de multi.

Citeam tot pe acest site ca planseurile ceramice nu au rezistenta in plan orizontal. Probabil se preteaza la Madrid sau langa Vezuviu dar la noi?
Aceste plansee sunt cum este ytong-ul pentru pereti. Lumea e reticenta la nou. E prea putin mk facut pe seama asta. Se lasa la latitudinea agentilor aceasta treaba. Si, daca firma producatoare nu doreste sa investeasca in mk, atunci de unde luam informatiile?
Pfff. Furnizez eu cateva informatii:
sunt mai usoare fara impact asupra fundatiei (sic)
sunt mai bune termoizolante avand acele cavitati „umplute” cu aer.
reduc armatura placii de la 8x10x10 la 6x10x10
Dezavantaje: mult PC52
cost proiect plasa+pc52=varianta clasica
Pana la urma, singurul avantaj ramane termoizolarea, adica aproape 0, revenind iar la problema esentiala pietei: cui dai banii? Ca si cu rigips-ul vs glet de ipsos.
Cu stima,
bsterea@yahoo.com

sunt interesat de pretul la ml al grinzilor si mc al blocurilor ceramice (cìte buc/mc sunt?) am experientà practicà (Italia), dar nu am vàzut ìncà prin Romania, care sunt firmele care le vìnd? Multumesc, pe curìnd.

Buna Seara Oameni Buni!

Construim Case in Regim Propriu si Reparam Orice in Judetul Prahova Cu Preturi de Bun Simt. Ma puteti Contacta Dragi Prahoveni la Telef:0723194321.Va multumesc ptr ca existati si va astept sa ma contactati.Chao

Știți cumva societàti care comercializeazà aceste materiale ìn Bucuresti sau ìn zonà? Eventual și o listă a prețurilor. Mulțumesc.

AM MONTAT ASTFEL DE PLACI LA CEREREA BENEFICIARULUI,NU SUNT DE ACORD CU ACEST TIP DE MONTAJ,NU SE COMPARA CU O PLACA BINE ARMATA DIN BETON.
Cu STIMA

Din cate am vazut in Romania acest tip de placa nu prea se foloseste ,eu daca as alege intre cea de beton si cea din grinzi prefabricate as alege grinzile prefabricate din cauza ca sunt simple de montat si mult mai lejere ,dar dezavantajul nostru e ca au un pret cam mare –

executam in judetul prahova toata gama de constructii la preturi de bun simt,spe exemplu o casa 140 mp p+m, din caramida manopera si materiale la rosu 17000 euro, se poate vedea in Baicoi, tel 0722223708, viorel_09@yahoo.com

Acest sistem nu este popular în România din cauza situaţiei seismice de la noi din ţară şi din cauză că nu are un comportament mecanic omogen. Este clar că grinzile sunt aşezate paralel pe aceeaşi direcţie deci implicit pe direcţia perpendiculară are un comportament diferit. În cazul plăcii clasice de beton armat nu există acestă diferenţă. Nu uitaţi că solicitările cele mai dăunătoare la cutremur sunt cele orizontale şi nu este bine să existe neuniformităţi în configuraţia elementelor constructive. Încerc să explic simplu ceva complicat, pentru că observ cum se trece foarte uşor în aceste discuţii de pe forum peste aspectul de calcul profesionist şi calificat pentru construcţiile în care vor locui oameni. Nu sunt inginer constructor, dar inginerul constructor este foarte important pentru rezistenţa viitoarei construcţii şi pentru legalitatea ei.
Avantajul acestui sistem semi-prefabricat este punerea în operă rapidă şi eficientă FĂRĂ COFRAJE, de fapt numai cu cofraje perimetrale. Susţinerea cu popi la fiecare 1,5m este o gogomănie, pt că grinzile se aleg ca să susţină ele întreaga încărcare a planşeului pe deschideri ce pot ajunge şi la 6m, deşi nu este recomandată depăşirea 4,5m. Fonoizolarea de 5 ori mai bună este altă enormitate. O fi mai bună, dar nu de 5 ori. Eu zic că nu e cu nimic mai bună. Termoizolarea, iarăşi, este uşor superioară faţă de beton armat, dar dacă planşeul separă spaţiul interior de cel exterior, atunci grinzile şi suprabetonarea, care sunt din beton armat vor conduce frigul spre interior (sau căldura spre exterior) cât se poate de zdravăn.
Sistemul NU poate fi adaptat oricărui tip de construcţie. Deschiderile sunt limitate cum spuneam la 4,5-6m. Golurile mari (pt scară) presupun soluţii tehnice complicate. În general se foloseşte pentru acoperirea spaţiilor mici de tip cameră de locuit şi se pretează la construcţii ridicate între două ziduri tip diafragmă în care se înfig capetele grinzilor.
Greutatea planşeului nu este mai mică decât la clasicul de beton armat, pentru că grinzile perimetrale sunt aceleaşi, dar suprabetonarea este de regulă 10cm faţă de 12-15cm placa de beton armat, dar mai avem şi grinzile prefabricate de beton armat la aprox 60cm distanţă între ele plus corpurile ceramice (bolţarii). Este un planşeu mai greu.
Pe scurt, se pretează în zone fără seisme (Transilvania, Europa centrală şi de vest) şi cam atât.
PS În poze nu apar nici măcar grinzi întregi, ci aşa-numitele semi-grinzi, cu mustăţile de armătură în sus, care într-adevăr au nevoie de susţinere cu popi pe dedesubt.
Succese mari!

Structurile uşoare din lemn pot avea probleme în ceea ce priveşte izolatia:
– FONICA
-TERMICA
-REZISTENTA
Acest lucru poate fi eficient eliminat cu ajutorul betonului si a cofrajului de armare NERVOMETAL
Betonul se toarna direct pe structura de rezistenta a pardoselii , pe grinzile/căpriorii planseului folosind cofrajul pierdut numit NERVOMETAL
Se recomanda ca grosimea placi de compresie sa fie de 5 cm
Utilizarea NERVOMETAL este multipla in constructii precum pentru cofrajul permanent in placi ,plansee,sarpanta acoperis sau cimentari, ca montaj betonat pe perete, dale sau forjate, ca sustinere de mortar si tencuieli la fatade, acoperisuri si pereti sau ca suport de mortar ignifug. Este aliatul perfect pentru sistemele de grilaj(stud frame) si arhitectura modulara si industrializata.
TEL: 0731229926
Mail: nervometal_romania@yahoo.com
facebook.com/NervometalRomania

HM,atatea comentari in nestiinta de cauza,nu se compara placa de beton cu aceste plansee ceramice.in preimul rand sunt usoare ,fonice,se lucreaza foarte repede,se foloseste mai putin fier,timpul de montare este foarte rapid,este elastica,si nu in ultimul rand se pot folosi si la acoperisuri(orizontal,vertical)pe care se sudeaza doua randuri de carton dupa care se monteaza tigla(de ciment,de ceramica)cu adeziv(3 randuri simplu ,al 4 se pune cu adeziv.Sa nu aud (vad)comentari,am lucrat 14 ani in italia si doar tipul acesta de planseu am folosit. Dar din pacate ,lucrul bun in ROMANIA costa foarte multi bani.L-as intreba pe GT de ce italieni folosesc acest fel de planseu???si il folosesc de cel putin 20-30 de ani si nu doar la case ci si la blocuri de nnnn etaje???de prosti???sa nu uitam ca sunt considerati printre cei mai buni arhitecti,proiectanti,geologi,si constructori. De ce italieni inca zidesc si fac tencuieli cu puzzolana (cenusa de vulcan)???de prosti??Sa nu uitam ca au case si blocuri care dainuesc de sute de ani,,,suntem cu mult in urma lor,,fff mult.Au blocchetti di tufo (din cenusa vulcanica)care dainuiesc de 100 de ani,eheee mai avem multe de invatat.Daca nu ma insel sunt si la Dedeman aceste pignatte si travetti dar nu oricine isi permite sa le cumpere.

Domnule „GT”

Foarte pertinent si , de ce nu , exact …comentariul dumneavoastra !
In mare parte , are dreptate si Domnul Cristian , insa ,

ceea ce face `deosebirea` este intr-adevar, in primul rand comportamentul …seismic .
Sunt in tara ( si daca se studiaza harta seismica se vede imediat) , regiuni da risc seismic major , planseele jucand un rol determinant in rezistenta `dinamica` a cladirii ( de notat ca sarcinile dinamice sunt in regim alternant si cu o anumita frecventa !)

Se uita , de obicei , acest lucru , cu consecinte deosebit de grave , in cazul unui seism major !

Cu respect.
Ing Georges S.
0740 504298
eco-bioconstruct.ro

este cea mai buna solutie pentru structura, usor si cu portanta de minim 350 kg/mp. Nu trebuie sa sustina propria greutate foarte mare ca in cazul placii din beton armat plin. Am lucrat 10 ani cu acest sistem si mi se pare cel mai potrivit in raport cu celelalte sisteme de construire. 0720424045

Domnule Cristian, vă scrieţi mesajele cu o atitudine fudulă care nu face decât să vă prejudicieze. Când folosiţi „atatea comentari” sau „dainuesc”, apoi iarăşi „comentari”, daţi indicaţii foarte precise despre cât vă pricepeţi şi la ce anume. Dar acum la subiect. Afirmaţi lucruri pe care nu le argumentaţi (greutatea, izolarea fonică, termică etc). Eu am opinii contrare, dar spun acolo şi de ce le am. Acest sistem constructiv este genial, dar are anumite caracteristici care îl fac mai puţin potrivit pentru aplicarea lui în România. Eu l-am folosit la unele din construcţiile proiectate de mine şi executate în Spania, de vreo 17-18 ani încoace. Este excelent ca sistem şi nu are sens să îi înşir încă o dată avantajele. Dar la ce am proiectat în România nu l-am folosit, deşi mi-am pus problema să o fac. Principalul motiv este că este destul de greu să fie respectate normativele legale (subliniez legale) referitoare la siguranţa şi comportamentul clădirii la cutremur. Aici e vorba de respectarea legii (făcută de oameni cu cap şi din anumite motive, investigaţi vă rog), iar dacă asta nu vi se pare ceva important, nu aveţi decât să ignoraţi realitatea. Dar, cu părere de rău v-o spun, s-a văzut ce s-a întâmplat acum câţiva ani în Italia, când s-a produs un cutremur de aprox. 5 grade pe Richter. Au fost probleme şi în Spania, din aceeaşi cauză. Mai pe scurt, normativele fiecărei ţări se adaptează frecvenţei producerii cutremurelor şi de la Carpaţi către Vest problema aceasta este mult mai mică. Încă ceva: poate că un cioban mănâncă toată viaţa lui mămăligă cu zer şi este convins că este cea mai bună mâncare din lume, dar realitatea este cu totul alta. Încercaţi să nu vă limitaţi la un singur sistem constructiv, fiţi deschis la opiniiile diferite ale celorlalţi şi veţi avea de câştigat, mai ales la capitolul mentalitate. PS În Italia şi în alte părţi s-a construit cu material vulcanic de mii de ani. Există în Sardinia o colecţie de bisericuţe vechi de cam 1000 de ani, extrem de frumoase, păstrate intact, construite cu o piatră cafenie poroasă splendidă. În România nu se foloseşte acest material, pentru că avem numai vulcani noroioşi! Salutări!

Pai unde este plasa de maiaso,negativele,daca vine arhitectul si parehadorul nu semneaza vorbesc daca lucrarea este in spania unde am lucrat cu bobidilii unde daca clci pe ele ajungi repede in partea aialanta.Haideti sa ne uitam in Chile si sa invatam sa lucram ca acolo.

Stati fara nici o grija ca nu ajungi pe partea ailanta domnule George
Planseele ceramite sunt folosite si implementate la noi in tara, la fel si planseul Nervometa, totul se rezuma la structura de rezistenta dimensionata corect in functie de deschideri.
In cazul planseului Nervometal vorbim de o pardoseala de beton de 5 cm, exact ca in cazul planseelor ceramice(5cm beton peste bobedilii)
Aceste sisteme sunt mai elastice mai sigure si mult mai usoare decat o placa de beton
In cazul unui cutremur ma simt mai in siguranta dedesuptul unui planseu ceramic sau Nervometal. nervometal.ro

Raspuns la comentariul domnului GT–” vă scrieţi mesajele cu o atitudine fudulă care nu face decât să vă prejudicieze”–Eu cred ca nu trebuie sa vin cu nici o indicatie precisa ,cine a lucrat cu astfel de materiale cunoaste avantajele unor astfel de plansee,acele grinzi sunt de diferite lungimi de pana la 6 metri,se folosesc popi si la un diametru de de 2 metri pentru simplul motiv ca la betonarea planseului pot aparea ondulati.In privinta celor intamplate in italia stiti prea bine motivele,au fost construite abuziv,nu au respectat proiectul ma refer la temelie,stalpi cu alte cuvinte au fost construite cu firme fantoma .daca ati urmarit evenimentele stiti ca la ancheta care a urmat au fost gasiti vinovati..Nu sunt inginer,nu am o facultate dar eu (ca si straini de altfel) cred ca experienta conteaza cel mai mult-experienta,sa sti sa-ti conduci un santier,sa ceri si sa oferi respect si nu in ultimul rand corectitudinea.Cand am facut comentariul nu ma refeream la dumneavoastra,am vazut si citit destule sa le zicem,,””neadevaruri”” pe internet.nu vreau sa va simtiti ofensat,nu-mi sta in caracter sa jignesc pe alti dar,,Pe 20 martie am avut o intalnire cu un posibil beneficiar si,,surpriza!am dat de un intermediar care imi oferea constructia vilei la pretul lui,normal am facut stanga imprejur imediat,am vazut acea persoana pe aici cu oferte si preturi de mare constructor,,dar ma rog nu este traba mea,,,acesta este motivul pentru care am fost putin exigent la acel comentariu.o zi buna va doresc

Buna ziua,
Am locuit 15 ani in case construite cu acest sistem si va pot spune ca izolatia fonica lasa mult de dorit. Se aude fiecare pas si zgomot de la etajul superior si va garantez ca este enervant la maxim.

Domnule Marius…eu am locuit si locuiesc in continuare de 12 ani in Spania…cum D_zeu se face ca de 12 ani nu aud nici un vecin de la etajul superior?dedesupt am o spalatorie automata, am locuit in case multi familiare cu planseu Nervometal si planseu ceramic…Nu mai INTOXICATI cu MINCIUNI…plansele Ceramice si planseele Nervometal sunt mai sigure datorita greutati reduse si elasticitatea acestora.

Cu tot respectul, domnule Marius, permiteti-mi sa ma indoiesc de adevarul celor spuse de dvs. Si spun asta pentru ca si eu am planseul dintre parter si mansarda tot ceramic si credeti-ma ca nu se aude nimic de la un etaj la altul. Si daca vreau sa-mi chem copiii sa coboare la masa trebuie sa urc jumatate dintre treptele scarii interioare, ca sa ma fac auzit. Acelasi lucru este valabil si in sens invers. Asa ca va rog sa incetati cu minciunile si dezinformarea. Desi poate ati fost indus in eroare sau ati inteles dvs gresit ca toate casele in care ati locuit in ultimii 15 ani chiar aveau plansee ceramice.

Buna ziua, ma poate ajuta cineva, de unde pot achizitiona planseul pentru placa ,si ce pret are, sunt din DR. TR. SEVERIN,si vreau sa ancep sa construesc o casa.VA MULTUMESC.

Buna ziua.Doresc sa construiesc o casa doar parter si sa folosesc acest planseu ceramic in loc de acoperisul clasic cu tigla,hidroizolat cu Firestone EPDM.Este posibil asa ceva ?M-am gandit sa folosesc ca si materiale caramida Porotherm 38 STH+acest planseu ceramic.Nu sunt un bun cunoscator …caut calitate,variante si sfaturi.Multumesc anticipat.

Casa 3 camere-80mp utili, Porotherm 38 STH , CONSTANTA.

nervometal. ro/sarpanta-acoperis/ va recomad cu incredere acest sistem, pentru o buna termoizolatie fonica si termica betonul care se toarna peste cofrajul nervometal trebuie sa fie din argila expandata, argila expandata se foloseste la betoane usoare termo-fono izolante sau termobeton din perlit( granule polistiren)

Ma poate ajuta cineva? Am facut un planseu ceramic poroterm si betonul turnat deasupra cu grosimea de 7cm prezinta crepaturi pe toata suprafata cu adincimea de 2-3cm plasa sudata este la 5cm deasupa elementilor ceramici. Ma interesesa daca crepaturile care sint 20-40cm lungi afecteaza rezistenta placi.

Domnule David cum ati reusit dvs sa masurati grosimea fisurii de 2-3 cm din cei 7? Cum ati turnat betonul? Ati udat bine caramida inainte? Ati turnat betonul pe caldura mare? Sunt multe intrebari.

Eu am pus la casa mea 2 plansee de acest gen si sunt foarte multumit, mai ales ca m-am putut muta in casa din primul an. Planseul daca este montat corect rezista la 9 grade richter domnule GT. Garantia acestuia este de 25 de ani,termic este super super. Cine doreste sa construiasca cu acest tip de planseu il invit sa il vada. Domnilor smecheri rataciti din Romania de va dati mari imgineri ca de la un fraier inginer ca mine puteti sa imi explicati de ce eu iarna dorm cu geamul rabatat la camere? Cand eu ajung la temperatura de 30 grade in cateva ore? Daca este asa de scump acest planseu, calculati va rog cat costa cheresteaua care trebuie sa o pui dedesubt, aia de iti tine betonul, cherestea pe care o vei toca, pierderi minore nu? Suntem in 2016 si uitam cat de scumpa este cheresteaua, fierul, plasa si betonul. Fratilor treziti-va cand am avut noi in Romania cutremure mai mari de 7 grade ca cel din ’77 (in care au murit multi oameni de la planseele din beton clasic)? In afara de inundatii ce am mai avut in ultimul timp? Dar noua ne place ,,drobul de sare”,a avut dreptate saracul Creanga, dar sa va feriti de inginerii prosti caci cum se spune ,,Dormi in pace, tara inginer te face”.

Personal mie nu îmi place acel planșeu ceramic dar oricum l-ai întoarce tot e mai solid ca prefabricatele comuniste. Alea pe mai multe etaje

Doresc să construiesc la Iași un planșeu ceramic pt o casa de 90 MP îmi poate da cineva m-ai multe date tehnice .

Va salut. As folosi acest sistem la bloc multietajat, cu deschiderea maxima de 4,8 metri. Dar planseul ceramic ar fi ca un fel de „cofraj pierdut”, iar placa de minim 12 cm armata inferior si superior. La un montaj corect, asigura o termo si fonoizolare mai buna decat doar betonul armat. Din motive de rezistenta la seism as trata placa asemenea uneia „obisnuite” de beton armat. Cu respect, Laurentiu Prisching.

Buna seara, urmeaza sa contruiesc o casa cu plansee ceramice. Caut un constructor care sa fie disponibil sa execute acest tip de lucrare in orasul Buzau. Multumesc 0758963005

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *