Categorii
Intrebari de la cititori

Diferenta intre pretul la manopera la rosu si manopera la cheie

Buna ziua, citesc de ceva vreme referitor la preturile de constructie si nu inteleg diferenta asa de mare intre pretul la manopera la rosu si manopera la cheie. In ce consta aceasta diferenta, la rosu se sapa se pune caramida ceea ce mi se pare o munca mult mai grea iar la finisaje cu materialele din ziua de astazi este chiar o placere.


Intrebare de la camelia, pe adresa redactiei: Diferenta intre pretul la manopera la rosu si manopera la cheie.

6 răspunsuri la “Diferenta intre pretul la manopera la rosu si manopera la cheie”

Raspuns la intrebarea
“Diferenta intre pretul la manopera la rosu si manopera la cheie.”
In urma realizarii unor statistici privind lucrari desfasurate pe parcursul a 10 ani, costurile pt un imobil obisnuit se impart (aproximativ) astfel:
– proiecte si taxe catre stat=5%
-organizare de santier=2-4%
-structura=30-35%
-arhitectura interioara=20-25%
-arhitectura exterioara(tamplarie, termosistem, invelitoare~12-17%
-instalatii sanitare,incalzire,ventilatii=10-15%
-electrice=5-10%
-amenajari exterioare=10-15%
-diverse si neprevazute=5%

in mod normal, constructia unei case la rosu necesita mai multa munca bruta, doar la partea de dulgherie muncitorul necesita ceva cunostinte si aptitudini speciale , respectiv este renumerat ca atare . in segmentul finisaje pentru calitatea lucrarilor efectuate proportia de muncitori calificati/ necalificati se schimba asa ca lucrarile de complecsitate mare, trebuiesc executate cu oameni platiti corespunzator aptitudinilor..

Multumesc pentru raspunsul dat de alphaconstruct,mi se pare justificabil.Ce priveste raspunsul tau Nelu sa stii ca ca am terminat liceul de constructii dar pe vremea cand se lucra cu combinatii de materiale la glet la pus faianta si gresia si intradevar m-am profilat pe alta meserie,eu ma refeream ca acum sunt alte materiale ca nu mi stai sa pui la gramaj sau la ochi combinatiile ca sunt deja facute in sac, munca este aceasi.

Catre Camelia cred ca ar fi cazul sa nu iti mai dai cu parerea dupa cum vb habar nu ai de constructii,in primul rand este vorba de lucrari mai specializate inst electrice sanitare si munca cea de zugrav sau faiantar e mai migaloasa si mai agresiva la adresa corpului fata de cel care pune caramida la aer liber

De curand un meserias mi-a construit un gard de 15 m, cu soclu beton armat, stalpi, zidarie BCA, tencuiala, tinci, vopsea decorativa, tigla deasupra.
Daca la rosu s-a ralizat in 3-4 zile, tencuiala bruta 1 zi si jumatate, partea de finisaj, cu multe muchii, a durat cam o saptamana. SI eu privind la cineva care lucreaza la finisaje as zice ca e o joaca dar am incercat sa iau si eu sculele in mana – nu mai e deloc joaca. Gresia si faianta mi se par mai usor de lucrat, de asemenea rigipsul, insa pentru tencuiala, glet si altele este nevoie de o mana antrenata. Totusi am observant ca tot mai multi meseriasi evita gletul din gips de modelaj si folosesc gleturi din material cu intarire mai lenta. I-am apreciat pe cei care fac o galeata plina de material de glet din ipsos rapid si nu se intareste nimic in galeata, nu arunca material intarit. Eu nu reusesc asta nici cu un cancioc de material, pana sa-l folosesc jumatate se intareste. Exista o vorba veche: munca e frumoasa…. cand o privesti!!!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *