Categorii
Amenajari si decoratiuni interioare

Reguli de amenajare pentru bucatarii mici

bucatarie mica verde

Daca ar fi sa facem un top cu cele mai des intalnite probleme ale cititorilor nostri, in primele trei locuri s-ar afla cu siguranta problema bucatariilor mici si amenajarea acestora.


Suprafata medie a unei bucatarii de mici dimensiuni se incadreaza undeva intre 6 si 8 metri patrati. De regula, intr-un spatiu atat de restrans e dificil sa aplici, ca la carte, regulile unui stil de amenajare. Intr-o astfel de bucatarie, mai mult decat intr-una spatioasa, amenajarea pleaca in primul rand de la functionalitate si latura practica, transpuse la scara si dimensiunile incaperii. Iar daca cele doua aspecte pot fi adaptate unui anumit stil de amenajare interioara putem spune ca am reusit sa obtinem o mica bucatarie perfecta, pe placul nostru.

Montarea electrocasnicelor intr-o bucatarie mica

Daca pe vremuri singurele electrocasnice prezente intr-o bucatarie erau aragazul si frigiderul, astazi, lucrurile s-au schimbat. Fiecare gospodina viseaza la o bucatarie utilata cu aparatura moderna, de ultima generatie, menita sa-i usureze munca. Asa ca deseori ne chinuim sa inglobam intr-o bucatarioara, pe langa deja consacratele plita, cuptor si frigider, o hota, un cuptor cu microunde, o lada frigorifica, un robot de bucatarie, un prajitor de paine, un storcator de fructe, o masina de spalat vase si uneori chiar si masina de spalat rufe. La simpla enumerare a celor de mai sus realizam ca, inghesuindu-le in mica suprafata, nu ne ramane spatiu si pentru amenajarea unui loc de luat masa sau pentru montarea unor dulapuri in care putem depozita vasele, ustensilele si alte lucruri necesare prepararii mancarii.

schita amenajare bucatarie mica

Asa ca, pentru inceput, trebuie sa decidem care sunt electrocasnicele absolut necesare uzului cotidian in bucatarie si sa alegem alte incaperi pentru montarea celorlalte (masina de rufe si lada frigorifica, de exemplu). Pentru celelalte electrocasnice mari (plita, cuptor, cuptor cu microunde, frigider, masina de spalat vase etc.) e bine sa gasim solutii de incastrare. Totodata, vom incerca sa le grupam, optimizand astfel la maxim spatiul si asa limitat. Asadar, vom incastra intr-un singur corp de mobilier, pe verticala, cuptorul cu microunde si cuptorul electric sau pe gaze, iar sub plita incastrata vom monta masina de spalat vase, daca aceasta exista. Dintr-un foc, am reusit sa inglobam patru electrocasnice mari in doar 1,5 metri latime. Iar daca luam in calcul si faptul ca dulapul in care sunt incastrate cele doua cuptoare poate fi proiectat cu sertare sau alte spatii de depozitare, vom constata ca o bucatarie mica poate fi si practica si functionala.

Alegerea culorilor in amenajarea bucatariilor mici

Alegerea culorii finisajelor si a mobilierului este o alta etapa importanta in amenajarea unei bucatarii de mici dimensiuni. Albul ramane, fara indoiala, una dintre cele mai potrivite solutii intr-o astfel de situatie (Culoarea alba in amenajarea bucatariilor mici). La fel de bine putem folosi si toate celelalte nuante deschise si pastelate ale spectrului cromatic: bej, crem, vernil, somon, piersica, galben pal, bleu pal etc. Pe scurt, ne vom orienta catre culorile cu capacitate mare de reflectare a luminii, care maresc vizual spatiile mici.

culori bucatarie mica

In ce priveste imprimeurile, vom evita folosirea celor de mari dimensiuni, care aglomereaza foarte mult, micsorand vizual incaperea. Putem, in schimb, sa folosim pe unul dintre pereti (in dreptul locului de luat masa, de pilda) un tapet cu imprimeu in dungi orizontale, care va largi optic bucatarioara.

Importanta iluminatului in bucatariile mici

Un alt truc recomandat de designeri in amenajarea interioara a unei bucatarii mici este iluminatul. Prin montarea mai multor surse de iluminat, menite sa accentueze si sa puna in valoare diverse zone de activitate, putem spori considerabil confortul unei incaperi cu spatiu redus. (Iluminatul intr-o bucatarie mica. Idei si sfaturi) Asadar, pe langa sursa principala de iluminat de pe tavan, vom monta surse de lumina auxiliare in zona blatului de lucru si a chiuvetei, in zona plitei sau a aragazului si in zona de luat masa.

iluminat local blat lucru bucatarie

De asemenea, e foarte important sa nu obturam cu perdele, jaluzele sau draperii opace fereastra prin care patrunde lumina naturala. Cu ajutorul luminii naturale si a catorva mici trucuri (Cum creezi spatiu in apartamentele mici cu ajutorul luminii naturale) putem transforma vizual o bucatarie minuscula intr-o incapere luminoasa si placuta.

Alegerea stilului in amenajarea unei bucatarii de mici dimensiuni

Specialistii in amenajari interioare considera ca stilul minimalist modern este poate cel mai potrivit pentru amenajarea unei bucatarii de mici dimensiuni. Si asta datorita gradului inalt de functionalitate a mobilierului pe care il impune stilul minimalist. De asemenea, suprafata lucioasa a fronturilor mobilierului, tipica acestui stil modern de amenajare interioara, reflecta lumina, contribuind astfel la marirea vizuala a spatiului. As mai adauga si ca cele mai des intalnite electrocasnice si obiecte sanitare (baterii, chiuvete etc.) disponibile in magazinele de specialitate au un design modern, cu multe elemente din inox, care se asorteaza armonios cu mobilierul minimalist.

insula bucatarie mica

Sticla este un alt material potrivit stilului minimalist modern, folosit cu succes in fabricarea mobilierului din ultimii ani. (mobilier din sticla). Datorita capacitatii de a refleca lumina, sticla este un alt element ce poate fi introdus sub diferite forme in decorarea si amenajarea bucatariilor moderne mici: rafturi, fronturi ale dulapurilor superioare, blat de lucru, pereti placati cu panouri de sticla etc.

Citeste si: 5 modele de bucatarii mici sub 8 mp. Imagini si solutii de amenajare

blat bucatarie sticla securizata

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *