Categorii
Utile

Casa ta e pregatita de un eventual CUTREMUR? Iata 10 verificari si masuri OBLIGATORII

pregatire casa cutremur mare magnitudine

Cutremurul este poate cel mai temut dezastru natural si asta pentru ca nu s-au descoperit inca metode prin care poate fi anticipat, astfel incat sa reusim sa ne punem la adapost.


Valul de cutremure care a lovit Romania in ultimele saptamani a semanat teama printre romanii ingroziti de apropierea unui seism similar celui produs in 1977.

Dar pentru ca nimeni nu poate spune cu certitudine cand si daca se va produce un astfel de cutremur, este indicat sa ne asiguram ca cel putin casa in care locuim este pregatita sa faca fata unui astfel de dezastru natural.

www.casadex.ro a creat o lista cu 10 verificari si masuri pe care le considera obligatorii pentru a avea o casa mai sigura, in eventualitatea producerii unui cutremur:

1. Verifica structura de rezistenta a casei. In cazul in care locuiesti intr-o casa veche este recomandat sa soliciti o expertiza tehnica prin care se va stabili starea structurii de rezistenta si gradul de asigurare la actiuni seismice. In cazul in care va fi nevoie, echipa de ingineri iti poate recomanda solutii tehnice pentru reabilitarea si reconsolidarea constructiei. Costurile unei expertize tehnice variaza intre 150 si 400 de euro si pot varia de la un caz la altul.

2. Trebuie sa te ingrijesti de consolidarea si ancorarea solida a cosului de fum al semineului, sobei sau centralei termice, mai ales cand acesta depaseste cu mult coama acoperisului.

3. Asigura-te de buna functionare a instalatiilor: reteaua electrica, conducta de gaze si cea de apa curenta. Incepe prin a le verifica cu minutiozitate, cautand eventuale fisuri pe care trebuie sa le remediezi imediat. In timpul unui cutremur instalatiile nesigure pot ceda provocand pagube si mai mari: incendii, explozii sau inundatii.

In cazul in care nu ai deja, www.casadex.ro iti recomanda sa montezi la instalatia de gaze o valva automata pentru siguranta seismica, menita sa opreasca scurgerea necontrolata a gazului in cazul unui cutremur. Sau iti poti instala un kit de protectie compus dintr-un detector de seism montat pe perete in apropierea instalatiei de gaze si o electrovalva, montata pe conducta de gaze. Aceasta din urma inchide automat fluxul de gaze in cazul unui cutremur mai mare de 4,6 grade pe scara Richter sesizat de detectorul de seism.

modalitate fixare boiler perete in caz de cutremur

4. Nu uita sa ancorezi cat mai bine aragazul si boilerul electric. In timpul unui seism puternic aragazul risca sa fie efectiv smuls din perete, provocand mari scurgeri de gaze ce pot provoca explozii post-seismice, iar boilerul desprins din perete poate duce la electrocutare.

5. Fa un tur al casei, identifica piesele masive de mobilier ce risca sa se prabuseasca in timpul unui cutremur mai intens si gaseste-ti timp pentru a le fixa de perete. In aceasta categorie intra dulapurile, sifonierele si bibliotecile. Poti cauta solutii si pentru ancorarea frigiderului. Se stie ca in timpul unui seism de 5,4 grade frigiderul se poate deplasa cu pana la un metru din locul in care este amplasat. Asadar, si acesta prezinta un risc.

6. Pentru a preveni, in timpul unui cutremur, deschiderea usilor corpurilor suspendate de mobilier, mai ales a celor din bucatarie, pline cu farfurii, cani si pahare, le poti dota cu sisteme de inchidere de tip zavor.

7. Daca ai agatate oglinzi, tablouri sau rafturi pe peretii de deasupra paturilor, canapelelor sau locurilor in care iti place sa-ti petreci timpul, asigura-te ca sunt bine ancorate si nu risca sa-ti cada in cap tie sau membrilor familiei tale.

8. Verifica lustrele si galeriile pentru perdele sau draperii si convinge-te ca sunt bine fixate si ca nu reprezinta un pericol in eventualitatea producerii unui cutremur.

9. Muta toate obiectele mari, voluminoase, dar si pe cele pretioase pe rafturile de jos ale bibliotecilor si dulapurilor, evitand astfel spargerea lor si ranirea celor dragi tie.

10. Pastreaza toate produsele de curatat, solutiile inflamabile si pe cele chimice intr-o cutie cat mai aproape de nivelul pardoselii, pentru a preintampina scurgerea lor in timpul unui seism.

5 răspunsuri la “Casa ta e pregatita de un eventual CUTREMUR? Iata 10 verificari si masuri OBLIGATORII”

O intrebare : Cum ne „asiguram” ca o lustra NU SE VA BALANSA in timpul cutremurului, o „legam in patru colturi de tavan” pentru a impiedica „pendularea” ????????????????????????

Dan, asa cum scrie si in articol, important este sa fie bine fixata (in tavan) pentru a preveni desprinderea acesteia.

Ma ingrozesc uitandu-ma la casele si cladirile vechi din Bucuresti,cred ca autoritatile locale nu fac nimic,pentru consolidarea lor,aceste autoritati locale se ocupa sa-si consolideze afacerile lor si a celor din grup(gasca)

Eu ma gndesc cu groaza la cele noi!!! Stiu cladiri de birouri care au fost proiectate pentru un seism de 7 /Richter. Stiu altele care nu au certificat seismic pentru betoane. Stiu altele unde otleul beton a fost schinbat din 16/18 mm in 14 mm!

Consolidarea costa mai mult decat un imobil nou .. nu mai bine le cumpara autoritatile apartamente in vile noi respectabililor proprietari privati ? Sfat realist – daca le e frica sa vanda si sa-si ia ceva nou la periferie. Alt sfat realist , asigurare de cutremur , micuta, ca sa nu fie problema cu plata , statistic problema la cutremur nu sunt mortii ci sinistratii .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *