Categorii
Intrebari de la cititori

Cum verificam daca o casa este facuta corect cand o cumparam?

Buna ziua,
Rugamintea mea este sa aflu raspunsul la urmatoarea intrebare:
Cum putem verifica, atunci cand vrem sa cumparam o casa, daca este facuta corect? Daca temelia este executata conform proiectului pentru mansarda, etaj?
Multumesc anticipat.


Intrebare de la Daniela, pe adresa redactiei: Cum verificam daca o casa este facuta corect cand o cumparam?

6 răspunsuri la “Cum verificam daca o casa este facuta corect cand o cumparam?”

Buna ziua.
Ma numesc Petrescu Vasilica, sunt inginer constructor, proiectant si lucrez in acest domeniu de 32 de ani. Cunosc foarte bine acest gen de probleme, de aceea imi permit sa va dau niste sfaturi referitoare la cumpararea unei case gata executate.
Cand un client vine la mine cu o asemenea solicitare, primul sfat care il dau este sa-si execute singur casa. Daca insa se doreste o casa intr-o anumita zona unde nu mai poate fi achizitionat un teren, atunci puteti sa va cumparati o casa gata construita, dar numai dupa ce s-au verificat urmatoarele:
-Autorizatia de construire
-Proiectul de executie cu detalii de executie, cel putin pentru structura de rezistenta a cladirii
-fotografii din timpul executiei structurii, a instalatiilor,a finisajelor
-procesele verbale de lucrari ascunse(armarea elementelor de rezistenta), semnate si stampilate de proiectant, executant ,diriginte de santier si eventual de inspector
Toate aceste elemente ar trebui sa le gasiti in Cartea tehnica a constructiei.
Daca nu exista decat o parte din aceste acte, atunci puteti consulta un inginer constructor proiectant care sa verifice dimensiunile elementelor de constructie si cu o aparatura corespunzatoare sa faca niste sondaje pentru a vedea daca s-a respectat armatura din proiect.
Pentru a vedea daca s-a respectat adancimea de fundare se poate sapa local langa fundatie, dar unde solicitati dvs. nu unde va impune vanzatorul.
Daca nu exista toata documentatia enumerata si daca nu sunteti lasat sa verificati structura mai bine va cautati un loc unde sa va construiti singur casa.
In general verificarea unei case gata executate trebuie facuta numai de un specialist, inginer constructor, preferabil proiectant.
Va doresc mult succes!

Buna ziua
Dl coleg are perfecta dreptate in cele mentionate . Sfatul nostru e sa va construiti dupa dorintele dvs propria casa.
Cu respect si stima .

Economic vorbind, este bine sa iti construiesti singur casa doar daca ai parte de un constructor cool.
Altfel, doama se va lega la cap fara sa o doara.
Sunt bune sfaturile de mai sus. Un harlet, un rotopercutor, niste teste de laborator te vor face sa te muti acum, nu mai incolo. Depinde de ce vrea clientul, nu?
Raspunzand strict la intrebare, va sfatuiesc sa platiti o expertiza si o contraexpertiza. Asa veti fi lamurita asupra riscurilor si a corectitudinii executiei lucrarii.
Cu stima
bsterea@yahoo.com

Toate sfaturile de mai sus sunt bune.ca in orice tranzactie exista un risc,dar exista o vorba”Ce face omul cu mana lui se numeste……un lucru bine facut” Noroc

Buna ziua,
Vin cu rugamintea de a fi sfatuita ce pasi sa urmez in vederea cumpararii unui apartament intr-un bloc nou construit.
Nu lucrez in domeniu insa zvonurile ca unii constructori nu respecta proiectul, ma descurajeaza putin.
Sunt interesata de partea de structura, fundatie in primul rand ( rezistenta la cutremur), urmata de instalatii respectiv, finisaje.
Va multumesc pentru ajutor, o zi buna!

Pe langa documentatia tehnica: proiectul tehnic, detaliile de executie, Cartea tehnica a constructiei, trebuie verificata corelarea cartii tehnice cu executia.
Astfel:
– trebuie verificata repartitia etrierilor in stalpi si grinzi
– verificata marca betonului acolo unde este posibil cu screlometrul
– Verificarea calitatii anveloparii constructiei si a tamplariei exterioara, a izolarii acoperisului si detectia puntilor temice cu camera termografica
– Verificarea instalatiilor etc etc
Mai multe detalii pe consultanttehnic.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *