Categorii
Intrebari de la cititori

Tencuiala interioara pe baza de ipsos sau pe baza de nisip var si ciment?

Pentru tencuiala interioara este indicat o tencuiala pe baza de ipsos sau pe baza de nisip var si ciment, care este mai buna din punct de vedere termic si care este mai sanatos?


Intrebare de la Tiberiu, pe adresa redactiei: Tencuiala interioara pe baza de ipsos sau pe baza de nisip var si ciment?

4 răspunsuri la “Tencuiala interioara pe baza de ipsos sau pe baza de nisip var si ciment?”

Buna seara domnule Tiberiu.
Din intrebarea dvs. deduc ca este vorba despre o casa la „rosu”. Permitet-mi sa fac cateva precizari inainte de a va raspunde.
Tencuiala de var, ciment si nisip se aplica peste straturile de materiale de constructie folosite la ridicarea unei case si are rolul de a proteja materialul de constructie, de a astupa eventualele crapaturi ale zidariei, de a nivela suprafetele in caz de erori pe verticala sau orizontala. Se aplica in strat de minim 20 mm si maxim 50 mm iar la tavane de maxim 25 mm. Greutatea specifica este de 20 kg/m2/cm grosime. Sunt 3 tipuri de tencuieli: M25T, M50T, M100T. Tehnica de aplicare este: sprit, pontare, tencuire. Un meserias bun cu un necalificat dupa el, tencuieste in medie cam 20 m2 pe zi. Pretul este intre 9 si 12 lei/m2. Calitatea tencuielii depinde de granulatia nisipului. Daca acesta are granulatie mare, se impune tinci. Tinci-ul este obtinut din nisip cernut fin si liantul multibat sau ciment cu var. Stratul este de 1-2 mm si are rolul de a astupa darele sau gaurile lasate de pietricelele din compusul nisip. Acestea sunt date din teorie. In practica se foloseste cel mai mult M50-M75T, adica un consum mai mare de multibat. Stratul de tinci va scuteste de un strat de ipsos.
Proprietatea compusului tencuiala este ca e transpiranta.
Mai departe, gletul de ipsos. Se aplica PESTE tencuieli, in straturi de 2-15 mm si are rolul de a finisa si pregati ultimul strat, vopseaua, tapetul.
Este imposibil sa aplicati glet peste caramida sau BCA deoarece ati arunca banii pe geam.
Ordinea este: tencuiala, glet de ipsos, vopsea.
Ca produs, va recomand cu caldura gletul din ipsos de modelaj. Este un produs ce va va asigura transpiratia peretilor, reglarea umiditatii din camera va fi exceptionala. Problema este ca nu prea gasiti meseriasi pentru asa ceva. Ca si costuri:
tencuieli pana la 3 cm grosime 7,8 lei/m2 material
tinci 2.33 lei/m2
gleturi pana la 5 mm grosime 2.12 lei/m2 material
Personal am coordonat o gletuire in ipsos dupa tencuieli si tinci si va spun cu mana pe inima ca materialele ptr. glet au costat 530 lei pentru 250 m2 de pereti desfasurati. Adica o vila de 140 m2 construiti.
Din punct de vedere termic, nici una nu izoleaza deci va trebui sa aplicati termoizolatie corespunzatoare.
Din punct de vedere al sanatatii, lucrarile de mai sus sunt cele mai bune,dar trebuiesc completate de o vopsea pe masura: transpiranta, clasa profi, eco si lavabila. Daca doriti, o sa va trimit liniile de deviz a celor 3 articole (tencuieli, tinci, glet) terminate recent pe acest sistem. Vizita la fata locului sau contactul direct cu proprietarul va va lamuri, sunt convins, pe deplin.
Cu stima,
bsterea@yahoo.com
0748704725

se poate aplica tencuiala de ipsos care contine si gletul grosier, apoi pentru finete se aplica glet superfin. Ar costa 14 lei manopera plus materiale pe care le pot lua din fabrica. Adrian 0720424045, adriancapraru16@yahoo.com

Cu tencuiala pe baza de ipsos mecanizat MP75 si manual Goldband costul material /m2 este de 10 RON la nivel de glet gata de zugrăvit.

Caut un meseriaș pentru o bucatarie si o baie de bloc la un apartament de bloc pentru tencuit in unele locuri si la 5 mm – îndreptat peretii dupa ce am îndepărtat faianta – pentru Brasov

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *