Categorii
Amenajari si decoratiuni interioare

Cum alegem vopseaua pentru finisarea bucatariei

vopsea finisare bucatarie

Bucataria este una dintre cele mai intens folosite incaperi din intreaga casa, fiind expusa sistematic la schimbari de temperatura, umiditate si risc de murdarire.


De aceea, pe langa faianta si alte finisaje moderne folosite in placarea diverselor zone din bucatarie, foarte importanta este alegerea vopselei potrivite pentru zugravirea peretilor si a tavanului.

Pentru multa lume singura nedumerire in alegerea vopselei pentru finisarea bucatariei este legata de culoare. Trebuie spus ca mai importanta decat nuanta vopselei este calitatea ei, mai ales intr-o incapere in care se gateste regulat si unde riscul patarii cu grasime este foarte mare. Cu siguranta nu v-ar placea sa va petreceti timp intr-o bucatarie frumos colorata si plina de pete de grasime, care nu pot fi indepartate.

Asadar, cum alegem corect vopseaua pentru finisarea bucatariei?

bucatarie finisata vopsea verde

Exista doua mari categorii de vopsea cunoscute de toata lumea: vopseaua lavabila de interior si vopseaua pe baza de ulei.

Haideti sa detaliem putin calitatile celor doua categorii de vopsea pentru a decide mai usor care dintre ele este cea mai potrivita pentru finisarea si decorarea pe termen lung a unei bucatarii.

Vopseaua pe baza de ulei

Vopseaua pe baza de ulei poate fi aplicata pe o varietate foarte mare de suprafete, atat la interior cat si la exterior: pereti, tavane, lemn, metal, sticla etc. Aceasta se imparte in mai multe tipuri:

– Vopseaua lucioasa este cel mai durabil tip de vopsea pe baza de ulei, fiind extrem de rezistenta la patare si murdarire. De aceea este considerata a fi potrivita in finisarea interioarelor cu grad mare de uzura: bucatarii, bai, holuri etc. Din pacate, din cauza luciului foarte puternic acest tip de vopsea scoate in evidenta si cele mai mici imperfectiuni ale suprafetei pe care este aplicata.

– Vopseaua semi-lucioasa formeaza, dupa uscare, un strat impermeabil, tare, rezistent la pete si uzura. Dar, la fel ca si vopseaua lucioasa, scoate in evidenta imperfectiunile suprafetei pe care este aplicata. De aceea, daca suprafata este perfect neteda, vopseaua semi-lucioasa poate fi o alegere potrivita in finisarea peretilor din incaperile intens folosite, cum ar fi baia, bucataria, holul sau camera copiilor, dar si in finisarea pieselor de mobilier din lemn sau metal.

– Vopseaua satinata este mai putin lucioasa, dar si mai putin rezistenta la uzura decat tipurile prezentate mai sus. De obicei, vopseaua satinata se alege pentru finisarea usilor, tocurilor ferestrelor si a peretilor din camerele celor mici, fiind usor de curatat si de intretinut.

– Vopseaua coaja de ou este tipul de vopsea pe baza de ulei cel mai des folosita pentru finisarea peretilor interiori. In comparatie cu tipurile descrise mai sus, vopseaua coaja de ou ascunde imperfectiunile suprafetelor pe care este aplicata si se curata relativ usor.

– Vopseaua mata este foarte buna pentru camuflarea imperfectiunilor de pe tavane sau pereti. Insa, spre deosebire de tipurile de vopsea lucioase, acesta se curata mai greu, fiind recomandata in finisarea incaperilor mai putin expuse la murdarire, cum ar fi livingul, dormitorul matrimonial sau diningul.

bucatarie finisata

Vopseaua lavabila de interior

La alegerea vopselei lavabile pentru finisarea bucatariei, si nu numai, trebuie sa tinem cont de urmatoarele caracteristici:

– Gradul de lavabilitate (rezistenta la spalare). Cele mai bune tipuri de vopsea lavabila rezista pana la o mie de spalari.

– Puterea de acoperire. Vopseaua lavabila poate acoperi, intr-un singur strat, pana la 16 mp/litru.

– Timpul de uscare scurt. De obicei, stratul superior se usuca in aproximativ 2 ore de la aplicare. Insa pentru a se usca in profunzime, mai ales dupa aplicarea mai multor straturi succesive, este bine sa lasam sa treaca macar 12 ore de la aplicare.

– Se aplica foarte usor, cu ajutorul trafaletilor, a pensulelor, a buretilor sau a pistoalelor de vopsit.

– Datorita tehnologiei moderne poate fi preparata, pe loc sau la comanda, o varietate foarte mare de culori a vopselei lavabile, in baza paletarului disponibil in centrele specializate.

– Poate fi aplicata pe pereti din rigips, beton sau zidarie.

Vopseaua lavabila de interior este un produs pe baza de rasini acrilice, diluabil cu apa si se imparte, la randu-i, in trei categorii distincte: semi-lavabila, lavabila si superlavabila. Diferenta intre cele 3 categorii se face in functie de rezistenta la spalare, cea mai rezistenta dintre ele fiind, desigur, vopseaua superlavabila, care se deosebeste de celelalte doua si printr-un luciu mai pronuntat.

Pe langa cele trei categorii principale de vopsea lavabila pe baza de rasini acrilice, in ultimii ani au aparut pe piata si vopsele lavabile din compozitia carora fac parte si aditivi speciali, care le recomanda pentru finisarea incaperilor cu grad mare de uzura, expunere la umiditate sau murdarire:

– Vopseaua lavabila cu teflon ce confera protectie impotriva petelor si a zgarieturilor este ideala pentru finisarea bucatariilor, diningurilor, camerelor pentru copii etc.

– Vopseaua lavabila cu latex cu grad foarte bun de acoperire si rezistenta la frecare. Se aplica intr-un singur strat.

– Vopseaua lavabila cu rezistenta la ingalbenire si frecare.

– Vopseaua lavabila cu aditivi impotriva formarii mucegaiului, recomandata in incaperile constant expuse la umiditate: baie, bucatarie, beci etc.

Tu ce vopsea ai folosit si ce culoare pentru bucataria ta?

finisare bucatarie vopseluri

Un răspuns la “Cum alegem vopseaua pentru finisarea bucatariei”

Eu am ales o vopsea alba, pe care s-o pot curata usor si desigur sa reziste la curatari repetate. Se numeste aeria gold cu porus x. Mi-a recomandat-o vecina mea; este si impotriva mucegaiului. Am dat o singura mana si a acoperit foarte bine.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *