Categorii
Proiecte de case inedite

8 dintre cele mai rezistente la cutremur cladiri din lume – care este secretul tehnologic al acestora?

2 cladirea us bank tower los angeles california

La mai bine de 36 de ani de la cutremurul in care au pierit mai mult de 1500 de romani si peste 35000 de locuinte au fost distruse, tara noastra nu este inca pregatita sa faca fata unui seism similar.


Numai in Bucuresti exista in acest moment 190 de locuinte incadrate in clasa I de risc seismic reprezentand pericol public si alte 184 de cladiri ce risca sa se prabuseasca in cazul unui cutremur cu magnitudinea celui din 1977. Mai ingrijorator este faptul ca, dintre constructiile noi, putine au structuri prevazute pentru a rezista cu adevarat in astfel de situatii.

Avand in vedere faptul ca Romania se numara printre tarile europene cele mai expuse la cel putin un cutremur de mare magnitudine in urmatorii 50 de ani, conform unui studiu efectuat in 13 state, ar trebui sa acordam o importanta deosebita structurii de rezistenta la cutremure a imobilelor, asa cum o fac si alte state ale lumii: Chile, Japonia etc.

Iata 8 dintre cele mai rezistente la cutremur constructii moderne ale lumii in acest moment:

1. Cu o inaltime de peste 800 metri, turnul Burj Khalifa din Dubai, nu este doar cea mai inalta cladire din lume, ci se numara si printe cele mai solide constructii de pe intreg mapamondul. Desi a fost ridicat intr-o zona cu risc seismic scazut, colosul din Dubai a fost proiectat sa reziste unui cutremur de pana la 7 grade pe scara Richter. In anul 2008 gigantul a trecut testul rezistentei seimice, ramanand intact dupa trecerea undelor cutremurului ce a zguduit Iranul.

2. Construita la sfarsitul anilor 80, in Los Angeles, unul dintre cele mai des zguduite de cutremure orase ale Statelor Unite, cladirea U.S. Bank Tower este cea mai inalta din intreaga Californie. Avand in vedere activitatea seismica constanta a zonei, constructorii si inginerii care au lucrat la ridicarea turnului l-au proiectat pentru a face fata unui cutremur de 8,3 grade pe scara Richter. Oamenii de stiinta si seimologii sustin ca falia San Andreas, pe care se afla U.S. Bank Tower, nu este capabila sa produca un cutremur cu magnitudine mai mare de 8.0 grade pe scara Richter.

3. Din lista nu putea sa lipseasca Japonia, una dintre cele mai afectate tari ale lumii din punct de vedere seismic. Aici se afla turnul Yokohama Landmark – cea mai inalta cladire din arhipelagul nipon. Folosit in calitate de hotel de 5 stele, complex comercial si cladire de birouri, turnul Yokohama Landmark, cu inaltimea de aproape 300 de metri a fost proiectat pentru a rezista celor peste o mie de cutremure produse anual in Japonia. Turnul nipon are o structura flexibila, capabila sa absoarba forta cutremurelor. Cu alte cuvinte, intreaga constructie este realizata din materiale elastice si flexibile care pur si simplu se indoaie in timpul seismelor fara a se sfarama sau sparge. Se pare ca secretul este folosirea unei structuri similare cu cea a templelor japoneze – pagodele cu 5 etaje – care n-au fost niciodata afectate de cutremure.

4. Turnul zgarie-nori Taipei 101 sau Centrul Financiar Taipei, cu o inaltime de 508 metri, este un alt exemplu de constructie proiectata sa reziste la seisme de mare magnitudine, fiind ridicat in Taiwan, o alta regiune mereu expusa la cutremure si taifunuri. Avand in vedere ca se afla pe o falie extrem de activa din punct de vedere seismic inginerii, constructorii si dezvoltatorii cladirii s-au vazut nevoiti sa gaseasca solutia care sa garanteze rezistenta in caz de cutremure.

Geniala solutie consta in construirea unei bile gigantice din otel, de 730 de tone, care atarna in interiorul turnului. Rolul bilei , montata intr-un leagan urias confectionat din cabluri de otel, este de a absorbi undele de soc ale cutremurelor, contracarand orice tendinta de balansare a turnului care a fost pana recent cea mai inalta cladire a lumii, fiind detronata de mai sus mentionatul Burj Khalifa din Dubai.

5. Din lista celor mai rezistente la cutremur constructii moderne ale lumii face parte si aeroportul International Sabiha Gokcen din Istanbul, orasul cel mai expus la cutremure din intreaga Europa. La sfarsitul lunii se vor implini doi ani de la deschiderea oficiala a aeroportului in constructia caruia a fost folosita tehnologia de izolare seismica denumita „Triple Friction Pendulum”. Aceasta tehnologie inovatoare care presupune ridicarea constructiei pe niste amortizoare uriase, desupra solului, ii va permite aeroportului sa ramana complet functional chiar si in cazul unui cutremur cu magnitudine de 8 grade pe scara Richter. In prezent, aeroportul din Istanbul este cea mai intinsa ca suprafata constructie rezistenta la cutremure din lume, fiind desfasurat pe mai mult de 200.000 metri patrati.

6. Structura piramidala a celui mai inalt zgarie-nori din San Francisco, Transamerica Pyramid, este secretul rezistentei acestuia la cele peste trei decenii de expunere la seismele specifice statului California. Intreaga structura a cladirii, cu armatura impletita in patru puncte ale fiecarui nivel, are la baza o fundatie de 15,8 metri din otel si beton, proiectata sa se miste in timpul cutremurelor. In mare parte datorita acesteia, dar si altor tehnici ingineresti, piramida de 48 de etaje din San Francisco a rezistat cutremurului de 7,1 grade care a avut loc in 1989, in muntii Santa Cruz din apropriere. Acel cutremur a durat mai mult de un minut, inclinand varful turnului Transamerica Pyramid cu aproape 30 de centimetri dintr-o parte in alta, fara a-i afecta, insa, structura de rezistenta.

7. In anul 1985, mai mult de 10.000 de locuitori ai orasului Mexico City au pierit intr-un seism cu magnitudine de 8,1 grade pe scara Richter. In locul cladirilor distruse de cutremurul devastator a fost ridicat turnul Torre Mayor, inaugurat in 2003. Colosul de 225 metri a fost proiectat sa reziste la cutremure cu magnitudine de pana la 9 grade pe scara Richter, numarandu-se in acest moment printre cele mai rezistente structuri seismice din lume.

Construit intr-o zona riscanta din punct de vedere seismic, pe cel mai putin stabil sol din Mexico City, orasul zguduit de mai mult de zece cutremure zilnic, Torre Mayor are o fundatie de 39 de metri adancime, adica de trei ori mai adanca decat fundatia celebrei Empire State Building din New York. Pentru structura cladirii s-a folosit de doua ori mai mult otel decat a fost nevoie la ridicarea Turnului Eiffel.

Specialistii sustin ca secretul rezistentei seismice ridicate a turnului este reteaua de intarituri diagonale, asemanatoare structurii diamantului, cel mai puternic tip de intaritura descoperit pana in prezent, dar si cele 98 de amortizoare ce absorb undele de soc ale cutremurelor.

Cea mai buna proba de anduranta de pana acum a turnului, trecuta cu brio, de altfel, a fost cutremurul cu magnitudinea de 7,6 grade ce a avut loc la putin timp dupa inaugurarea oficiala.

8. Dovada ca se poate si la noi, o face Sky Tower – o cladire de birouri cu inaltimea de 137 metri, din Bucuresti. In prezent, turnul Sky Tower, construit pe Bulevardul Barbu Vacarescu din capitala, este cea mai inalta cladire din Romania. Constructia proiectata sa reziste unui cutremur cu magnitudine de peste 9 grade pe scara Richter a fost finisata anul trecut.

2 răspunsuri la “8 dintre cele mai rezistente la cutremur cladiri din lume – care este secretul tehnologic al acestora?”

Esti si in Romania prezenta tehnologia descrisa in articolul Dvs , si mai multe cladiri au fost dotate cu sisteme de diminuare a miscarilor seismice . Palatul Victoria , Turnul Primariei ARAD , si in pragatire este consolidarea spitalului Slobozia . tehnologia este similara cu cea din turnul TAIPEI 101

Daca se respecta executia proiectelor nu o sa fie probleme la cutremure , daca se construieste de mantuiala si dupa cum se vrea sau cum stie fiecare atunci dupa cutremur se vede care constructie a fost realizata bine sau nu.
Un articol interesant si fara comentarii dar si la noi se poate si specialisti buni si profesionisti am avut si avem si azi.
Atentie la P.TH + D.E.
Spor la treaba !!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *