Categorii
Gradina Utile

Compostul si mulcirea solului, doua secrete in reusita amenajarii unei gradini

mulcire

Plantele din gradina au nevoie se hrana si de un climat confortabil, chiar si cand e seceta sau frig, pentru a se dezvolta armonios. Compostul asigura un plus de hrana, iar mulcirea solului asigura protejarea plantelor in situatii climatice mai greu de suportat.


Compostul este considerat de catre specialisti baza gradinaritului si trebuie folosit inca de la infiintarea unei gradini. Este un bun inlocuitor al gunoiului de grajd, pe care mai greu il putem avea la indemana, chiar daca locuim la casa. Compostul se obtine din resturile menajere biodegradabile, anume: resturi de la curatarea legumelor si fructelor in bucatarie, coji de oua, oase de peste sau de pasare, zatul de cafea, resturile de la ceai etc. Acestea se vor depozita intr-un recipient situat intr-un loc umbros, inalt de circa 1-1,5 metri, de preferat cu pereti din plasa pentru aerisire. Deseurile menajere depozitate acolo se vor tasa. In momentul cand ajung la o inaltime de 30 cm se va asterne peste ele un strat subtire de pamant (cativa cm). Se continua astfel pana la o inaltime de 1 m, dupa care se acopera totul cu o folie de plastic. Compostul are nevoie de cel putin sase luni pentru a deveni un bun ingrasamant pentru sol, respectiv pentru plante.

Mulcirea solului consta in acoperirea lui cu resturi vegetale precum paie, vrejuri, crengi uscate, frunze uscate etc.
Mulciul intins pe sol imprejurul tulpinilor plantelor are rolul de a le proteja de frig pe timpul iernii sau de lipsa de apa pe timp de seceta, pastrand o umiditate confortabila in timpul verilor uscate.
In plus mulciul imprastiat pe sol impiedica dezvoltarea buruienilor, imbogateste solurile grele si fixeaza solurile nisipoase. Prin descompunere, mulciul devine o sursa importanta de ingrasamant pentru plante.

Mulcirea de primavara-vara va avea un strat protector de circa 5 cm. Pe langa faptul ca pastreaza o umiditate relativ constanta in sol prin impiedicarea evaporarii apei, mulciul de vara impiedica supraincalzirea solului si aparitia buruienilor. In plus, prin descompunere lenta, mulciul imbogateste solul in humus.

Mulcirea de iarna se va face cu un strat protector de 10-12 cm si este foarte importanta in cazul plantelor cu sistemul de radacini raspandit aproape de suprafata solului, deci cu pericol mai mare de distrugere prin inghet. Mulcirea de iarna, pe langa faptul ca apara de frig radacinile plantei, mai are si rolul de a impiedica intrarea prea devreme in vegetatie, aparand, astfel, plantele de efectele distrugatoare ale brumei sau inghetului din primaverile reci.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *