Categorii
Intrebari de la cititori

Ce trebuie sa contina un contract intre beneficiar si constructor pentru constructia casei la rosu

Buna ziua,
am o intelegere verbala dar doresc sa inchei formalizat (scris) un contract cu o firma specializata pentru ridicarea unei case la rosu.


– Ce lucrari intra in termenul „la rosu”?
– Ce trebuie sa contina Contractul la capitolul Obligatiile Constructorului?
– Ce garantii de buna lucrare trebuie mentionate?
– Cum trebuie formulat capitolul privitor la solutionarea eventualelor daune ce se pot produce vecinilor pe durata constructiei?

Multumesc.

Intrebare de la Ion, pe adresa redactiei: Ce trebuie sa contina un contract intre beneficiar si constructor pentru constructia casei la rosu?

7 răspunsuri la “Ce trebuie sa contina un contract intre beneficiar si constructor pentru constructia casei la rosu”

Buna ziua
Personal am un mare semn de intrebare daca doriti sa efectuati lucrarea cu o firma specializata dar nu v-au oferit un draft de contract. Ma intreb cum o sa va realizeze lucrarea dar aceasta e problema dvs. O sa fiu concisa si directa raspunzandu-va diresct la intrebari.

– Ce lucrari intra in termenul “la rosu”?

Aici intre lucrarile incepand de la organizarea de santier , sapatura pana la realizarea inclusiv a acoperisului.
La unii nu cuprinde toate aceste etape difera.

– Ce trebuie sa contina Contractul la capitolul Obligatiile Constructorului?

Trebuie sa cuprinda toate lucrarile care se obliga sa le realizeze in baza acelui contract, precum si termenele pe faze deterninante de lucrari.

– Ce garantii de buna lucrare trebuie mentionate?

Aici e mai complicat si spinoasa problema. Aveti nevoie de un dirigente de santier, plata pe etape dupa semnarea proceselor verbale si acceptul de buna executie a dirigentelui de santier. Garantia lucrarilor in constructii este reglementata de Legea 10/1995 cu modificatile ulterioare. Un contract de construire presupune si are reglementat in continutul lui toate clauzele de garantie.

– Cum trebuie formulat capitolul privitor la solutionarea eventualelor daune ce se pot produce vecinilor pe durata constructiei?

La aceasta intrebare trebuie specificat clar si expres in contract ca el raspunde ca si executant de eventualele daune produse si dvs sunteti exonerat de orice plata.
Daca va putem ajuta , noi va stam la dispozitie.

Cu respect si stima,

Echipa ”CasaTaMultVisata”

E-mail:
office@casatamultvisata.ro
casatamultvisata@yahoo.com
Telefoane:
0742756576 0767954857

Buna seara.
SUnt de acord cu cele spuse de doamna de la casatamultvisata doar ca dumneaei a oferit informatii generale, ca si cand ar fi un salariat la firma de mai sus.
As dori sa subliniez in completare:
Termenele de „rosu”, „gri”, „cheie” nu-si au regasire in lege.
Un contract comercial este expresia dorintei dvs. vs constructor. Legea intervine atunci cand uzantele nu sunt respectate si stabileste ordine si disciplina GENERALE in executie sau furnizarea de servicii. Inaintea legii, intelegerea scrisa dintre dvs, si constructor este prioritara si devine contract cu obligatii.
Domnule Ion, daca veti alege sa executati o constructie cu termenul de
„rosu” este teapa in sensul celor aratate mai sus.
Daca veti alege sa executati o constructie cu termenul de „gri” este teapa in sensul celor aratate mai sus.
Daca veti alege sa executati o constructie cu termenul de „la cheie” este teapa in sensul celor de mai sus.
BAZA lucrarilor o constituie Devizul tehnic de executie, in baza Proiectului tehnic de executie.
Legea 10/1995 vine sa ajute beneficiarul cu obligatiile minimale pe care le are constructorul. Daca sunt pretentii mai mari, pe langa aceste prevederi ale legii 10/1995, trebuiesc mentionate. Garantia de buna executie se constituie de regula la banca in favoarea beneficiarului pe termen de 2 ani cum subliniaza legea sau dupa caz dupa intelegerea partilor. Valoarea garantiei este de 5% din valoare contract.
Capitolul referitor la pagube realizate vecinilor trebuie formulat dupa cum le place vecinilor. Pretentiile acestora trebuie satisfacute de dvs, in sensul ca daca se aduc stricaciuni proprietatii lor si nu se pot evita din cauza procesului tehnologic impus de lucrari, dvs. sunteti pasibil de plata. Daca se aduc stricaciuni si sunt din vina constructorului, acesta este pasibil de plat. A se intelege pasibil de plata adica aducerea la starea initiala a terenului vecinului afectat de actiunea directa a constructorului. De regula, actiunile sunt curatenia de resturi si moloz.
Sper ca cele doua raspunsuri sa va satisfaca cererea dvs. de ajutor si nu uitati ca ori de cate ori aveti nevoie de un sfat, suntem aici pentru a vi-l acorda.
Cu stima,
bsterea@yahoo.com

Revin ci complectez:
‘Casa la rosu” reprezinta constructia casei fara finisaje.

In consecinta realizarea si executia unei case „la roșu” trebuie să cuprinda:

Organizarea de santier;
Execuția fundației casei – sapatura mecanizata, sapatura manuala;
Execuția hidroizolației, termoizolatiei fundației sub cota zero a casei;
Realizezi porțiunile din canalizări și din țevile de alimentare cu apă potabilă care sunt sub casa și deci la care se va ajunge extrem de greu după finalizarea fundației daca nu se realizeaza la momentul respectiv;
Realizarea si fasonarea fierului, a cofrajelor , etc…
Ridici structura de rezistentă și zidăria exterioară, zidaria interioara, placile de beton armat – planseele;
Scara interioara dacă aceasta este din beton armat;
Realizezi structura din lemn a acoperișului sau terasa (placa de beton)
Realizezi acoperișul, învelitoarea din tabla sau țigla, izolația de sub acoperis;
Acestea le cuprindeti in deviz , in contractul ce-l intocmiti si nu este nici o teapa. Termenele de executie trebuie sa fie transparente si clare si nu o sa aveti probleme.
am pus in raspunsul anterior linkurile de pe site-ul nostru dar nu s-au publicat.
Apropo dl. Setrea daca dl. Ion face un contract cu o firma serioasa si prezinta proiectul e problema firmei cu privire la regimul santierelor si la eventualele pabube nu a beneficiarului . Beneficiarul face platile conform contactului, el angajeaza diriginte de santier si poate pleca in vacanta, dirigintele si RTE -istul intocmesc procese verbale , dispozitii de plata etc … nu are treaba cu vecii daca se mentioneazza in contract si firma a onorat oferta si a dar curs contractului.
Noi suntem mai generali in raspunsuri si directi.
Spor la treaba.

Buna ziua
Casa la rosu consta
Sapatura fundati sau subsol
Izolatiilr conform proiectulu
Fundatie
Partier
Mansarda
Acoperis inclusiv invelitoarea
Respectarea proiectului
Daca vreti mai multe informati contactatima pe verdes_mircea68@yahoo.it sau tel 0757315176 si o sa va fac un cacul cam cat var costa casa .
Va pot trimite si poze cu ultima constructie finalizata recent la rosu

Termenul „la rosu” presupune:Imprejmuirea amplasamentului si constructia unei baraci pentru muncitori,scule,materiale;Saparea fundatiei;Confectionarea fierului;Turnarea fundatiei,elevatiei si placii de parter;Constructia peretilor interiori si exteriori;Cofrarea,armarea si turnarea stalpilor;Cofrarea,armarea si turnarea planseului;Constructia peretilor interiori si exteriori la etaj;Cofrarea,armarea si turnarea stalpilor;Constructia sarpantei si montarea asterelei si acoperisului.Pentru celelalte intrebari sunt de acord cu dl.Bogdan.Relatii email mircov11@yahoo.com.

Am inteles câte ceva din obligațiile ambelor părți dar nu am citit nimic despre obligația constructorului pentru respectarea programului de lucru, numărul de muncitori care să vină la munca apti, nu sub influența băuturilor alcoolice. Astea nu se vorbesc? unde se face acordul intre parti? La notar?

Bună ziua,
În contract trebuie specificate materialele care sunt folosite la lucrare sau este specificat doar ca, construcția se va efectua la rosu și rămâne la înțelegerea părților ce materiale se folosesc?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *