Categorii
Intrebari de la cititori

Merita sa pun polistiren extrudat de 2-3 cm sub sapa?

As dori sa stiu daca merita sa pun sub sapa polistiren extrudat de 2-3 cm. Sub fundatie nu am garaj sau beci. Merita o astfel de investitie sau nu?


Intrebare de la Calin, pe adresa redactiei: Merita sa pun polistiren extrudat de 2-3 cm sub sapa?

11 răspunsuri la “Merita sa pun polistiren extrudat de 2-3 cm sub sapa?”

MERITA.Daca-ti faci o casa, o faci pentru urmasi ,nu pentru tine.Polistirenul te ajuta in primul rand si nu in ultimul, la ruperea capilaritatii (la fel ca si balastul),deasupra trebuie sa-i torni o sapa slab armata,este un foarte bun izolator termic si fiind estrudat ,preia foarte bine incarcarile pe pardoseala.Foloseste tot ce este necesar pentru a fi cat mai departe de dusmanul nr unu in constructii -APA.

In urma mai multor mesaje pe site, oamenii ma cauta pe mail-ul pe care il afisez si ma solicita pentru a-i sprijini in furnizarea solutiei tehnice pentru diverse probleme pe care le au. Una din problemele discutate recent cu unul din cititorii site-ului a fost tocmai problema ridicata de dvs dar inmultita cu minus 1. Pe scurt, ma intreba ce sa monteze pe placa daca scoate polistirenul extrudat de 5 cm de pe jos pentru ca s-a saturat deoarece toata mobila sta haita, cu cartoane sub ea, nimic nu e drept, podeaua a facut burta in zonele cu greutate mare…
Nu vreau sa va sperii dar inainte de a lua o decizie corecta trebuie sa stiti ca toate defectele de constructii in plan orizontal si vertical se vor regasi in mobilier sub forma de lufturi, gauri, pante, damburi, etc.
Un dressing de 5 m lungime pe 2.3 m inaltime, din PAL ajunge sa cantareasca 850 de kg el singur. Daca ii veti pune si haine (ca d-aia il faceti), cu siguranta va depasi 1,2 tone. Imaginati-va ca aceasta greutate va apasa pe podeaua dvs, intr-o zona cu polistiren extrudat, cu sapa slab armata… Va aparea fenomenul de burta, damb in parchet, acesta se va desface si vor aparea lufturi si peste 4-5 ani veti spune: ce sa pun in locul polistirenului de sub sapa ca m-am saturat!
Well, este bine sa invatati din greselile altora. Nu mai suntem copii si daca este sa facem un lucru bine, hai sa-l facem de la inceput bine.

La dvs.nu conteaza rolul polistirenului ci daca el se pupa cu finisajele. Eu unul NU VA RECOMAND sa montati asa ceva la parter, si nici la etaj! Termoizolarea se face cu efect maxim, dedesubtul zonei vizate, nu deasupra.
Cat priveste capilaritatea placii, daca nu ati montat acea folie sau nu ati turnat pietris pentru a impiedica apa sa se ridice prin fenomenul de capilaritate, aveti la indemana o solutie de hidroizolare cu vector negativ de propagare ce consta in aplicarea simpla cu bidineaua in 3 zile x 1 strat. Atentie la VECTOR! Sa nu cumparati altceva 🙂
Inainte de a lua decizia de a turna sape, va rog sa apelati la cineva pentru a masura cu o nivela laser de mare precizie, intreaga placa. Apoi, faceti calcule exacte si vedeti daca se preteaza sapa de egalizare! Este posibil sa fie nevoie doar de sape autonivelante! Stabiliti ce veti pune ca finisaj pe jos pentru a vedea grosimile finale ale sapelor! Si mai ales atentie daca veti monta dusumea sau parchet masiv! E alta mancare de peste la sape! Cu siguranta ca veti avea gresii de 8 mm+6 mm adeziv, parchet 8 mm+2 mm folie… E doar un exemplu dar dupa cum vedeti sunt diferente de 4 mm si la un tipicar ca mine, sapele trebuie musai sa fie inegale cu 4 mm exact unde usa trece peste imbinarea finisajelor in pozitia inchis! 🙂 ALtfel, un prag de denivelare va va obliga sa taiati din usa! (sic)
Va recomand, daca este posibil sa:
1. stabiliti mobilierul ce va utila casa, (calculati greutatea aproximativa)
2. stabiliti finisajul si grosimile acestora
3. stabiliti tipul de usa folosit si luati in seama inaltimea acesteia (usa se monteaza ultima!)
4. masurati golul de usa!
5. masurati placa cu nivela laser profesionala
In functie de pct 1-3,5 luati decizia corecta in ce priveste sapa dvs, fara polistiren, fara armare. Pct 4 minus pct 2 va va arata inaltimea maxima a sapei!
6. efectuati hidroizolare daca sub placa nu aveti pietris si folie
7. intindeti sapa
8. dupa minim 28 de zile montati parchetul, dupa 4-5 zile montati gresiile
9. montati usile, pragurile.
10 aduceti mobilierul si spor la mentenanta casei!

Cu stima
bsterea@yahoo.com

PS Are dreptate Mugurel: apa e dusmanul dvs, clientul si prietena noastra, a constructorilor! 🙂

Buna seara,
Luna aceasta o sa torn si eu sapa la o casa de 9x8m, P+M.
La parter, inainte de a turna placa, am pus pamant batatorit, pietris, folie si polistiren extrudat de 5cm, mai putin in living si bucatarie deoarece am facut un beci dedesubt.
Din ce am citit mai sus, inteleg ca se recomanda izolarea cu polistiren pe tavanul beciului. Corect?

Insa eu am o alta problema, se infiltreaza apa in beci si as dori sa fac un drenaj. Putem discuta despre acest aspect?

Cu stima,
Radu

De unde pana unde sa cantareasca acel dulap (dressing) cu cotele mentionate peste 800 de kg? E o aberatie. Pentru a cantari cat sustineti e nevoie ca acel dulap sa „inghita” nu mai putin de 10 foi de pal de dimensiuni 2,07×2,80m (1 foaie de pal la dimensiunele precizate aproximativ 80 kg). !!! Nu mai afirmati lucruri aiurite. Daca planeitatea pardoselii inainte de montarea polistirenului a fost buna si peste polistirenul extrudat s-a montat o sapa armata, nu exista probleme de „burti”.. chelii sau alte anomalii ! Masa acelui amarat de dulap se distribuie aproape uniform pe intraga suprafata pe care o ocupa !

Extrudatul rezista la o forta de apasare de 300 kpa,care inseamna 30.000 kg/mp,adica 30 de tone pe mp,cu o deformare de maxim 10%…deci dresingul de 2 tone intins pe2-3 mp,e o joaca pentru parchetul direct pe extrudat…..
Contrazice-ma cineva….

Buna, am o casa la tara si tb renovate 2 camere, acum in ele este pamant de 50-60 cm de la nivelul curtii, nu e placa de beton, casa facuta de bunici, am chemat un mester si zice ca vrea sa faca sapa de egalizare astfel, un strat de 3 cm beton +plasa de sarma de 4 mm , polistiren extrudat de 3 si inca un strat de beton de 3 cm, mentionez ca la 10 -15 m de casa trec trenuri, este o magistrala importanta, este ok asa ? multumesc

Buna ziua,
Am doua camere din care am scos parchetul clasic si am o diferenta de 3 cm pentru a ajunge la nivelul cimentului de pe hol, va rog sa-mi spuneti daca pot monta polistiren exudat de 3 cm peste care sa pun parchet laminat, sau ar fii mai bine turnata sapa pentru a ajunge la acest nivel. Imi este frica sa nu se lase polistirenul pe alocuri sa se faca valuri.

Tocmai ce am turnat o sapa S350 slab armata (4x10x10) cu o grosime de 5-6 cm peste un polistiren eps 80 de 5 cm Thermofix de la Arabesque. Incalzire in pardoseala.
Mare greseala am facut. Desi din calcule rezulta o rezistenta la compresiune de 8 tone/m2, sapa s a fisurat pe toata lungimea unui dormitor. Motivul: am depozitat pe cele doua laturi ale dormitorului cate 15 pachete de gresie (20kg/pachet). Deci 300kg pe o parte si 300 pe alta, fisura la jumatate. In zona fisurii sapa este suprainaltata deci este convexa (5mm abatere de planeitate la 1 m de fisura).
Acum imi fac griji de impactul mobilierului de bucatarie. Vor fi cam 700 kg pe o suprafata de 3 mp.
Daca s a mai lovit cineva de astfel de probleme si are o solutie pertinenta, as aprecia sa ne o impartaseasca.
Pentru toti ceilalti, nu puneti EPS sub sapa. Evitati sapele flotante.

Am si eu o nelamurire cu casa ce tocmai o construiesc am ajuns la placa sus si constructorul imi zice sa pun polistiren de 5 cm direct pe placa sus inainte sa toarne betonul e ok asa?si in al doilea rand casa e numai cu parter si vroiam sa styu dak mai trebuie ceva la izolatia placii pt caldura sau e ok asa

Buna ziua. Ma poate ajuta va rog cineva cu un raspuns? M-am apucat de o casa realizata din caramida porotherm de 25. Sunt la stadiul sa torn planseul de beton cu fier armat peste parter. Intrebarea mea este . As putea pune dupa ce am realizat cofrajul pe toata suprafata casei polistiren extrudat de 2 cm apoi fierul apoi sa torn beton? Vreau ca dupa decofrare sa ramana pe tavan polistirenul extrudat apoi sa finisez tavanul cu adeziv ,plasa si apoi glet. O sa am probleme cu plasa sa se desprinda dupa tavan? Astept va rog urgent raspunsurile dvs.Mentionez ca aceasta casa este doar parter iar spatiul din pod il folosesc doar pt depozitare. Multumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *