Categorii
Intrebari de la cititori

Propunere de la Bogdan pentru specialistii in constructii si amenajari, care viziteaza casadex.ro

Propunere de la Bogdan, pe adresa redactiei


Casadex.ro, in mintea mea, ar insemna casa, dictionar explicativ.
Poate gresesc. Poate nu gresesc.

De cand am facut un „cont” pe acest site, sunt prezent acolo unde ma pricep si dau sfaturi. Multi cititori ma contacteaza pe mail sau telefonic unde am rabdarea sa le explic pas cu pas ce ar avea de facut in x situatie.

Cele mai multe solicitari sunt legate de finisaje si de lucrarile suport, cele din faza de gri.

As dori, sa facem cumva, cei autoconsiderati profesionisti, sa ajutam opinia publica in decizia lor de a apela la un finisaj sau altul, de a apela la un material de constructie sau altul, de a-i ajuta sa inteleaga ca ei, beneficiarii platesc materiale, manopera, consumabile si transport.

Sa realizam noi, profesionistii, un fel de tabel, un fel de grafic in care sa includem toate variantele posibile de constructie, gri si finisaj ale constructiei unei case.
In acest fel, teparii ar fi inlaturati si oamenilor nu le-ar cadea parul la 25 de ani cand angajeaza un constructor pe 25000 si-l costa in final 40000.

O sa incep eu prin a spune ca la o casa din lemn + osb, cel mai ieftin finisaj este cel realizat din lambriu din lemn de pin, baituit si lacuit in cate 2 straturi. Costul materialului este de 22,40 lei/m2 iar manopera de 16 lei/m2, consumabile, 0.35 lei/m2 si transport 1,19 lei/km.

Aceasta este o linie de deviz.

Sustine cineva ideea mea?
Putem continua cu termoizolatii, rigips la pereti, la tavane, tencuieli, gleturi pe ipsos sau ciment, vopsitorii comune sau speciale, astfel incat incet incet sa-i convingem pe oameni ca proiectul (DTE) este la fel de important ca si casa iar intelegerea verbala trebuie sa pice, lasand loc unui contract ferm, unor specialisti in costuri, unor oameni tehnici ce iubesc meseria de constructor.

Ideea aceasta mi-a venit azi cand am vizitat un amic intr-un santier de langa Bucuresti. Constructorii au spus 25000, la rosu, fara instalatii. In faza aceasta omul a cheltuit peste 18000 si nu ridicase nici etajul. Constructia din lemn… L-au pus sa faca gard sa nu fure cineva, apoi l-au taiat ca nu aveau cum sa scoata pamantul si sa bage nisipul. O brambureala totala. Paguba suportata de beneficiar din cauza incompetentei si a coordonarii etapelor de santier. GRav. Foarte grav. Bani dusi pe apa sambetei.

Deci, stimati profesionisti si specialisti, va raliati cerintei mele de a informa beneficiarii in mod gratuit despre costuri reale aferente constructiilor? Daca da, asteptam raspunsuri, gen linie de deviz, daca nu, saptamanal, eu voi posta o linie de deviz pentru ce consider eu ca ar fi important pentru beneficiar.
Spor la construit si la garla cu tzeparii!
bsterea@yahoo.com

Propunere de la Bogdan, pe adresa redactiei.

7 răspunsuri la “Propunere de la Bogdan pentru specialistii in constructii si amenajari, care viziteaza casadex.ro”

Salutare stimate Domn,

Era timpul sa apara asemenea initiativa si sa terminam odata pt totdeauna cu teparii si cu carpacii din constructii.Haideti oameni buni sa-i dam cezarului ce e al cezarului si sa ajungem la calitate garantie si bun simt.Asa sa ne ajute D-zeu.Numa bine Mesia,Chao

Am periat site-ul si nu am dat de nici o sectiune in care oamenii sa scrie ceva tehnic, intr-un generic consacrat.
Sa incepem prin a scrie aici diferite faze ale lucrarilor? Mi-e teama ca nu o sa aiba efectul scontat: sa citeasca cine are nevoie.
Linie de deviz: tencuieli in strat de 2,5-3 cm grosime, clasa M50T, la interior, la pereti si tavane. Subliniez aici ca tencuiala se aplica manual, clasic, la pereti ce nu respecta verticalitatea, caz in care stratul nu este de 2-2,5 cm.
cost material: 7,35 lei, cost manopera 12 lei, total 19.35 lei/m2

Linie de deviz: glet din ipsos la pereti si tavane in strat de 2-4 mm si pregatit pentru vopsit.
cost material: 3.2 lei, manopera 15 lei, total 18.2 lei/m2

Linie de deviz: vopsitorie cu vopsea lavabila alba.
cost material inclusiv amorsa: 2,4 lei, manopera 5 lei, total 7.4 lei.

Pret total de la gri la cheie in varianta clasica la o casa din BCA, caramida, Ytong sau alte zidarii sau betoane: tencuieli, glet de ipsos, vopsea lavabila, 19.35+18.2+7.4, adica 44,95 lei/m2 materiale+manopera. Preturile sunt cu TVA.

Urmatorul calcul va fi la finisajul unei case din lemn in doua variante, lambriu lemn masiv vs rigips.

Trebuie sa subliniez ca preturile sunt calculate nu dupa preturi de la retail-eri ci dupa preturi de la distribuitori directi sau producatori. Mai subliniez ca gletul de ipsos nu este cel tip CT sau al meseriasului ci cel din ipsos de modelaj, fapt ce explica manopera mare. Mai sunt doar ramasite ale meseriasilor de odinioara ce pun in opera un material atat de ieftin si atat de durabil cum este ipsosul…
Pana la revedere, spor!
Cu stima

Bravo Bogdane.De asemenea oameni avem nevoie.Sunt alaturi de tine.Te vom urmari cu mare atentie.Multumim.

Buna seara.
Asa cum am promis revin cu comentariul privind calculul unor finisaje necesare aducerii unei case construite din lemn, panouri sanwich (nu barne) de la faza de rosu la faza de cheie la pereti, nu si la tavane.

In primul rand, dispare cea mai neplacuta operatiune: tencuielile.

Deci, avem casa construita, placata cu OSB la exterior si o vedem in toata splendoare ei, la interior, cum asteapta sa bagam bani in ea.
Si avem de ales intre lambriu de rasinoase sa zicem de 12 mm si rigips.
Presupunem ca meseriasii si-au facut treaba f bine si panourile sunt perfect aliniate.
Sa calculam:

A. Finisaj lambriu rasinoase:
1. bait, lac, rola, rezervor rola, pensula, panza abraziva gr 120
2. cuie sita sau gheare speciale ptr efect ascuns.
3.caroiaj din stinghii din lemn daca alegem dispunerea pe verticala a lambriului.

Articole
lambriu rasinoase=22 lei/m2
bait 2 straturi =2,8 lei/m2
Lac 2 straturi = 3.3 lei/m2
panza abraziva=0.8 lei/m2
caroiaj=2.3 lei/m2
cuie sita=50 gr/m2=0.35 lei/m2
gheare=1.8 lei/m2
Manopera = 10+2+3+4=19 lei/m2
Materiale+manopera=31.55+19=50.55 lei/m2 in varianta lambriu vertical montat pe caroiaj cu cuie de sita; 52 lei /m2 in varianta cu gheare; 48.25 lei/m2 fara caroiaj in varianta lambriu montat orizontal.

B. Finisaj rigips 12,5 mm
1. distantiere
2. profil cd
3. „negrese”
4. „bobite”
5. profil uw
6. placa rigips
7. rola fibra de sticla
8. pasta imbinare rosturi, etc
9. glet
10 panza abraziva gr 100
11 amorsa
12 vopsea
13 scotch hartie
Materiale:
Placare cu rigips la pereti= 17,47 lei/M2
glet ct 126+finisaj ct 127 (VARIANTA CEA MAI DES INTALNITA)4.52 LEI/M2
Slefuire surafete = 0,8 lei/m2
Amorsa=1.2 lei/m2
Vopsea=2.2 lei/m2
Manopera=15+6+1+5=27 lei/m2
Total proiect in varianta vopsea alba = 26.19 lei+27 lei=53.19 lei

Luand in calcul cea mai scumpa varianta a lambriului de 52 lei si pe cea a rigipsului de 53,19 lei vedem clar ca daca se continua cu lemn, avem si efect de rustic avem si bani in buzunar.
Nu am luat in calcul pierderile tehnologice de ~ 7% la lemn si 8-9~ la sistemul rigips.

In varianta lambriu de rasinoase, cea mai „grea” operatiune este baituirea si lacuirea deoarece fiecare operatiune se face intr-o zi. Adica, azi dam cu bait, maine dam cu bait, poimaine dam cu lac, raspoimaine slefuim si dam cu lac. Se poate renunta la bait, ramanand doar costul lacului in proiect.
Cel mai mare castig al acetui tip de finisaj este mentenanta! Mentenanta consta in: la maxim 8 ani se slefuieste usor ptr a deschide sporii si se aplica un singur strat de lac! Adica 1.4 lei/m2/8 ani!

In varianta rigips, cea mai grea operatiune este slefuitul, in sensul de praf. De asemenea, alegerea unei amorse improprii poate duce la esecul amenajarii, mai ales daca se folosesc culori. Avantajul este ca daca ne razgandim, schimbam culoarea. Dezabantajul consta in mentenanta: la o casa din lemn, rigipsul crapa mereu astfel ca la minim 2 ani va trebui sa reparam. Ce inseamna asta? banda fibra de sticla, glet, panza abraziva, mizerie, folie protectie, scotch, vopsea (nu si amorsa). Costul? Minim 12+8 lei/m2/2 ani.

Concluzie:
Lambriu=33 lei material; 19 lei manopera: 52 lei total
Rigips=26.19 lei material; 27 lei manopera.53.19 lei total

Materialul ramane in casa, manopera pleaca pe usa.
Se poate realiza intreaga casa dupa una din variante sau in combinatii ale acestora! Aviz amatorilor de do it yourself! Si lambriul se poate demonta cu recuperare 100% si dupa slefuire, intocmai ca la parchet, se remonteaza dupa ce i-am schimbat culoarea!

Sper ca am fost destul de clar in exprimare si fiecare poate alege ce-i convine mai mult. Preturile contin TVA la materiale si sunt calculate strict pentru pereti. La tavane, la rigips, se mai scade 1,8 lei/m2 la materiale si se adauga 2 lei la manopera.

La urmatoarea intalnire va voi povesti despre cum hidroizolam o baie intr-o casa din lemn, chiar si la etaj si cum mai bine facem un dus cu scurgere in pardoseala decat sa dam 800 de lei pe o cada. Bineineles, cu preturile aferente.
Cu stima
bsterea@yahoo.com

Bogdan, este foarte buna initiativa ta. Recomand totusi, ca sa fie mai vizibile informatiile adaugate, sa se deschida in forum cate un topic pentru fiecare subiect. Asa va fi gasit mai usor de catre doritori. Aici, fiind la gramada, e posibil sa nu se ajunga rapid la informatie.
Spre exemplu:
titlu topic: Cum hidroizolam o baie intr-o casa din lemn
continut topic: detaliere, pasi, preturi.

Parerea mea:)
eventual creez o categorie mare in forum, pentru subiecte de acest gen, subiecte care nu se incadreaza la categoriile deja existente. In cazul in care sunteti de acord, ma gandesc la un titlu pentru categorie.
Ce ziceti?

Salut Andrei. Am vazut si eu ca informatia ajunge greu la cine trebuie. Da, ar fi benefic realizarea unor topicuri pe cele trei faze de constructie. Dar as adauga, si cele din categoria RP ar fi indicate sa apara separat. Ideea de baza de la care am pornit este promovarea proiectului tehnic de executie. Vorba ca daca nu ajunge, mai ramane, trebuie sa fie de domeniul trecutului. Astept continuarea propunerii si imi voi plasa comentariile acoloo.
Cu stima.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *