Categorii
Gradina

Fertilizarea plantelor ornamentale de gradina

trandafir din gradina

Fertilizarea plantelor si arbustilor ornamentali este necesara oricat de bogat ar fi solul gradinii noastre. Plantele au cerinte biologice care necesita inglobarea de ingrasaminte nu numai la suprafata solului ci si in profunzimea lui. Astfel, fertilizarea de toamna se face la o adancime de 20-25 cm, dupa saparea solului, iar fertilizarea de primavara se face la o adancime de 10-18 cm. Adancimea la care vom incorpora ingrasamintele variaza si in functie de tipul de radacini al plantelor, pe care e necesar sa le protejam de ranire.


In mare, fertilizarea este de 2 feluri: fertilizare de baza si fertilizare suplimentara.

Fertilizarea de baza contine ingrasaminte complexe, organice si minerale (fosfor, potasiu, azot). De preferat este ca ingrasamintele cu fosfor si potasiu sa fie administrate toamna, iar cele cu azot, primavara, inainte cu circa 1 luna de intrarea plantelor in vegetatie.

Fertilizarea suplimentara este ceruta de saracirea solului in timp, prin consumul de substante minerale si se poate face de 2 ori pe an: primavara, inainte de inflorirea plantelor sau arbustilor ornamentali si a doua la 30-40 de zile dupa inflorire. La arbustii ornamentali care infloresc vara, sau la inceput de toamna nu se va administra a doua fertilizare, deoarece, prelungind starea de vegetatie, exista riscul ca lastarii nematurizati suficient sa inghete in timpul iernii.

Cum fertilizam trandafirii

Trandafirii vor avea tufe mari si ramificate, cu inflorire bogata si de lunga durata daca vor beneficia de substante fertilizante organice si minerale. Fertilizarea de toamna e bine sa contina 2-3 kg de gunoi de grajd bine fermentat, 200 g gunoi de pasari, 30 g superfosfat si 10-15 g sare potasica pentru fiecare tufa in parte. Cea de primavara va consta in administrarea de azotat de amoniu, aproximativ 20 g la fiecare tufa.

Fertilizarea suplimentara se va face pe toata perioada de vegetatie, administrandu-se la fiecare tufa de trandafiri o solutie obtinuta din 500 g gunoi de pasari la 10 litri de apa.

Se mai pot folosi cu rol de ingrasaminte organice compostul bine descompus, obtinut din turba, resturi menajere si gunoi de grajd, in cantitati de 4-5 kg la 1 m patrat, sau mranita in cantitate de 10 kg la 1 m patrat, administrata in momentul in care e sapat pamantul.

Prima fertilizare suplimentara se va administra inainte de aparitia bobocilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *