Categorii
Intrebari de la cititori

Nelamuriri centrala pe lemne fara gazeificare

Am o centrala pe lemne VIADRUS D20 de 25 KW fara gazeificare si este setata ca sa porneasaca pompa la 30 grade si regulatorul de tiraj este setat la 70 de grade sa se inchida usita, circuitul de tevi este PPR, iar in casa am 6 calorifere.


Intrebari:
1.Se poate regla ca pompa sa porneasca la 40 de grade?

2.De ce daca regulatorul de tiraj este setat sa declanseze usa la 70 de grade acesta nu inchide usa fiindca am avut si temp de 80 de grade si aceasta nu sa inchis?

3.E vreo problema daca usa de la tiraj o deschid mai mult ( salt pe lant) pentru a avea tirajul mai mare ca sa arda lemnele mai bine?

4.Daca pun in afara de lemne (fag si stejar) si cate un bulgare de carbune (lignit inferior-lespezi) in cenrtrala aceasta se poate infunda si depune gudron pe faguri?

5.Am voie sa folosesc pentru aprindere centrala rumegus imbibat cu motorina?

6.Ca sa am un tiraj bun si sa-mi arda lemnele este obligatoriu sa tin deschisa usa de jos, tija de tiraj ,precum si rozeta de pe usa cea mare ,sau cum se procedeaza pentru a avea un tiraj foarte bun si daca atunci cand opresc centrala e obligatoriu sa las focul in ea si sa inchid toate tirajele(cand ma culc ca sa arda lemnele incet).

Intrebare de la Marin, pe adresa redactiei: Nelamuriri centrala pe lemne fara gazeificare.

13 răspunsuri la “Nelamuriri centrala pe lemne fara gazeificare”

1-da,2nu este reglajul corespunzator ,3- nu ,4- nu neaparat carbunele se pune pe jar. 5-da .6-da,.mai sus aveti raspunsurile la intrebari. automatizarea care ar trebui sa fie pe centrala si reglajele centralei facute corect v-ar scuti de dureri de cap !!!!!

Centralele pe lemne sunt facute in laborator, in Autocad si tin cont de principiul lui Einstein: intr-un cm3 de lemn exista energie pentru toata planeta timp de 100 de ani, dar nu avem tehnologie.
Asa ca un baiat desptept a luat o soba, a pus o pompa, doua termostate sau doua in unul si a facut o centrala gen ferolli sau bosch.
Scopul? Inlocuirea omului din operatiunea de tiraj. Simplu.
Acum 300 de ani, omul cand simtea frigul, mai baga un lemn pe foc. Ca sa arda mai repede, lasa usita mai deschisa la tiraj, daca era ok cu soba, inchidea usita pentru a lasa sa arda mocnit focul. Aprindea focul cu ce avea: ziare, carte, motorina, gaz, etc.
Dvs. daca aveti o centrala, imaginati-va ca este o soba si nu veti avea probleme. Reglati ce vreti, cand vreti, setati ce vreti cand vreti, in rest, automatizarea va regleaza tirajul, strict. Termostatul a luat locul pieii dvs. si cand e „frig” deschide tirajul, cand e cald, inchide tirajul. Simplu, nu-i asa?
Spor!

Pentru problemele cu reglajul tirajului va pot spune ca lantul nu este reglat corespunzator. Reglajul il puteti face corect doar cand s-a atins temperatura setata. IN acel moment lantul trebuie sa fie perfect intins si usita aproape inchisa. Spun aproape inchisa deoarece cei de la viadrus nu recomanda inchiderea totala a usitei de tiraj trebuind sa ramana aproximativ 1 sau 2 mm deschisa pentru a se evacua gasele arse mai usor din centrala. Reglajul il puteti face prin mutarea carligului de la lant in sus sau in jos, dupa cum aveti nevoie, pe una din zalele lantului. Reglajul fin se poate face rotind tija din metal care este situata pe usita de tiraj. Este vorba de tija de care este prins lantul de usita de tiraj. Puteti folosi carbune insa daca centrala nu este construita pentru arderea exclusiva a carbunelui nu va recomand decat o cantitate care sa nu depaseasca aprox 30% din capacitatea camerei de ardere amestecata cu lemne pentru cresterea puterii calorice. Eu am renuntat la folosirea carbunelui deoarece ramane foarte multa cenusa si face foarte multa mizerie iar beneficiile nu sunt pe masura inconvenientelor. Va recomamnd sa folositi lemn cat de cat uscat, taiat macar din martie aprilie si veti fi destul de multumit. Rozeta nu sew tine deschisa decat la inceputul aprinderii focului daca aprindeti lemnele in zona superioara ( practic lemnele se aseaza in focar inceopand de la lemnele groase si terminand cu cele subtiri pentru aprindere iar stiva se aprinde pe sus. IN acest fel se obtine gazeificarea lemnului si intr-o centrala atmosferica. Arderile sunt mai curate, cu mai putin fum si cu mai puitine depuneri iar randamentul lemnelor arse este maxim deoarece astfel se ard si gazele emanate de lemnele de jos care incalzite emana aceste gaze. Este obligatoriu ca lemnele sa fie uscate pentru ca arderea superioara sa functioneze insa merita deoarece focul tine mai mult si randamentul este mai mare. Dezavantajul este ca dupa fiecare ardere procedura se reia de la inceput pentru aceleasi rezultate.) Tirajul il mai puteti regla la viadrus prin intermediul manetei de tiraj al cosului de fum care se afla in partea din fata a centralei in stanga. Cu cat trageti aceasta maneta inspre dvs iesirea din centrala este obturata si focul arde mai mocnit. Va recomand sa trageti aceasta maneta putin mai mult de jumatate doar dupa ce s-a atins temperatura setata in centrala. Exploatare placuta! Daca n-ati inteles ceva intrebati

am o centrala fara gazeificare BoschK32-1S/SW 62-28kw’ obtin cu greu temperatura de lucru 80-85 Gr.am montat pompa intre tursi retur cu termostat de imersie am puffer de 1000l dupa aprox6-8 ore ajung la 70gr.Nu stiu ce sa mai fac cu ea.Sa fie cosul de vina are 300mmla interior dar numai4,5m inaltime.Am termostate de ambient si la P si M fiecare cu pompa lui dar Pufferul petimpul nopti scade la 40gr de 70-80.Casa este din BCA este izolata tamplaria este tripan si cutote acestea abia pastrz 22-24gr.Imi poate explica cineva care ar fi cauzele.pt aceste pierderi de caldura si functionarea necorespunzatoare a centralei?Casa este noua de anul acesta,poate fi aceasta o cauza

Salut am o centrala gobe soliterm cu 5 elementi 30-35kw ridic temperatura la 60gr si la o perioada de o ora se pune la 40gr cu toate ca mai pun lemne care ar putea fi problema centrala este fara gazifiere

Buna ziua, am o centrala clasica pe lemne gobe soliterm de 30kw, la care sunt legate 5 calorifere (2 la 1,2m, 2 la 1m si cel din baie de 0,6m). Lungimea pana la ultimul calorifer este de aprox 25 ml. ca pompa folosesc un grundfos ups2 montata pe retur. La rece am 1,4 atm iar la cald ajunge aproape la 2atm. Centrala este setata la 70 grade.

1) Desi centrala este la 70 grade in camere nu am mai mult de 18 grade, este normal ca fie ata de putine grade la temperatura setata?

2) Cum pot creste temperatura din camere macar la 21-22 de grade?

3) Este de vina pompa? trebuie montata pe tur?

Va multumesc anticipat.

Andrei marius,cred ca ai caloriferele prea mici,casa e probabil neizolata și centrala e supradimensionată pt instalația care o ai.Eu am tot o gobe soliterm de 23kw st4 și am tot 5 calorifere(1de 1.8m de 4kw,2 de 1m de 1.8kw,1 de 1.2m de 2.3kw și unul de 40cm p hol nu-i știu puterea termică)și pe ger de minus 20-22 de grade în casă aveam 23-24,dar la o temperatură a agentului termic de 80-90 de grade.

Va salut!Dupa 3 luni am si eu o problema cu regulatoul de tiraj cu lant.Cu cazanul rece usa este deschisa 5-6cm la 60*C mai ramane 1 cm si uneori ramae asa.nu este o regula.Este setat la 70.In momentul in care nu se inchide apa ajunge la 87*C si imi porneste alarma.
Daca rasucesc de cap spre 90 se ridica.daca dau spre 30 se lasa dar nu se inchide de tot,rama 1 cm,in momentul in care dau de la 30 la 60 cade clapeta.
Cum pot merge fara acest regulator?Mentionez ca odata ajunsa la la temp de 70 centrala ranane asa aprox 3 ore dupa care inepe sa se ridice clapeata dar temp nu mai creste.
Se poate monta un alt sistem de reglaj al arerului,termostat electonic + motoras pas cu pas?

Salut am o centrala Viadrus de 30kw cu 6 elementi imi papa foarte multe lemne am papat 10mc3 in 3 luni si un vecin are centrala gobek tot de 30 kw si a papat 4 mc3 in 3 luni acum ma bate gandul sa imi schimb centrala, ce ma sfatuiti sau ce parere aveti

Regulatorul de tiraj funcționează automat?
Eu.am pus în funcțiune un cazan ferroli sfl5 iar Regulatorul îl rotesc manual pentru deschiderea și închiderea usitei. E normal?
Nu ar trebui pe.măsură ce creste temperatura la.nivelul celei setate (80 grade) sa închidă și pe măsură ce scade se deschidă usita?

Buna!
Va scrie un nestiutor in ale centralelor, d-aia rog indulgenta daca explicatia mea nu va fi prea ok.
Am avut pana de curand montat la centrala pe combustibil solid, fara gazeificare, un cazan mic, de 26 kw. Instalatia are atasat si puffer de 800 l.
Deoarece temperatura maxima atinsa in casa era de 23 grade,(dimineata fiind 20 grade in casa) am dorit ceva mai bun.
Am montat un alt cazan, mai mare, de 38 kw. Surpriza (neplacuta…) a fost sa constatam ca temperatura in casa aseara era 20 grade, dimineata 18…Nu mai zic de faptul ca la vechiul cazan nu iesea pic de fum cand alimentam, la asta nou iese.
Care ar putea fi cauzele?

ce reprezinta cifrele rosii si cele albe la un regulator de tiraj :regulus rt3.cum se regleaza lantul la soba gobe va multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *