Conserve pentru iarna – vinete in adjica (sos de rosii cu usturoi si ardei iute)

De dimineata mi-am facut de lucru prin bucatarie cu niste conserve de vinete dupa o reteta pe care o facea mama in fiecare an. Reteta este un fel de salata, originara din Georgia, si i se spune „vinete in adjica”. Cu alte cuvinte, vinete prajite in ulei si conservate in sos picant de rosii. Merge ca garnitura la aproape orice fel de mancare, de la omleta la friptura.

Poate te intrebi ce este adjica. Este un sos picant facut din rosii, ardei iuti, usturoi, sare si otet. Se face foarte simplu, mai ales daca ai prin casa un robot de bucatarie, o masina de tocat sau un blender. Legumele spalate si curatate se toaca marunt, se asezoneaza cu sare si otet si asta e tot sosul. Poti sa-l si conservi pentru iarna, dar asta e alta poveste, despre care vom vorbi cu alta ocazie.

Ingredientele de care ai nevoie pentru aproximativ 15-17 borcanele de 400 g cu vinete in adjica sunt urmatoarele:

– 5 kg vinete;
– 2 kg rosii bine coapte;
– usturoi, cel putin o capatana;
– 1-2 ardei iuti (sau mai multi, daca iti place mancarea foarte picanta);
– 2 linguri otet;
– sare;
– ulei pentru prajit (macar 1 litru).

Vinetele, spalate si curatate de codita, se sterg cu un prosop si se taie, pe lungime, in fasii sau felii nu foarte subtiri, de aproximativ 1,5-2 cm grosime. Daca vinetele sunt foarte mari, fasiile se vor taia in doua pe orizonala. Pentru a scoate amareala din vinete, feliile se vor da cu putina sare si se vor lasa la scurs cel putin 30 min.

Intre timp, se va prepara adjica, adica sosul picant de rosii, asa cum am scris mai sus. Vei adauga ardei iute si usturoi in functie de cat de iute si picanta vrei sa-ti iasa salata. Eu am adaugat la 2 kg de rosii o capatana de usturoi, doi ardei iuti si doua linguri de otet de 9 grade. Nu uita sa potrivesti adjica de sare dupa gust.

Vinetele sarate si scurse se prajesc intr-o tigaie sau intr-un ceaun cu ulei incins. Fiecare fasie de vanata prajita se trece prin sosul picant de rosii si apoi se pune intr-un borcan curat. Si tot asa pana termini toata cantitatea de vinete si adjica. Borcanele umplute si acoperite cu capace se pun in tava si se dau la cuptorul neincalzit (rece). Eu am potrivit cuptorul la temperatura de 175 grade si am asteptat sa fiarba continutul borcanelor. Dupa 10 minute le-am scos si le-am pus cu fundul in sus sub o patura groasa, unde le voi pastra pana maine.

Astept impresii si pareri 🙂


24 comentarii la “Conserve pentru iarna – vinete in adjica (sos de rosii cu usturoi si ardei iute)”

  1. Nu am stiut de aceasta reteta! Neaparat voi face si eu! Are ceva daca in adjica pun si un pic de miere? Cred ca nu!

  2. De mult n-am mai fost asa entuziasmata de o reteta!De obicei sunt foarte critica la adresa mea si la adresa celor care posteaza tretete!Felicitari si tie si mamei!

  3. Angela, ma bucur ca ti-am starnit entuziasmul si curiozitatea cu reteta de mai sus. Astept impresiile tale si dupa ce o vei pune in practica. Sunt tare curioasa daca iti va placea la fel de mult cum imi place si mie 🙂

  4. Mi se pare o mincare deosebita ,dar…nu prea ne impacam cu prajelile,chiar ne fac rau .Nu cumva stiti o mica modificare???Multumesc mult!

  5. Imi pare rau, Viki, dar chiar nu stiu o alternativa a acestei retete care sa sara peste etapa prajitului. Chiar cred ca fara aceasta etapa vinetele n-ar mai avea acelasi gust 🙂 Si apoi, dupa ce stau o perioada sigilate in borcane, chiar nu mai stii ca au fost prajite 🙂

  6. buna,felicitari pt reteta,vinetele se pot face pe gratar daca nu vrei sa le prajesti si au un gust super,eu am facut patru portii 2cu vinete prajite in ulei si doua pe gratar si urmeaza sa mai fac cateva deoarece majoritatea le-am impartit pe la cunoscuti,vadoresc o toamna placuta si sa ne mai incantai cu retete incantatoare ca aceasta.

  7. dar nu inteleg ,ajica se pune cruda ,sau o dam la foc putin ,si apoi trecem vinata prin ea?

  8. SALUT UN LUCRUL NU MII CLAR,BORCANELE LE SIGELAM INAINTE DE A FII DATE LA CUPTOR,SAU DUPA……

  9. @Speranta: eu inchid borcanele inainte de a le da la cuptor.

    @Rodica52: n-am incercat varianta aceasta, dar banuiesc ca n-ar fi nicio problema. La cuptor insa am senzatia ca nu doar se sterilizeaza, ci se si coc putin vinetele. Dar poate e doar senzatia 🙂

  10. Acum am facutr si eu 3 borcane de vinata in sos de rosii.eu nu am pus ardei ca nu iubim iute…super reteta

  11. Buna, Raisa!

    Sper sa va placa si gustul conservelor dupa deschidere si sa le savurati cu placere!

  12. La adjika ai uitat sa amintesti de nuca si de coriandru (obligatoriu la gruzini). Aceste doua ingrediente dau savoarea specifica acestui sos. Cu certitudine voi incerca si aceasta reteta! Multumesc

  13. Suna foarte interesant. Eu in general nu gust deloc mancarea cand o fac, doar la sfarsit. Si toata lumea e incantata! Acum cautam o alta reteta, dar mi-eu picat ochii pe publicarea ta si cu siguranta am sa incerc! Din ce mi-am imaginat si am simtit ca gut trebuie sa fie ceva deosebit. Ador vinetele, usturoiul, rosiile, arddeiul iute, le am in gradina asa ca maine seara voi face asa ceva. Acum lucrez las alte conserve pt iarna 🙂 Si la beci 🙂 Multumesc! 🙂 Numai bine!

  14. @ Svetlana – multumesc pentru completari, chiar nu stiam ca nuca si coriandrul pot fi folosite in completarea retetei pe care o stiu de la mama mea. Voi incerca negresit si aceasta varianta.

    @ Irina – Sper sa-ti placa rezultatul final. Trebuie sa stii insa ca vinetele „tratate” in acest fel au cu totul alt gust dupa o perioada de conservare, intrucat au timp sa absoarba toate aromele. Spor la treaba si astept sa ne spui impresiile dupa testarea retetei 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Regulament privind comentariile.