Categorii
Intrebari de la cititori

Alegere centrala termica

Buna ziua. Am nevoie de sfaturile voastre in alegerea unei centrale termice.
Cateva detalii despre casa:
– suprafata: 160 mp
– numar necesar calorifere: 12
– inaltime parter: 2,7
– inaltime etaj: 2,5
In functie de ce criterii aleg centrala? marca, putere kw, pe lemne sau peleti? Astept sfaturi. Multumesc.


Intrebare de la Georgis, pe adresa redactiei: Alegere centrala termica.

5 răspunsuri la “Alegere centrala termica”

centrala pe lemne sau pe gaz? In prima varianta as alege o centrala de 40 kw. Nu stiu daca marca este atat de importanta cat este puterea ei

Salutare Georgis,daca tot faci o investitie te rog sa gandesti in perspectiva si sa iti cumperi o ct care i se poate atasa un puffer panouri solare etc.Sa fii iubit,Chao

Buna ziua,
Sa o luam pe rand :
– PUTERE
Nu stiu daca suprafata este pe nivel sau totala, eu o iau totala. Un calcul (empiric, facut dupa indici, nu dupa normative (aici as avea nevoie de tipul peretilor, suprafete vitrate, izolatie, amplasare a incaperii in functie de punctele cardinale, destinatia incaperii, zona geografica in care se afla casa) a-ti avea nevoie de aproximativ 24 kw – numai pe incalzire. mai aveti nevoie de agent termic si pt boiler. Aici iar intervin probleme in alegerea lui – numar bai, numar persoane, se pun sau nu si panouri solare. Per total, o centrala de aproximativ 35 Kw.
Ceea ce nu se prea spune, este ca la centralele pe comb. solid, in special cele cu gazeificare, daca lemnele nu sunt uscate bine, puterea poate sa scada pana la 40%, adica, aveti o centrala de 35 kw, dar daca lemnele sunt ude, aveti de fapt numai aproximativ 14 Kw (cel putin cei de la Bosch si Viessman asa spun in cartile tehnice).
-TIP CENTRALA
a) ideal ar fi sa mergeti pe centrala pe peleti, aveti o autonomie mai mare in functionare, si e mai automatizata decat una pe gazeificare. Problema este pretul, care este exorbitant (dupa parerea mea), este cam dublu fata de una pe gazeificare. Este mai scumpa si in exploatare (peleti cam scumpi)
b) centrala pe comb. solid clasica, are inconvenientul ca trebuie alimentata mai des, dar daca puneti un puffer (stocator de agent termic) se rezolva si problema aceasta. Avantaje – este cea mai ieftina.
c) centrala pe comb. solid pe principiul gazeificarii lemnului, este mai scumpa decat una clasica, dar are randamentul mai mare, nu trebuie incarcata decat de 2 … 3 ori in 24 Ore, daca a fost calculata cum trebuie. Este mai sigura decat centrala clasica pe comb. solid in cazul in care se ia curentul electric.
-MARCA – la cele pe gazeifiere
cea mai bine cotata marca e Viessmann. Sunt bune si Atmos si Vigas. Trebuie sa va uitati la grosimea tablei, in special cea din focar. Trebuie ca mai aiba o magazie de lemne cat mai generoasa si usa de alimentare mare, ca sa puteti introduce lemne cat mai mari. Trebuie sa stie sa comande macar pompa de recirculare, ar fi ideal sa mai comande si o pompa de boiler.
La cumnatul meu i-am montat un Bosch de 37 Kw. Se comporta mai bine decat m-am asteptat.

In concluzie, eu as recomanda o centrala pe combustibil solid pe principiul gazeificarii lemnului, legata la un puffer si dupa puffer pus un distribuitor in care sa leg pompa (pompele) pt incalzirea casei + pompa de boiler. Boilerul l-as pune cu dubla serpentina pt a putea fi legat si la panouri solare.
Ca sa dorm si mai linistit in cazul in care se ia curentul as pune valva de descarcare termica si pe boiler si pe centrala.

Sper ca nu v-am bagat si mai rau in ceata.

Daca doriti mai multe informatii, ma puteti contacta la :
Paul Goron
qfgproiect@gmail.com
0745 / 090.451

Inteleg ca nu sunteti racordat la reteaua de gaz si din acest motiv trebuie sa va indreptati atentia catre cazanele pe lemne sau peleti. Cazanele pe lemne exista in doua variante: cu gazeificare si cu ardere clasica. Tehnologia gazeificarii permite arderea aproape completa a lemnului, deci costuri mai mici pentru incalzire si cantitate mica de cenusa. Cazanul cu gazeificare este automatizat, are camera de ardere mare, ceea ce permite incarcarea unor cantitati mari de lemne. Cazanul cu ardere clasica nu dispune de automatizare. V-as recomanda cazanul pe lemne, cu gazeificare Vitoligno 100-S de la Viessmann ce permite alimentarea cu bucati de lemne de pana la 50 de cm si la care timpii de functionare pana la realimentare pot depasi 8 ore. Legat de cazanele pe peleti, aici vorbim de o exploatare confortabila, chiar o putem compara din acest punct de vedere cu o centrala care functioneaza pe gaz, avand o autonomie de ardere si o intretinere mai usoara decat in cazal cazanelor pe lemn. O alternativa o reprezinta Vitoligno 300-P, un cazan complet automatizat de la alimentare si pana la curatarea cazanului Pentru obtinerea unui randament maxim, atata in cazul cazanelor pe lemne cat si a celor pe peleti este recomandata instalarea unui puffer, un rezervor care stocheaza energia termica furnizata de centrala si o cedeaza treptat sistemului de incalzire atunci cand este nevoie. Puterea cazanului trebuie sa fie aleasa in functie de suprafata casei; pentru cei 160 mp ai casei, o centrala cu puterea de 25 kw este ok.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *