Categorii
Gradina

Cum protejam trandafirii de zapada si ger

protejare trandafiri frig ger

Ne plac trandafirii pentru bogatia de culori, forme si parfumuri, insa un motiv in plus pentru care ii alegem in decorarea gradinii este acela ca trandafirii sunt plante perene; o data plantati si corect ingrijiti, vor rezista si vor inflori ani in sir.


Fie ca sunt pitici, cu trunchi, urcatori sau semiurcatori, trandafirii sunt in majoritatea cazurilor sensibili la frig si de aceea au nevoie de protectie pe timpul iernii. Protejarea lor impotriva gerului se face prin musuroire sau ingropare, la inceput de noiembrie in regiunile mai reci (deal sau munte) si mai tarziu in regiunile mai calde, dar, neaparat, inainte de coborarea temperaturii sub -4 grade.

Musuroirea este operatia prin care se acopera ramurile de la baza tufei cu pamant uscat si afanat, creindu-se un musuroi de circa 30 cm. Pentru a ne usura munca vom tunde ramurile uscate sau prea lungi. Pamantul trebuie sa fie afanat pentru a face un contact cat mai bun cu toate ramurile trandafirului si uscat pentru a feri planta de o umiditate excesiva, care ar putea duce la putrezirea mugurilor.

In acelasi fel se va proceda si cu trandafirii semiurcatori sau urcatori; se vor musuroi ramurile de la baza. In acest caz musuroiul va fi facut ceva mai mare, de o inaltime de circa 50 cm si cu o baza mai larga.
In cazul trandafirilor cu trunchi putem aplica doua metode de protejare impotriva gerului, in functie de elasticitatea trunchiului.

Daca trunchiul trandafirului este elastic, vom ingropa coroana plantei, curatata in prealabil de ramurile uscate sau prea lungi si o vom strange atat cat ne permite, cu rafie, intr-o groapa de 25 cm adancime si larga cat coroana plantei. Vom face acoperirea tot cu pamant uscat si afanat, iar musuroiul ridicat deasupra solului va fi de circa 20 cm.

Daca trunchiul este rigid vom recurge la a doua metoda de protejare. Vom imbraca ramurile coroanei cu paie sau fan si la final vom imbraca toata coroana cu materiale usoare, panza de sac, rogojina sau folie, cu grija ca acestea sa permita aerisirea plantei. In acest caz putem apela la un tutore pentru a evita indoirea sau ruperea trunchiului. Vom lega invelisul la baza coroanei, avand grija sa cuprindem si punctul de altoire. Vom fi atenti la caderile de zapada si vom curata invelisul periodic, pentru a nu apasa coroana trandafirului. Daca iarna este bogata in zapada vom aerisi musuroaiele cu ajutorul unei vergele.

In functie de cat de calda e primavara vom putea inlatura musuroaiele si invelisurile coroanelor incepand de la mijlocul lunii martie.

Un răspuns la “Cum protejam trandafirii de zapada si ger”

Sunt in comert diferite materiale cu care se pot proteja trandafirii si alte palnte sensibile la geruri.este vorba de diferite folii din materiale sintetice care permit atat protejarea de ger cat si aerisirea plantelor. Mai sunt un fel de tesaturi din fibra de cocos sub forma de rulouri sau huse pentru plantele de talie mai mica din aceleasi materiale.Unii trandafiri sunt mai rezistenti si nu nescesita decat musuroirea. Primavara inainte de inmugurire,cand temperaturile nu coboara sub-4-6 grade se poate face dezmusuroirea si se taie ramurile care au fost afectate de inghet, iar celelalte se scurteaza cu 1/3. cele crescute dezordonat sau cele concurente se taie de la colet sau la inel.Trebuie stiut ca unii trandafiri se remonteaza (foarte multi), asa ca dupa prima inflorire se mai face un rand de taieri pentru a stimula cresterea de lastari noi si inflorirea acestora.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *