Categorii
Intrebari de la cititori

Sfaturi despre constructia unei case

Am o activitate destul de sustinuta pe acest site.
Raspund tuturor solicitarilor legate de o casa. Acum, as dori, pentru cei ce nu sunt in vanatoare de lucrari ci doar pentru cei ce sunt profesionisti si sunt adeptii schimbului de experienta, sa adresez o intrebare dupa o lunga explicatie. Dupa ce explic, as dori o critica drastica la solutiile gasite de mine, inainte de a mi se da un raspuns ferm.


Deci:
Dupa ce am indeplinit doua din cele trei cerinte ale unui om pe pamantul acesta, am luat decizia de a construi.
Am luat in considerare particularitatile terenului:
Terenul are orientare NE, exact pe directia crivat. O declivitate de 15 cm de la vest la est. Panza freatica este la 12 m. Adancimea de inghet la -90 cm. Soarele are o activitate de minim 280 zile pe an.
Unda de soc in caz de cutremur va lovi terenul si constructia frontal.

Am luat in considerare factorul incalzire: incalzirea electrica este cea mai ieftina, nefiind necesara o investitie up front.
Am uat in calcul factorul cost material.
Am luat in calcul componenta musafiri.
Am luat in calcul componenta aerodinamica. Am luat in calcul componenta incendiu si risc de explozie.
Am luat in calcul factorul manopera dpv do it yourself.
Am luat in calcul adancimea de forare vs tratare a apei.

Dupa aceste calcule economice si ingineresti, a rezultat o casa in forma de fier de calcat, o panta de 17% la acoperis, cu toate elementele esentiale sustinerii vietii la parter, cu livingul la mansarda, cu varful orientat spre crivat si spre Vrancea.

Sisitemul de iluminat, energie electrica si incalzire electrica prin pardoseala se autosustine cu panouri fotovoltaice dispuse pe acoperisul de 80 de m2.

Alimentarea cu apa este de medie adancime, 25 m, cu instalatie de dedurizare si osmoza inversa.
Canalizarea este dublu dimensionata, in 2 compartimente, una cu bioactivatori, reciclabila in gradina, alta vidanjabila la 5 luni.

Grinzile principale sunt din lemn 5×10 cm, dublati la exterior de termoizolatie de 15 cm si la interior cu celuloza cu borax. Multe din suprafetele vitrate sunt executate din caramida Nevada. Partea tehnica a casei este executata din blocuri Ytong de 35 cm ceea ce inlatura termoizolatia. Camera tehnica este prevazuta cu spatii vitrate din caramida Nevada cu aerisiri in caz de explozie. Aici vor fi organele casei: energia casei.

Dupa ce voi construi aceasta casa, nu voi da la zapada, nu voi plati mai mult de 40 de lei la enel lunar, nu voi avea teama de cutremure, voi bea apa curata, voi sta la cald, voi avea lumina la 24 V, voi fi independent energetic.In caz de avarie, generatorul de maxim 2000 W imi va sustine conditiile de confort minimal necesar vietii, toata resursa energetica distribuindu-se doar la parter.

Cost materiale: 24814 eur cu tot cu TVA. 70 m2 amprenta, 109 m2 utili.
Este ceva ce am scapat din vedere?

Intrebare de la Bogdan, pe adresa redactiei: Sfaturi despre constructia unei case.

8 răspunsuri la “Sfaturi despre constructia unei case”

Salut!

Da, ai scapt sa ne spui ceva: altitudinea la care construiesti 🙂
Nimic despre geamuri?
Structura in cadre sau pe blocuri portante, cu peretii intretesuti?

Ce tip de Ytong si ce pret ai folosit la estimare?
Ai o formula sigura cu care sa calculezi Eficienta termica a zidurilor de 35 si a cladirii?

Cum ai ajuns la concluzia ca incalzirea electrica este cea mai ieftina (si in conditii vitrege precum le descrii)?

As fi curios sa vad schita proiectului.

Felicitari pentru indeplinirea primelor 2 cerinte ale fiecarui om (presupun ca prima este asigurarea pentru viata de dincolo)!

Succes!

Mult succes! Mi-ar place ca si copiii mei sa creasca intr-o asemenea casa.
Posteaza imagini din timpul cnstructiei si dupa inaugurare.

Buna ziua,
Nu sunt constructor, deci, toata partea cu constructia ma depaseste, acolo nu ma bag.
Totusi, la instalatii ma pricep un pic.
Sper ca cei 24814 euroi nu contin instalatiile, altfel, m-as duce la cel care mi-a facut calculul, as semna un contract beton si l-as pune sa-mi faca casa, asta ca sa se termine cu cei care dau preturi doar pt a lua o lucrare.
Instalatiile costa aproximativ atat (asta fara sa stiu ce necesitati aveti : camere, bai, nr. persoane, zona geografica)
– incalzire in pardoseala – aproximativ 6.000 euro
– sistem panouri solare – aproximativ 12.000 euro / 6 kw instalati (cam putin, dupa parerea mea)
– boiler + panouri solare – aproximativ 3.000 euro
– statie epurare – aproximativ 2.000 euro
– purificator osmoza inversa – aproximativ 500 euro
– statie dedurizare – aproximativ 800 euro
– sapatura put apa – aproximativ 2.500 euro

Mai aveti de luat in calcul :
– instalatia electrica (conductori, copex, doze, echipare tablouri electrice, aparataj)
– instalatia sanitara (tevi alimentare apa / canalizare)
– obiecte sanitare
– instalatia electrica – partea pentru incalzirea in pardoseala (conductori, copex, doze, echipare tablouri electrice, aparataj)
Aici ma opresc, dar mai sunt si altele.

Numai cu cele pe care le-am enumerat ajungeti la : 26.800 euro
Din pacate, o casa „verde”, asa cum doriti, cost fff mult, atlfel toata lumea si-ar face.

Inca ceva, acel generator, e frectie, daca mergeti numai pe incalzire electrica. Numai incalzirea pe parter va fi de minim 6 Kw, iar aia cat e instalat pe serpentina, atat papa.

Parerea mea, sa va faceti iar un calcul de materiale, cel putin la instalatii.

Cu stima,
Paul Goron

Buna ziua.
Va multumesc pentru raspunsuri.
Intr-adevar constat din raspunsurile dvs. ceea ce am banuit mereu si ceea ce imi displace profund: preturile furnizate de dvs. sunt departe de realitate. Nu as vrea sa intru in amanunte legate de oferta ci doar atat sa mentionez ca eliminarea intermediarului ieftineste casa cu cel putin 30%.
Deci, lasand la o parte glumele, doresc sa va spun ca la baza calculelor au stat preturile oferite de producator. Cine nu ia in calcul globalizarea nu face decat sa dea bani unui comerciant.
Domnule QFC (scuze) casa include materialele instalatiilor. O corectie, osmoza nu este 500 euro ci la mai putin de jumatate. 🙂 Putul nu este 2500 euro ci 300 euro. Incalzirea prin pardoseala acopera 60% din suprafata totala a casei. Panourile solare costa sub 1000 euro/1,5 KW instalat si atentie, cu rambursare din partea statului prin casa verde. PArticiparea la cogenerare aduce un venit casei iar factura la energie, daca va veti uita pe ea si mai apoi in lege, obliga consumatorul sa dea bani pentru ca mai apoi acestia sa constituie subventie pentru cei ce instaleaza asa sisteme.
Apoi, domunule de la „construirea casei”, blocurile BAC Ytong de 35 cm grosime sunt echivalente cu blocurile de caramida poroterm de 30 cm. Nu necesita termoizolare. Am vazut oameni izoland casa cu polistiren de 10 cu toate ca au construit cu caramida de 30 cm poroterm.
Porotermul a creat caramida cu goluri de aer in ideea de termoizolare. Romanul termoizoleaza mai apoi cu 10. Nu zic ca nu este bine ci ca este prea mult. Nu este optim. Arhitectul recomanda pentru eliminarea puntilor termice termoizolarea casei cu polistiren extrudat de 5 cm dar, romanul tot roman. Da mai multi bani pentru linistea lui. Este in regula, eu urmaresc optimul.
Mai departe, altitudinea la care voi constru este de 135 metri, suprafetele vitrate vor fi din lemn, cu geam tripan si caramida nevada. Tamplaria mi-o voi executa personal.
Camera tehnica este singura care va fi din Ytong sau caramida cu stalpi din beton armat. Ratiunile sunt de ordin de prevenire a distrugerii in caz de incendiu sau explozie, acolo fiind concentrate toate aparatajele ce sustin casa. Structura va fi portanta. Cat priveste partea lemnoasa, aceasta este realizata din dulapi in interax 125 cm pentru a se plia pe dimensiunea OSB-ului. De 15 mm in cazul in care voi opta pentru 5×10 sau 10 mm in cazul in care voi opta pentru 5×15.
Despre formula nu doresc sa discut. Doresc sa subliniez insa ca am ales optimul dintre beneficiu/cost. Eficienta au calculat-o alte capete luminate si daca au aprobare de la MLPAT atunci sunt OK. Ma refer la Ytong. Daca nu, inseamna ca o sa iau teapa. Despre tipul Ytong folosit nu va spun decat ca este de 35 cm grosime. Despre referinte si calcule va rog sa va adresati celor ce standardizeaza tipurile de lucrari si materiale. As putea turna zidurile cu beton C2,5 cu granule de polistiren, eficienta ar fi mai mare sau mai mica? Discutam aiurea despre formule. Pana la urma asa am dorit eu pentru ca raportul beneficiu/cost este cel mai bun.
Urmatoarea problema ridicata se refera la: „incalzirea electrica cea mai ieftina?”
Da, in conditiile de cogenerare, de economisire a spatiilor destinate (ca tot romanul) musafirilor, este cea mai ieftina.
Ma gandeam cand am facut proiectul la urmatorul aspect:
Idei. Ipoteze si concluzii.
Daca primesc musafiri, nu mai mult de 4 saptamani pe an din care 2 saptamani iarna ATUNCI suprafetele incalzite ar trebui sa fie pentru spatiile ce le folosesc 365 de zile pe an.
A doua ipoteza ar fi: Daca spatiile ce le folosesc 365 de zile pe an se refera la bucatarie, toaleta, dormitor, birou ATUNCI livingul este inutil.
A treia ipoteza: Daca livingul este inutil familiei si util la reuniuni ATUNCI acesta nu trebuie incalzit decat ocazional.
Luand aceste concluzii a rezultat:
Livingul dispus la etaj prevazut cu instalatie de incalzire electrica in pardoseala;
Livingul nu se incalzeste decat 2 saptamani pe an in sezonul rece.
Oricum mi se pare aiurea sa investesc in materiale pentru incalzire pentru cei 60 de m2 de la etaj doar pentru 2 saptamani pe an musafiri.
150 zile pe an incalzirea va functiona doar la parter. 15 zile pe an incalzirea va functiona in toata casa. Un plus de inca 30 m2 instalatii si consum. Izolarea parterului de etaj va fi asigurata in modul cel mai drastic. Daca ar fi sa traducem in calcul, 60% din suprafata de la parter adica 65×60% ar insemna 36 m2 retea de incalzirex100 lei cu tva=3600 lei. Mult sub cei 6000 de euro domnule QFG. Mai dublez si ajung la 7200 lei, adica 1700 E. Mult sub. Cu automatizari cu alte briz briz-uri, spunem 2000 euro. Nu mai mult.
Cat priveste consumul… consultati fisele de consum ale furnizorilor de sisteme de incalzire prin pardoseala si veti afla raspnsul exact. Eu le-am consultat si imi iese favorabil. Investitia este amortizata, in timp, de catre cogenerare. Investitia este relativ modesta la inceput si are avantajul ca in balanta cu sistemele clasice de incalzire, se plateste esalonat, nu up front. Se intalnesc costurile la aproximativ 12 ani de la construire fara a lua in calcul cogenerarea ci doar investitia + consumul.
Conditiile nu sunt mai vitrege decat alte locatii din Baragan. Vorbim de temperaturi, rar de pana la -30 grade celsius. O nimica toata daca ne gandim la sistemele incluse in casa.
Cat priveste schita proiectului, nu are importanta aceasta ci mai degraba conteaza faptul ca am ales sa fac o casa care se pliaza real pe nevoile mele in anumite conditii de mediu, de stil de viata, de costuri de intretinere a casei. Faptul ca sunt roman si-a pus amprenta pe faptul ca vreau gard, ca vreau intimitate, ca vreau sa fiu proprietar. Faptul ca nu prea am bani m-a facut sa dijmuiesc fiecare banut. Faptul ca o casa se intretine mai greu decat o construiesti m-a facut sa fac casa sa produca. Faptul ca stiu sa fac orice pentru o casa m-a facut sa calculez doar materialele.
Nu cred ca este cazul sa vorbim despre viata de dincolo. 🙂 Nu exista asa ceva. In ordine, cerintele unui om pe planeta asta sunt asa cum ne asteptam, de la usor la greu: sa plantezi un pom, sa faci un copil, sa construiesti o casa. Nu stiu la ce mi-ar folosi unul din cei 6 pomi plantati pana acum (trebuie vre-o 12 dupa primarie) pe lumea ailalta! 🙂
Daca ar fi sa formulez o concluzie aceasta ar fi nu una ci mai multe si anume:
– Sunt mistocari pe site;
– Sunt oameni ce nu stiu ca se poate construi ieftin si durabil;
– sunt oameni ce nu stiu sa valorifice raportul beneficiu/cost si globalizarea;
– Nu se stie nimic despre optimul unei constructii;
– sunt oameni ce nu cunosc legea „verde”;
De aceea am schimbat macazul si din inginer am ajuns economist. Deoarece COSTUL trebuie sa fie in balanta cu BENEFICIUL. Si eu cred ca am gasit acest raport. O sa postez planurile si desfasurarea lucrarilor pe parcursul a cel putin 3 ani de la primavara incolo si asta deoarece nu vreau sa realizez acest proiect cu bani de la banca. I hate the banks! Pana ma apuc efectiv de lucrare, astept criticile dvs. sau ideile pro sau contra, bine fundamentate intre VARIANTE de constructie sau VARINTE de incalzire.
Astept sa fiu combatut economic pe marginea materialelor folosite cunoscandu-se faptul ca avem de-a face cu pachete de lucrari in 3 faze de constructie.
De ce nu Ytong ci Porotherm?
De ce nu electrica ci termica?
De ce nu 5×15 ci 6×12?
De ce nu portant ci de umplere?
De ce fosa nu 18 m3 ci 13,5 m3?
De ce living la parter si nu la etaj?
De ce termoizolatie de 5 si nu de 10?
De ce nu tripan ci termopan?
De ce tamplarie lemn si nu PVC?
Proiectul este realizat, faza DTE. As modifica proiectul doar din ratiuni beneficiu/cost. Nu ca se trezeste cineva sa fie Gigi contra doar ca vinde el centrale termice… Este un proiect serios si daca are succes si atata costa, ar putea rezolva multe neajunsuri in piata, nu-i asa? A construi o casa eco, ce produce, la un cost de 210 euro materiale+manopera/m2 construit inseamna o lovitura sub centura celor ce construiesc la pret triplu sau cvadruplu o casa clasica. Celor ce doriti devizul va transmit ca nu este posibil.
Am luat in calcul cei 15 ani de experienta prin santiere, problemele fostilor clienti, calcule si justificari ingineresti, tehnologiile alternative, oferta producatorilor, statul, raportul beneficiul/cost, importuri de materiale, legea „verde”, executia in regie proprie, soarele, crivatul, Vrancea, musafirii, simplitatea executiei, fosa septica dubla, eliminarea caminului de apa, orientarea catre sud a terenului si o ambitie personala de a dovedi ca o casa nu este altceva decat un sifonier mai mare (vorba unui tamplar ceh imigrat in Anglia). Un sifonier ce nu costa prea mult in definitiv…
Pana la noi idei va doresc spor!
Cu stima.
Bogdan Sterea

Doua corectii:
1. suprafetele vitrate nu sunt din lemn 🙂 ci geam tripan cu tamplaria din lemn realizate de mine.
2.Recomandarea privind eliminarea puntilor termice se refera la polistiren expandat de 50 mm grosime si nu extrudat cum am scris.

Salutare,Bogdane daca te pricepi si muncesti dupa cum vorbesti iesti un Geniu,referitor la Casa pe care vrei sa o construesti pt tine te rog frumos sa ma pui pe lista si pe mine, vreau si eu o casa cu asemenea imbunatatiri si standarde Dumnezeesti.Dar iti spun ca eu sunt precum Toma Necredinceosu pana nu vad nu cred?Te astept pe tine sa termini aceasta casa, sa vin ca musafir… De Craciun si dupa aceea incepem constructia la mine.Detin teren intravilan in Prahova si in Maramures sper pana termini tu, sa mai cumpar ceva teren in aceste doua judete.Pana atunci te sfatuesc sa iti faci o Asigurare de viata,mi-e frica sa nu mori cu schta in Buzunar,sper ca nu faci parte din acei 10.000 de specialisti Neocomunisti?Sa fii sanatos si fara frica eu iti doresc Succes si Spor…Fanica

Salutre din nou!

Daca structura este in cadre poti folosi orice fel de zidarie. Intrebam ce fel de Ytong pentru ca au 3 tipuri de BCA, in functie de scopul urmarit. Aici nu ai precizat exact varianta aleasa. Si eu am construit cu BCA Ytong de 35, de aceea eram curios care e optiunea ta (BASIC, FORTE sau A+). Presupun ca vei merge pe A+, altfel cred ca ai iesi mai bine cu BCU, pentru ca, argumentarea pentru inutilitatea anveloparii (polistiren sau alt material) a ramas inca nedemonstrata.

Mult succes!

Mi-ar placea sa aflu noutati despre casa lui Bogdan. Mai ales ca au trecut aproape 4 ani de la ultimul post.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *