Categorii
Casa pas cu pas

Vrei sa cumperi un puffer pentru centrala? Uite ce ar trebui sa stii inainte

puffer 1000 litri


In ideea reducerii consumului de lemne am decis sa cumpar si sa atasez un puffer la instalatia termica a casei mele. O sa dau cateva detalii despre instalatia existenta, dupa care voi adauga cateva informatii pentru cei ce doresc sa cumpere un puffer si au intrebari de genul: Ce marca? De unde pot cumpara un puffer? Ce volum minim trebuie sa aiba? Din ce material trebuie sa fie?

Caldura pe timp de iarna a fost asigurata pana in acest moment de o centrala Atmos DC 32S si aveam un consum aproximativ de 18 metri steri. De mentionat ar fi faptul ca peretii casei sunt din caramida porotherm de 38, neizolati la exterior cu polistiren.

Am decis, asadar, dupa 3 ierni, sa instalez un puffer care, cel putin teoretic, ar reduce consumul de combustibil (lemne) cu 20-30% si sa izolez casa la exterior cu polistiren. Despre tipurile de polistiren voi reveni cu detalii (marci, grosime, densitate etc).

Sa revenim. Voi incerca sa raspund la intrebarile de mai jos, prin prisma mea. Orice sugestie este binevenita (asteptam mai jos comentarii / pareri).

Ce marca de puffer sa cumpar?

Probabil, ca la orice alt produs pe care vrei sa il cumperi, are si marca importanta ei. Eu cred ca important este sa fie din otel, iar izolatia sa fie de minim 10 cm.

Pufferul cumparat de mine este luat de la instaltermica.ro si este Puffer Austria Email PSM 1000 – cu izolatie. Adica fabricat in Austria, 1000 de litri, cu izolatie detasabila de 10 cm, acoperit cu piele ecologica ECO SKIN.

Este un puffer fara serpentine. Vezi aici tipurile de puffere si cand ai nevoie de unul cu serpentina.

De unde poti cumpara un puffer?

Am vazut la Dedeman unul de 800 de litri la 3300 ron. Eu l-am ales pe cel din poze, de la instaltermica.ro, pentru care am platit 2990 ron si care are un volum de 1000 de litri. Adica mai ieftin si mai mare. Decideti voi:). De remarcat ca am mai sunat la o firma care vindea online si dupa 2-3 telefoane mi-au lasat impresia ca nu vor sa vanda, cu raspunsuri de genul „revenim noi cu un telefon” dupa care asteptam mult si bine.

Ce volum minim trebuie sa aiba?

Aici e matematica. In functie de puterea centralei se alege volumul lui. Cazul ideal pentru instalatia mea cu centrala de 32 kw era de minim 1500 litri. Calculul se face astfel: 1000 de litri la 24 kw.

puffer

Un mic detaliu la care trebuie sa fii atent. Cum il bagi in casa? Are loc pe usa?
Pufferul luat de mine are o inaltime de 2135 mm si un diametru de 790 mm fara izolatie. Cu izolatie ajunge la 990 mm.
Pe scurt, a intrat la limita pe usa camerei de centrala. Daca as fi vrut unul de 2000 de litri, de exemplu, l-as fi bagat pe geam:).

Pe langa puffer, am mai cumparat un laddomat, tot de la instaltermica.ro, laddomat21, recomandat pentru centralele Atmos, despre care voi reveni cu un articol separat. Este recomandata adaugarea unui laddomat la montarea pufferelor.

Avantajele puffere-lor:
– extinderea timpului de functionare a cazanului, rezultand un consum mai mic de combustibil;
– incarcarea mai redusa cu combustibil a cazanului;
– procesul de ardere este mai eficient, iar emisiile de noxe mai reduse;
– creste durata de viata a cazanului.

Bun, cam atat pentru azi. Voi reveni aici, la casadex.ro, cu detalii si imagini de la instalare.

Adaug insa, pentru ca merita: oamenii de la instaltermica.ro sunt foarte ok. Mi-au raspuns la toate nelamuririle si s-au miscat repede. Cand voi mai avea nevoie de echipamente de instalatii voi apela linistit la ei.

Orice sugestii sau idei sunt binevenite, mai jos, in comentarii.

Intre timp pufferul a fost instalat:
Montare Puffer – iata cum arata instalatia unei centrale pe lemne cu rezervor de acumulare

140 de răspunsuri la “Vrei sa cumperi un puffer pentru centrala? Uite ce ar trebui sa stii inainte”

dupa ce instalezi pufferul si pui polistiren o sa reduci consumul aproape de 10 metri steri. chiar sunt curios sa ne zici.
ce suprafata are casa?

Daniel, casa are in jur de 150 mp. Si eu sper sa ajung pe la 10 metri steri pe iarna. Sa vedem.

ma intereseaza instalarea.Aveti o schema pentru instalarea pufferelor sau ceva? Care e treaba cu vanele acelea?

Bun,am o casa cu pereti de 45cm din caramizi de pamant(vaioaga)neizolata de 55mp.Am pus incalzire in pardoseala si m-am gandit la o centrala electrica.Pot sa folosesc si eu puffer-ul si de cati litri ar trebui sa fie?!
Poate aveti alte idei!!!!
Multumesc anticipat.

Salutare Andrei,ce rau imi pare ca ai luat Teapa!De ce nu ai incercat si aici? eradiatoare.ro Sunt cei mai profesionisti si deasemenea se explica foarte bine.Chao

Stefano, arata-mi in siteul recomandat de tine un puffer mai ieftin la 1000 de litri, fata de cel pe care l-am luat eu. Tu ce intelegi prin teapa?

fofo, teoretic ar trebui sa functioneze si la centralele electrice, sincer nu stiu raspunsul exact. Revin cu informatii.

Legat de instalare. Vad niste vane in poze. Cum se leaga si de ce sunt atatea? Pleaca cupru din ele?

pt fofo
Nu se justifica investitia intr-un puffer (vas stocator). Acesta se foloseste pentru cazane pe combustibil solid, sau pompe de caldura pt a stoca agent termic (adica apa incalzita) care circula prin radiatoare, pardoseala, ventiloconvectoare. In cazul centralelor pe gaz, comb. lichid, electric nu se justifica montarea unui stocator de apa (ai incalzi aiurea acel volum de apa), deoarece sunt centrale automatizate la care combustibilul (gaz, motorina, electric), teoretic, este tot timpul pe „teava”.

Daca nu am fost destul de explicit, ma puteti contacta si pe mail: qfgproiect@gmail.com si va raspund si la alte intrebari.

Cu stima,
Paul goron

Va pun la dispozitie schema de montaj a producatorului ceh Atmos care recomanda utilizarea vanelor de amestec sau a ansamblului Laddomat 21 pentru o corecta functionare a instalatiei de incalzire pe lemn, avand in componenta rezervor de acumulare (puffer) o gasiti la pag 22 -23 a documentului de mai jos instaltermica. ro/image/data/documente/Carte%20Tehnica%20ATMOS.pdf

Bună Andrei! Părerea mea este că ai făcut o afacere bună cu achiziţia acelui puffer, din perspectiva preţului şi al producătorului. Te va ajuta montajul la ieşirea din puffer, pe turul instalaţiei, unei vane de amestec cu cap termostatat(reglabil între 40-70 grade C) şi senzor extensibil. Să mă explic: Temperatura agentului termic din puffer poate ajunge până la 80 grade (pentru o exploatare economică a instalaţiei, nu trebuie să scadă sub 50 gr. C). Din motive de securitate şi confort nu-ţi doreşti să ai în calorifere 80 gr. Aici intervine rolul vanei de amestec. Poţi să o „setezi” de ex. pe 55 gr. C, vana va amesteca agentul termic din puffer cu cel din returul instalaţiei pentru a aduce turul instalaţiei la temperatura de 55 gr C. Dacă comanzi pompa de recirculare de pe instalaţie cu un termostat ambient cu programare orară a temperaturilor, vei avea o instalaţie cu un randament foarte ridicat.

O asemenea vană de ameste poţi vedea aici:
imi-international. ro/ro/products_catalog/all,c,508,p,1045,Robinete_de_amestec_cu_trei_cai_fara_prereglaj.html
imi-international. ro/ro/products_catalog/all,c,509,p,263,Cap_termostat_K_cu_senzor_de_contact_sau_de_imersie.html

Pentru fofo: Montajul unui puffer pe o instalaţie cu centrală electrică, se justifică în situaţia în care ai contor electric cu tarif zi/noapte(ziua scump/noaptea ieftin). Cazanul încălzeşte pufferul, noaptea când tariful energiei electrice este ieftin, iar ziua foloseşti pentru încălzire agentul termic, fără să mai fie nevoie să pornească centrala. Dar pentru asta trebuie să ai contract cu furnizorul de energie electrică şi contor cu citire diferenţiată zi/noapte. De asemenea, izolaţia casei nu trebuie neglijată.

Va multumesc tuturor pentru raspunsuri. Zilele urmatoare vor ajunge doua firme de instalatii aici, la fata locului.
Revin cu detalii legate de instalarea pufferului.
Orice alta sugestie sau idee e bine venita. Va multumesc mult.

buna ziua,in primavara voi constru o casa P+1, si sunt in dilema cu ce sa o incalzesc; gazele sunt la distanta apreciabila si nu cred ca voi beneficia de ele inca 2-3 ani; de aceea m-am gandit sa folosesc o centrala pe lemne si incalzirea prin pardoseala; suprafata care trebuie incalzita are cca.117 m2; casa va fi din Ytong de 300mm care nu trebuie izolat pe ext cu polistiren, iar inaltimea camerelor va fi de 2,55 m; as dori parerea unor specialisti sa stiu ce fel de incalzire voi adopta; va multumesc

Buna ziua, D-nul Petrescu.
Daca doriti va pot „incurca” au cu detalii, sau proiect.
Mai jos aveti datele mele de contact

mail : qfgproiect@gmail.com
Mobil Vodafone : 0745 / 090.451
Mobil Orange : 0743 / 57.95.91

Buna Andrei,

Parerea mea este ca ai facut o treba extraordinara cu achizitionarea pufferului insa nu ar trebui sa asculti de sfatul celor neautorizati care doar isi dau cu parerea, aceste echipamente sunt destinate cu un scop exact:

1.se poate folosi si intermedia caldura produsa de orice sursa de caldura si calorifere sau incalzire in pardoseala indiferent de temperatura daca este inalta sau joasa.

2. rolul lui este de a acumula energie termica si de a o folosi mai ales atunci cand am nevoie si anume noaptea cum este de ex cazul tau sa faci focul undeva pe la ora 17 si sa ai caldura pana a doua zi dupa amiaza .Am urmarit instalatia ta si este indicat sa functioneze in felul urmator.Dupa ce faci focul considerand ca totul este rece idea este ca termostatul o sa inchida circuitul electric al pompei care alimeteaza caloriferele, astfel restul de caldura va fi trimis in puffer si pastrata pana cand termostatul da comanda pompei de circulatie ca mai are nevoie de caldura.Atentie temperatura in acest caz poate ajunge foarte repede in centrala dar si in stocator catre 100 grade insa am vazut ca centrala ta este prevazuta si cu supapa de presiune si cu supapa de descarcare automata.

Am vrut sa te intreb un lucru si anume de ce nu ai luat de exemplu un boiler tank in tank care avea rezervorul pentru incalzire de 900litri si boiler interior pentru apa calda menajera de 200 litri , mai mult decat atat instalatia se simplifica la mai putin de jumatate si aveai si serpentina pentru panouri solare in eventualitatea in care doreai acest lucru, dar o sa revin cu un alt material si cu poze cu diferenta intre cele 2 stocatoare.

si un alt lucru si cel mai important care vad ca aici pe site nu s-a pus problema este vorba de recuperatoarele de caldura care se monteaza pe cosul centralei si cu care recuperam din caldura care se duce pe cos la o valoare foarte mare si care ar putea sa ne aduca un raport de caldura de cel putin 30 % in conditiile in care temperatura pe cos este minim 150grade, in zilele urmatoare pot reveni cu poze si mai multe detalii despre aceasta solutie.

Un alt aspect este ca nimeni nu a discutat de supradimensionarea caloriferelor si rolul lor supradimensionate in instalatia de incalzire.Ce preferi de exemplu intr-o camera de 16mp sa ai un calorifer de 1200mm latime pe 600mm inaltime si care sa functioneze cu 90 grade pe tur si 70 pe retur ca sa dea o anumita cantitate de energie sa zicem 2500w sau sa avem un calorifer de 2000-2400mm latime si sa functioneze cu maxin 50grade pe tur si 40 pe retur si sa te scoata afara cu caldura din casa dar mult mai economic la cheltuielei ca una este sa incalzesti apa in centrala si boiler la 90grade si alta este sa o incalzesti la 50 de grade.Atunci poti sa faci calculul la lemne iti spun din propia experienta dar asta trebuie facut si luat in calcul de la bun inceput suplimentarea caloriferelor este mai greu de realizat ulterior dar nu imposibil.

Cu stima

Ing. Iosif Butuc
0741146358
office@termice.ro

eu am achizitionat un boiler tank in tank de 600 litri cu serpentina de la cordivari. de cati kw mi-ar trebuii centrala pentru o casa de 150 mp?

Buna ziua,

Banuiesc ca va referiti la un puffer cu boiler incorporat de la Cordivari. Acel puffer care are 600 l, adica 406 l pt acumulator si 146 l pt ACM.
Daca este vorba de u8n boiler clasic de 600 l, atunci acest tip de boiler papa cam 80 kw pt a da debitul de apa trecut in cartea tehnica.
De ce nu dati informatii calumea si suficiente?
E chiar asa de greu de scris?
Vreti informatii, dar va este greu sa scrieti.
Banuiesc ca e vorba de o centrala pe combustibil solid.
Calcularea necesarului unei case nu se face asa usor cum credeti, teoretic, ar trebui sa aveti proiect.
Stiu ca un proiect costa bani, da va salveaza de batai de cap si cheltuieli ulterioare.
Pt calcularea necesarului termic, trebuie sa stim in ce parte a tarii se afla casa (in ce oras), din ce e construita, ce geamuri/usi are, ce izolatie are, cum sunt amplasate camerele fata de punctele cardinale, cate nivel, etc.
Daca e sa mergem numai pe baza de indici, atunci aveti nevoie de aproximativ 21 kw (calcul fara o acoprerire tehnica).
Chiar si asa, ati cam dat banii aiurea pe acel boiler/puffer. Aveati nevoie de un puffer de 1000 l – doar puffer.
Dar cum spune romanul, acum, merge si asa.

Cu stima,
ing. Paul Goron
0745 / 090.451
qfgproiect@gmail.com

Marian din cate stiu eu metri patrati inmultesti cu inaltimea camerei pentru a afla metri cub iar metri cub inparti la 10.inparti la 10 pentru ca vine 10m cub pe 1kw iar in baza la asta afli de cati kw sa iti iei centrala .ai 150×2,50=375 375÷10=37.5 kw

stati linistiti ca stiu de ce l-am luat de 600. am destui ani de cand lucrez ca instalator. ati spus bine de 21 kw.casa este cu izolatie de 10 cm . aaa si m-ai informeazate in legatura cu boileru tank in tank ing. paul goron .. oricum 36 kw sunt suficienti pentru casa mea.

Buna ziua D-le Marian,

Foarte urat din partea d-voastra. Credeam ca vorbim toti ca sa ajutam, nu sa ne frecam aiurea unul pe altul, ca sa vedem cat de destepti suntem fata de altii.
Nici nu ma intereseaza cat de instalator sunteti, dar nu va laudati ca aveti ani de experienta daca nu stiti ce putere trebuie sa aiba centrala.
Stiu, bla bla bla, ca am vrut doar sa verific, dar eu stiam, bla bla.
Al doilea lucru urat, si aici intra si capacitatea d-voastra ca instalator, nu credeti ca era f important de la inceput sa spuneti ce izolatie aveti? Dar ce spuneti de : tip de materiale folosite la constructia casei (caramida porotherm, BCA, lemn, boltari, metal, etc), zona unde este casa, cate nivele are casa, daca sunt sau nu rauri in zona, tipuri si dimensiuni suprafete vitrate, ce tip de incalzire aveti (incalzire in pardoseala, ventiloconvectoare, radiatoare, incalzire in plinta, incalzire in pereti/tavan)etc.
Nu discut cum ati ajuns la cei 36 Kw.
Referitor la sistemul tank in tank, poate vreti sa stiti ca sistemul e patentat de cei de la ACV Belgia. Ei au intradevar boilere tank in tank, sunt singurii care au sistemul adevarat. Restul sunt copii nereusite. Poate vreti sa stiti ca un boiler tank in tank adevarat de 300 l(facut de ACV Belgia) poate produce apa intr-o ora cat un boiler clasic de 500 l. Stiti de unde stiu? Am colaborat (pe vremea cand lucram la o firma ce se ocupa si cu executia/service la instalatii)cu cei de la Trust Eurotherm Piatra Neamt (ei fiind unici importatori de ACV Belgia) timp de 12 ani. Asa ca s-ar putea sa stiu mai multe de sistemul tank in tank decat credeti.

Cu stima,
ing. Paul Goron

calculul se face in felul urmator :
pt fiecare kw al centrlei e nevoie de 55 litri al pufferului !

Buna ziua,
avem si noi o centrala pe lemne si un puffer de 1000 l. Eu as dori sa reduc si mai mult consumul lemnelor iar ideea care imi da de gandit este daca ar fi posibil ca apa din pufferul de 1000 l sa fie incalzita pe perioada iernii cu ajutorul unor panouri fotovoltaice (sunt necunoscatoare in domeniul panourilor, posibil ca investitia sa fie prea costisitoare si sa nu merite)chiar si daca numai vreo 20-30 grade celsius, ca un ajutor pentru a reduce lemnele folosite.
Poate ideea este stupida, fiind nestiutoare, dar ma intriga faptul ca nu ne putem folosi de energia solara care e gratuita si suntem obligati sa taiem atatia copaci.
Merci anticipat de sfaturi.

Buna ziua
Detin o centrala pe lemne cu gazeficare model Buderus s121-26kw incalzire cu calorifere si as dori sa achizitionez un puffer de 1000L pentru a reduce cat mai mult consumul de lemne.Suprafata caseii este de aproximativ 150-160mp izolata exterior.As vreau sa stiu daca modelul prezentat mai sus de Andrei este suficient,de ce ar trebui sa imi iau unul cu o serpentina sau doua serpentine si ce piesa(pompa) ar mai trebui achizitionata.
Va multumesc

Buna ziua D-na Timi,

Nu am mai intrat de mult pe site, asa ca scuzati intarzierea raspunsului.
Da, in teorie, se poate monta o rezistenta electrica pt incalzirea pufferului.

De aici incepe balamucul :
Cel mai simplu este daca pufferul d-voastra este construit pt a putea introduce o rezistenta electrica in el. Exista si asa ceva, dar mult mai scumpe.
Daca nu are loc pt asa ceva, atunci se complica instalatia si apar costuri suplimentare.
Nu ma intelegti gresit, tehnic se poate, dar s-ar putea sa coste mai mult decat face.
In cazul in care pufferul d-voastra are mai multe tevi de intrare/iesire (nu numai cele 4 pe care le folositi pt tur/retur de la centrala si tur/retur instalatie), se poate face o „butelie” (mai simplu o teava de 4″ cu o intrare si o iesire) in capul careia puneti rezistenta electrica. Termostatul de la rezistenta electrica va fi imersat in butelie. Mai aveti nevoie de o pompa care sa circule apa intre aceasta „butelie” si puffeer. Pompa va fi legata la un termostat imersat in puffer, cand temperatura din puffeer scade, pompa va primi comanda de la termostat si va porni, moment in care va scadea si temperatura in „butelie” plecand astfel rezistenta.
In cazul in care pufferul d-voastra are numai 4 racorduri (cele pe care le folositi deja) atunci aceasta asa zisa „butelie” devine butelie de egalizare a presiunii. Va avea rezistenta electrica montata ca mai sus. Pompa va fi mai mare, pt a putea duce tot debitul de apa necesar intregii instalatii. Pompa se va monta intre butelia de egalizare a presiunii si puffer. Acum butelia de egalizare a presiunii va avea 4 racorduri (2 pe tur/retur intre pueffer si butelie egalizare + inca 2 racorduri pt tur/retur instalatia de radiatoare).
Scuze daca am intrat in prea multe detalii.
Oricum, costurile vor fi relativ mari, pt ca am cautat pe „goagal” preturi pt un sistem fotovoltaic de 3 Kw, iar pretul este de aproximativ 10.000 euro (nu fac reclama, dar asta e link, daca admin crede ca e reclama, rog sa stearga link : tehnosat. ro/pdf/sistemepv/sistempv3kw.pdf)
Nu stiu ce putere are centrala d-voastra, dar cei 3 Kw sunt cam frectie la un picior de lemn. Un sistem de 10 Kw (care e mai apropiat de cerintele d-voastra) este aproximativ 18.000 euroi, tot la firma de mai sus.
Rezistentele electrice puse de mine, sunt doar pt a mentin agentul termic la anumite temperaturi, nu pt a asigura singure necesarul termic (mai ales cea de 3 Kw).
La costurile de mai sus se adauga pompe, termostatele, rezistenta electrica, tevi/fitinguri, manopera.

Cu stima,
Paul Goron
qfgproiect@gmail.com

Buna ziua D-le Mitza,

La un calcul simplu si rapid, fara sa folosim toti indicii si calculele ingineresti, avem puterea cazanului x 50 l => 26 Kw x 50 l = 1300 l, atat ar trebui sa aiba pufferul (minimul recomandat de standardul german este de 26 Kw x 25 l = 650 litri).
Deci cu pufferul va incadrati intre cele 2 limite.
Referitor la ce va mai trebuie, aici cel mai bine ar fi sa aveti un proiect (in proiect o sa aveti toate componentele instalaiei calculate, precum si o lista cu cantitatile de materiale si echipamente), sau macar sa mergeti la o firma specializata sa faca asa ceva, nu este bine sa va bagati d-voastra sa faceti asa ceva.
Doar ca idee : aveti nevoie de o pompa calculata care sa duca intraga putere a cazanului. Aceasta va fi pusa pe returul cazanului, intre cazan si puffer. Mai aveti nevoie de o vana cu 3 cai montata intre cazan si puffer (acum ca e vana cu 3 cai amestecatoare, ca e landomat sau valva termica, toate fac cam acelasi lucru, depinde doar constructia si modul de comanda a acestor echipamente. Daca alegeti Landomat, nu mai aveti nevoie de pompa, acesta avand totul inclus). Dupa ce ati terminat cu circuitul intre cazan si puffer, acum va trebui sa incepeti circuitele inspre instalatia termica. De aici decideti d-voastra cate circuite de incalzire doriti. Ideea este ca e bine sa aveti mai multe circuite (acum depinde si de cum e casa), dar fiecare circuit de incalzire va avea propria pompa, robineti, etc, ceea ce duce la costuri mai mari.
Daca aveti mai multe circuite de incalzire, atunci va trebui sa aveti si un distribuitor/colector in instalatie.
Boilerul il puteti lega ori inainte de puffer, ori dupa puffer, in acel distribuitor. Eu unul prefer sa-l leg dupa puffer, pt ca in felul asta pe timp de vara daca fac un foc in cazan, incalzesc 1000 l de agent termic, ceea ce inseamna ca o sa am apa calda in boiler cateva zile, fara sa folosesc curent electric sau sa mai fac alt foc, dezavantajul e ca voi consum lemne ca sa incalzesc acei 1000 l (marea majoritate prefera sa lege inainte de puffer, iar pe timpul verii sa mearga pe curent electric).
Referitor la mai multe sepentine pe puffer, da e indicat sa aveti mai multe serpentine daca doriti sa legati de exemplu mai multe tipuri de cazane (lemne / gaz) sau doriti sa puneti panouri solare care sa incalzeasca apa din puffer, sau cum dorea doamna de mai sus cu o rezistenta electrica de la panouri fotovoltaice. Aveti grija ca aceste puffere sunt mai scumpe.
Boilerul eu v-as recomanda sa-l achizitionati inca de la inceput cu 2 serpentine. Diferenta de pret intre un boiler cu 1 serpentina si unul cu 2 serpentine nu e mare. Daca achizitionati de la inceput un boiler cu 2 serpentine aveti urmatoarele avantaje : poate mai tarziu aveti bani pt a pune panouri solare, dar pana atunci legati ambele serpentine pe pompa pt agent termic, astfel suprafata de schimb termic din interiorul boilerului aproape se dubleaza, ceea ce inseamna ca o sa aveti apa calda mult mai repede, la un consum de lemne mai mic.

Cu stima,
Paul Goron
qfgproiect@gmail.com

Buna ziua

Poate reuseste cineva sa imi explice,cum poti sa faci economie daca iti montezi un Puffer.Acest Puffer produce ceva caldura un plus sau o amplifica?

Buna ziua .

Intentionez sa imi montez o CT pe lemne fara gazeificare de 25kw cu un acumulator de apa de 500 de litri . Nu stiu daca are relevanta pentru discutie , dar spatiul incalzit este 80mp. . Vreau sa am acumulatorul in derivatie , nu montat clasic inainte de distribuitorul de incalzire , pentru a prelua doar surplusul de caldura , nu pentru a se incalzi el initial. desigur , intentia este sa pot si scoate mai apoi surplusul de cladura acumulat in buffer.

Am proiectat schema din linkul de mai jos ( este siteul meu ).
Mentionez ca nu sunt inginer specializat in instalatii , dar inteleg explicatiile tehnice si orice corecturi . Este ok , pricipiul de functionare gandit ?

catalinx.ro/wordpress/?page_id=683

Puteti discuta , comenta , prelua schema in mod liber , este „open source” :).

Buna seara. Urmeaza sa-mi fac o casa si ma intereseaza saca la o centrala electrica se poate adauga si un puffer. Multumesc aticipat pentru raspuns.

buna ziua?am si eu o antrabare !!!asi dori sa incalzesc o cadire de 300 metri patrati…..si asi avea nevoie de o temperatura constanta cam de 28c la sol pote face face fata acest sistem
…multumesc

Buna ziua D-le Valentino,

Un puffer nu produce energie, doar o stocheaza.
Daca o sa va uitati la centralele pe lemne, de exemplu la cele pe gazeifiere, au randament de peste 90%, cel putin asa se lauda constructorii. Acest randament se ajunge in anumite conditii : tiraj cos fum, constructie/optimizare instalatie, tip lemne (esenta lemn, grad de umiditate continut in lemne).
Unul dintre criterii pt ca centrala sa aiba randament maxim, este ca aceasta sa mearga la capacitate maxima, adica exista consumatori care pot absori toata puterea degajata de cazan pe toata perioada cat dureaza o incarcare cu lemne.
In cazul in care nu aveti puffer, este destul de greu de crezut ca centrala va functiona pt 4 ore, cat dureaza o incarcare de cazan, la capacitate maxima. Daca cumva apa incepe sa se intoarca pe retur cu peste 60* atunci, clapeta de la tiraj aer va incepe sa se inchida, reducand astfel ardere pana in momentul in care temeperatura pe retur vine rece si iar se deschide clapeta de aer.
In momentul in care clapeta se inchide, cazanul intra ca intr-un fel de stand-by, dar acesta inseamna totusi consum de lemne, pt ca focul nu se stinge complect.
Daca aveti un puffer in instalatie, calculat cum trebuie, acesta va putea prelua toata puterea cazanului timp de 3 …5 ore cat dureaza o ardere complecta a magaziei de lemne. Acesta este si motivul pt care intr-o instalatie care are si un puffer in componenta, cazanul ar trebui sa fie incarcat de maxim 2 ori in 24 ore (si aceasta incarcare depinde de mai multi factori : calcularea si realizarea componentelor instalatie, temperatura mediului ambiant, izolare cladire, etc).

Scuze daca nu am fost foarte tehnic in explicatii, dar am incercat sa explic cat mai bine ce se intampla si de ce este nevoie de un puffer.

Cu stima,
Paul Goron
qfgproiect@gmail.com

Buna ziua D-le Mihail,

Da, se poate pune fara probleme un puffer la o centrala electrica.
Din punctul meu de vedere merita pus puffer intr-o instalatie cu centrala electrica doar daca aveti contor pentru consum de zi si consum de noapte, adica noaptea sta centrala si incarca pufferul, iar pe tmp de zi cand curentul este mai scum, se scoate agent termic din puffer pt incalzirea cladirii.

Cu stima,
Paul Goron
qfgproiect@gmail.com

Buna ziua D-le Valentino,

Nu prea inteleg instalatia d-voastra.
Daca doriti o temperatura constanta la nivelul pardoselii, cel mai bine mergeti pe incalzire in pardoseala.
Restul sistemelor vor da o temepratura ambientala constanta, dar pardoseala va fi cea mai vaduvita, pt ca temperatura creste odata cu inaltimea.

Cu stima,
Paul Goron
qfgproiect@gmail.com

Buna ziua D-le Catalin,

Schema d-voastra trebuie reparata, mult.
– pe retur plecand de la cazan spre instalatie trebuie sa aveti : teu (se va lega vasul de expansiune) -robinet – clapet unic-sens – pompa – vana cu 3 cai – robinet
– nu vad sensul la clapetul de dupa vana cu 3 cai, inspre instalatie
– nu vad sensul pentru clapetul de pe circuitul de by-pas
– returul de la puffer il legati la returul instalatiei, daca-l legati in acel distribuitor de pe tur, se va crea numai o bucla, iar pufferul nu se incarca niciodata
– nu este rau ca ati legat boilerul in instalatie, ca pe un radiator mai mare, dar, nu veti putea regla niciodata cat consuma boilerul si cat consuma radiatoarele. Va puteti gasi in situatia in care nu se incalzesc radiatoarele din cauza ca boilerul consuma ca nebunul (se consuma multa apa calda, in general de sarbatori), sau nu veti avea apa calda in boiler pt ca radiatoarele consuma multa energie, vezi cazul in care afara sunt -20*C pt o perioada mai mare de timp

Cu stima,
Paul Goron
qfgproiect@gmail.com

o intrebare va rog
pun puffer intrebarea..caldura in casa vine dupa ce se incalzeste apa in puffer?
inca una
se poate sa dam in casa caldura si restu la puffer?

Buna ziua D-le Florin,

Depinde cum aveti instalatia realizata.
Se poate lega centrala pe direct la puffer, iar pe partea cealalta de puffer instalatia de incalzire, caz in care prima data incepe sa se incalzeasca apa din puffer si dupa aceea radiatoarele.
Se poate lega instalatia de incalzire inainte de puffer, caz in care prima data se vor incalzi radiatoarele, iar dupa ce se opreste pompa de la radiatoare se va incepe acumularea in puffer.
Totul depinde de ce se doreste, si cum am fost realizata instalatia.

Cu stima,
Paul Goron
qfgproiect@gmail.com

Buna ziua,o intrebare pentru D-nul Paul Goron daca este amabil,am o casa de 55mp pe 2 nivele,izolatie polistiren 20cm,incalzire in pardoseala si 4 panouri solare cu aport la caldura,boiler 600/150l.M-i s-a calculat puterea centralei 17kw,dar altcineva mi-a spus ca daca am boiler,as putea pune o centrala de 12-13kw.Este adevarat?Va multumesc!

Buna ziua, D-le Mihai,
Banuiesc ca e vorba de o casa de 55 mp pe nivel. Inaltimea am luat-o de 2,7 m.
Zona geografica Brasov (-21*C temp exterioara de calcul)
La un calcul rapid pe indici, aveti nevoie de aproximativ 17 Kw.
Acum vin intrebarile si o sa speculez mai mult (sau mai bine spus o sa bat campii).
Banuiesc ca este vorba de o centrala pe combustibil solid, daca e asa, sa stiti ca in general puterea unei centrale pe combustibil solid se ia cu 20 … 30% mai mare decat necesarul termic calculat, asta pt ca producatorul da puterea maxima a centralei in anumite conditii, printre care cea mai importanta este esenta lemnului si gradul de umiditate din acesta.
Banuiesc ca tovarasul care v-a spus ca puteti sa puneti o centrala de 12 kw, se referea la faptul ca aveti aport la incalzire si de la panourile solare, si nu faptul ca aveti boiler. Undeva e o confuzie, tocmai, daca aveti si un boiler in instalatie, va tebui sa tineti cont si de necesaul termic al acesuia cand alegeti centrala. Adica la necesarul termic pentru incalzirea casei se adauga necesarul termic pt prepararea apei calde, rezultand astfel puterea centralei termice.
Un alt motiv pt care nu as reduce centrala, chiar daca am aport la incalzire din panouri solare este tocmai faptul ca sunt panouri solare, care functioneaza f bine si la -10*c, dar numai daca afara e senin. Sa presupunem ca avem 7 zile in care temp este de -20*C (eu stau in zona Brasov, deci cele 7 zile nu sunt greu de imaginat) si e si inourat afara. In cele 7 zile nu avem aport mai deloc la incalzire, deci cele 7 zile, ori nu o sa avem caldura in casa, ori nu o sa avem apa calda, sau cel mai probabil vom baga lemne mai multe pe foc.
Ultimul motiv e faptul ca nu cred ca diferenta de investitie intre o centrala de 15 Kw si una de 20 Kw e f mare, iar daca pun in calcul coeficientul pe care-l iau la calcularea unei central pe comb. solid (cel cu 20…30%) as ramane pe o centrala de 20 Kw.
Parerea mea.

Cu stima,
Paul Goron
qfgproiect@gmail.com

buna ziua,

As dori si eu sa ma ajutati in alegerea unui sistem corect de incalzire ( centrala termica cu puffer sau fara…).
In momentul de fata am o centrala pe gaz de 24 kw pentru incalzirea spatiului de jos ( casa P+M – aprox 190 mp la o inaltime de 2.7m). Parter aprox 100 mp restul mansarda.
Fatada acoperita cu termosistem de 10cm, EPS 80, geamuri termopan „simple” la parter si geamuri tripan la mansarda. In momentul de fata incalzesc parter 8 calorifere cu centrala pe gaz. pentru a incalzi insa toata casa m-am gandit la incalzire pe lemne,… costurile gazului si schimbarea centralei fiind prea ridicate.
Citesc pareri impartite cu privire la centrala cu gazeificare vs centrala normala. Ma intereseaza in principal ce tip ( si de cati KW), daca trebuie puffer, ce dimensiune ar trebui sa aiba pufferul, si cel mai important costurile pentru fiecare.

Buna seara!

Va deranjez cu cateva intrebari dupa ce prezint speta mea: Casa cu 196 mp utili,438 mc volumul interior izolata cu polistiren de 10 cm,in ianuarie as dori sa incep montarea sistemului de incalzire si as dori sa stiu:
-este de ajuns o centrala de 36 kw cu gazeificare?
-camera centralei este de 1,8m x 5m,voi intampina probleme?
-cati litri trebuie sa aiba pufferul?
-cat ma costa sa-mi faceti dumneavoastra proiectul?

Ce am decis deja este ca voi folosi calorifere din otel si teava ppr. Astept cu interes raspunsul dumneavoastra,multumesc!

Buna seara, Coco.

Casa d-voastra are numai 2,23 m in inaltime?
Luat la volumul pe care l-ati dat, aveti nevoie de aproximativ 26 Kw pentru incalzire.
Daca luam in calul un coeficient de 1,2 aplicat pt centralele pe combustibil solid (puterile date in cartile de cazane pe combustibil solid, sunt puteri ideale, obtinute in anumite conditii : tiraj, tip combustibil; conditii care in viata reala sunt mai greu de obtinut) atunci avem nevoie de o centrala de 32 Kw. Raman ceva Kw si pt un boiler. Va trebui facuta automatizare pt prioritate pe apa calda.
Referitor la puffer, nemtii, recomanda pufferul sa fie intre minim 25 l si 60 l pe Kw instalat.
Adica 32 Kw x 25 l = 800 l; 32 Kw x 60 = 1920 l
Acum, d-voastra decideti cat sa fie.
Cu cat e mai mare, cu atat veti avea o autonomie mai mare. Dar veti avea nevoie de satiu si de costuri mai mari, nunumai cu puffer-ul, dar si cu vasul de expansiune.
Referitor la sala CT : latimea este f mica.
Ganditiva ca trebuie sa aveti in spatele cazanuli 0,5 m, vine cazanul, aproximativ 1,2 m, iar in fata lui trebuie sa aveti 1 m. Deci, latimea ar trebui sa fie de 2,7 m.
Pe lateral : 0,5 m de la perete la cazan, cazanul, 0,5 m intre cazan si puffer, diametru puffer-ului, vas expansiune, perete.
Teava de PPr (obliatoriu cu insertie de alumini sau fibra compozita. Eu prefer fibra compozita, se lucreaza mai usor cu ea), merge, nu e o problema, dar daca o puneti aparent, va arata ca naiba, parerea mea (chiar daca meseriasii o sa va spuna ca pun suporti la 0,5 m, in timp tot va face burta si va arata ca …
Daca va ganditi sa o bagati in sapa, obligatoriu puneti izolatie, dar nu cea de 6 mm, aceea e prea mica.
Dilatarea PPr-ului e de aproximativ 5 cm la fiecare 10 m.
Daca mergem pe PPr nemtesc, de o calitate f buna, atunci acela s-ar putea sa nu aiba aceasta dilatare. Dar o sa aveti alte costuri cu achizitia materialelor.

Un lucru important, calculele le-am facut fara sa stiu configuratia casei, suprafete vitrate, zona geografica a tarii. Sunt calcule pe coeficienti.

Referitor la proiect, nu prea am cum sa va incurc, nu sunt in tara.
Daca va fac proiectul trebuie sa va ganditi ca nu am cum sa fac asistenta pe santier (care din punctul meu de vedere este cam obligatorie, teoretic legea obliga propiectantul sa faca minim 3 deplasari pe santier. Sunt cateva faze determinante la care trebuie sa participe si proiectantul)

Cu stima,
Paul Goron

Buna ziua D-le Raul.

Imi pare rau ca trebuie sa va spun, dar aveti nevoie de un proiect tehnic pt ce aveti acolo.
Va trebui sa va ganditi bine cum integrati centrala pe combustibil solid langa cea de gaz, altfel veti avea 2 centrale care nu se vad una pe alta.
Ideea este sa mergeti in general pe combustibil solid, mai ieftin, dar cand nu merge acesta din varii motive (nu sunteti acasa, nu aveti chef sa puneti lemne pe foc, o noapte fff friguroase) centrala pe gaz sa intre automat in functiune.
Referitor la centrala clasica versus centrala pe gazeificare, clar e mai buna centrala pe gazeificare. Dar si banii sunt aproape dubli intre cele 2.
Daca puneti puffer, puteti merge fara probleme pe o centrala clasica, mai ales ca in aceea puteti sa puneti si carbuni, sau vreascurile pe care le aveti dupa ce ati curatat pomii din gradina.
La centrala clasica, sfatul meu este sa puneti un UPS pentru a duce macar pompa de recirculare.
Chiar daca luati o centrala clasica pe combustibil solid, cautati una care sa aiba serpentina de racire. E f foositoare in cazul in care nu e curent iar focul nu se opreste. Va proteja cazanul si casa.
Serpentina de racire e o teava introdusa in cazan. Aceasta se leaga la reteau de apa a orasului prin intermediul unei valve de descarcare termica. In cazul in care apa din cazan depaseste 95*C, atunci valva de descarcare termica se deschide, permitand apei sa treaca prin serpentia. Serpentina fiind imersata in corpul cazanului va incepe sa raceasca cazanul, adica intra apa rece la un capat si iese pe partea cealalta a serpentinei calda, preluand caldura de la cazan.

Cu stima,
Paul Goron
qfgproiect@gmail.com

Buna ziua,
Am cumpareat o centrala pe combustibil solid de 40 kw Wiessman cu gazeificare,am montat-o si instalatorul mi-a spus ca am nevoie de o baterie de 100 A pentru cazul in care se intrerupe curentul electric si UPC pe care insa nu le-am cumparat deocamdata.As dori sa stiu daca chiar sunt necesare pentru buna finctionare a centralei? Suprafata casei este de 150 mp,din caramida ,neizolata.Incalzeste foarte tare dar si mananca cel putin 25 mc de lemn.Ar mai trebui sa cumpar cu timpul un puffer de 1500 l.Ce ma sfatuiti?
Multumesc.

buna ziua,
eu cred ca e foarte important cum e realizata instalatia
nu sunt instalator dar de 6 ani am schimbat sistemul de incalzire de la semineu la termosamineu, in final centrala termica fara gazeificare, marind numarul de calorifere de la un an la altul, pe casa noua, izolata cu 8cm
deci:camera centralei am stabilit-o in subsolul casei,avand un geam care se deschide,si altele 2 fixe,avand 9 calofere pe parterul si mansarda casei(2 nivele)avand 6 trasee separate din camera centralei functie de marimea acestora, legate cate 1,maxim 2 calofere/circuit;NU AM NEVOIE DE SURSA!la felul in care este realizat al meu sistem! pompa fiindu-mi cu stecher, folosin priza la altceva,am uitat sa pun pompa la priza,si am observat doar dupa cateve ore ca nu erau calde toate caloriferele.Am coborat la centrala si i-am dar dreptate instalatorului care mi-a realizat sistemul. POSIBIL ca in cazul dumitale dle Pop sa fie nevoie,dar e nevoie probabil ca sfatuitorii sa stie cate nivele are casa,la ce nivel e centrala,cum sunt legate calorifere,pentru a cunoaste debitul de apa calda „impins”pe teava…
…dar am si o INTREBARE:completand sistemul de o luna cu un PUFFER de 1000L,nu reusesc sa incalzesc apa la mai mult de 70gr;dupa montarea acestuia am schimbat si robinetii caloriferelor, punand cu termostat;imi pleca agentul termic pe instalatie necontrolat,cand imi depasea 60gr in puffer.
1 imi este puferul prea mic,ori prea mare?
2 este incomplet sistemul meu,acum agentul este controlat de un termostat de interior, robineti cu termostat de calorifer si pompa cu termostat pe sistem (2-una centrala-pufer, una pufer-calorifere)
3 sau marea problema sa fie tirajul hornului,fiind de 160,avand 6m,dar am pus un cot de 150 innaintea iesirii pe hornul casei
multumesc

Buna ziua dl. ing. eu am o centrala termofarc brasov clasica de 38 kw ptr 220 m2 casa , izolata cu poistiren 8cm geamuri pvc 4 camere. As vrea vrea sa stiu daca un puffer de 1000 l e suficient ,si v-as mai ruga sa ma lamuriti cu recuperatoarele de caldura care pot fi montate pe cos si supra dimensionarea caloriferelor aduse in discutie de dl. ing. Iosif luand in calcul ca imi trebuia o centrala de 25 kw si am una de 38kw deci supradimensionarea caloriferelor nu ar fi o problema. cat ar influenta randamentul daca in loc de cos de fum de 170mm cum este dat in cartea tehnica am facut un cos 200mm

doresc sa-mi montez singur un puffer de1000l la ocentrala orlan 25kw prin gazificare,poate sa ma ajute cineva cu montajul mai detaliat?in special cu componentele si automatizarea.va multumesc.

Domnule Cristi,sunt instalator din”79,m-am lovit de multe aiureli comise de ”meseriași”de aceea pot să-mi dau cu părerea la anumite detalii de execuție:

Pufferul se dimensionează între30-50l/kw(după cum bine zicea un domn mai sus)

Puterea cazanuluiP=Volumul clădirii împărțit la 20(rezultă puterea necesară exprimată în KW.)Bineînțeles că ăsta e eun calcul rapid,dar e bun și ăsta,puțini mai știu să facă un necesar termic pe baza unor măsurători laborioase bazate pe determinarea adâncimii pânzei freatice,orientarea spre sud sau nord,suprafața vitrată etc,bla bla bla!

La puterea rezultată din calcul se adaugă puterea necesară pt.prepararea ACM.(Boiler)
La totalul rezultat se mai adaugă 20% și aveți un cazan de o putere corespunzătoare.
Eu personal în loc de pompă Laddomat prefer două pompe independente,una de circulație (dimensionată pe debitul necesar)și alta pentru bypass,deoarece am întâlnit pompă Laddomat defectă,mai ales în cazul alimentării cu apă insuficient tratată(depuneri de calcar),deci o mare atenție la dedurizare!
Diametrele conductelor spre puffer și pe fiecare tronson al instalației trebuie calculate pe baza pierderilor de presiune(liniare și locale),de cineva care are oarecare experiență în domeniu,altfel riscați să aruncați mulți bani pe fereastră!

multumesc domnu florin,dar nu dispun de atatia bani pentru a chema un specialist care la noi in zona te cam arde,si am hotarat sa-l montez singur.ma-m gandit la urmatorul montaj CT-Puffer-pe tur manometru si supape de siguranta,pe retur pompa,vas de expansiune,vana de amestec cu 3cai.pompa comandata de automatizarea centralei.PUFFER-CALORIFERE-pompa pe retur comandata de un termostat ambiant legat in paralel cu un TECH ST19(porneste pompa daca temp.din puffer are90C si opreste la 40C).voi lucra cu teava de cupru de22(centrala functioneaza in prezent fara puffer cu 10 calorifere medie 22x600x1000,cu vana cu 3cai si termostat ambiant)nelamuriri-1.daca e nevoie de vana cu 3cai dupa puffer,2. daca e nevoie de clapeta de sens pe turul de la centrala la puffer si 3.daca e suficient pentru a nu-mi egaliza temp. din puffer cu cea din CT.ma poate ajuta cineva cu aceste nelamuriri?multumesc !

Vana cu 3 căi se pune pe returul circuitului dintre puffer și cazan.Nu e nevoie de montat alta suplimentară.
Clapetă de reținere nu folosesc la centrale pe lemne, nu e foarte necesară!
Ca o cheltuială suplimentară trebuie doar pompa de circulație care ia apa fierbinte din puffer și o duce la calorifere.De obicei se montează pe retur.

De reținut,în formula cu puffer se folosesc mai multe pompe.Una între puffer și cazan,și alta pentru circuitul de încălzire.Din câte spui,cred că un Grundfos cu 3 trepte cu puterea treptei a doua de 60W(H=5) ar fi potrivit.Atenție la echilibrarea instalației de încălzire după pornire.Pentru legăturile între cazan și puffer aș recomanda țeavă de copru cu diametrul de 35mm.Succes!

Am o nelamurire si anume cumnatul meu are casa cu etaj,centrala pe lemne cu puffer. Dupa ce aprinde focul in centrala mai intai trebuie sa ajunga temperatura in centrala la 76-80gr dupa care incarca puffer-ul acesta la 70gr(in el,iar in casa 21)deschide pompele si baga in calorifere.E normal asa?
Are 2 circuite pe parter si etaj, la etaj caloriferele raman mai tot timpul calde mult timp, in schimb parterul se raceste repede si caloriferele sunt reci sus sunt inca calde chiar ferbinti pot zice. Este normal asa, de ce nu este ca la etaj sau nu inteleg eu ceva? Cel care a montat zice ca e normal, dar mie unul nu prea imi vine sa cred.

Salut am si eu o intrebare…am o centrala viadrus de 50kw si 14 calorifere montate…sup încălzită 210m2..vreau sa montez si eu puffer…imi pute.ti spune de ca cati litri ar trebuii sa.l iau..va mulțumesc.

Buna ziua,

Ma puteti ajuta cu cateva sfaturi legatae de achizitionarea unei centrale termice pt casa P+M (sup construita parter=79m2;sup utila parter=61m2;sup const mansarda =78m2;sup utila mansarda =42m2;supratata construita totala =157m2;suprafata utila totala=103m2)
ce tip de centrala sa cumpar fiind vorba de o casa de vacanta?\putere in kw,clasica,gazeificare?
este recomandat sa achizitionez si un puffer?

Este vorba destre casa construita din caramida brikston 25 izolata cu 10.
camera centralei este situata la o distanta de aprox 10 metri fata de casa,
Casa este situata in zona de deal,aprox 20km fata de Targoviste
Multumesc mult!

va rog sa imi spuneti si mie cam cat ar trebui sa aiba autonomie un puffer de 1000 litri,am o casa de 80 m patrati utili care nu este izolata din caramida
am ocentrala pe combustibil solid de 20 kw
am lasat sa functioneze pufferul de la ora 8 pm si la ora 4am sa redus temperatura cu 20 grade in puffer de la 72 la 50

buna ziua am un spatiu locuibil de 170mp 70 parter si 100 m1 plus pod neutilizat si detin o centrala combustibil solid de 40kw atmos .casa este din caramida geamuri termopan cu 4 camera sant din sinaia si as dorii sa stiu cam cat m-ar ajuta montarea unui puffer de 1000-1500l tinand cont ca pe iarna consum aproximativ 18-20m ster de lemne

buna seara,as dori sa imi pun o centrala pe lemnecu gazificare s/au pe lemne si carbune cu gazificare,am doua case una langa alta,una are 140m cu inaltime 2,4m si celalalta este cu parter si etaj cu 240m si 2,5 inaltime,ce centrala sa aleg si cat m/ar costa cu puffer,cos si tuoate accesoriile si vreau cu calorifere si de care sa fie caloriferele.

Mihail 18.01.2015
Acelasi lucru mi se intampla si mie.Cauza:termosifonarea.
Apa calda din puffer(prin convectie naturala)se ridica la etaj,mentinand
calde,chiar fierbinti,calorifele.Cele de la parter se racesc,lucru normal pentru ca pompa de caldura nu functioneaza.Mod de rezolvare:supapa de sens la iesirea din pompa puffer-ului pe tur(de preferat cea cu forta de actionare cat mai mica,0.02 bar.

Multumesc Catalin am sa expun problema meseriasului sa vad ce zice. Supapa de care vorbesti o pot monta si eu? Cumnatul nu mai este a plecat din aceasta lume, cred ca-i este mai bine. D-zeu sa-i dea lumina.

La o centrala de 60 de kW de cit ar trebui sa fie pufferul va rog spunetimi simie sint in necunostinta de cauza

am un puffer de 500 litri cu o serpentina si vreau sa pun panouri solare cu tuburi si o centrala. intrebarea mea este daca pot sa pun pufferul in pod si sa fie incalzit prin cadere de centrala si de panourile solare, fara sa fie nevoie de pompa. din puffer vreau sa folosesc caldura cu o pompa spre calorifere.

am cumparat 2 centrale cu gazificare 1 dupa 4ani iar a 2 dupa 2,5 ani mi s-au spart ,in peretii laterali ,amandoua acelesi model marca buna,recomandate ,montate cu firma ,am respectat toate cele fiind si fochista .Nimeni nu isi inchipue de ce .spuneti-mi ce ar putea fi.

mark. puferul il vei folosi numai pt caldura poti sal montezi in pot daca iti rezista podu, pentru panourile solare trebuie sa folosesti pompa si o automatizare . si pentru radiatoare la fel o pompa , legatura intre cazan si puffer trebuie pe un diametru mare , apa calda cu ce faci

ce marca . temperatura minima in cazan trebuie sa fie de minim 50 grade ,. folositi lemne uscate , sta prea mult focul in centrala , sau e prea mica . cu ce presiune lucrati in centrala . mai multe detali si va pot ajuta

aveam in proiect unghiul acoperisului de treizeci de grade si l/am ascutit la treizecisicinci ca sa/mi intre puferul in pod. vreau sa pun un panou cu douazecisipatru de tuburi mai jos decat puferul si sa incerc sa/l leg la serpentina fara pompa, doar cu vas de expansiune si supapa de presiune. sper sa reusesc si cu centrala sa scot cincizeci de grade daca pun vana cu trei cai, sau cum ii spune. pe vremea lui ceausescu aveam incalzire fara nici o pompa si mergea. de cand am schimbat steagul rosu cu cel albastru nu mai merge nimic.

functioneaza da . eu intrebam cu ce faci apa calda . ,. cel mai bine ar fii un puffer cu boiler sau un boiler tank in tank cu serpentina . panou produce caldura vara ,

Buna ziua,as vrea sa ma lamuriti ,daca se poate:avem o casa constructie pe lemn, cu izolatie pe interior de 10 cm. La parter sunt 120 mp, la etaj(mansarda cu izolatie de 20 cm)50mp, inaltimea tavanului cca 250 cm. La indemnul primului meserias, acum 8 ani am achizitionat o centrala pe lemne Viadrus de 50 kW. Mentionez ca nu locuim in acea casa, nu am instalat inca centrala, dar vara aceasta vrem sa ne mutam.
Avem instalate caloriferele si o centrala pe gaz de 25 kW, incalzirea este facuta pe 2 circuite parter si mansarda separat. Vrem sa instalam si o centrala pe lemne, dar impresia noastra este ca cea de 50 kW este prea mare. Daca o schimbam este potrivita o centrala de 35 kW? Din economie de spatiu ar trebui sa luam o centrala din tabla, nu de fonta. Avem si un boiler de 200 l pe care l-am achizitionat impreuna cu 1 panou solar (tot nepus in functiune, inca). Am vrea sa montam si un puffer.
Intrebarea mea este daca putem sa instalam toate aceste lucruri, sau este exagerat. Pufferul de cati litri ar trebui sa fie, si daca trebuie sa pastram si boilerul?
Casa este in zona de munte, unde temperaturile de iarna sunt scazute.
Suntem dezorientati pt.ca fiecare mester, inginer are alta parere. (dupa unii nici centrala de 50 kW nu este prea mare, dar suprafata camerei unde putem instala este doar de 2.5m*3.5m)
Va multumesc.

Tinind cont ca nu aveti spatiu nu mai montati puffer dar boilerul trebuie pastrat ca sa faceti apa calda . Montati doua pompe parte si etaj ca sa controlati caldura . Mai trebuie montat un ups cu o baterie . Pentru cazu cand se ia curentu .
Mai aveti nevoie de termostate de ambianta . Ca altfel vei baga lemne multe . Cel mai important lucru este ca pompele sa plece de la temperatura de minim 50 grade .

Buna ziua,

Tare mult as dori sa ma ajutati cu un sfat/parere despre alegerea conductorilor si caloriferelor pt casa.
Am achizitionat o centrala Viessmann 30kw gazeificare ce o sa fie amplasata intr-o camera separata de corpul casei la o distanta de aprox 7metri.
ce solutie imi recomandati pt a face legatura dintre centrala si casa?(ma gansesc la un canal termic)cateva sfaturi despre cum tre executat si ce materiale sa folosesc(teava cupru,ppr,pex,multistrat;ce dimensiune)
trecand in interiorul casei intentia mea este ca instalatia sa fie ingropata in sapa de beton .ce materiale sa folosesc(teava).
sa fie ok un circuit clasic in serie sau sa merg pe varianta cu montarea a 2 distribuitoare cate unul pe nivel?
ce calorifere sa folosesc?
Suprafata totala (p+e)=130m2

Multumesc anticipat!

Ma bucur ca am gasit acest forum. Am aflat raspunsuri ce par a fi avizate la multe dintre problemele mele. Desigur mai am nelamuriri – nefiind de specialitate. Am o centrala Viandrus de 22 kw functioneaza in tandem cu un boiler. Am semnat in decembrie un contract pt panouri solare si de aici multe,multe intrebari > – as dori sa combin instalatia solara cu incalzirea casei. Casa e noua, P+M, din caramida porotherm de 25 cm izolata pe interior cu rigips, geamuri 4 anotimpuri, nefinalizata pe exterior. Inca nu stiu ce fel de panouri sa aleg , kitul ce trebuie sa contina pentru a avea independenta si eficienta in deosibi pt caldura.Ce este mai recomandat – pufferul sau tanc in tanc ? tinand cont ca am deja boiler cu o serpentina de la CT si o rezistenta electrica. Camera CT este de cca 2,5 m/3,2m. Acum langa CT incape o cada baie mare + WC+ chiuveta si mai ramane mult spatiu.
Locuiesc intr-o zona montana cu altitudinea de cca 750 m. Expozitia casei este E-SV, deci expusa soarelui de cand rasare pana apune.
Nu stiu ce alte detalii ar trebuii sa mai dau ? am vazut ca sunt f.m.tipuri de panouri – as opta pentru cele care functioneaza si iarna, desigur sunt constienta ca mai trebuie sa contribui si eu pe langa fondul aprobat de guvern, dar alegerea varinatei celei mai bune este f.grea. Ma putei ajuta cu cateva sfaturi ? Multumesc.

D-lor pufferul prezentat de dvs respectiv 790mm/2135mm–nu are 1000 l–nici odata——calculand un cilindru iti iese 1045 litrii dar in capacele puferului in partea de jos si cel de sus se pierde un total de cca 80 l apa si in plus cota finala de inatime este iesirea de la aerisire care are cel putin 5 cm
deci total daca iti raman 940 de litri e ok….

Buna ziua.
Am o centrala cu gazeificare Ferroli DP Profi de 25kw,care incalzeste o casa de 130mp P+M.Am centrala de 5 ani si m-am hotarat sa ii atasez si un puffer de 1000 de litri pentru a reduce consumul de combustibil.
Am cautat peste tot pe net,si tot ce am gasit sunt legaturi simple,direct centrala puffer,fara o automatizare care sa gestioneze directionarea caldurii spre calorifere si spre puffer.
De ce spun,sa gestioneze:ma gandesc ca atunci cand pornesc centrala va trebui sa astept mult pana o sa inceapa sa bage caldura in casa,deoarece,trebuie sa incalzeasca intai o parte din apa din puffer,iar cand lemnele din centrala se vor termina,apa din centrala care se va raci,va intra in circuitul pufferului grabind racirea acestuia.
Am contactat diferite firme si meseriasi si raspunsul a fost acelasi:”Asa se monteaza.Nu am auzit de astfel de automatizari”.
Ati putea sa imi oferiti ceva informatii in legatura cu nelamuririle mele,si,in acelasi timp o schema de montaj al pufferului.
Mentionez ca prctic meseria de instalator ca hobby,doar la mine acasa,si daca gresesc in cele relatate imi cer scuze.
Va multumesc!

Există termostate de horn,care atunci când se stinge focul comandă oprirea pompei de circulație dintre cazan și puffer.În ce privește automatizarea,poți pune termostate cu sondă pe puffer,care să comande pornirea sau oprirea pompelor de circulație pentru termo sau ACM.Pentru detalii amănunțite ,cum ar fi termostat de mediu, apelează la o reprezentanță INSTAL IMPEX,au o bună pregătire profesională.Succes!

Multumesc pt raspuns dl Florin.pompa de circ.o opreste centrala,deci nu aia e problema.Ma gandesc totusi ca atunci cand se termina focul si pompa pt circuit calorif.merge nu ia si apa din centrala?Daca ar fi o vana cu trei cai motorizata cu o automatizare ceva sa devieze circuitul agentului termic.
Si nu am mentionat faptul ca am deja termostat de ambient lagat la centrala acum.Stiu ca nu prea e corect,dar nu puteam sa mai stau in casa de cald.

Pe linga puffer ,mai trebuie si boiler ,ptr consumul la baie si bucatarie ? Momentan nu am centrala ,urmeaza sa achizitionez si nu prea stiu cam ce sa solicit. multumesc

buna ziua. ar trebui mentionat ca un puffer legat corespunzator lungeste si viata centralei si creste randamentul cu cel putin 20% , poti sa-ti creezi si un abient pe plac in casa fara a simti fluctuati mari de temperatura

Buna ziua!Am si eu o problema asa ca vin cu intrebari…
Am achizitionat o centrala pe lemne Liepsnele 40 universal,deci 40 kw,nu am terminat inca montarea-instalare întucât nu gasesc un buffer cum as vrea eu si adica:
Minim 2000 litri,macar o serpentina care sa o cuplez ulterior la o alta sursa (,,centrala,,compost)si sa aiba ori o rezistenta electrica,ori o flansa care sa permita montare rezistenta electrica,ori doua stuțuri (tur-retur)unde as putea adaptat rezistenta cu ajutorul unui vas auxiliar(nu ma pricep la instalatii,vorbesc din informari).nu tin neaparat sa fie izolat exterior…o pot face eu.
Stie cineva daca am sanse sa gasesc in urmatoarele saptamani?deoarece voi avea nevoie de caldura pt lucrari la interiorul casei.Daca as monta mai repede as putea spune si cat de multumit sunt de centrala Liepsnele…dar nu am reusit inca,in schimb pot sa va spun ca sunt foarte multumit de furnizorii centralei (din Titu Dambovita)care mi-au si schimbat-o pe prima din cauza unei zgariaturi care cel mai probabil au facut-o transportatorii (ea fiind destul de grea…peste 300kg).
Va multumesc anticipat pt sfaturi!

Pentru Oprel la centrala ta nu-i trbuie puffer ea merge si fara si merge 30de ore.Iar puffer cu serpentina gasesti pe willhaben

Pentu toti care dati indicatii,sinteti la fel ca si moasele la copil iar pina la urma ramine copilu cu buricul ne-taiat.Multi nici nu stiti sa faceti un baypass,multi nici nu fac un calcul cit costa 2 pompe,cit curent consuma doua pompe,de fapt nu au nici un interes.Cei ce vind la fel nu au nici un interes sa iesiti cit mai ieftin, doar ei vor sa vinda sa faca profit. Si atunci mai cumparati un acumulator pentru cind se ia curentul, cost 450.

Multumesc mult Stefanescu,incerc iarna asta fara puffer.
Te anunt daca e chiar asa cu autonomia,eventual iti voi mai cere sfaturi,sper sa nu deranjez.

Singurul lucru sa ai grija sa faca baypass la pompa de recirculare asa cum ar trebui. Si anume sa foloseasca doar o pompa pe retur si sub pompa sa puna o clapeta de sens .

am cateva nelamuriri si va rog sa mi dati cateva sfaturi.
am un cazan pe lemne (feroli de 36kw), un puffer de 1000 l si un boiler de 120l
nu sunt in domeniu deci o sa explic cu cuvintele mele
la boiler pe tur am montat un aerisitor de presiune.
pe retur am o pompa si un Termostat de imersie capilar COMPUTHERM care e legat la pompa…este montat intre pompa si boiler..cred ca legat la ceva cutie de automatizare.
sistemul tot are ceva automatizati facute si reglate si vreau sa le inteleg
termostatul de la pompa de la boiler e setat la 60 grade. va intreb ca vreau sa ma asigur ca asa este.
care este rolul termostatului? la de la 60 de grade in sus ii comanda pompei sa impinga apa in boiler? si sub 60 grade o opreste?
o alta nelamurire
am centrala. din ea pleaca 2 tevi. una in partea de sus si una in partea de jos.
banuiesc ca in partea de sus e turul si in partea de jos returul instalatiei.ele merg la puffer.
in partea de sus a centralei am o piesa care are manometru de presiune cu aerisitor si cu ceva supapa , cred pe unde iese abur daca e presiunea prea mare.
de aici pleaca cu un t-u doua tevi. aici am iar un termostat Termostat de contact(1) COMPUTHERM. care este rolul lui?este setat la 35
din alea 2 tevi de pe tur, una merge in puffer si cealalta in jos si e legata la retur cu o pompa care e legat printr un t-u la teava de la retur in centrapa. de la t-u spre dreapta am iar un Termostat de contact COMPUTHERM apoi e direct centrala. e setat la 45 care este rolul acestuia? ce ar putea comanda el?
in stanga de t-u am alta pompa. pe ea cine o comanda?
ma puteti ajuta cu aceasta dilema?
cele 2 pompe duc la o cutie de automatizari. la aceasi cutie duc si cele 2 termostate de contact.
care este rolul celor 2 termostate. cred ca ele comanda cele 2 pompe. influenteaza buna functionare a centralei si poate crea defectiuni daca modific cum sunt setate termostatele? ce se intampla daca le cresc cu 10 grade?
am inteles ca daca as baga apa rece in cazan , fiind de fonta ar putea crapa.
o alte dilema de a mea este vana de amestec.
este pusa pe turul care duce la radiatoare, inainte de pompa si este legata cu returul de intra in puffer.
care este rolul ei?
are 4 gradatii pe ea si indicatorul este setat la jumate.
ce se intampla daca l dau mai pe mare sau pe mic? la o gradatie sau la 3? pot strica ceva pompa, centrala?
cand vine frigul mai mare trebuie sa o modific sau sa o las asa?
va multumesc mult

Buna ziua! Am o centrala Arca de 84 kw si doresc sa montez un puffer insa din lipsa spatiului nu pot lua in calcul decat unul de 1500 l.Mentionez ca centrala este pe lemne si peleti.Ce se poate intampla in aceasta situatie?Va multumesc!

As vrea sa montez un puffer pentru o centrala cu peleti. Scopul ar fi sa reduc consumul si ca centrala sa nu se mai aprinda de atatea ori in cazul in care, chiar daca nu are comanda, temperatura in centrala scade sub cea setata si trebuie sa porneasca pentru a mentine temperatura.
Intrebarea este: daca pompa de recirculare care face legatura cu pufferul nu functioneaza pentru ca temperatura din puffer e mare, cine poate egaliza temperatura din centrala cu cea din puffer, astfel incat temperatura din centrala sa nu scada sub limita si sa porneasca doar pentru a se incalzi ea insasi?!

Buna ziua.Am achizitionat o centrala pe gazeificare Mak de 40 kw.As dori sa achizitionez si un puffer dar nu stiu de cati litri trebuie sa fie.Am 13 calorifere in casa si consumul pe calorifere ar fi undeva la la 30 kw.Va rog,daca ma puteti ajuta?

Buna seara. As vrea sa ma sfatuiti in privinta unui lucru care a fost atins oarecum… La o casa am CT instalata in garaj (care nu prea mai este garaj) si un boiler ascuns dupa zid, in pivnita. As vrea sa instalez un puffer (probabil 1000 l) dar nu pot decat tot in pivnita. Altfel condamn complet garajul, etc. Ar trebui ca tevile sa treaca prin zid si sa aibe cam 3-4 m pt a ajunge la puffer. returul ar fi prin pardoseala, cred. se face asa ceva, sau conexiune CT puffer trebuie sa fie scurta? Multumesc anticipat, B

Nimeni nimic despre cazanele marca IRLEH. Daca cineva are instalata il rog sa-mi dea detaliilegate de instalare ,rndamentsi daca este multumit de aceasta marca de cazan. Multumesc.

Buna ziua! Eu am o casa da 100 mp,casa este facuta din osb cu izolatie de 10 pe ext si polistiren de 5 plus vata de sticla de 10 pe int. Am montat o centrala pe lemne de la ferolli de 50 kw si acum vreau sa imi pun si un puffer. De cati litri ar trebui sa imi iau? Multumesc

va rog sa imi spuneti si mie cam cat ar trebui sa aiba autonomie un puffer de 1000 litri cu o serpentina,??? am o casa din caramida (porotherm 30 cm) de 74 m patrati utili care nu este izolata,geamurile, usi sunt din termopan , nou construita( de aceea inca nu este izolata).
am o centrala pe combustibil solid de 21 kw , langa acesta mai am un boiler cu doua serpentina, 3 pompe , 2 vase de expansiune una de 50l si una de 80 l.Dupa ce a fost instalat, instalatorul mi-a spus ca nu o sa trebuiasca sa fac focul decat eventual in doua doua zile , dar de atunci fac focul odata pe zi dar continuu.
deobicei fac focul pe la ora 10 pm pana dupa 18-19( intre timp mai dadeam drumul apei calde pentru incalzirea in calorifere ) in puffer apa era 75-80 grade,cand s-a stins focul, seara in jur de ora 00 apa in puffer era 60 grade , dar mentionez ca nu merge incalzirea non stop in calorifere, iar noaptea termostatul in camera este pus la 16,5 grade , deci numai atunci porneste centrala cand scade sub aceste grade , si totusi dimineata in jurul ore 8,30 apa in puffer are 36 de grade ,dispare apa fierbinte, ceva nu este bine . Dar ce ??? Va rog sa-mi dati un raspuns . Cu stima. Agota.

buna ziua am o centrala combustibil solid ,atmos sx40 si incalzesc o casa in sinaia de 200mp izolata cu polistiren de 10, geamuri termopan si consum cam 20 metri ster de lemn pe iarna.As dorii sa stiu daca montez un puffer de 1000l cu cat as reduce consumul de lemn.va multumesc

Cativa oameni întreabă de consumul de lemne , alți ai intereseaza confortu. Cu materiale de calitate si meseriași de calitate se pot obtine si consum redus si confort.

Când vorbim de meseriași de calitate vorbim de cei ce au studii in domeniu si experienta.Nu cei de tip (ciupercuta vine ploaia apareti) dar aici buzunarul fiecaruia decide.,Sîntem prea săraci sa facem orice lucru de 3 sau 4 ori.Eu sant de acord sa dau 50-60 euro pe un montat de calorifer dar cel putin 10-12 ani sa nu mai vad meseriasul la mine in casa.

as vrea sa stiu daca pot gasi sau comanda un pufferde 1000litri dar maxim inaltimea de 1 72spatiul de depozitare a centralei este redus ca inaltime multumesc

Merita din plin achizitionarea unui puffer. Va spun din propria experienta. Iarna aceasta a fost prima iarna cand am folosit asa ceva si a meritat investitia. Consumul poate fi redus si la 40%.

Am 75 de tuburi solare, puffer 1000 l cu doua serpentine, boiler electric de 200 l cu doua serpentine, un boiler electric de 150 l cu o serpentina si centrala immergas de 50 KW, doua distribuitoare de caldura (tur-retur) deoarece am mai multe circuite de caldura.
Cum ma sfatuiti sa le leg pentru cea mai buna eficienta si daca pot folosi panourile solare si pentru incalzirea locuintei.
Daca nu am fost foarte explicitit va rog sa ma scuzati, atat m-am priceput.
Pentru raspunsuri ma puteti contacta la unul din numerele de telefon: 0766899899 / 0723880790 sau la adresa de e-mail: tache53constantin@yahoo.com
Multumesc anticipat.

Buna.am o centrala viadrus de 30kw si un puffer de 800l.vreau să întreb de ce nu se încălzește pufferul peste 60*?când ajunge la această temp presiunea în centrala este la 3 bari,si încă o problemă scade foarte repede temp din puffer aprox35* în 8ore.va rog daca știe cineva cauza sa-mi răspundă.va multumesc

Salut Bogdane,

Faza cu presiunea este de la vasul de expansiune fie este spart fie este prea mic trebuie sa verifici si presiunea in el.

Temperatura scade pentru ca se consuma caldura si nu ai foc in centrala. Baga pe foc si izoleaza casa

Este izolată casa.ce să mai bag pe foc,daca bag întruna atunci nu își mai mare rostul,oricum mai sus de 60 de grade nu se duce.cred ca o sa anulez pufferul

am o centrala de 32 kw marca Rima cu puffer de 800l,teava cu de 22 mm,fac foc seara pana ajunge temperatura la 100 gr C si nu ma tine pana dimineata cu 5 calorifere si ACM ,as vrea sa montez al doilea puffer de 800l,il montez in serie sau in paralel cu actualul cu teava cu de 22mm sau de 16mm la ambele puffere?

Dupa ce am analizat si cerut sfaturi de la cunoscatori mi am cumparat un viadrus pe lemne fara gazificare de 25kw pt a incalzi 90mp fara nici un perete izolat si fara apa menajera ….doar pt caldura la 8 calorifere(erau doar 6 dar am mai adaugat inca 2) trebuie sa mearga centrala la puterea maxima pt a avea in casa maxin 18 grade…doar intr un dormitor unde am placa izolata si un perete izolat am 20-22si pana dimineata daca nu mai bag lemne scade la 18…..oare sa fi trebuit mai mare centrala care eu initial as fi vrut de 30-35kw….si toti cunoscatorii imi recomandau maxim 20kw…..caloriferele sunt dalea ieftine …..mi se pare aiurea sa bag lemne mereu la puterea maxima si sa mi dea doar 18grade in conditiile cand afara nu i foarte frig

salut.doresc sa incalzesc 300mp˙*parter si etaj*.ce varianta credeti ca e mai rentabila la consum,cazan cu puffer sau centrala cu peleti.

Indiferent de sursa de incalzire adica ce tip de centrala vei alege pentru un random entries foarte bun ai nevoie si de un puffer. Te putem ajuta si cu dimensionarea montarea si furnizarea de echipamente
Ing. Iosif Butuc 0741146358

Buna seara! Am o locuinta noua cu incalzire in pardoseala 140 m2. Pereti izolati cu polistiren 10cm eps80 (caparol), tavan (placa de beton) izolat in pod cu folie aluminiu pe toata suprafata + vata bazaltica de 10 cm, geamuri tripan de la ADF. Pana aici toate bune zic eu… problema: pentru incalzire am o centrala STEP (ARCA) 22KW si un puffer de 500 litri + boiler de 130 litri legate astfel: centrala incalzeste puffer si boiler iar din puffer cu pompe pleaca apa pe instalatie (care este comandata de 6 termostate de ambient setate la 22grade)… CONSUM IN JURUL A 3-4 SACI DE PELETI PE ZI LUNA DE IARNA… ceea ce duce la 12-14 mil doar peletii… Intrebare: SA ELIMIN PUFFER-UL??? CE MA SFATUITI SA FAC??? MULTUMESC

Un sac de peleți este echivalentul unui butuc de lemn cu aceeași greutate, posibil cu mici diferențe. Peleții sunt mai scumpi decât gazul, însă omul se simte mai bine dacă-l minți decât dacă-i spui adevărul. Deșteaptă instalație. Eu am la fel însă doar două pompe și două termostate

salut/Am o casa de 100mp pe care momentan o incalzesc cu un cazan pe carbuni de 25kw(casa neizolata);am mai construit inca una langa ea p,arter si etaj ,200mp;mai am un cazan de 54kw gobe .Ce idei imi puteti da pentru ale incalzi pe ambele dar sa am o autonomie cat mai buna pornind ca baza ceea ce am acum.

Buna seara Domnule Ionut, in primul rand cred ca trebuie sa acordati o atentie deosebita izolatiei si anveloparii ambelor cladiri, si abia dupa aceea putem sta de vorba despre sistemele de incalzire optime pentru locuinta dumneavoastra cat si solutiile ca aceste echipamente sa aiba o autonomie cat mai mare.
Pentru orice fel de detalii va stau la dispozitie la tel 0741146358
Ing Iosif Butuc Auditor tehnic. Experiza termica si tehnica in Constructi

Bună ziua. Am o casa in zona de cimpie de 120mp izolata cu polistiren de 5 pina acum din ce am citit pe diverse forumuri ma gindesc ca pentru incalzire sa achiziționez o centrala viadrus de 30kw si un pufar de 1000 litri credeti ca este o alegere buna ? In privinta sonsumului de lemn si confort ce as putea sa iau mai bun de atit poate o centrala mai scumpă fără pufar ar fi mai bine? Astept raspunsuri .Vă mulțumesc

Vă Salut cu mult respect. As dori si eu să intreb,am o centrala viadrus de 35 kw clasică iar suprafața incalzita este de 130 mp.izolația de 8 cm înălțimea camerelor de 2,5.Consumul de lemn pe anotimp rece aceasta însemnând din septembrie si pana in aprilie este in jur de 14 mc.Folosesc doar lemn de foioase uscat. Întrebarea mea este că nu pot alimenta cazanul plin fiindcă nu am unde să folosesc agentul termic, in locuință nu coboară temperatura sub 23 grade. Oare ar fi util un puffer si de cati litri tinand cont ca am si un boiler pt apă calda de 200 litri cu o serpentina. Vă mulțumesc mult și aștept un raspuns s-au o lămurire !

Va salut cu respect.Am achiziționat o centrala termica peleți Bioclass și un puffer de 1000l.De asemenea am cumpărat și 4 pompe de circulație,am și boiler ACM și puțină încălzire prin pardoseală aproximativ 100m.Prolema mea este legată de consumul de peleți mi de pare prea exagerat.Mentionez casa este din lemn foarte bine izolata geamuri bune.am legat și un termostat de ambient a mai scăzut puțin consumul de peleți As vrea sa aflu daca a meritat sa achiziționez pufferul? Întreb asta daca centralele pe peleți funcționează mai bine cu puffer sau nu?Va mulțumesc mult.Doamne ajuta.

Buna ziua
Date problema:
-Casa 100 mp, caramida, izolata polistiren 5 cm, tamplarie pvc. Centrala lemne gazeificare 25 KW. Cost incalzire sezonul asta 55 000 Ron.
Problema
-Avand in vedere disconfortul incalzirii cu lemn (alimentare la 4-5 ore) si costul de 5500 Ron…are rost sa cumpar un puffer, sa iau un termostat de ambient..sau ce sa fac pentru a spori confortul sau macar pentru a reduce costul.
Dilema problemei:
-Punand in balanta ca nu voi avea niciodata un confort maxim iar pretul lemnului are tendinta de a creste in fiecare an relativ considerabil…Oare trebuie sa iau in considerare un sistem electric gen centrala, panouri radiante, incalzire in pardoseala amass…si eventul si o eoliana proprie?
Sunt relativ bulversat de reclame idioate si articole irelevante…m-ar ajuta sa aflu despre experientele dumneavoastra personale…ce aveti si la ce randament sau…un sfat decent.
Multumes

@ Mihai.
1) Centrala ta e subdimensionata. La 100m2 si izolatie de 5cm iti trebuie min de 32KW. De aceea alimentezi asa des.
2) Ca sa alimentezi mai rar, la 10-12 ore ar trebui sa ai centrala un pic supradimensionata, iar surplusul de caldura, cand se atinge temperatura, sa se duca in puffer.
3) Ai costuri f. mari, practic duble. Chiar daca ai numai 5cm de polistiren, tot nu se justifica. Ai putea avea ardere prea rapida. Verifica aerul primar si secundar. In timpul functionarii micsoreaza-le putin cate putin pana vezi ca flacara da sa se sufoce. Al2lea motiv e de obicei lemnul insuficient uscat. TRebuie neaparat folosit lemn uscat de min 1an. Altfel, randamentul mult mai mic si de pana la 50% pentru ca lemnul se usuca intai inaint sa arda. Cel mai grav e ca se distruge centrala datorita condesului acid. Al 3lea lucru pe care trebuie sa-l verifici e izolatia la partea superioara a casei. Eu, daca dupa ce am izolatat peretii am obtinut o reducere la lemn de cca 15%, dupa ce am completat izolatia placii cu podul (25cm de vata), am redus cu inca 33% (fata de varianta cu peretii izolati).

BUna ziua,

Am o casa de aprox 200 mp, cu inaltime 2,7 m pe 2 nivele. Am achizitionat recent un termosemineu de 16kw (75 l agent termic) pentru aport la incalzirea in pardoseala pe agent termic care este montata in toata casa care este izolata f bine. izolatie exterioara de 15 cm. Intrebarea mea este, tinand cont de faptul ca gazul va fi adus in primavara 2018, daca voi putea trece iarna doar cu acest termosemineu, cu un puffer tank in tank de 600 l ( 225 li ACM ) si cu aer conditionate in fiecare dormitor si living?
Ma gandeam sa pun si panouri solare pentru aport la incazire. Produc apa calda pe timpul iernii?
Initial ma gandisem la o pompa de caldura, dar am ales termosemineul.

Ma grabesc intrucat cam intr-o luna ma mut in aceasta casa si vreau sa stiu daca ar fi aceasta o solutie temporara buna pentru toamna, iarna si primavara?

Multumesc!

Pentru o pensiune avand o suprafata totala de 1350 mp, din caramida cu izolatie de 10 cm. care ar trebui sa fie capacitatea centralei, pentru incalzire si pentru apa calda, dupa anumite calcule eu am estimat ca as avea nevoie de doua centrale de 75 kw. Credeti ca ar fi util un puffer tank in tank si ce capacitate.

Va multumesc si astep sfaturile d-voastra.

Salut, am o centrala tip semineu de 20 kw cu boiler incorporat de 34 l la care am legat 11 calorifere. In timp ce focul arde toate calorifere functioneaza foarte bine, dupa ce se termina flacara calorifere se racesc foarte repede. Asta necesita alimentari foarte dese cu lemn. As dori o idee care sa imi prelungeasca durata caldurii caloriferelor dupa ce se termina focul. Multumesc

Vreau sa imi montz un puffer la o centrala de 40kw care e in beci. Pentru ca nu am spatiu langa centrala, m-am gandit sa il pun la parter. Distanta cam 7m si diferenta de inaltime de cca. 2.5m. Ati putea sa-mi spuneti daca acest lucru este fezabil tehnic? Adica daca ar fi ceva probleme si de ce ar trebui sa tin cont la o diferenta asa de mare de inaltime.
Multumesc anticipat

Alaturat va prezentam si noul model de puffere MultiEnergy cu serpentina de inox produse de noi unde aveti posibilitatea de a interconecta mai multe tipuri de surse de incalzire centrale termice panouri solare pompe de caldura seminee si a livra agentul termic in calorifere incalzire in pardoseala etc la temperaturi a agentului termic diferite

Buna seara. Intreb pe cei cu centrale ardere lumanare, care are si puffer legat la ele si daca se merita investia intr-un puffer..!

seara tuturor.
am citit, am intrebat, am incercat, si totusi mai vreau si alte raspunsuri/solutii/idei.
cazan pe lemn(vitoligno 100 s),90 mp locuibil, parter + mansarda, structura lemn, izolatie de 10 cm, grosimea peretelui 40 cm minim, cu tot cu izolatie.
zona sud vest( judetul valcea), zona de deal, inconjurat de padure, orientare sud, parter cu geamuri mari, dormitorele cu orientae vest, respectiv est. inaltime 2,3 metri, incalzire cu radiatoare de otel.
acum, la temperaturi de 1-2 grade noaptea, si 4-5 ziua, se alimenteaza cazanul la 24 ore.
vreau sa montez un puffer, desi cu greu am sa-i fac loc in canera centralei, zboara dulapul cu pantofi 🙂 asta e, din experienta voastra, credeti ca merita investitia?
multumesc anticipat pentru raspunsuri.

Vrei sa alimentezi la 48 ore ? Se va stinge focul . Apoi trebuie sa bifezi in calendar ziua cand ai alimentat. Eu am puffer dar la centrala de 30 de ani vechime. O centrala performanta e aproape ca una pe gaz care nu are nevoie de puffer. Apoi mai e dulapul cu pantofi care zboara afara si trebuie altul nou in casa. O alta problema ar fi ca daca nu gasesti lemne la pret bun e mai rentabil pe gaz. E f. Posibil ca infestitia sa fie amortizata dupa multi ani cand va trebui schimbate pufferul si centrala.

Traian, ai cumva centrala ardere tip lumanare? Si eu sunt din jud valcea. Si eu alimentez la 24 ore, acum de ieri a mers la 22 ore, a nins si e frig ziua.

buna ziua ,asdori sa va cer un sfat ,freau sa-mi constr un pufar ,dar asdori safiu lamurit cu acele serp,eu ma gindeam sa procedez ,in felul urmator o serp de teva de cupru mole de fi 18 diametru 30 ,si capetile de 2 m,o introduc in puffar ,si fac legaturile agentului termic tur si retur ,la soba ,unde acolo doresc sa montaz o serp inca nu mam iformat de care sa fie ,si aici as cere informati ,de cit sa-o constr si din ce material ,cupru sau teava trasa ,pentru cazane ,am in casa 8 calorifere de fonta ,si un termoboilar ,casa are cam 120 m2 este construita din beca,naspa ,ca inca nu am izolato ,in pardoseala am pus extrudat de 2 cm cu parchet ,in acesta iarna am ar un camion de lemne ,de mam incalzit cu o teracota si ,un necaz mic de semineu ,de la brico de pot una mierda de semineu ,daca ma puteti ajuta cu o schema profesionala ,la ceea ce vreau sa fac eu ,dacai eficace ,acea serp in soba cam de ci sa o confectionez si cum fac legturile la puffar ,daca pui o serp de cupru ,si cum o leg ,diret la serp di soba ,si cite pope treb sa montez ,va multumesc mut ,daca ma puteti ajuta ,cu stima EUGENIU

Buna ziua am o centrala pe lemne si as dori si eu anul asta sa montez un puffer nu sunt lamurit pe care sa il aleg nu vb doar de tipul adica marca dar si de cat sa fie 800l sau 1000l .Am vazut ca sunt multe criteri care mai de care toate importante pt alegerea unui puffer . Cu respect

Buna ziua,
Am o casa construita P+1E de 150 mp utili. Am facut instalatie de incalzire in pardoseala. O sa montez o centrala pe peleti. Vreau sa va intreb ce ar fi mai bine sa montez dupa centrala: un pufer tanc in tank sau un puffer simplu si boiler. Cam ce capacitate ar trebui sa aiba pufferul? Ideea este ca vreau sa montez in viitor si panou solar pentru apa calda si eventual aport la caldura. Casa este facuta din porotherm de 25, izolata cu polistiren de 10 eps 80, tavane vata de 20 cm, iar pardoseala este izolata peste placa cu polistiren extrudat de 5 cm.

Buna, am o centrala viadrus 35 kw, un pufer de 1000 l intrebarea mea este pot sa mai leg înca un pufer, sa am în total 2000 l?

Buna am o centrala de 30 kw . am 130 mp vreau sa imi pun un puffer. de cat imi recomandati? 1000 l e bun?

buna ziua, am un puffer tank in tank de 1100 l, respectiv 900 cu 200 acm si as dori sa-i pun o rezistenta electrica , ce fel de rezistenta mi-ati recomanda si ce dimensiuni sa aiba? va multumesc

Pentru o centrala pe gaz, tip Imergaz de 32 Kw este eficient un puffer de 300 litri de la Sunsystem, cu 2 serpentine?
Suprafata casei este de circa 200 mp.

Va salut! Am achiziționat si eu o centrala Atmos 35 kw, as dori sa stiu si eu daca este suficient un puffer de 500 l, mentionez suprafața încălzită 90 de m2 , termopan , polistiren de 5 cm, placa izolată cu polistiren 3 cm. Si as mai dori sa stiu daca este nevoie de puffer cu 1 sau 2 serpentine, mentionez ca am achiziționat boier de 100 l cu serpentine. Va multumesc anticipat pentru răspunsuri!

Buna ziua as dori sa intreb si eu ceva daca ma puteti ajuta. Construiesc o casa cu amprenta la sol de 140 m3 parter atat nu mainsarda nu etaj. Bun si vreau sa fac incalzire in pardoseala toata casa mentionez ca nu am gaze la locatie irmeaza sa fie trase in maxim 2 ani cu asta.
Bun as vrea sa pun centrala pe gaz cu puffer pe instalatia de incalzire si apa menajera sa o faca centrala. Ce parere aveti se poate este musai puffer sau doar o pompa suplimentara pe tur ca sa o ajute pe centrala ? Centrala o iau 35-37 kw nu ma pricep chiar bine dar mai este un dar pana vin gazele pot folosi centrala pe butelii cu gpl?

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *