Categorii
Amenajari si decoratiuni interioare Utile

Finisaje ignifuge – materiale neinflamabile

finisaje ignifuge neinflamabile

Alegerea finisajelor este una dintre etapele placute ale constructiei sau renovarii unei case, mai ales ca piata de specialitate abunda de diverse modele, culori si texturi de gresie, faianta, parchet, piatra naturala etc.


Unul dintre aspectele de care trebuie sa tinem cont atunci cand alegem finisajele pentru casa este rezistenta acestora la foc, daca sunt usor inflamabile sau ignifuge.

Asadar, odata cu achizitionarea materialelor pentru finisarea interioarelor vom tine cont de urmatoarele caracteristici:

– gradul de inflamabilitate (cat de usor se aprinde la contactul cu focul);
– viteza de raspandire a flacarii;
– cantitatea de fum emanata in timpul arderii;
– cantitatea toxinelor emise in timpul arderii.

Materiale ignifuge pentru finisaje – rezistente la foc

Materiile prime si substantele chimice folosite in fabricarea finisajelor determina gradul de inflamabilitate sau de rezistenta la foc a acestora. De exemplu, sticla, ceramica, piatra sau argila se numara printre materiile prime neinflamabile. Prin urmare, finisajele din a caror compozitie fac parte cele enumerate mai sus se incadreaza in categoria finisajelor ignifuge: gresia, faianta, piatra naturala, mozaicul ceramic, mozaicul, marmura, granitul, travertinul sau faianta din sticla.

Poate ati observat ca in majoritatea institutiilor si localurilor publice holurile de acces si traseele de evacuare in caz de incendiu sunt finisate cu materiale ignifuge: gresie, marmura, beton etc.

Finisaje usor inflamabile

Finisajele din a caror compozitie fac parte lemnul, celuloza si diverse alte materii prime usor inflamabile se aprind si ard foarte usor. Dintre acestea vom aminti parchetul masiv, parchetul laminat, dusumeaua din lemn, linoleumul si mai ales mocheta. Mai mult de atat, in cele mai dese cazuri, pardoselile placate cu parchet laminat, parchet masiv sau dusumea din lemn sunt acoperite cu cel putin un strat de lac, care, pe langa faptul ca le creste gradul de aprindere, degaja, in timpul arderii, pe langa fumul obisnuit si o serie de substante toxice. Din acest motiv este bine sa acoperim finisajele mentionate mai sus cu un strat de lac ignifug care va le creste rezistenta in momentul expunerii la foc. Acelasi lac ignifug protector ar trebui aplicat si pe alte suprafete din lemn usor inflamabile: usi, trepte, balustrada etc.

Finisaje greu inflamabile

Exista insa si o categorie de finisaje greu inflamabile dintre care vom enumera marmoleumul, pluta si rigipsul. Invelisul placilor de gips carton este din celuloza, care arde foarte usor, insa stratul interior, format din gips, este ignifug facand din rigips un finisaj recomandat in placarea oricarui perete din casa. Marmoleumul este un material aparut destul de recent, ecologic, iar datorita plutei din compozitie are o rezistenta sporita la foc.

Asa cum stiti deja, materia prima folosita in fabricarea tapetului este celuloza, pe care am inclus-o in categoria materialelor usor inflamabile. Trebuie sa adaugam ca desi tapetul se aprinde foarte usor, daca este aplicat pe o suprafata ingnifuga (zidarie masiva), se stinge la fel de repede, iar daca este aplicat pe un perete din OSB sau din lemn faciliteaza raspandirea flacarilor.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *