Categorii
Misto, nu?

TOP 10 constructii in forma de animale din lume

gradinita in forma de pisica germaniaConstructiile in forma de animale, denumite constructii zoomorfice, se numara printre cele mai bizare opere arhitectonice din intreaga lume.


www.casadex.ro a creat un top cu 10 dintre cele mai amuzante si simpatice constructii zoomorfice din toate timpurile:

1. In anul 1994, in oraselul turistic Tirau, din regiunea Waikato a Noii Zeelande, un mester local a construit un neobisnuit magazin de lana in forma de oaie. Datorita formei sale zoomorfice acesta a devenit cel mai cunoscut magazin de lana din lume, iar mica localitate a inceput sa fie vizitata de tot mai multi turisti.

2. In imediata apropiere a magazinului in forma de oaie se afla o alta constructie amuzanta – o cladire in forma de caine. Aceasta a fost ridicata in anul 1998 si este centrul de informare al cochetului orasel turistic, locuit de mai putin de o mie de persoane.

3. In Statele Unite ale Americii se afla o multime de constructii in forma de animale. Una dintre acestea este motelul Dog Bark Park Inn, o constructie simpatica in forma unui caine din rasa beagle, din statul american Idaho. Motelul inedit a fost construit in 1997 de un cuplu de artisti si poate gazdui patru persoane, avand un dormitor matrimonial si o camera dubla, cea de-a doua fiind proiectata in capul catelului botezat Sweet Willy. Intregul interior al motelului a fost decorat cu piese de mobilier de inspiratie canina.

4. O constructie zoomorfica de mari proportii se gaseste in Hyderabad, India. Cladirea in forma de peste are patru nivele si este sediul regional al Consiliului National de Dezvoltare a Pescuitului, aflat in subordinea Ministerului Agriculturii din India. Sediul de birouri atipic a fost ridicat in patru ani si pare sa fi fost inspirata de sculptura in forma unui peste urias din Barcelona ce apartine artistului Frank Gehry.

5. Hotelul Gagudju Crocodile Holiday Inn, din Parcul National Kakadu, Australia este poate cea mai reusita constructie in forma de animal din lume. Hotelul in forma de crocodil a fost construit in 1988, are 110 camere si ofera o multime de facilitati turistilor, printre care accesul gratuit la o piscina olimpica, la un teren de golf si un teren de tenis, situate in imediata apropiere a crocodilului din caramida.

6. In Germania exista o gradinita unica in forma de pisica, indragita deopotriva de copii si de parintii lor. Accesul in neobisnuita gradinita se face prin gura felinei, iar in stomacul pisicutei au fost proiectate vestiarul, salile de clasa, sala de mese si bucataria. Ochii pisicii sunt ferestrele holului gradinitei, in interiorul labutelor au fost amenajate locuri de joaca pentru micutii care frecventeaza gradinita, iar coada este un tobogan perfect functional. Gradinita cu design unic este opera designerului Tomi Ungerer si a arhitectei d’Ayla-Suzan Yöndel.

biserica in forma de gaina florida sua

7. Si daca forma de pisica se pliaza perfect pe imaginea unei gradinite, nu se poate spune ca aspectul de gaina este la fel de potrivit pentru constructia unui lacas de cult. In statul american Florida exista o biserica care, daca e privita dintr-un anumit unghi, capata infatisarea unei gaini. Se pare ca aspectul bizar al bisericii construite in 1944 a fost obtinut accidental, dar tocmai acesta a facut-o celebra in intreaga lume, fotografiile cu lacasul de cult in forma de closca, facute de turisti, impanzind internetul. Reprezentantii bisericii cu pricina s-au imparit in doua tabere, doar una dintre ele considerand ca popularitatea capatata datorita aspectului zoomorfic al constructiei este binevenita.

8. Incepand cu anul 1963, pe teritoriul Australiei au inceput sa apara tot felul de constructii bizare, parte dintr-un grup de aproximativ 150 de structuri denumite Big Things (Lucruri Mari). O mare parte dintre aceste structuri au fost incluse in patrimoniu, considerate fiind opere folclorice. Din grupul Big Things face parte si The Big Whale (Marea Balena), din Kinka Beach, Queensland, Australia, construita de Kevin Logan. Din pacate, constructia zoomorfa unicat a fost abandonata, ajungand intr-o stare jalnica.

9. Din acelasi grup de aproximativ 150 de structuri australiene cu aspect neobisnuit face parte si cladirea in forma unui urs Koala, construita in 1989. Giganticul urs de 14 metri inaltime cantareste 12 tone si a fost lucrat in bronz de sculptorul Ben Van Zetton. Recent, Uriasul Koala a fost vandut pentru aproximativ jumatate de milion de dolari. Iar in prezent constructia prietenoasa, in interiorul careia a fost amenajat un magazin de suveniruri, intampina vizitatorii complexului turistic din Dadswells Bridge.

10. Elefantul Lucy este cea mai batrana constructie zoomorfica din topul de astazi. Cladirea in forma de elefant a fost construita in 1881, in apropierea Atlantic City, SUA, din dorinta autoritatilor de a atrage cat mai multi turisti in zona. Elefantul este si in prezent asaltat de multi vizitatori dornici sa admire panorama prin ochii pachidermului din lemn, a carui constructie a costat 25.000 USD, echivalentul a aproximativ 600.000 de dolari in vremurile noastre. De la origini si pana in prezent constructia in forma de elefant a servit drept restaurant, taverna sau sediu de birouri. Iar astazi Elefantul Lucy este un obiectiv turistic celebru situat in apropierea hotelului „The Elephant Hotel of Atlantic” care ii poarta numele.

surse foto: wiki

Un răspuns la “TOP 10 constructii in forma de animale din lume”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *