Categorii
Amenajari si decoratiuni interioare

Yucca, planta decorativa de interior

yucca planta decorativa interior

Yucca este o planta de interior foarte decorativa care ne aduce aminte, prin forma frunzelor sale, de palmierii plajelor insorite tot timpul anului. Este originara din tinuturile Americii Centrale, cunoscuta inca de pe vremea mayasilor, care nu numai ca o considerau drept cea mai frumoasa planta a deserturilor, ci ii pretuiau si calitatile vindecatoare. In apartament yucca poate depasi inaltimea de 1,5 m.


Conditii de mediu

Pentru a se dezvolta armonios yucca are nevoie de un sol fertil, format din pamant de gradina amestecat cu nisip. Nisipul este necesar si are rolul de a absorbi excesul de apa, mentinand radacinile plantei uscate. Aceasta planta are nevoie se multa lumina si de temperatura care sa nu scada nici pe timpul iernii sub 7 grade.

yucca vara pe terasa

Inmultire yucca

Yucca se poate inmulti prin seminte, prin butasi sau prin segmente de tulpina.
Semintele se vor planta in pamant putin umezit, se vor tine circa 3 luni la loc umbros dar cald, aproximativ 20 grade, dupa care rasadurile se vor planta in ghivece. Perioada cea mai buna pentru insamantare este februarie-martie.
Butasii sau segmentele de tulpina se vor planta direct in ghivece cu sol format din turba si nisip. Pana vom fi siguri ca plantele au prins radacini vom pastra ghivecele la temperatura de 20-21 grade.

Ingrijire yucca

Este o planta rezistenta la caldura, dar nu foarte rezistenta la temperaturile scazute. De aceea, la noi, yucca este considerata o planta de apartament. Vara poate fi scoasa pe terasa, pe balcon sau chiar in gradina. Daca este foarte cald i se pot stropi frunzele cu apa, dar nu in bataia razelor de soare, pentru a nu i se provoca arsuri.
Iubeste mult lumina, drept pentru care vom avea grija sa ii gasim in apartament un loc luminos, dar nu expus direct la soare.

yucca plante pe terasa

Nu va fi udata foarte des; vara e suficienta o udare pe saptamana, iar iarna o udare la doua saptamani. Nu trebuie sa stea apa in farfuria ghiveciului. Prea multa apa va duce la ingalbenirea frunzelor si chiar la moartea plantei din cauza putrezirii radacinilor.

Este indicat sa i se schimbe ghiveciul in fiecare primavara. Fiind o planta de talie mare, relativ grea, un adevarat arbust, vom fi atenti la transplantare, pentru ca yucca sa aiba un ghiveci de marime adecvata si sa fie bine inradacinata.

Pe timpul verii se pot folosi solutii minerale pentru imbogatirea solului, iarna, in perioada de repaus, acestea nu sunt necesare.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *