Categorii
Casa pas cu pas

Montare Puffer – iata cum arata instalatia unei centrale pe lemne cu rezervor de acumulare

instalatie centrala lemne puffer si laddomat 21


Bun. Am montat pufferul si asa cum v-am promis iata ca vin cu detalii si imagini despre instalatie (centrala pe lemne Atmos DC 32S, puffer 1000 litri fara serpentine si laddomat 21).

Incep prin a-i ruga pe cei care au montat rezervoare de acumulare sa intervina mai jos, in comentarii, cu explicatii si pareri legate de instalatie si bineinteles, in cazul in care regasesc nereguli de montaj sa imi atraga atentia. Scopul acestui articol este ca cei ce-l vor citi si doresc sa isi monteze un puffer sa isi extraga de la noi informatiile necesare pentru o instalare corecta.

Firma care a efectuat lucrarea este Damoti Euroinstal Construct Pitesti si a fost recomandata de catre cei de la Romstal Pitesti.

Ca o paranteza, tot in casadex.ro poti citi si articolele:
Puffere – informatii generale
Vrei sa cumperi un puffer pentru centrala? Uite ce ar trebui sa stii inainte

Schema dupa care s-a lucrat a fost a celor de la Arca (o alta marca de centrale) si nu cea de la Atmos. Ambele scheme pot fi vazute in GALERIA FOTO de mai jos. In plus, fata de schema Arca am adaugat vana cu 3 cai si Laddomat 21, piese care apar in schema Atmos.

Care este diferenta semnificativa, pe care o vad eu, intre cele doua moduri de montaj? In schema de la Arca, cea pe care am aplicat-o si in cazul instalatiei mele, se face separarea clara intre traseul centrala-puffer si traseul puffer-casa.

Lista cu principalele piese necesare montarii unui puffer

Haideti sa vedem acum lista cu principalele piese necesare montarii unui puffer (cazul meu) in conditiile in care exista deja o instalatie cu o centrala pe lemne in casa:

– in primul rand un puffer (mare atentie la alegerea volumului acestuia, alegerea facandu-se in functie de capacitatea si puterea centralei termice. Citeste detalii aici);

laddomat 21 (vezi galeria foto de mai jos). Despre laddomat 21 voi scrie un articol separat;

vana cu 3 cai (vezi galeria foto de mai jos);

– doua termostate de imersie reglabile (unul da comanda pompei din laddomat, celalalt da comanda pompei de circulatie spre casa);

– un termostat de ambianta care comanda pompa de circulatie spre casa la o temperatura setata de noi;

vas expansiune 80 litri;

– doua termometre cu sonda de imersie (care ma ajuta sa aflu temperatura in puffer. Probabil voi mai adauga unul, astfel incat sa stiu temperatura la nivelul de sus, de jos si de la jumatatea rezervorului de acumulare);

– tevi cupru si multe alte „maruntisuri” (coturi, filtre etc).

Merita sa cumperi si sa instalezi un puffer la o centrala pe lemne?
Raspuns: DA. Consumul de lemne s-a redus considerabil. Este adevarat ca inca nu a venit iarna grea, insa, cel putin logic, daca acum am un consum diminiuat vizibil, e clar ca si la iarna, cel putin procentual, va fi la fel.

Exemplu de folosire a instalatiei dupa montarea puffer-ului:

(zilele trecute)
Foc pornit la ora 17:00. In casa erau 22 grade iar termostatul de ambianta fiind setat la 22 grade, nu a pornit pompa de circulatie, asadar caldura s-a dus doar in puffer. Mentionez ca nu am umplut cazanul cu lemne. Cred ca am bagat aproximativ jumatate de cazan, poate putin peste, iar temperatura in puffer la momentul pornirii focului, era astfel: La nivelul superior apa avea 40-43 grade, la jumatate 30 grade, iar la nivelul de jos al acestuia aproximativ 20-25 grade.

Sa vedem ce s-a intamplat: Pana la orele 23:00, cand m-am culcat, temperatura in cazan a stat in 80 de grade, iar in puffer aveam urmatoarele cifre: la nivelul superior – 90 de grade, la jumatate – 75 grade, iar jos 40-45 grade, in conditiile in care in casa a plecat pompa/caldura cel putin o data, iar vana cu 3 cai a stat doar la jumatate (nici minim, nici maxim).
Temperatura de afara, peste noapte, a fost aproximativ 5 grade, nu stiu de cate ori a pornit pompa de circulatie a apei spre casa, insa cand m-am trezit am gasit urmatoarele cifre:
In casa 22 grade iar in puffer: la nivelul superior 68 de grade, la jumatate 58 grade iar la nivelul de jos 30 de grade.

In casa fiind 22 de grade, atat cat era setat termostatul de ambianta, pompa de circulatia nu a mai pornit. A pornit insa in jurul orelor 18:00 seara, de doua ori, temperatura in puffer ajungand, la nivelul de sus in 45 de grade, fapt care m-a convins sa pornesc focul in centrala, pentru a mentine temperatura in casa de 22-22,5 grade (probabil daca nu porneam focul as fi gasit in urmatoarea dimineata in jur de 20 de grade). Cantitatea de lemne: mai putin de jumatate de cazan.

Concluzie functionare instalatie centrala cu puffer:

Cu mai putin de un cazan de lemne am asigurat o temperatura constanta de 22-22,5 grade in casa timp 48 de ore, la temperaturi de 5 grade in cele doua nopti, intr-o casa neizolata la exterior.

Sigur, o sa imi spuneti ca foarte important este faptul ca afara nu este inca destul de frig. Corect. Insa eu stiu ce s-ar fi intamplat in lipsa rezervorului de acumulare: cu siguranta nu m-as fi descurcat cu aceeasi cantitate de lemne.

Si sa nu uitam (am povestit intr-unul din articolele precedente din categoria Casa pas cu pas): casa este din caramida insa nu este izolata la exterior. Lucru care sper sa se intample la primavara. In plus, cu doar jumatate de cazan de lemne sa ai caldura in casa atata timp, chiar si la temperaturi exterioare de 5 grade, mie mi se pare un mare salt fata de anii precedenti, in care, in aceleasi conditii de vreme, as fi introdus lemne de cel putin cateva ori bune.

Cum folosesc termostatele care comanda pompele:

– Cel de la puffer, care comanda pompa spre casa (de circulatie) este setat la 50-55 de grade. Ce inseamna asta: ca din momentul in care temperatura din puffer (la nivelul de sus, unde este montat termostatul) ajunge peste 55 de grade, apa pleaca in casa (radiatoare). Sigur, cu conditia ca termostatul de ambianta sa dea si el ok-ul. Adica temperatura din casa sa fie mai mica decat cea pe care ai setat-o in termostatul de ambianta.

– Termostatul care comanda pompa laddomat-ului este setat la 75 de grade. Laddomatul, asa cum se vede si in pozele de mai jos, este instalat conform schemei Atmos, pe traseul centrala-puffer.

Vana cu 3 cai. O tin la jumatate in aceasta perioada a anului. Daca o setez la minim dupa ce pornesc focul, rezervorul (pufferul) se incalzeste mult mai repede. Probabil cand temperaturile sunt foarte scazute voi avea nevoie sa setez vana la maxim dupa ce puffer-ul ajunge la o temperatura crescuta.
Exista servomotoare, care se monteaza pe vana si care o automatizeaza. Daca are cineva montat un servomotor pentru vana si este ok, rog sa lase un comentariu, sa stim si noi:).

Vana este instalata pe circuitul puffer-casa, inaintea pompei de circulatie, iar din ea pleaca si circuitul de by-pass, care se intoarce in puffer.

Revin cu informatii in momentul in care mai trag concluzii si rog inca o data pe cei care se pricep sa lase comentarii mai jos. Ne vor fi utile.

364 de răspunsuri la “Montare Puffer – iata cum arata instalatia unei centrale pe lemne cu rezervor de acumulare”

Ce am uitat sa adaug.
Din cele 10 radiatoare ale instalatiei, pe 5 dintre ele am pus robineti termostatati, pe care ii recomand cu caldura.
Spre exemplu, in bucatarie sunt oricum in jur de 23-24 de grade din doua motive: se gateste si este usa in usa cu camera centralei, in care este f f cald, deci caloriferul practic este aproape nefolosit, robinetul fiind setat la o temperatura de 17 grade.

Nicoleta, boilerul este incalzit de instalatie. in cazul in care nu se face focul atunci se incalzeste de la priza:)

Nu vad in schema ce fel de puffer ai ales?!Daca este cu serpentina ar fi corect,cred ,ca si boilerul cat si panoul solar sa fie racordat la acesta .Boilerul alimentanduse din puffer cu agent termic!

ma aflu intr-o mare dilema: in primavara voi construi o casa P+1 din caramida Ytong de 30 cm care nu necesita izolare termica pe ext si nu stiu cu ce sa o incalzesc? suprafata ce trebuie incalzita este de cca 120 m2, camerele fiind inalte de 2,55m. M-am gandit sa folosesc o centrala pe lemne si incalzire prin pardoseala sau calorifere; cu cine sa ma consult pentru a alege varianta cea mai ieftina si optima? mentionez ca gaze voi avea la poarta abia peste 2-3 ani…

D-le Petrescu,

Nu intotdeauna ieftin insemana si optim insa daca doriti ceva mai ieftin puteti sa montati radiatoare deoarece este solutia mai ieftina dpdv al investitiei initiale. Daca optati pentru incalzire in pardosea investitia initiala va fi mai mare insa costurile ulterioare cu privire la consumul de combustibil mai mici.In ambele variante va recomand sa montati puffer intre centrala termica si instalatie. Dvs hotarati in functie de potenta financiara si de prioritatile pe care le aveti. Despre izolatie cred ca va trebiui sa va reconsiderati teoria insa va las sa ajungeti singur la aceasta concluzie dupa o iarna cu – 25 grade celsius. Tineti cont de faptul ca se pierde caldura si prin pardoseli si prin plafoane ( destul de multa) chiar daca exista aceasta caramida „minune” care isi face treaba doar in anumite conditii.

ce pot eu sa spun, este faptul ca zidaria mea este din caramida porotherm de 38 si totusi la primavara voi izola casa la exterior.

Multumim pentru articol! Foarte instructiv!

Pentru Dl. Petrescu, am trecut prin aceeasi „dilema” si pentru a va ajuta va intreb care este formula dupa care ati calculat eficienta energetica a peretelui de 30 cm „zidarie” Ytong. Sau doar asa vi s-a spus?

Mult succes!

D-le Andrei,

Care este rolul vanei cu trei cai montate in instalatia dvs ? Are rol de amestec sau de deviere circuit hidraulic? La mine vanele cu trei cai sunt montate pe circuitul centrala – boiler ( prioritar) – puffer ( dupa ce se incalzeste boilerul – instalatorul mi-a spus ca nu recomanda impartirea simultana a puterii centralei intre boiler si puffer). A doua vana cu trei cai este montata pe circuitul panouri solare – boiler ( alimenteaza prioritar a doua serpentina a boilerului, prima este alimentata de centrala) – puffer ( se descarca energia solara in puffer dupa ce in boiler se ating 70 de grade). Vanele cu trei cai sunt motorizate si automatizate.

Multumesc dle Victor. Vana cu 3 cai si pompa sunt pe turul instalatiei, exact ca in schema Atmos (probabil in poze nu este evidentiat foarte clar).

Ce m-a mirat pe mine este ca cei de la Arca nu folosesc vane cu 3 cai in instalatie (vezi foto din galerie), insa probabil stiu ei ca e ok si fara vana. Mie mi s-a parut destul de importanta (atat cat am priceput eu, fara a avea studii de specialitate) si de aceea am decis sa o adaug.

Sigur ca voi reveni cu detalii dupa aceasta iarna. Lemnele pe care le folosesc sunt in curte de vara trecuta, acoperite de ploaie.

Nu inteleg un lucru din cele spuse de dumneavoastra. daca spuneti ca un calorifer incalzit la peste 60 de grade este periculos, atunci rezulta ca vana nu va trebui folosita niciodata la maxim, ci doar tinuta eventual la minim la la jumatate. Gresesc?

Felicitări pentru lucrare d-le Andrei!

Rolul vanei de amestec în cazul dvs. este pentru a reduce temperatura agentului termic care ajunge în calorifere(prin amestec cu agentul termic din returul instalaţiei), care de alfel poate pleca din puffer şi cu 80 de grade C. Reducerea temperaturii, este importantă din două motive: 1) confort termic ambiental şi siguranţă (un calorifer încălzit la peste 60 de grade C, poate fi periculos) şi 2) economie în exploatare (prin amestec cu agentul termic mai rece din retur, va fi „diluat”, va fi consumat într-o perioadă mai lungă de timp).

Nu am înţeles din descriere, dacă vana şi pompa de recirculare a instalaţiei sunt montate exact ca în schema celor de la Atmos, adică pe turul instalaţiei sau aţi montat vana pe tur şi pompa pe retur. Oricum este un detaliu nu foarte important. Totuşi având în vedere că vana se acţionează manual, cred că ar fi util montarea unui termometru imersat la ieşirea din vana cu 3 căi spre calorifere. Cred că ajută la monitorizarea consumului. Personal nu cred că este foarte necesară automatizarea acestei vane, atâta timp cât aveţi un temostat ambient care comandă pompa de recirculare.

Aştept un review, la sfârşitul iernii cu mai multe detalii(temp. exterioară, umiditate lemn, etc.). O asemenea evidenţă va fi utilă iarna viitoare când veţi avea casa izolată iar randamentul instalaţiei dvs. va fi evident.

revin cu o intrebare, dupa situatia din noaptea ce tocmai a trecut. sa detaliez:

la ora 21:00, seara, am bagat lemne in centrala (aproape un cazan plin. nu plin si cam la gramada, nearanjate). Am decis sa fac asta deoarece afara era mult mai rece iar termostatul de ambianta, care era setat la 22 de grade comanda pompa de vreo ora si ceva. Si cum stiam ca s-au anuntat temperaturi spre zero grade in zona, am zis ca e ok sa bag mai mult.

Cand am plecat la culcare (22:30) temperaturile in puffer erau urmatoarele:
– in zona de sus: 90 grade;
– in zona de jumatate: 80 grade;
– jos: 45-50 grade;

Ce am gasit dimineata la ora 7.00:

– in cazanul de lemne: 60 grade si putin jar
– in zona de sus a puffer-ului: 75 grade;
– la jumatatea pufferului: 66 grade;
– jos: 40-42 grade;
in camera cu termostatul de ambianta: 23,5 grade.

Si acum vine intrebarea:

Ce s-a intamplat sau mai bine zis de ce temperatura in camera unde era termostatul de ambianta, setat pe 22 grade, am gasit temperatura de 23,5 grade.
De obicei gaseam maxim 22,5 grade, exact marja de temperatura normala pt un termostat de ambianta. De ce caloriferul era cald in aceasta camera, cand deja se depasise temperatura setata?

E posibil ca puffer-ul sa fi ajuns in 90 de grade la toate nivelurile si atunci apa calda sa fi plecat incetisor spre instalatie/radiatoare?

temperatura de afara, peste noapte, a fost de maxim 1-2 grade.

Buna dimineata,

Sincer, nu am inteles f bine cum e schema (stiu schema de la Atmos si de la Arca), dar din poze nu am reusit sa-mi dau seama, scuze.
Ceea ce ma nedumereste pe mine este, daca ati pus o supapa care sa deschida la 2,5 bar, la o centrala de 32 Kw, ar fi trebuit sa puneti un vas de expansiune de 50 l, daca mai punem si volumul puffer-ului de 1000 l, atunci trebuie numai pt puffer un vas de expansiune de 150 l – situatie cu radiatoare tabla (daca aveti incalzire in pardoseala sau radiatoare din fonta, atunci trebuie mai mari).
Daca supapa e la 3 bari, atunci trebuie pt cazan 40 l, iar pt puffer 100 l.
Din cate am inteles aveti un singur vas de 80 l.
Teoretic, a aparut fenomenul de termosifonare.
Chiar cu ce teava ati mers in sala CT? Cupru 22 sau 28 sau 35?
Inca o parere, cei de la Bosch si de la Viessman nu pun CT in functiune daca au cos flexibil, ei spun ca se arde prea repede, chiar daca este din inox, si ca nu vor sa aiba pe nimeni pe constiinta.

Cu stima,
Paul

Buna dimineata Paul.

vasul de expansiune de 80 de litri a fost adaugat acum, odata cu instalarea pufferului. In plus, pe instalatie, mai exista un vas de 25 de litri.
Nu am incalzire prin pardoseala si nici radiatoare din fonta.
Intrebarea este daca acest fenomen de termosifonare poate duce la ceva probleme?

Si inca o intrebare:
daca sa presupunem (ipotetic) in puffer sunt 80-85 de grade de sus pana jos iar eu bag lemne atunci in foc, ce se poate intampla?

Buna ziua,

Daca fenomenul de termosifonare se datoreaza strict faptului ca pompa s-a oprit datorita termostatului, atunci e chiar mai bine. Adica, daca se ia curentul, esti mai linistit, plus ca asta inseamna ca ai dimensiunile tevilor corect dimensionate. Daca fenomenul se intampla in special cresterii presiunii in instalatie, atunci ar trebui sa mai montezi un vas de expansiune. Eu la lemne ma duc un pic mai mult decat iese din calcule. Nu exista o explicatie stiintifica (adica daca ai introdus corect pres de incarcare si pres de deschidere supapa, atunci e OK), dar eu prefer sa merg mai mult la lemne, aici temperaturile sunt mai incontrolabile ca la gaz/comb. lichid.
Revenind la puffer, teoretic, daca ai pus bine termostatele, cazanul va sesiza ca nu mai e nevoie de agent termic si se va opri, va arde mocnit. Eu nu as mai incarca cazanul daca ai deja in puffer 80*. Daca faci asta, isi pierde toata utilitatea pufferul. Utilitatea pufarului este sa soarba toata puterea CT. Doar in cazul in care CT arde la capacitate max, are randamentul maxim

Cu stima,
Paul

Foarte interesant subiectul,felicitari pentru investitie si multumiri pentru fapyul ca impartiti cu toti cunostintele acumulate din experienta dumneavoastra.Casa noastra are 120m patrati ,instalatia e cu radiatoare nu prin sol…cam la cat urca o asemenea lucrare raportata la suprafata ?

BUna ziua

Cred ca pufferul este cam mic pentru centrala dvs( 35 kw + gazeificare). Avand in vedere acest fapt focurile trebuie sa le faceti in functie de consumul casei. Faceti un program pe care il adaptati la capacitatea de stocare a vasului de acumulare si la consumul casei raportat la temeperatura exterioara. Aici e si jmecheria cu pufferele si anume ca centrala arde permanent la capacitate nominala si toata energia produsa o inmagazineaza in vasul stocator pentru cand este nevoie de ea. Fara puffer, dupa ce instalatia intra in inertie termica, centrala arde mocnit lemnul si apa nu mai are capacitatea sa preia caldura produsa fiind deja aproape egalizata temperatura pe retur fata de tur. IN acest mod se reduce randamentul centralei deoarece caldura este aruncata pe cos. Orice tip de centrala termica are randamentul maxim prescris de carte doar cand functioneaza in plin la 85 – 90 de grade. In acest mod creste durata de viata a centralei, a cosului de fum si scade consumul prin faptul ca energia continuta de combustibil este folosita la un randament maxim si nu eliminata in atmosfera prin cosul de fum in urma unor arderi incomplete. Acelasi lucru se intampla si in cazul in care s-ar umple pufferul de sus pana jos la 90 de grade insa cred ca este putin probabil sa se intamle acest lucru pe timp de iarna decat daca forajati in mod continuu centrala ceea ce nu este recomandabil.

Buna ziua,

pt. NICOL : e destul de greu de dat un pret pe mp. La instalatii e mai greu (sau dupa cum spun altii, ef ffff usor – se ia un numar, il inmultesti cu pi si adaugi nr. de la pantof si GATAAA!!!).
La instalatii, ca peste tot la o casa, depinde f mult de banii de care dispuneti.
Ex :
radiatoare : daca mergeti pe cele baumax/bricostore/etc fata de Kermi sau Vogel – de la simplu la dublu
teava : diferenta intre cupru si PPr este de aproximativ 4 ori
sala CT : depinde de centrala (simpla aproximativ 3000 lei, pe gazeifiere aproximativ 6000 lei), cate circuite vreti (1-2 circuite pe incalzire + circuit boiler, sau fara boiler), cu vas tampon (puffer) sau fara, automatizare (simpla prin relee/contactori/senzori sau prin automatizare digitala/sonde – diferenta poate fi si de peste 10 ori), boiler sa fie cu dubla serpentina (pt a fi legat la panouri solare).
Nu vreau sa va desunflu.
Prima data ar fi indicat sa vedeti ce disponibilitati financiare aveti, dupa care vorbiti cu 2 – 3 instalatori/firme. Dupa prima varianta pe care vi-o fac firmele/instalatorii vedeti ce optimizari puteti face.
Cel mai bine ar fi sa aveti un proiect, sau o lista de materiale pt ca toti sa va faca oferta dupa acea lista. De obicei fiecare baga ce crocodili vrea in oferta pt a prinde lucrarea, dupa care …

Oricum, bafta, si daca va mai pot „incurca” cu ceva, dati un strigat

Cu stima,
Paul

Paul,
voi urmari presiunea in cazuri asemanatoare. Pana acum (l-am mai dus in 85-90 de grade de sus pana jos) presiunea a fost ok. Pana in 2,5-2,6 a ajuns maxim.

aemilius,
la carte scria ca la o centrala de 35 kw e necesar un puffer de minim 1500 l. Doar ca diferenta de pret m-a convins sa iau unul de 1000. Sunt convins ca ar fi fost mult mai ok, dar asta e…:)

ca idee, acum sunt 6 grade afara, azi noapte, asa cum am zis au fost 1 sau 2 grade, iar de la focul de la 21:00 de ieri nu am mai facut niciun foc. Au trecut deci aproape 20 de ore. In casa sunt 22 de grade. Asa ca ma pregatesc sa pornesc focul.

Nicol,
da-ne cateva detalii de genul: ce putere are centrala, daca restul instalatiei este facuta, eventual ce inaltime au camerele. Cred ca ai nevoie de un puffer de 1000 de litri. Insa pana nu stim puterea centralei nu ne putem pronunta corect.

Buna ziua d-le Victor,

explicati-mi mai multe despre acel termometru montat dupa vana cu 3 cai. Ce va face el in plus fata de termostatele care exista deja. Vreau sa inteleg daca este necesar in cazul instalatiei mele.

Instalatia este in camera de centrala, care este la parter (CT, puffer etc), iar casa are parter si mansarda.
Dimineata, caloriferul pe care l-am verificat si era cald era cel de la mansarda, din camera in care era si termostatul ambiental.

Faptul ca puffer-ul se incalzeste mai repede cu vana la minim a fost o concluzie trasa de mine dupa cateva folosiri. Acum, daca stau sa ma gandesc si sa analizez, este posibil ca dupa atatea modificari (neregulate) ba la vana, ba la termostate, in acea zi, sa fi tras eu o concluzie eronata:)

Bună ziua d-le Andrei,

Modul în care veţi lucra cu vana de amestec este strict legat de nevoia dvs. de temperatură ambientală. Dacă afară va fi foarte frig, evident va fi necesară creşterea temperaturii pe turul instalaţiei. Aici intervine şi dimensiunea caloriferelor, de ex. un calorifer mai mare la o încăpere dată, va putea face faţă unei temp. exterioare scăzute, fără să fie nevoie de o creştere prea mare a temperaturii pe turul instalaţiei. Dacă sunt corect dimensionate, nu va fi nevoie să creşteţi temperatura instalaţiei la valori care să creeze cuiva neplăceri. De aceea cred că un termometru montat la ieşire din vană ar fi în acest caz util.

Legat de fenomenul de termosifonare… mi s-a părut interesantă afirmaţia din articol, potrivit căreia pufferul se încălzeşte mai repede cu vana setată la minim. Există diferenţă de nivel între camera cazanului şi restul instalaţiei?
Singurul mod în care ar putea să vă afecteze în mod neplăcut, este disconfortul creat de creşterea temperaturii ambientale, care se va simţi mai ales după izolarea casei.

Simplu spus termometrul acesta nu face nimic în plus faţă de termostatele pe care le aveţi deja. Face altceva… vă arată cu precizie în orice moment, temperatura agentului termic care merge la calorifere, adică puteţi monitoriza mai bine consumul. Asta vă poate ajuta mult la reglarea temperaturii instalaţiei, respectiv ambientale. După un pic de practică, de ex. după temperatura din puffer veţi şti pe ce poziţie trebuie să fie vana de amestec, pentru a avea o anumită temperatură în calorifere. În viitor toate aceste informaţii coroborate cu temperatura exterioară vă pot ajuta să planificaţi chiar frecvenţa alimentării cazanului.

Având în vedere configuraţia instalaţiei dvs, este firesc să apară circulaţia agentului termic prin termosifonare. Chiar dacă concluziile iniţiale posibil să fi fost pripite, experienţa din noaptea creşteri temperaturii peste temperatura planificată, În „antichitatea” instalaţiilor de încălzire, când nu se inventaseră pompele de recirculare, circulaţia agentului termic prin termosifonare, era principiu de bază în construcţia unei instalaţii de încălzire. Toată instalaţia era gândită şi proiectată pentru a facilita fenomenul, de asta depindea randamentul. În cazul dvs. problema se pune doar dacă vă poate deranja, acest fenomen. Viitorul o va demonstra, sper doar să continuaţi a ne împărtăşi experienţa dvs. aşa cum este cu bune, dar şi cu rele.

Şi încă ceva: Spuneaţi ceva legat de schiţa celor de la ARCA care nu prevede montarea vanelor de amestec… Este ceva legat de aceste schiţe date de producători… Din punctul lor de vedere schiţele au caracter ORIENTATIV. Adică rolul schiţelor este de a ne arăta în linii mari cam cum ar trebui montat echipamentul lor în raport cu instalaţia, fără alte detalii. Producătorii de obicei recomandă în SCRIS instalarea echipamentului lor după un proiect întocmit de un specialist autorizat, care stabileşte de regulă toate detaliile specifice. De ce este important să ştim acest lucru? Dacă facem o reclamaţie cu privire la funcţionarea sau performanţele unui echipament, invocând schiţa de montaj din cartea tehnică, producătorul ne va explica cele de mai sus şi ne va întreba de proiect. Neplăcerile pot merge până la pierderea garanţiei. Reclamaţia noastră poate fi nulă dacă nu avem în spate un proiect. Aşadar cei de la ARCA nu exclud folosirea vanei de amestec, ci au fost mai puţin meticuloşi, ca să nu spun conştiincioşi, cosiderând probabil, că nu e treaba lor să ne arate toate amănuntele… sunt destui proiectanţi de instalaţii s-o facă. De altfel lipsa vanei de amestec scade în mod incredibil randamentul instalaţiei.

😀 Erată- fraza neterminată trebuia să sune aşa:

Chiar dacă concluziile iniţiale posibil să fi fost pripite, experienţa din noaptea creşteri temperaturii peste temperatura planificată, confirmă se pare fenomenul.

Scuze, ora este de vină… 😉

Dl Victor,

multumesc pentru raspuns, am inteles. e clar ca e util un termometru in acea pozitie.

cu siguranta voi reveni cu detalii de functionare, in functie de concluziile pe care le trag si de temperaturile de afara.

azi-noapte, de exemplu, au fost -2 sau -3 grade, dimineata era bruma pe iarba. Eu nu mai bagasem lemne de pe la 5. Ce am gasit in puffer? 50 grade sus (atat era setat termostatul), 36-37 grade la jumate si jos 38-39.
In camera cu ambientalul, la ora 8 dimineata – 21,5 grade. Adica la limita:)

Daca bagam o mana de lemne aseara inainte de culcare, ar fi fost perfect:)

Buna seara,fff interesant ceea ce se discuta si nu m am putut abtine …..de ce a ti optat si pentru vana cu trei cai cat si pt ladomat?din ceea ce stiu eu,ladomat ul stie sa gestioneze tot…pufferul este o investitie pe care ma gandesc serios sa o fac si eu in viitorul apropiat ,si eu folosesc tot un Atmos 32s si sunt foarte multumit de el in situatia in care incalzesc 200m patrati,fac un foc pe zi…la ora 21,merg cu 2 calorifere la etaj si doua in living.Cu un plin bine facut la ora 10 dimineata am foc in centrala,problema este ca peste noapte mor efectiv de cald…pt asta as instala puffer ul …stiu ca se poate face o automatizare cu un termostat ambiental dar as arde f mult lemn degeaba,asa ca mai bine las casa sa se incalzeasca bine

Andrei,cei de la Arca din ceea ce cunosc eu au incorporat in centrala si automatizare la greu ,senzori si mi se pare mie si pompe….din cauza asta nu apar in scheme.Nu vreau sa te critic sau sa te superi pe mine,e doar o parere dar de ce nu ai ales o schita de montaj recomandata de cei de la ATMOS dar adaptata la ceea ce ai tu nevoie?cei de la ARCA au un alt principiu de lucru al cazanului….clar pe tine de dezavantajeaza izolatia casei….prea greoaie schema ta…ladomat plus vana cu trei cai am vazut in poze si alte pompe….

Salut Dorin. 3 pompe sunt toate. una de circulatie, una la boiler si una in laddomat.
Sunt explicatii mai sus, printre comentarii, legate de vana de amestec cu 3 cai.

D-le Stoica,

Pufferul fara termostat de ambient nu-si indeplineste in totalitate functiile. Daca nu puneti termostat de ambient veti muri in continuare de cald iar consumul nu va scadea. IN acest caz pufferul va avea doar rolul de protectie al cazanului in ceea ce priveste depunerile de gudron din interior care se fac atunci cand centrala arde mocnit datorita faptului ca instalatia nu si casa nu mai pot prelua caldura suplimentara produsa. Arderea mocnita este o ardere incompleta care produce reziduuri nedorite si valorifica doar o mica parte din puterea calorica a lemnului. Pufferul combinat cu un termostat de ambient care comanda pompa de circulatie dintre puffer si calorifere ajuta centrala sa arada lemnul cu flacara la o temperatura ridicata, asigurand o gazeificare a lemnului chiar si ntr-o centrala atmosferica, fara ca dvs sa muriti de cald in casa si economisind energia in plus produsa in puffer pentru a o folosi cand este nevoie. Este foarte importanta izolatia pufferului deoarece pierderile trebuie sa fike de maxim 1 grad la 24 de ore.

Erata : a se citi la comentariul de mai sus ” instalatia si casa nu mai pot prelua caldura suplimentara produsa.

Cu scuzele de rigoare pentru eroare.

am un cazan Atmos de 40kw,cu pufferde 1000 litri.De doua saptamani se chinuie cu instalatia si nu functioneaza.a fost montat laddomat 21.Au zis ca nu functioneaza,au facut modificari,au pus pompa pe circuitul de puffer pe retur intre puffer si cazan si o pompa pe baipas,ambele comandate de termostat fixat pe teava.dar ceva nu e bine.cu o temperatura de 40 de grade in partea superioara de la puffer,am alimentat cazanul cu lemne si in 12 ore sa ridicat temperatura la 60 de grade in puffer.si nici temperatura la cazan nu sa ridicat mai mult de 70 de grade.cu laddomatul defect,asa au zis ca e defect,temperatura in cazan ajungea pana la 95 de grade.proiectantul instalatiei imi spune ca nu urca temperatura din cauza cosului de fum,dar lemnele au o ardere foarte buna,tot el a spus.Cosul de fum are inaltimea de 4m si diametru de 30 cm.eu nu mai stiu ce sa fac si ce sa cred.Poate imi puteti da o solutie.

1) Pentru comanda pompei de by pass si circuit cazan puffer montati un termostat de imersie nu unul de contact. Am avut si eu probleme din aceasta cauza deoarece termostatul de contact nu citea corespunzator temperatura;
2) Cred ca aveti cosul de fum supradimensionat. Supradimensionarea cosului de fum duce la pierderi de randament la centralele termice;
3)Daca centrala este cu gazeificare pot exista erori de programare a centralei si erori de introducere a acestei centrale in circuit. In acest caz nu stiu cum aveti realizata instalatia si cine v-a realizat-o. IN mod normal ar trebui sa functioneze deoarece pufferul este chiar mai mic decat ar putea duce centrala dvs;
UN alt aspect ar putea fi lemnele verzi. Centralele cu gazeificare functioneaza corespunzator doar daca lemnele au o umiditate de sub 20%. Ideal ar fi de 12 %.

1) Tind sa cred ca este o problema de randament a centralei sau o setare necorespunzatoare fata de asteptarile dvs. La ce temperatura maxima erte setat termosatul ventilatorului centralei. Daca setarea este la 70 de grade n-ar trebui sa va mirati ca aveti doar 60 de grade in puffer. Setati centrala la maxim ( 85 sau 90 de grade) daca doriti sa se incalzeasca puferul. Ati montat termostat de ambient pe pompa de circuit dintre puffer si calorifere?

As mai aprecia ca totusi cosul de fum trebuia sa fie mai inalt avand in vedere ca are 300mm diametrul interior. Cred ca 4 metri era putin si daca l-ati fi dimensionat dupa iesirea centralei care cred ca este de max 180mm. Din cate stiu eu un cos trebuie sa aibe inaltimea de minim 6 m dar sa depaseasca cu cel putin 0,5 m coama casei pe care este amplasat sau coama caselor invecinate daca acestea se afla in imediata apropiere.

Cristi. la ce te referi cand spui ca e gresita concluzia? Eu am descris exact ce am facut. Citeste atent tot articolul. Sunt exact pasii pe care i-am urmat.

Intrebari pt tine: Folosesti si puffer? Ce centrala ai? Cati kw? La ce perioade bagi lemne in ea? Ce temperaturi sunt acum afara? Ce lemne bagi in ea? Sunt uscate?

concluzia ta e total gresita nu poti obtine o autonomie de 48 de ore cu jumatate de cazan lemn nici pe timp de vara =)) la 12 ore te credeam, corect era cate kg lemn ai bagat in cazan si cate ore te-a tinut de exemplu eu ard 30kg lemn la 24 ore si incalzesc 92 mp

Salut Andrei Stana,

cred ca nu as putea trai la 26 de grade. de 30 de grade, cat spui tu, nici nu mai zic 🙂
Din punctul nostru de vedere, la 22 grade maxim 23 este temperatura ideala.

Inteleg ca ai ca si mine un Atmos de 32 kw. In cazul in care iti doresti temperatura de 26 grade constanta, cred ca ar fi indicat sa te uiti catre pufferele de 1500 chiar 2000 de litri, in cazul in care nu vrei sa bagi lemne des.

Nu ne-ai zis ce suprafata are casa, ce inaltime au camerele, daca e izolata la exterior si alte detalii.
Le asteptam.

Salut Andrei,

Am tot citit postarile tale dar un lucru pentru mine este ciudat.
Tu si familia ta nu va este frig la 22 de grade?
Sau 22 grade este temperatura la care porneste pompa?
Te intreb pentru ca si eu am Atmos de 32kw si vreau sa pun puffer de 1000 l pentru a putea avea o temperatura uniforma in casa de 26grade nu cum am acuma , ori mult prea cald gen 30 grade ori 24grade cand vin dupa amiaza de la munca.
Repet pufferul il vreau pentru a avea in casa o temperatura uniforma in casa de 26 grade.

Multumesc
Andrei.

Salut aemilius,

ai facut o treaba foarte buna cu puffer-ul de 1500 litri. daca as putea l-as schimba si eu acum pe cel de 1000 cu unul de 1500. Sunt multumit si cu asta, insa e clar ca se putea si mai bine:).

Sunt curios ce s-ar fi intamplat daca boilerul era de 100 de litri, nu de 200. Ce diferenta s-ar fi simtit.

Oricum probabil ca dupa izolarea casei se vor simti diferente semnificative.

Felicitari pentru achizitie. Ce marca este pufferul?

Buna ziua,

La mine instalatia arata cam asa :

Centrala atmosferica Viadrus 35 kw exclusiv lemn, puffer de 1500 litri, boiler bivalent ( 2 serpentine : solar si centrala)de 200 de litri. Centrala are montat un by pass la care pompa este comandata de un termostat de imersie montat pe returul cazanului cu scopul evitarii condensului in centrala termica. Centrala alimenteaza cu prioritate boilerul acm de 200 de litri urmand ca la incalzirea boilerului termosatul de imersie montat pe boiler sa comute o vana cu trei cai motorizata astfel incat circuitul sa fie deschis spre puffer.
La prima incalzire boilerul s-a incalzit in aprox 40 de minute iar pufferul a fost adus de la 7 grade la 80 de grade in 4 ore fara sa pornesc circuitul spre casa.
Centrala este reglata la maxim – 90 de grade iar focul in centtrala il opresc cand in puffer am aproape 90 de grade. Aceasta temperatorua am obtinut-o la temperatura de 3- 4 grade ziua si – 4 grade noaptea prin 2 – 3 alimentari consecutive ale centralei termice in conditiile in car am pornit de la o temperatura in centrala de 10 grade iar in puffer de 50 – 60 de grade ( niciodata nu am lasata temperatura sa scada mai mult in puffer) iar boilerul de apa calda aproape consumat. Mentionez ca primul foc intotdeauna l-am facut cu resturi de brad rezultate de la prelucrarea lemnului in gater amestecate cu ciocalai de porumb. Aceasta combinatie ofera intr-un timp scurt o putere calorica destul de mare deoarece materialul este foarte uscat ( arderea dureaza cam 1,5 ore).
Urmeaza o alimentare, maxim doua cu lemn de fag uscat de 1 an de zile in acest caz arderea dureaza minim 5 ore.
In momentul in care am atins 90 de grade in puffer operesc alimentarea centralei coborand lantul termosattului cu bimetal jos si tragand la maxim tija de control a evacuarii gazelor arse.
Avand la baza cele descrise mai sus am avut autonomii, in functie de temperatura de afara, intre 12 si 22 de ore calculate de la ultima alimentare a centralei.
Mai mentionez ca pompa de circuit ( puffer – calorifere) este comandata de un termostat de ambient care ziua este setat la 21 de garde iar nopatea la 23 de grade. Singura izolatie a casei este reprezentata de geamurile termopan de cea mai buna calitate. Mizez pe faptul ca dupa ce voi izola casa randamentul va fi mult mai bun.
Alte avantaje pe care le-am observat dupa montarea pufferului:

– Centrala nu ma face depuneri bituminoase – singurele depuneri se prezinta sub forma unei pojghite de funingine care se curata foarte usor prin periere cu peria de sarma;
– Inainte curatam cosul de fum sapatamanal iar acum dupa 2 luni efectiv nu am avut ce curata. Mentionez ca am izolat cosul cu vata minerala bazaltica rigida de 100 mm;
– Un alt avantaj important este posibilitatea de a controla temperatura in casa prin termostatul de ambient si prin robinetii termostatati montati pe caloriferele aflate celelalte camere decat camera in cares se afla termosatul de ambient (acesta se afla in cea mai rece camera). Acest lucru nu era posibil inainte de montarea pufferului.
– UN plus important este scaderea consumului de lemn. Nu am calculat inca cu cat insa anul trecut in data de 07.01. era deja consumata stiva din care acum sper ca o sa ies cu ea din luna ianuarie cel putin. Daca as avea casa izolata consumul ar fi fost cu siguranta mult mai mic.

Am uitat sa mentionez ca acum incalzesc o suprafata de 95 – 100 mp ( 7 calorifere din tabla) iar camerele au inaltimea de 2,2 m. UNa dintre camere este situata peste beci iar tavanele si dusumelele nu sunt izolate. Singura imbunatatire la izolatie este asigurata de geamurile termopan cu trei sticle si cinci camere. Usa de la intrare este din lemn masiv.

SALUT.
Am urmarit si eu pozele la cazanul tau si am tras cateva concluzii…
se pare ca desi ai luat masuri de sifuranta , s-au infiltrat din punctul meu de vedere unele greseli:
– pe supapa de descarcare termica (STS) s-a montat un robinet de trecere …sper ca sa nu se gaseasca cineva sa-l inchida,
– la fel si pe vasul de expansiune de 80 de lt…
ambele sunt aspecte care tin de o utilizare accidentala a robinetelor.
– apoi.. treba cu laddomaturl era mult mai simpla cu un ventil termoregulator …si mai putin costisitoare
– vana cu 3 cai, dirijeaza puterea agentului termic la iesire din cazan in functie de temperatura de afara…( cand nu am nevoie de temperatura mare in radiatoare , o trimit in boiler/puffer, si invers cand temperatura de afara este scazuta , v-oi avea nevoie de o temperatura mai mare pe incalzire si mai mica in boiler..
-diametrele de tur/retur ale tevilor de cupru .. sunt relativ mici.. par dimensiuni de (22, 18, 15) adica ceva de 3/4″,1/2″ Racordul la cazan fiind de 11/4″ respectiv 11/2 la cazan de 50 kw in sus
– la fel si tur/retur puffer pare o teava de 18 montata pe robineti de 1″ pentru ca parca atat are racordurile pufferu..
-alt lucru care l-am observat.. probabil nu ai un tiraj foarte bun la cos … incearca sa l mai inalti putin, pentru ca se vede ceva urme de fum asa inseamna ca fumul vine peste tine cand deschizi usa.. nu se duce pe cos.. si sper sa fie un cos izolat , un cos cald pentru evitarea condensului….
iar in legatura cu izolatia casei.. ai dreptate.. cu cat e mai eficienta si mai termos cu atat perioada de incarcare a cazanului ca scadea considerabil si astfel si consumul de lemn..
ATMOS e o centrala buna o centrala de calitata dar si pretentioasa. iti recomand si montarea unei surse de curent cu baterie pentru a vontinua macar sa invarta pompa de pe circuitul de incalzire… pentru o protectie suplimentara.. nu se stie..

PENTRU DL NELU
In primul rand se incalzeste cazanul.. pana cand temperatura in cazanu nu ajunge la 90 de grade nu are de ce sa se incalzeasca si puffarul ala,,, sau instalatia in casa.. ca am sau nu am puffer .. cazanul trebuie sa mi stea in temperatura.. cazanul functioneaza pe acel bypass,,,cand imi scade temperatura in cazan laddomatul sau termoventilul(ventil termoregulator) imi inchide circuitul dinspre casa sau puffer si plimba apa in cazan pana ajunge iar cazanul in temperatura.. functioneaza exact precum termostatul acela de la dacie.. .. iar la Dv e normal sa nu incalziti 1000 de lt rapid cu o temperatura de45- 50-60 pe tur…. in loc de 75-80…grade.. mai ales ca e posibil sa mearga si pompa de circulatie de pe radiatoare si astfel sa contribuie la racirea pufferului si implicit a cazanului.. incercati sa scoate ti din priza pompa de pe instalatia casei si cea de pe returul cazanului.. si sa urmariti temperaura…. va creste f repede.. cand e ap 80 bagati pompele ,,,e posibil sa fie o problemea de montaj o problema de automatizare.. ceva din termostate sau sa nu fie facuta baypass,area .. contactati o firma de specialitate e pacat… riscati sa gauriti cazanul in maxim 3,4 ani ..

D-le Andrei,

UN boiler mai mic ar da peste cap functionarea instalatiei mele deoarece am montate si un nr. de 82 de tuburi vidate care trebuie sa aiba unde sa descarce energia termica. Oricum in acest moment instalatia solara inca nu este functionala si doar serpentina de sus de la centrala functioneaza iar boilerul se incalzeste cam jumatate din acest motiv la 55 grade( termostatul vanei cu trei cai este montat putin sub jumatatea boilerului). IN plus suntem 5 persoane care folosim acm si un boiler de 100 litri ar fi fost prea mic pentru noi. Daca centrala nu functioneaza 17 ore am ramane fara apa calda daca boilerul ar fi mai mic.
Mentionez ca atat boilerul cat si pufferul sunt marca sunsystem bulgaria. Momentan sunt multumit de ele.

Buna ziua d-le Andrei si d-le Victor.

Am citit cu mare interes tot ce sa postat si comentarile si as dori daca poate cineva sa ma lamureasca cu problema pe care o am. Am o centrala Viadrus 35kw si de o saptamana am legat un pufer ferolli de 1000L. Inainte de montare pufferului alimentam centrala o data la 12 ore si incalzeam o casa cu dimensiunile de 6,8X8,4 si inalta de 2,2 m pe doua etaje in care la parter aveam aprox 25 grade iar la etaj cu ajutorul robinetilor termostati reuseam sa mentin 23 grade constant, izolata cu polistiren de 10, geamuri termopan cu 3 sticle;deci parerea mea ca este destul de bine izolata. Asadar saptamana trecuta am montat pufferul in mare parte cum e montat al d-nului Andrei o diferenta ar fi ca in locul laddomat 21 am o vana cu 3 cai care nu lasa pe returul centralei temp sub 61 grade si a doua diferenta care cred eu ca este problema este ca nu am aceea vana care amesteca returul cu turul din instalatia pufer-calorifere. Temperatura in puffer creste destul de repede, de la o temp de 45 o ridic la 75-80 in 2-3 ore, deci cred ca acest circuit este ok.In schimb scade foarte repede temp din puffer in conditiile in care nu cred ca porneste pompa de mai mult de 5- 6 ori pe noapte, de aici tragand concluzia ca aceea vana este destul de importanta, prin faptul ca nu amesteca apa de 75 grade de la nivelul de sus al pufferului cu apa de la nivelul de jos care este cu 30-40 grade mai rece.Mentionez faptul ca nu am decat un singur termometru pe puffer montat in partea superioara deci iau de bune temperaturile care sunt in puffer precizate de d-nul Andrei. Problema este ca nu am autonomie la puferul incalzit la o temp de 80 grade decat max 16-18 ore. Termostatul care comanda pompa pe circuitul pufer calorifere este reglat la o temp de 45-50 grade. As dori sa va intreb daca parerea voastra este ca acea vana va rezolva aceasta scadere de temp mai brusca a temperaturii in puffer sau este un lucru normal sa scada asa repede. Si as mai dori o parere a voastra legata de returul instalatiei puffer-calorifere, nu ar fi o idee mai buna montarea acestuia la nivelul mediu al pufferului, apa pe retur avand zic eu o temp de aprox 45-50 grade? Astept raspunsurile dumneavoastra cu interes.
O zi placuta.

Buna ziua d-le Tudor,

– pe mine ma ajuta f mult cele 3 termometre pe puffer (adica si la jumate si jos, nu numai in partea superioara). in functie de ele stiu daca mai e necesar sa bag lemne in centrala sau nu.

– aveti termostat ambiental care comanda pompa de circulatie in instalatie? Existenta acestuia creste autonomia instalatiei, oprind apa in puffer cand el ajunge la temperatura setata.

– nu cred ca este indicata montarea returului din calorifere la nivelul mediu al pufferului. Parerea mea.

Da am acel termostat. Am vorbit intre timp cu un consultant de vanzari de la Secpral si mi-a confirmat ca e necesara vana de amestec. O voi monta la sfarsitul saptamanii sper si revin sa va anunt ce sa intamplat.
Anul acesta nu cred ca voi mai monta termometrele pe puffer dar anul viitor sigur vor fi montate.
Despre montarea returului la nivelul mediu al pufferului as putea spune daca e o solutie mai buna daca as putea monitoriza temperatura apei ce intra in puffer exact la intrarea in puffer in ideea de a nu intra apa la o temperatura mai mare jos unde e cea mai mica temperatura din puffer, deci practic sa nu muti apa calda de sus din puffer peste apa rece din perte inferioara. In cazul meu fara aceea vana montata eu practic asta fac, am 70 litri de apa la aprox 25 grade din caloriferele reci ( la temperatura camerei) dupa care pompa imi impinge apa din partea de sus a pufferului si o muta jos uniformizand cumva temperatura in puffer si parerea mea racindu-l mai repede. Nu am cunostinte de specialitate dar asta e parerea mea. Daca gresesc va rog sa ma corectati.
Multumesc.

Revin cu o intrebare D-nle Andrei

Ce suprafata incalziti si timpul de alimentare al centralei a ramas acelasi de 48 ore cu un cazan de lemne?
Multumesc.

D-le Tudor, deşi aţi precizat că temperatura din pufer creşte în 2-3 ore, nu precizaţi în cât timp se răceşte puffer-ul, pe parcursul întregii nopţi(8-10ore)? La ce valoare coboară temperatura? Nu ar trebui să coboare sub 50 de grade. De fapt d-le Tudor, nu ar trebui să vă preocupe timpul de răcire al puffer-ului, decât în măsura în care se dovedeşte că:

-instalaţia nu funcţionează economic (alimentaţi la fel de des ca înainte).
-confortul dvs. are de suferit.
-buna funcţionare a altor echipamente din instaţaţie este perturbată.

De altfel, acesta s-ar putea să fie consumul dvs. normal. Totuşi, din cele relatate am identificat cel puţin 2 posibile probleme. Una din construcţia instalaţiei, iar a doua, modul de exploatare a instalaţiei.
Nu aveţi vana de amestec montată la ieşirea din puffer spre instalaţie. Trebuie precizat că rolul acestei vane de amestec nu este de a amesteca agentul termic din puffer. Ea amestecă returul de la calorifere cu turul din puffer, cu scopul de a coborî temperatura de la 80-90 grade la 55-60 în calorifere. Prin această „diluare” a temperaturii apei stocate în rezervor, se „lungeşte” perioada dintre 2 încărcături. Nu trebuie uitată comanda pompei de recirculare… Nu trebuie să facem confuzia între termostatul de ambient şi termostatul de contact, pe care se pare că îl aveţi dvs. Cele 2 funcţionează foarte diferit. Termostatul de contact comandă pompa în funcţie de temperatura agentului termic şi este util la comanda pompei de by-pass, la ieşirea din cazan, pentru păstrarea unei temp. minime în centrală. Termostatul de ambient este un disp. mecanic sau mai des digital, care măsoară temperatura în încăpere şi în funcţie de valoarea setată, dacă e necesar va comanda pompa de recirculare. Foarte util pentru asigurarea confortului şi economisirea agentului termic stocat în puffer printr-o gestionare raţională a temperaturii, mai ales când avem un imobil izolat ca al dvs.

A doua posibilă „problemă”, este temperatura dvs. de confort(23-25grade)… este cam mare, având în vedere media. Ok, am pus ghilimele, nu e neapărat „o problemă”, dacă asta înseamnă confort pt. dvs şi familie. Dar o temperatură de confort ridicată, trebuie susţinută cu un consum pe măsură, mai ales în cazul unei temperaturi exterioare scăzute. În acest caz era util să schimbaţi cazanul şi să achiziţionaţi un puffer mai mare. Constatarea asta în această fază este relativă. În orice caz, chiar şi cu neajunsurile menţionate mai sus putem spune că aţi crescut randamentul instalaţiei, cu cca. 30 la sută, nu? După îmbunătăţirile viitoare pe care le aveţi în vedere, sunt convins că altfel vor sta lucrurile.
Un mic sfat d-le Tudor, când montaţi vana cu 3 căi, căutaţi un instalator care a mai făcut astfel de instalaţii, nu poate fi montată oricum. Cei cu care aţi lucrat se pare că mai au nevoie de timp să înveţe.

D-lui aemilius,

Felicitări pentru profesionalismul echipei cu care aţi lucrat… în 15 ani cred că pot număra pe degetele de la o mâini, instalaţiile de încălzire cu cazan pe lemne întâlnite, care să funcţioneze cu prioritate pe apă caldă menajeră. Şi asta nu din vina beneficiarilor. De altfel instalaţia în ansamblu, se vede că a fost bine gândită înainte. Felicitări!

După ce veţi izola casa să vedeţi randament! Aşteptăm şi noi informări.

D-le Tudor, anul acesta nu am avut parte de temperaturi f scazute ca in alte ierni. Va pot spune ca au fost minime de minus 6 sau minus 8 grade.
In aceste conditii ritmul de introdus lemne a fost urmatorul: la orele 17:00 porneam focul (nu umpleam cazanul). Mai bagam la orele 22:00 aproximativ o jumatate de cazan de lemne. In jurul orelor 24:00, in functie de temperaturile din puffer si cea indicata de termostatul ambiental, decideam daca mai bag doua trei lemne inainte de culcare.
Descrierea de mai sus este pentru temperaturi sub zero grade si difera de la o seara la alta in functie de cum ajungi sa iti inveti instalatia (adica de temperaturile afisate). De multe ori, fiind o iarna usoara, dupa ora 22:00 nu mai adaugam niciun lemn in cazan, pana a doua zi la orele 17:00

Buna ziua D-nle Victor. Asteptam raspunsul dumneavoastra si va multumesc.
Instalatia casei contine:
-Centrala Viadrus 35 kw
-Puffer Ferolli 1000 litri
-Boiler Drazice 150 litri cu o serpentina
-3 pompe -1 pompa centrala-pufer comandata de un termostat de contact reglat la 65 grade cu bypasul realizat de o vana cu 3 cai de 61 grade (vana inlocuind laddomat 21 din instalatia d-nului Andrei)
-1 pompa puffer-boiler comandata de al doilea termostat din boiler reglat undeva la 55 grade
-1 pompa puffer-calorifere comandata de termostatul ambiental
Cele 2 pompe puffer-boiler si puffer-calorifere sunt conditionate de un termostat de contact montat pe puffer sa porneasca doar cind in puffer temperatura este peste 50 grade.
Singura scapare a echipei este acea vana de amestec destul de importanta in randamentul instalatiei. Precizez ca este primul puffer montat de ei, deci parerea mea ca sunt destul de documentati.
Sincer acum cred ca asteptarile mele privind functionarea instalatiei si alimentarea centralei dupa montare puferului au fost putin exagerate adica, ca voi alimenta centrala o data la 48 ore cu doua focuri consecutive si voi avea o temperatura ambientala de 23 grade , asteptarile fiind alimentate de faptul ca centrala era putin supradimensionata pentru dimensiunea casei si izolatia existenta ( inainte de montarea pufferului alimentam centrala la 12-13 ore plina ochi cu temperatura bimetalului setata la 50 grade, atuni nu aveam bypasul cu vana de 61 grade realizat,si aveam o temp de 25 grade la parter si 23 grade la etaj indiferent de temperatua de afara,bineinteles gudron la greu in centrala dar focul nu se stingea niciodata si aveam jar in centrala tot timpul fara a mai fi necesar sa aprind focul).
Acum alimentez centrala de 2 ori consecutiv , a doua oara nu chiar plina si a doua incarcare o fac sa mentina cit mai mult timp apa in puffer la o temp de peste 75 grade si am o autonomie de aprox 20 ore.
Deocamdata fara acea vana am calorifere cu temperatura intre 50-80 grade si la temperatura apei de 80 grade in calorifere degeaba opreste termostatul ambiental cind simte el 23,2 grade ca inertial caloriferele incalzite la 80 grade imi arunca temperatura mai ales la parter unde nu sunt temostatate caloriferele la 24,5-25 grade iar cantitatea de lemne pe care o folosesc a ramas aprox aceeasi, castigul sa zic asa este protectia centralei si un max 5% lemne.
In primul comentariu nu m-am facut inteles si doream sa spun ca lipsa vanei de amestec practic dupa pomparea celor aprox 70 litri din caloriferele reci (temp 25 grade) pina la oprirea pompei de catre termostatul ambiental, muta apa din partea de sus a pufferlui (temp 80 grade) in partea de jos (temp 50-55 din cele relatate de d-nul Andrei) pentru ca ma indoiesc ca, caloriferele „reusesc” sa raceasca apa de la 80 grade sub 65 grade, de aceea am spus ca as fi curios sa aflu temperatura pe retur la intrarea in puffer.
Deci astea fiind spuse nu alimentez la fel de des ca inainte dar alimentez aprox aceeasi cantitate de lemne, capitolul confort este aprox acelasi iar restul instalatiei nu pare a avea ceva de suferit dar deocamdata nu prea vad investitia ca pe un cistig mare.
D-nle Victor daca am putea monitoriza temperatura pe returul instalatiei pufer-calorifere la intrarea in pufer si sar dovedi ca apa intra in puffer cu temp mai mare de 50 grade credeti ca ar fi un castig montarea unei vane cu 3 cai de 51 grade intre pufer si vana de amestec, adica pompa sa nu mai traga deloc din puffer ci doar sa o circule sau este total gresit ce gandesc?

D-le Tudor,

Scopul pufferului nu este doar acela de a reduce consumul de lemene ci, in primul rand, de a mari confortul. Centrala dvs era supradimensionata fata de suprafata casei iar functionarea ei pe o perioada mai lunga in conditiile pe care le-ati descris ar fi dus sigur la distrugerea ei. In acelasi timp gandisti-va la disconfortul creat de curatarea centralei si a cosului de fum in conditiile in care aceasta functiona aproape tot timpul mocnit. Am si eu o centrala identica si stiu ce inseamna curatarea ei in conditiile in care la mine era fixat bimetalul la 70 – 80 de grade nu la 55 ca la dvs. Inainte curatam cosul saptamanal si centrala la 2-3 zile iar acum n-am curatat cosul de aproape 2 luni iar centrala se curata foarte usor printr-o simpla periere o data pe saptamana ( dureaza max 5 min), cred ca este un castig important, casa dvs nu este o societate comerciala sa va cuantificati investitiile doar sub aspectul rentabilitatii financiare. Adevaratele economii se fac cu pufferul in zilele de toamna si primavara cand diferentele de temperatura de la zi la noapte sunt destul de mari. Atunci modularea energiei termice produse si stocate va va asigura confort si economii deoarece ziua temperaturile pot sa ajunga la 20 de grade iar noaptea sa scada sub 5 grade. IN zona in care locuiesc eu trebuie sa incalzesc casa uneori pana in primele zile ale lunii iunie ( Depresiunea Hategului). De regula in lunile de toamna ( octombrie noiembrie) si primavara ( martie mai) consumam cam 4 mc de lemn in conditiile in care nu reuseam sa asigur un confort in casa deoarece crestea temperatura si pana la 26 de grade noaptea in casa. Din experienta unor prieteni ( eu inca nu am folosit pufferul in conditiile aratate mai sus) pot sa va spun ca se fac economii importante de combustibil in aceasta perioada. IN aceasta perioada chiar daca este neobisnuit de cald totusi ziua au fost max 10 grade ceea ce duce la un necesar de caldura care presupune pornirea pompei de circuit si ziua. IN conditiile in care primavara temperatura ajunge ziua si la 20 de garde pompa de circuit nu va porni aproape deloc ziua avand in vedere ca doar noaptea va fi nevoie de caldura. V-ati gandit si la economiile de energie electrica avand in vedere ca pompa dintre cazan si puffer nu mai functioneaza ( sau ar trebui sa nu mai functioneze) 24/24.
Despre instalatie cred ca este o greseala alimentarea boilerului din puffer si nu direct din centrala. Aceasta duce la montarea unei pompe suplimentare si la un consum suplimentar care apasa asupra duratei de consumarea a agentului termic din puffer. In acelasi timp cred ca pufferul este totusi destul de mic fata de puterea centralei termice. Montarea unei vane de amestec in conditiile in care dvs aveti izolata casa cred ca este absolut necesara.

Va salut cu respest,Am o centrala Atmos 32 si as monta si eu un puffer;traiesc la 850 m altitudine su poalele Cehlaului.Unde me pot adresa in Neamt pt. o asemenea treaba,pt.ca la montare eu am vrut landomatul…si nu am reusit.Instalatia mea este clasica din teava de fier si prima centrala a functionat prin sifonare(lucru f.f.bun cind nu ai curent);n-au reusit sa o faca la fel(firma cu pretentii)…Dati-mi un sfet.Va multumesc si sa auzim numai de bine,Titi

Buna Andrei,
Intentionez sa achizitionez si eu o instalatie de incalzire cu centrala pe lemne si puffer. Schema hidro folosita de tine mi se pare cea mai reusita. Cu toate acestea am cateva intrebari pe acre doresc sa ti le adresez:
– ce caracteristici are pompa de la Laddomat; asigura debitul necesar.
– ce caracteristici are pompa de circulatie (mentionez ca eu am 12 calorifere cu doua distribuitoare, 6 cu 6 si tevile trecute prin sapa) si ce tip de termostat folosesti?
– ce tip de vana cu trei cai ai montat?
Multumesc!

si inca ceva? Nu pot inlocui Laddomatul cu un ventil termostatat si o pompa? Nu e mai ieftin asa?

Bogdan,

la pompa de la laddomat e un WILO, iar cea de circulatie este un DAB
vana cu 3 cai nu mai stiu ce marca este

Cati metri patrati(MP) trebuie la camera (ce dimensiuni minime ) unde se monteaza centrala pe lemne cu gazefiere si cu tot cu puffer..

Buna ziua,

Din pacate nu se poate spune din cap cati mp sunt necesari.
Teoretic, trebuie proiect, practic, pt ca traim in Romania, fiecare face ce vrea.
Trebuie sa va ganditi ca in sala CT, trebuie sa intre : CT + puffer + boiler + vase expansiune + distribuitor (sau butelie egalizare presiune) + spatiu stocare lemne.
Acum, ca sa recapitulam :
– o CT are dimensiuni de : latime intre 59 … 98 cm; inaltime intre 118 … 159 cm; adancime intre 77 … 118 cm (din pacate, nu v-ati obosit sa spuneti nici macar ce putere are CT). In jurul CT trebuie sa aveti : pe lateral 50 cm, in spate 50 cm, in fata 100 cm, conform legii
– puffer, poate sa aiba diametru de la 65 … 120 cm (sau si mai mare). Si pot sa trebuiasca 1 sau mai multe. De obicei se calculeaza, si astfel iese necesarul (volumul)(din pacate, nu v-ati obosit sa spuneti nici macar ce putere are CT). In jurul lui trebuie distante ca sa se poata lucra.
– boiler, poate sa aiba diametrul de la 60 … 120 cm. In jurul lui trebuie distante ca sa se poata lucra. (din lipsa de informatii, nu avem de unde sa stim ce boiler sa alegem). In jurul lui trebuie distante ca sa se poata lucra.
– vase de expansiune, pot sa aiba diametrul de la 40 … 78 cm. Deoarece nu stim puterea CT (pt ca nu ati considerat ca e necesar sa furnizati aceasta mica informatie) nu stim ce vas sa alegem.
– distribuitor sau butelie egalizare – habar n-am ce dimensiuni sa aiba – nu stim putere cazan, cate circuite sunt pe incalzire/boiler

De aceea am spus, teoretic trebuie proiect, practic, suntem in Romania, merge si asa …

Stiu ca ma repet, dar daca ati fi reprezentantul unui producator auto/moto la un salon si eu as intra si v-as spune : vreau ceva sa merg la munca, fara sa spun daca vreau motocicleta sau masina (decapotabila, break, limuzina, cu 3/4/5 usi), ce culoare, ce putere sa aiba motorul, ce consum, ce combustibil, cu/fara clima/climatronic, ce buget am. Ce mi-ati oferi. Primul lucru la care v-ati gandi ar fi „foarte bine, ma bucur ca vreti sa mergeti la munca, cine va opreste”

De ce e asa greu sa se detalieze clar ce se doreste?
Stiu ca suntem pe forum si intrebam si vrem sa primim raspunsuri, dar nu avem cum sa dam raspunsuri, daca nu primim macar un minim de informatii.

Cu stima,
ing. Paul Goron
0745 / 090.451
qfgproiect@gmail.com

OK am inteles va multumesc …casa este de 150 MP utili 3 dormitoare ,2 bai un living (35mp) o bucatarie si casa scari si holurile aferente ..dar acuma trebuie ca sa construesc anexa(spatiu tehnic pentru centrala ) aicea trebuie facut un calcul probabil … A mai spus cineva ca in living sa pun un semineu tip centrala este bine?? sau sa pun centrala cu gazefiere pe lemne plus puffer.. apropo centralele ATMOS sunt bune??.. Va multumesc..

Buna ziua
Sala CT ar treui sa fie de aproximativ 3×4 m.
Toretic se poate oprimiza spatiul. Daca nu aveti problme de loc aplasare, si bineneles fonduri monetare, as merge pe aceste dimensuni.
Trebuie sa va ganditi ca pe langa echipamente, treuie sa incapa si lemne.

Ceea ce doriti d-voastra este un termo-semineu. Da, se poate pune sise poate integra in instalatie. Dar asa cum am mai spus, ar fi bine sa aveti un proiect.
CT sunt de multe feluri, in general, fiecare spune despre CT ca a lui e cea mai buna.
La noi o sa gasiti destul de des CT Atmos, iar din cate am auzit, sunt bune.
De multe ori nu CT e devina, desi ea isi ia toti pumnii in cap (consuma mult, nu baga caldura calumea, etc), sunt devina pompele, tevile prost dimensionate, faptul ca nu are un minim de automatizare (chiar daca e facuta pe relee si termostate de contact tot e mai buna decat nimic).

Cu stima,
Paul Goron
0745 / 090.451
qfgproiect@gmail.com

Buna seara,

Adica, dupa ce am calculat toate echipamentele din sala CT, acestea se pot aranja pt reduce la minim spatiul construit.
Sa zicem de exemplu ca nu trebuie un boiler f mare, de 200 l de exemplu, acesta se poate pune pe perete, il agatam un pic mai sus, iar sub el incape vasul de expansiune, deci am economisit cam 0,5 mp. Si tot asa cu toate utilajele.
Sau, de exemplu, d-voastra aveti magazia de lemne usa in usa cu viitoarea sala CT, atunci nu mai aveti nevoie de spatiul pt lemne.
Sau invers, d-voastra vreti sa faceti si o uscatorie in sala CT (mai rar la CT pe comb solid, in general la gaz se foloseste), de aici o marire de spatiu : masina de spalat, loc uscat rufe, etc.

Cu stima,
Paul Goron
0745 / 090.451
qfgproiect@gmail.com

Da Bogdan, s-a intamplat. Daca termostatul de ambianta nu mai comanda pompa de circulatie a apei in casa (datorita faptului ca temperatura in casa este peste cea setata in termostat), atunci toata caldura ajunge si ramane in puffer.
In cazul meu s-a intamplat acest lucru, insa nu la temperaturi de minus 10 grade afara si asta pentru ca nu mai umplu de ceva timp cazanul cum il umpleam inainte de montarea pufferului.

De multe ori regasesc 80-85 de grade la nivelul de sus si la jumatate, iar la nivelul de jos un maxim de 50-60 de grade, dupa care… porneste pompa de circulatie.

Andrei, as vrea sa te intreb daca apa din puffer ul tau se incalzeste stratificat. S-a intamplat sa ai de sus pana jos 90 de grade in puffer?
Multumesc!

Buna ziua,

As avea si eu cateva intrebari in legatura cu instalatia mea. Cateva informatii: casa cu 2 etaje nou construita, cu pereti Porotherm 38 + polistiren 10 cm, supfrafata incalzita 150 – 160 mp (~400mc).
Am o centrala pe lemne Viadrus 35KW + Puffer 500 l (stiu ca e mic, daca reusesc il voi schimba) + Boiler 300 l cu 2 serpentine. Din CT pana in distribuitoare am teava de cupru (28 sau 35 nu mai stiu exact) iar de acolo pana la calorifere Rehau Rautitan trase prin sapa. Am 3 pompe Grundfos UPB 32-6: puffer, boiler, circuit (toate montate pe retur) + 1 pompa UPB 25-4 pentru bypass. Nu am nici o vana de amestec in instalatie.
Instalatia a fost facuta dupa o schema de la o centrala Termofarc (cu asta a venit instalatorul), din cate citesc pe aici sunt scheme mult mai bune…
Acum ce probleme am:
1. Cand nu functioneaza nici o pompa, apa calda din puffer se ridica la etaj, ceea ce e bine intr-un fel insa de dimineata pana seara pufferul se descarca (apa calda de 70 – 80 de grade ajunge pe la 40 maxim 50de grade).
2. Scria undeva ca fara Laddomat un asemenea sistem nu va functiona bine, eu am o pompa de bypass de ce nu e bine?
3. Cand nu e nevoie de caldura in casa mai multa vreme si in cazan mai este foc, termometrul centralei indica 100-110 grade, termostatul de contact care e pe tur foarte aproape de iesire indica
aprox 90 de grade insa termostatul de imersie aflat in partea superioara a pufferului indica 75 max 80 de grade (si cam atat arata si termometrul pozitionat la iesirea din puffer). Cum e posibil ca in acelasi circuit sa am apa cu temperaturi diferite sau cu diferenta de 20-30 grade?
4. Cand se termina focul apa se invarte intre puffer-CT mult si bine deoarece apa are 70-80 grade iar termostatul de contact de pe turul centralei care comanda pompa e reglat la 60 grade.

Multumesc

Buna ziua,

Ca raspuns la intrebari :
1 – pufferul e pus in instalatie ca sa faca o economie la lemne (CT are randamentul din carte doar cand functioneaza la capacitate maxima, de aici si reducerea de consum de lemne), nu sa nu mai bagati lemne in CT. Deci daca d-voastra nu mai bagati de seara pana dimineata, e OK. Pufferul ar fi trebuit sa aiba aproximativ 1750 l (trebuie facute niste calcule mai exacte), de aceea de seara pana dimineata scade temp asa de mult in pufferul d-voastra
2 – da, se poate pune si vana cu 3 cai (obligatoriu sa fie amestecatoare nu ON/OFF) plus pompa by-pass + termostat (ideal ar fi sa fie imersat, dar merge si de contact)
3 – termometrul de pe cazan are teaca imersata aproape de focar, unde temp e mai ridicata (in focar temp ajung si la 1200*C), la iesire din CT e mai rece si tot asa. Acum ,sincer nu stiu daca temp d-voastra sunt bune. S-ar putea sa nu indice f bine nici termometrele

Cu stima,
Paul Goron
0745 / 090.451
qfgproiect@gmail.com

Multumesc pentru raspunsuri.

In momentul cand am inceput sa fac instalatia nimeni cu cine am vorbit nu stia exact cum functioneaza un asemenea sistem cu puffer. De aceea am cumparat cel de 500 l (am zis ca e totusi mai bun decat nimic), acum as face altfel…

Insa tot nu inteleg un lucru, chiar daca in puffer am numai 300 l de apa fierbinte (si nu 1500) nu ar trebui sa ramana asa pana cand am nevoie de caldura? Cu o asemenea cantitate de apa inca o data as putea incalzi casa…
Asa plec de dimineata la servici, sa zicem ca toata ziua in casa nu e nevoie de caldura, iar seara cand se face frig in casa pufferul e racit ca apa calda s-a ridicat la etaj (fara sa se porneasca pompa de circuit).

Si exista vreo modalitate sa se opreasca pompa de puffer cand s-a terminat focul in CT, sa nu incalzeasca pufferul centrala?

Multumesc

Buna ziua,

O intrebare la d-voastra : nu aveti vana cu 3 cai pusa intre cazan si puffer?
Teoretic, aceasta vana se deschide intre cazan si puffer doar cand apa din cazan este peste 65*C, daca scade sub aceasta temp, vana comuta pe circuitul scurt, adica recircula apa din cazan. In situatia in care a scazut apa sub 65*C, vana comutand pe recirculare cazan, se separa automat pufferul de cazan, in felul asta nu mai circula apa intre CT si puffer.

Sunt de acort cu d-voastra ca decat de loc, e mai bine asa. Totusi, cei de la Viessman recomanda spun ca pt a avea cazanul randamentul trecut in cartea tehnica, CT ar trebui sa arda (cand camera de ardere e plina) aproximativ 5 ore pt fag, respectiv 3 ore pt molid. De aici iese di volumul pufferului. Cu cat e mai mic pufferul cu atat o parte din energia data de arderea lemnelor se duce pe cos, scazand astfel randamentul cazanului, si cu atat mai putina autonomie aveti. Totusi, trebuie sa intelegeti ca toate acestea sunt teoretice, in practica fiind altfel (lemne sub 16-20% umiditate, tiraj la cos (influentata de diametru, inaltime, presiune atmosferica, viteza si directie vant), acumulator energie, etc)

Cu stima,
Paul Goron
0745 / 090.451
qfgproiect@gmail.com

Buna ziua,

Nu am vana cu 3 cai intre cazan si puffer, am numai o pompa de bypass care circula apa pana ajunge la 65*C, atunci porneste pompa de puffer.

Insa eu cred ca problema e alta: daca in puffer apa ajunge la 80*C cred ca si daca as avea vana cu 3 cai tot pe circuitul cazan-puffer ar circula (fiind mai mare de 65). Practic dupa o vreme (cand se termina focul) apa din puffer tine cald CT-ul, dar ma gandesc ca daca se tot invarte se mai raceste in timp.
In momentul acesta eu opresc pompele manual cand vad ca nu mai este foc.

Cu stima,
Istvan

Buna ziua,

Nu vreau sa fiu rau, dar daca le dam dreptate producatorilor, o sa stricati centrala. Teoretic, apa pe retur nu are voie sa vina sub 60*C, altfel condenseaza si in timp afecteaza CT.
Vana cu 3 cai are rolul de a inchide circuitul intre CT si puffer (sau butelie egalizare, sau instalatie, depinde de cum e realizata instalatia) si a invarti apa doar in CT. In situatia d-voastra nu ar mai invarti apa intre CT -> puffer si retur si deci nu ar mai raci apa din puffer. In momentul in care ar inchide circuitul cu puffer apa s-ar invarti in CT pana ar ajunge sub 60*C cand automatizarea ar opri pompa.

Ca sa fiu mai sigur : ce inseamna pompa de bypass? Pompa care circula apa intre CT si puffer?
Ce inseamna pompa puffer?, pompa dintre puffer si instalatia de radiatoare?
E posibil sa vb si sa nu stiu eu ce vb, de aia tot spun ca trebuie date informatii cat mai amanuntite despre instalatii.

Cu stima,
Paul Goron

Prin pompa bypass inteleg pompa care e montata intre turul si returul cazanului, daca inteleg bine e in locul vanei cu 3 cai de care spuneti Dvs (practic circula apa in CT pana se incalzeste). Instalatorul a spus ca e mai sigur sa punem o pompa in loc de vana…

Prin pompa puffer inteleg pompa care circula apa intre CT si puffer. Practic pana la 65*C merge pompa de bypass, cand trece de temperatura asta porneste pompa puffer.

Pe langa astea mai am 2 pompe: 1 pompa de circuit care circula apa intre puffer si calorifere si o pompa pentru boiler.

Cu stima,
Istvan

Buna
Se poate adauga o incalzire in pardoseala de 10 mp (bucatarie) la o instalatie termica ca a lui Andrei.
Care sa se alimenteze din puffer si sa functioneze la temperatura recomandata pentru incalzirea in pardoseala.
Multumesc

Buna ziua D-le Istvan,

Merge si cum a pus instalatorul, problema e ca pompa de pompa de puffer cand porneste va trage apa din puffer, precum si din turul CT (facand astfel si o recirculare in CT) ceea ce duce la o scadere a randamentului CT.

Motivul pt care se raceste apa din puffer e tocmai asta, nu are cine sa inchida circuitul intre cazan si puffer.
Ca sa rezolvati problema, puteti sa faceti asa : dati jos pompa de bay-pass. Dati jos si teul care era pe teava de tur si mergea catre pompa de by-pass. In locul teu-lui puineti o vana termostatica (cum au cei de la romstal romstal.ro/vana-3-cai-termostatica-p5660). Valea din mijloc a acestei vane o legati in spatele pompei de puffer (prin spate inteleg pe partea dinspre puffer, adica va veni cam asa : puufer – teva vana termostatica – CT).

D-voastra decideti. Eu imi dau cu presupusul. Mie imi e usor de zis, d-voastra sunteti cu investitia in bani, timp, deranj.

Cu stima,
Paul Goron
0745 / 090.451
qfgproiect@gmail.com

Buna ziua D-le Bogdan,

Da se poate pune.
Din turul instalatiei se alimenteaza circutul de pardoseala (obligatoriu din tur, nu din puffer, daca alimentati din puffer, va trebui sa puneti si o pompa pe circuitul nou creat). Returul circuitului in pardoseala il legati la returul instalatiei.
Acum vine partea care doare. Daca aveti disponibilitati financiare, va rocomand sa mergeti sa luati o piesa numita uni-box de la oventrop (cei de la Melinda au in vanzare, sau cautati un vanzator de Oventrop). Da nu aveti disponibilitati financiare, dar aveti un instalator bun, va poate face el asa ceva (iesiti cam la 1/3 din pretul jucariei). Cutia se face asa : cutie de circuite electrice inchisa ermetic, in ea se vor da gauri pt tevi, intrare/iesire. In cutie se vor pune un robinet de radiator de retur si un robinet de tur cu cap termostatic. Capul termostatic va trebui sa fie cu comanda la distanta (tot la melinda il gasiti, facut de Herz, e mai ieftin, la alti producatori e mai scump). Ambii robineti de radiator sa fie drepti, nu in colt. La robineti puneti conectorii pt teava de Pex pt incalzirea in pardoseala si conectorii specifici pt teava pe care o aveti momentan) Cuti a puteti agata pe perete, sau o puteti baga in perete, cand o bagati in perete se va vedea doar capul termostatic.

Sper ca v-am incurcat destul.

Cu stima,
Paul Goron
0745 / 090.451
qfgproiect@gmail.com

Multumesc D-le Paul pentru informatii.
Astfel agentul termic circula prin pardoseala doar atunci cand circula si prin instalatie nu?
Multumesc

Buna ziua D-le Bogdan,

Da, agentul termic va trece prin circuit doar cand e pornita pompa de pe radiatoare, iar o alta conditie ca agentul termic sa treaca prin serpentina e data de capul termostatic pus pe returul instalatiei (capul termostatic e pus pe tur, dar bulbul de comanda e pus pe retur), astfel cand acesta sesizeaza ca temp e prea mare in circuit, va inchide robinetul (daca punem capul termostatic pe puterea 2, ar trebui sa nu aveti in pardoseala mai mult de 30*C).
Daca doriti sa functioneze independent de radiatoare, se complica un pic, pt ca trebuie o pompa pe acest circuit, precum si o vana cu 3 cai (altfel in momentul in care se inchide circuitul din cauza capului termostatic, pompa nu mai are unde sa bage si se arde in timp).

Cu stima,
Paul Goron

am citit de nu mai stiu ce sa fac. va rog sa-mi spuneti si mie ce sa fac in cazul meu.am o casa cu mansarda f. bine izolata , pe afara . in interior , fara economii, cu termopane,izolataaaaaaa nota 10.suprafata 350mp.cu instalatia de incalzire prin pardoseala, la care mai am si 4 calorifere din fonta, pt 55mp din cei 350mp.vreau in instalatie un pufar o centrala si toate celelalte. in aceasta situatie imi trebuie un laddomat 21 si o vana cu trei cai? am uitat de un boiler de 200lt. pt. apa calda menajera.va rog un sfat de meserias. va multumesc anticipat.

Buna ziua D-le Gusta,

Laddomat si vana cu 3 cai fac acelasi lucru, asta daca sunt montate cum trebuie.
Referitor la ce vreti d-voastra, aici e mai complicat. Teoretic ar fi bine sa aveti un proiect, in el apare ce si cum trebuie sa faceti. In proiect apare schema hidraulica si planul de amplasare a echipamentelor din sala CT, precum si fisele tehnice de la utilaje.

Cu stima,
Paul Goron
0745 / 090.451
qfgproiect@gmail.com

Buna Andrei.
revin cu niste intrebari?
ce dimesiune au racordurile la vana cu trei cai?
ce dimensiuni ai folosit la teava din CT catre puffer si din puffer catre calorifere?

daca am o centrala pe gaz si vreau sa o folosesc sa mi incalzeasca apa menajera pentru un motel cu 10 camere /dusuri/,diferenta de nivel este de 7 m ,ce capacitate trebue sa aiba boilerul.mentionez ca vreau sa folosesc si celule solare.daca se poate o schema pentru ca sa nu vina cineva si sa imi faca lucru doar sa scape de el si sa isi ia banii multumesc anticipat

Buna ziua D-nle Costin,

Ceea ce vreti d-voastra se numeste proiect tehnic.
Pt calcularea uni boiler la o pensiune trebuie tinut cont de :
– tip de camera (simpla/dubla)
– obiecte sanitare
– categoria de hotel (normala/buna/superioara)
– coeficient de simultaneitate (in cazul nostru e 1)
– timp de incalzire a boiler (90 min)
– interval de consum de varf (45 min)
– temp apa calda la iesirea din boiler (60*C)
– temp apa rece la intrare in boiler (10*C)
– inca cativa indici
Daca le bagam pe toate in formule, ar trebui sa iasa un volum de 710 litri.
Dac modificam numai apa la iesire de 45*C, ne da un volum de 1000 litri.
Nu e chiar asa usor de calculat.
Pt schema, trebuie proiect.

Cu stima,
ing. Paul Goron
0745 / 090.451
qfgproiect@gmail.com

Buna ziua!

Si eu sunt in faza de a instala o centrala viadrus de 35KW si un puffer de 1000 litri cu un landomat intre centrala si puffer.

Singura problema pe care am daca pot pune in loc de vana cu trei care se reglaza manual sau cu servomotor o VANA DE AMESTEC TERMOSTATICA ESBE de la 45-65 grade, si asa se regleaza automat temperatura din retur. Eu cred ca 65 de grade e sufficient pentru calorifere am supradimensionat pentru temperaturi 60/40 grade.

Sau trebuie neparat vaa cu trei cai in locul vanei de amestec termostatica

Va multumesc
Istvan (Baia Mare)

Buna ziua, vreau vara asta sa imi cumpar o centrala pe lemne plus puffer si toate celelalte pentru o casa de 10X9,5M parter 2,4m H plus mansarda 1,8m H in zona Iasi.Intrebarile mele sunt multe dar as vrea, daca este cineva disponibil sa imi configureze instalatia {desene} cu tot cu dimensiunile tevilor de racord , legatura intre puffer si CT, pompe , vane,etc .., adica tot circuitul termic facut *ca la carte*, ca nu as vrea sa fac instalatia apoi ca imi trebuie aia apoi cealalta. M-am uitat pe net toti fac schite dar nici unul nu arata dimensiunile tevilor si ordinea cum trebuie montate care e foarte important. Am citit toate aceste com de sus dar parerile sunt impartite. Va multumesc si astept raspunsul unor specialisti. Daniel Sofia giani2016@gmail.com

Buna ziua,

Vreau sa stiu daca schema prezentata se poate folosi si la o centrala pe lemne normala.

Multumesc.

Accesand situl dvs. si citind toata informatia si documentatia despre puffere si instalatia unei centrale termice pe lemne am ramas extrem de impresionat, am aflat multe lucruri interesante. La fel, mi-as dori sa gasesc aici la dvs. pe site, daca e posibil, comentarii, recenzii si informatii despre automatizari cazane pe lemne sau alte tipuri de automatizari: automatizari centrale termice, automatizari panouri solare, automatizari instalatii de incalzire, automatizari instalatii de apa calda menajera, automatizari pompe de caldura sau automatizari statii de apa. Am gasit ceva informatii in acest sens pe automa.ro , informatii care m-au ajutat sa- mi dau seama mai bine ce anume imi doresc de la un controler de calitate.

Ca sa nu ma lungesc prea mult, mi-as dori un controler inteligent si simplu, unde interfata sa fie simpla, intuitiva si prietenoasa, sistemul de operare sa fie in mai multe limbi, la fel mi se par foarte utile si ajutorul dat la setarea sistemului, asistenta tehnica si per total calitatea si fiabilitatea (daca se poate germana, dar aici e vorba doar de o simpla preferinta).

Multumesc pentru atentie si sper sa aflu mai multe in acest sens.

Din imagini, atat cat se poate distinge, este o greseala de montaj a instalatiei intre cazan si puffer. Pentru o functionare eficienta este necesar sa nu strangulati iesirea (Tur/ReTur) din cazan. legaturile trebuie executate cu acelasi diametru…costl va fi ceva mai mare, dar in acest fel realizati economii la combustibil.Legaturile de la Puffer la instalatia interioara, schimbator caldura ACM si/sau boiler trebuie sa fie pe acelasi diametru ca si iesirile de la puffer, pana la un distribuitor (eu prefer cu amestec, pentru a nu avea un retur foarte rece – poate inlocui vana de amestec). De la distribuitor circuite separate pe coloane de incalzire daca este cazul (recomandat), pentru sch. cadura ACM si/sau boiler.
La radiatoare va recomand sistemul cu actuator si termostat de camera, de la OVENTROP, precum si sistemul de conexiuni cu vana de bypass de la PURMO.
Termostatele de camera vor comanda doar pompa(ele) de descarcare de la puffer, catre instalatia interioara.
Regula este valabila pentru toate tipurile de instalatii cu sistem de acumulare.
Va recomand sa faceti un proiect inainte de a chema un meserias pentru a executa instalatia. Nu costa foarte mult, dar va scuteste de probleme de functionalitate si de consumuri exagerate de combustibil.
Noi am montat o pompa de caldura Aer-Apa cu rez. de 300L „All in One”, pentru un birou de 50 mp, cu doua ventiloconvectoare, si, am avut un consum de 270kW (cca. 140 Lei) pentru doua luni si 1/2 (de la 31 ianuarie{-16⁰C} ÷ 15 aprilie 20014).
Pentru detalii puteti suna la +40 354 405 401; 0763650071; smart1greenenergy@gmail.com

Salut,Andrei

Decat robinet termostatat montat pe radiator dimensionat conform STAS la 18-22/ camera functie de utilizare, preferabil pentru „Eficienta Energetica” sa utilizezi actuatoare actionate de un termostat simplu de camera….ai sa vezi diferenta. Apoi acele termostate ar trebui sa comande pompa de circulatie de pe puffer, ori de cate ori este cerere de caldura.
Intre cazan si puffer, ar trebui setata un Δt de max 10⁰C. Legaturile intre puffer si cazan, nu ar trebui micsorate (desi este mai scumpa investitia asa, piesele sunt mai scumpe.)Daca ai iesire de pe cazan pe 11/2, ar trebui sa mergi pana la puffer pe acelasi diametrul. Ai sa vezi imbunatatire functionarii(diminuarea consumului). NU mari pufferul mai mult decat poate duce centrala….mai mult pierzi.

Sper ca informatiile mele iti vor fi de folos….

Salut,am o centrala de 25 kw ,instalatia ca a celor de la Atmos cu termoventil ,vana cu trei cai ,boiler ACM 100L cu o singura sepentina.Am construit un vas de acumulare de 800L, l-am montat ,ceste temperatura in vas dar ventilatorul centralei porneste din 10 in 10 minute.Iarna pornea la 45-50 minute.
Va rog daca se poate cateva sfaturi.Multumesc

Domnule aemilius, ne puteti pune o schema cu instalatia dvs ? Am inteles ca aveti cazan atmosferic ! Multumim !

Domnule aemilius, ne puteti pune o schema cu instalatia dvs ? Am inteles ca aveti cazan atmosferic ! Multumim !

Scuze, am dat de doua ori !

Nu stiu cum sa atasej foto sau documente.Am incercat dar nu reusesc, ma poti ajuta?
Multumesc

Sal Andrei .Ai o instalatie asa cum imi doresc eu cu cateva diferente la mine lipseste vana cu 3 cai si in loc de landomat am o pompa.Sunt curios ce consum vei avea anul asta.

Incarcati-le pe alt site si doar scrieti link-ul, de exemplu pe picasaweb.google.com

Cu stima

Multumesc .

Schema dupa care am lucrat.
uploadimage. ro/viewer.php?file=7720_13_r57s.gif

uploadimage. ro/viewer.php?file=1260_picture_020_zzb4.jpg

uploadimage. ro/viewer.php?file=7909_picture_019_gh07.jpg

uploadimage. ro/viewer.php?file=8847_picture_018_yalw.jpg

uploadimage. ro/viewer.php?file=8383_picture_017_t2sq.jpg

Salut.aceasta este schema : uploadimage. ro/viewer.php?file=8966_img_96qg.gif,
am atasat si citeva fotografii,ce parere aveti si daca trebuie ceva modificat.
multumesc

Virgil am si eu o intrebare pt tine ce rol are auratonu 111 tau. Am si eu. ceva asemanator numai ca nu are afisaj electronic si nu l-am instalat inca .

BUNA ! AM CITIT CU MARE ATENTIE TOATE CELE RELATATE DE VOI SI M-AM HOTARAT SA-MI CONFECTIONEZ UN PUFFER PE CARE L-AM SI MONTAT. AM UN CAZAN PE LEMNE LA FEL CONFECTIONAT ARTIZANAL IN TOTALITATE DIN INOX DE 6 MM CU O SUPRAFATA TOTALA DE SCHIMB CU FOCUL DE APROXIMATIV 8 M2,SI O MANTA DE APA DE 10 MM. DACA MA POATE AJUTA CINEVA CU O FORMULA DE CALCUL REFERITOR LA CATI KW AR PUTEA AVEA CENTRALA SI DACA PUFFERUL DE 1065 L E MIC-POTRIVIT SAU MARE (IN CAZUL IN CARE AM INCALZIT IN ANII CARE AU TRECUT SUPRAFATA DE 198 M2 CU UN CONSUM DE LEMNE DE APROXIMATIV 10 M STERI ) O SA REVIN PE PARCURSUL IERNII CU NOI RELATARI REFERITOR LA COMPORTAMENTUL PUFFERULUI SI A CONSUMULUI DE LEMNE PE ANUL ACESTA IN CARE FUNCTIONEAZA SI PUFFERUL . CA SCHEMA DE MONTAJ AM FOLOSIT UN MONTAJ CLASIC CU 2 CIRCUITE , 1. CAZAN-PUFFER-POMPA RECIRCULARE PE RETUR-CAZAN. 2. PUFFER – VANA AMESTEC (38-60 GRADE ) – CALORIFERE – POMPA RECIRCULARE PE RETUR . DACA CINEVA ESTE INTERESAT DE INSTALATIE SI CONFECTIONARE POT TRIMITE POZE CU ACESTEA . VA MULTUMESC , ASTEPT OPINIILE VOASTRE !

Salutam pe toata lumea.Marian, cum ai calculat grosimea tablei pentru confectionarea centralei, nu este prea groasa?Daca poti pune si niste poze ar fi interesant.Iti multumim.

Salut.Nicusor am atasat schema instalatiei si cateva fotografii.Astept opiniile voastre.Multumesc

Am citit cu placere aproape toate comentariile din acest articol… 🙂 Chestii interesante, oameni care se ambaleaza, chestii tehnice centrale, pufere, pompe, temperaturi… nimic… bani aruncati pe fereastra cu lopata pentru a cumpara boala.
Asa-i romanu’… ii place sa cheltuie cat se poate de inutil si de prost, iar strainului sa ne vanda toate tampeniile (ca doar ei se ghideaza dupa legea „nu lasa fraierul sa pastreze banii”).
Acum sa ma explic… am o casa de 220 mp – spatiu de incalzit, de caramida poroterm cu izolatie exterioara de 10 cm, incalzita cu gaz+calorifere timp de 5 ani. Temperatura in casa pe timp de iarna varia in permanenta intre 21,5 si 22 grade. Costurile la gaz relativ OK. Ce mai.., toate bune, confort, lipsa de stres, cheltuiala minima…
Ei ce mi-am zis eu… ia sa trec pe incalzire cu lemne… si m-am apucat de studiu… si cauta si cauta timp de un an de zile… am ajuns la cateva concluzii pe care le aplic cam de trei ani cu succes si care sunt destuli de socante pentru romanasii snobi si lenesi:
1.Temperatura in casa nu trebuie sa depaseasca sub nici o forma 20 gade celsius, ideala fiind de 18-19 grade… chiar si pentru frigurosi!!!! Mai sus de atat e BOALA CURATA pentru oricine. Si asta v-o spune un friguros pt care 22 grade era „frig”.
2. Variatia de temperatura pe timpul noptii trebuie sa fie cat mai mare minim 2-3 grade. Adica te culci la 20-21 si te trezesti la 18-17. La casele de la munte variatia era chiar mai mare, de pana la 15!!!! grade.
Nebunule!… o sa-mi ziceti… ce-i cu regimul asta spartan :)… Nu e nici un regim spartan… te obisnuiesi foarte repede si… surpriza… de doua ierni nici eu, nici familia mea nu ne mai imbolnavim de raceala si gripa, si… alta surpriza primavara nu mai incepe cu astenia care de 10 ani nu-mi mai dadea pace. Experimentul e testat pe vre-o familii in iarna trecuta, familii cu copii bolnaviciosi… si surpriza… boala a disparut aproape de tot (a fost o exceptie minora). Treaba a fost simpla… temperatura noaptea 17 grade, temperatura ziua 19.

Am aplicat metoda pe o centrala cu lemne si… din nou surpriza costurile initiale au fost cu 10-15 mii!!! mai mici decat in proiectul initial… in care, cu banii astia cumparam boala.

Ce am facut:
1. In loc de o centrala cu gazeificare, am cumparat o centrala grea nemteasca din fonta second, de 30kw cu 2000 inclusiv pompa si vasul de expansiune.
Ce am pierdut? … confortul si banii din economie de lemne, cam 400 lei anual.
Ce am castigat?… disconfortul (sic!) creat de faptul ca trebuie sa fac miscare mai des la centrala, diferenta de bani (cam 5000-6000lei) amortizabili, ce-i drept in 20 de ani 😉
2. In loc de puffer-ul de 1500 de litrii am pus o… masuta unde mai beau cate un vin cu vecinii ascunsi de nevasta.
Ce am pierdut? … confortul si economia de lemne, in valoare de doar 150 lei anual (am citit pe aici ca economia de lemn e mai mare… ceea ce nu e chiar asa…)
Ce am castigat?… disconfortul (sic!) creat de faptul ca trebuie sa fac miscare mai des la centrala, diferenta de bani (cam 3000-5000lei) amortizabili, ce-i drept in 30 de ani 😉 si binenteles un loc in plus unde sa ne retragem cu prietenii… sa bem un vin la „caldurica”
3. In loc de toate acareturile cum ar fi pompe, vane cu trei cai, mofturi de tip laddomat 21, am pus cativa robineti cu care redirectionez functia de caldura spre centrala pe gaz pentru momentele cand lipsim de-acasa o perioada mai mare de timp.
Ce-am castigat? am economisit vre-o 3000-4000 de lei.
Ce am pierdut… nimic (in afara de satisfacerea poftelor de cercetare, pe care sic! mi le-am facut testand totusi si sistemul cu vane, pompe, etc.)
4. De incalzirea in pardoseala nu aveam decat o parere excelenta… confort sporit, consum mai redus de combustibil, etc., pana am citit cateva studii despre metalele grele si siliciul din praf, ce se depun pe parchet si care sunt ridicate la nivelul gurii (pe unde omu’ se rasufla) de catre convectia produsa de incalzirea in pardoseala. Nasoala treaba… mai ales ca plumbul si siliciul e numa’ bun pentru bolile de plamani. Asa ca… la naiba… am scos-o si pe asta.

Ce am castigat pe ansamblu: bucuria de a putea sta alaturi de copii mei sanatosi, fara sa arunc pe geam banii pe care i-asi fi putut fi folosit altfel mai chibzuit (de exemplu eu am facut doua excursii la marea Egee, si una in Tirolul austriac).

Nu sunt „mofturi”: e o necesitate, la pct-ul 4 sunt de aceeasi parere cu tine dar, stii ce zice vulpea cand nu ajunge la struguri, ca unt acri -asta e pt. pct-ul 2. Incearca si pune-ti puffer ca degeaba faci excursii in locuri frumoase nu e nimic rau in asta dar , tu cand te intorci acasa iar esti sclavul centralei .

La Laddomat poate fi adaptata orice pompa ? Adica merge sa-i pun o pompa cu turatie variabila Grundfos Alpha2 ?

buna ziua,
folosesc de circa 7 ani un cazan pe lemne atmos ,exact ca cel detinut de dvs.
vrea sa stiu la ce costuri s-a ridicat investitia…piese+manopera…

@Autor
Ar fi fost mai bine daca intre cazan si puffer ati fi folosit diametre mai mari, astfel pierderile hidraulice ar fi fost mai mici, pompa ar fi putut asigura un debit mai mare iar diferenta de temperatura dintre partea superioara si inferioara a pufferului ar fi fost mai mica, asigurand astfel o autonomie si mai ridicata.

@Cristi
Intre cazan si puffer nu este nevoie de pompa cu turatie variabila caci aici avem o cantitate de energie constanta fara modificari de instalatie (exceptie vana de pe retur unde exista).
Pompa cu turatie variabila se preteaza intre puffer si radiatoare mai ales daca exista robineti termostatati la acestea.

Buna ziua
S-a gandit cineva la montarea unui puffer pe centrala termica pe curent?
Situatia mea sta astfel: casa de 200 mp locuibili, caramida porotherm de 25cm, izolatie cu polistiren de 10 cm; Centrala electrica 380V Protherm Ray 28KW.Pana acum totul a fost ok insa din cauza unor probleme financiare, factura la curent a devenit insuportabila. Doresc sa fac contractul de curent cu preturi diferentiate pe ore si sa incalzesc acest puffer noaptea cand pretul pe kw este mic si sa ma folosesc de caldura din el in perioadele cand pretul pe kw este mare. Cineva care se pricepe ma poate lamuri daca acest puffer poate sa-mi furnizeze caldura necesara in 16 ore timp in care centrala electrica sa stea pe „standby” si sa functioneze doar timp de 8 ore noaptea?
Va multumesc

Buna ziua D-le Dragos,

Da, se poate monta puffer si pt CT electrica.
Si da, daca putenti puffer pe CT electrica, obligatoriu puneti contor zi/noapte, altfel acel puffer e degeaba, nu-si are rostul.
Referitor la partea in care incarcati pufferul si sa va ajunga pt 14 ore, sincer, nu stiu ce sa va raspund. Nu stiu pe nimeni care sa poata sa-mi spuna intr-o situatie reala ce si cum.
Din pacate e o problema, in sensul ca, consumul depinde de f multi facturi : suprafata incalzita, suprafete vitrate, zona geografica, temperatura interioara si exterioara, tip instalatie (radiatoare, pardoseala – ideala in cazul d=voastra)
D-voastra aveti o centrala de 28 Kw, chiar daca v-as spune ca aveti nevoie, sa zicem de un puffer 4000 l, nu o sa puteti sa-l incaliti cu centrala d-voastra in cele 8 ore.
Asa ca v-a trebui sa montati unul pe care centrala sa poata sa-l incarce in cele 8 ore de functionare.
Ca sa intram un pic in calcule, nu stiu daca va ajuta, dar totusi va faceti o idee :
– premiza CT = 30 Kw : atunci =gt; nec. caldura incalzire 16 Kw; energie stocare in puffer 98 Kw, volum puffer 2100 litri
– premiza necesar termic cladire = 28 kw – atunci =gt; centrala de 51 Kw; energie stocare puffer de 169 Kw; volum puffer 3700 l

Toate calculele de mai sus sunt calcule ideale

D-voastra sunteti undeva la mijloc, aveti o centrala de 28 Kw, un necesar termic pt incalzirea spatiului de aproximativ 29 Kw (calcul facut dupa indici), dar nu puteti pune un puffer prea mare pt ca centrala nu o sa apuce sa-l incalzeasca tot chiar daca va merge la capacitate maxima 8 ore.
Va trebui sa faceti un compromis, sa montati un puffer de 2000 l (cat poate centrala sa incalzeasca fara probleme in cele 8 ore) si sa sperati ca nu vor fi multe zile cu -25*C. In situatiile in care temperatura exterioara nu este sub 0*C, chiar si un puffer de 2000 litri ar trebui sa ajunga. La temperaturi mai scazute, nu va face fata pentru toate cele 14 ore, mai ales daca doriti 24*C in casa

Cu stma,
Paul Goron
qfgproiect@gmail.com

Buna ziua,

Poate sa imi spuna cineva in ce fel as putea conecta 3 surse diferite de producere a agentului termic respectiv (cazan clasic pe lemne din fonta 33kw, centra termica pe gaz in condensatie si panouri solare). Eu m-am gandit sa folosesc un puffer de 2000 L dar nu m-am lamurit daca imi trebuie puffer cu o singura serpentina pentru panourile solare sau puffer cu doua serpentine (una pentru centrala pe gaz si a doua pentru panouri solare). Casa are 180 m patrati si izolatie destul de buna. Ar putea fi legate cele doua centrale (gaz – lemne) direct la puffer si doar panoul solar la serpentina? Eu as vrea sa folosesc centrala pe lemne doar in lunile geroase (respectiv unul doua focuri ziua) iar in rest sa ma bazez pe centrala pe gaz in condensatie si aportul de agent termic adus de panourile solare. Inca nu am achizitionat radiatoarele dar m-am gandit sa folosesc radiatoare din otel, dimensionate astfel incat sa poata functiona la o temperatura mai joasa a agentului termic, conectate la doua distribuitoare cate unul pentru fiecare nivel al cladirii. Centrala pe lemne am cumparat-o deja, dar raman celelalte elemente. Ce ma sfatuiti sa aleg?

Buna ziua,

Se pot lega mai multe surse de agent termic pe un puffer.
Totul depinde de cate racorduri are pufferul.
Exista puffere care au mai multe racorduri pentru surse de energie. Adica aveti minim 4 racorduri pt 2 tipuri de centrale si o serpentina sau doua, acestea fiind pe langaracordurile pentru instalatia de incalzire.
Serpentinele se pun pt surse de energie gen panouri solare unde in circuit apare si etilen glicol, acesta se pune in circuit pt a cobora punctul de inghet. Se pune pe circuit separat (serpentina) pt ca altfel va scoate la pepeni sa platiti etilenglicol pt un volum de 2000 l, numai puffer.
Sfatul meu este sa punti pufferul legat la centrla pe lemne, si la panouri solare (deci pufferul va avea si o serpntina pt racordarea panourilor solare), iar centrala pe gaz, o legati dupa puffer, pe teava care leaga pufferul de instalatie. O legati la instalatie prin intermediul unei vane cu 3 cai legata la un termostat imersat in puffer. Cand temp din puffer este peste 40*C va merge pe puffer, daca temp scade sub 35*C, atunci vana comuta inspre centrala pe gaz.
Nu merita sa legati centrala direct la puffer, veti incalzi 2000 l cam degeaba.

O alta problema sunt panourile solare.
Vedeti ca pt a avea aport la incalzire va trebui sa montati mai multe panouri solare. E bine daca va permiteti sa puneti panourile pt incalzirea casei, dar, vara vor trebui descarcate undeva. Energia produsa de panouri pe timp de vara trebuie descarcata undeva, de obicei cei care pun panouri pentru incalzire, le descarca in piscina.

Cu stima,
Paul Gorn
qfgproiect@gmail.com

Va multumesc pentru raspuns. Am inteles perfect despre ce este vorba si o sa va urmez sfatul legat de conectarea centralei pe gaz dupa puffer. Vana cu 3 cai v-a directiona circulatia agentului termic spre centrala pe gaze cand in puffer scade temperatura sub 35 de grade si va trebui in acelasi timp sa conving centrala pe gaz sa porneasca tot comandata de acel termostat imersat banuiesc si de termostatul de ambient. In ceea ce priveste descarcarea panourilor solare m-am gandit la o alta solutie si anume.. in perioada verii voi acoperi o parte din panouri, avand un acces destul de usor la ele si voi confectiona pentru aceasta niste placi din polistiren extrudat (eventual caserate, pentru rezistenta la ultraviolete si intemperii) care sa poata fi fixate peste panourile solare, iar panourile ramase se vor descarca intr-un boiler bivalent pentru preparare acm, la care as vrea sa conectez si centrala pe gaz. Astfel voi avea iarna de la panourile solare aport la incalzire prin puffer si acm prin boilerul bivalent iar vara doar acm prin boilerul bivalent.
Ce parere aveti de aceasta configuratie? Eu cred ca este fezabila mai ales pentru ca panourile solare singure nu sunt chiar foarte costisitoare.

Buna ziua,
Tot ce stiu despre instalatii termice este acumulat in urma a 2 zile de documentare. Asa ca daca zic „tampenii” va rog sa ma scuzati.Instalatia termica din casa este compusa din: termosemineu Kratki 24kw,puffer 1000l,70 mp (7 serpentine) incalzire pardoseala si 4 calorifere.Oricat foc fac(chiar si 12-16 ore) temperatura in puffer nu se ridica mai mult de 55 gr in partea de sus.Eu banuiesc ca este undeva o greseala de automatizare.Incalzirea in pardoseala functioneaza dar caloriferele din dormitoare unde nu este incalzire in pardoseala merg aprox 15-30 min.dupa care scade temp.din puffer sub 55-52 gr si se opresc. Am setat o temp. mai mica la pompa puffer- calorifere dar randamentul este si mai mic. Au vazut instalatia alti 2 instalatori inafara de cel care a executat instalatia si au zis ca instalatia este executata corect.Si totusi nu functioneaza cum trebuie. Stiu ca termosemineul este cam mic ptr toata instalatia si de aceea am prevazut si intrare iesire si ptr o centrala „adevarata”, dar totusi la temperaturi exterioare de 5-8 gr. cred ca ar fi trebuit sa faca fata. Sunt dispus sa platesc deplasarea si sfatul unui specialist in domeniu.Atasez si cateva poze. Suceava. otravele@yahoo.com
https://plus.google.com/u/0/photos/117895318233532758824/albums/6084881725422746737

BUNA.FOARTE INTERESANT CEA CE AM CITIT AICI SI FOARTE CONSTRUCTIV.AS DORI VA ROG DACA MA POATE AJUTA CINEVA CU NISTE INFORMATII. DORESC SA MONTEZ O CENTRALA PE LEMNE DIN OTEL (HOTERM WOODY 40 KW ) CLASICA CU PUFFER CONSTRUIT ARTIZANAL DIN TABLA DE 5 MM ( 1000L).DORESC SA INCALZESC DOUA CASE 120 M2 SI 140 M2 AMBELE IZOLATE POLISTIREN 10CM IN 2 CIRCUITE SEPARATE. LA PRIMA CASA AM UN CANAL TERMIC DE 18M + CIRCUITUL DIN CASA 40 M.IN ACEST CIRCUITE DE 40 M AM INSERAT 7 CALORIFERE TABLA DUBLE 1200*600. DACA LA CANALUL TERMIC FOLOSESC PPR 35 SI LA INTRARE IN CASA STRANGULEZ LA CUPRU 28 SINT PROBLEME?( FOSTA INSTALATIE IN CASA ESTE HENCO DE 16 SI AS DORI O PORTIUNE DE 50% SA O INLOCUIESC CU, CUPRU 28). C-AM CE POMPA INTRE PUFFER SI INSTALATIE AR FI NEVOIE DIFERENTA DE NIVEL 3M ? MULTUMESC ANTICIPAT IN SPERANTA CA M-AM FACUT BINE INTELES.

Buna ziua,

In primul rand, ceea ce doriti d-voastra acolo se poate numai pe baza unui proiect tehnic. In el trebuie sa apara toate calculele : pentru centrala, puffer (cel pe care il doriti este la limita de jos acceptata), pompe, vase expansiune, diametre de teava.

Ca un sfat, nici un meserias nu va va spune ca PPr de 32, are diametrul interior de 21,2 mm, adica e mai putin de 1″ (PPr 32 x 5,4 mm = 32 – 5,4 – 5,4 = 21,2 -gt; 5,4 mm este grosimea peretelui).
Cupru 28, are diametrul interior de 25 mm (28 – 1,5 – 1,5 mm = 25 mm).
Stiu ca in practica se foloseste PPr 32 echivalent la 1″, dar este o PROSTIE!

Cu stima,
Paul Goron

Multumesc mult d-nu paul penru sfat ,sincer am facut acest compromis mai mult din punct de vedere financiar dar se pare ca in timp s-ar putea sa-mi para rau.dar totusi la 1″ as avea sanse sa fie ceva fiabil? multumesc

Buna ziua,

Calcularea unor tevi nu se face asa usor. Pt a face un calcul cat de cat mai exact trebuie sa stiu configuratia casei, puterea instalata pe fiecare circuit, distanta pana la ultimul radiator. In functie de acestea se calculeaza diametrul tevii.
Daca teava este subdimensionata va trebui sa puneti o pompa mai mare. S-ar putea sa nu aveti suficient debit pt a incalzi ultimul radiator, sau se va incalzi f greu.
Daca puneti o teava prea mare, ajungeti la costuri prea mari, si va trebui sa puneti si un vas de expansiune mai mare, avantajul va fi ca veti ajuta pompa, si sistemul va avea un raspuns mai rapid.
Nu e vorba numai de teava principala, este vorba de intregul sistem de tevi din casa.

Ca sa va raspund totusi la intrebarea d-voastra, pt plecarea catre casa de 140 mp (ma repet, calculul este facut pt conditii ideale, fara a stii configuratia instalatiei), diametrul interior al tevii trebuie sa fie de 29 mm, adica veti avea nevoie de PPr 40; sau PEX 32, sau Cupru 28 (la limita)
Calculul a fost facut pt o viteza a apei in conducta de 0,5 m/s si o diferenta de temperatura intre tur/retur de 20*C

Nu vreau sa fiu rau, dar pt mai multe informatii, va rog sa luati legatura cu un inginer pe instalatii sa va faca un proiect tehnic.

Cu stima,
Paul Goron

buna ziua cum se monteaza boileru ?un tub pe turu de la centrala unu pe retur si alimentarea cu apa de unde se face ca nu cred ca se alimenteaza cu apa din centrala care merge la calorifere,s au da??

am nevoie de un sfat am ocasa p/m de 200m2 locuibili placat cu polistiren 100 termopan am nevoie sa o incalzesc acum sfaturi va rog am 12 calorifere mam gindit la cazan de 40 si pufer de 1000 de litri cred ca merg la cazan sa bag lemne la 8 ore asta as vreava multumesc

doresc sa-mi montez un puffer la o centrala orlan25kw cu gazificare ma poate ajuta cineva cu detalii despre componente si automatizare.multumesc.

am si eu nevoie de sfat colona de calorifere cum este mai bine sa plec cu distribuitor sau prin coloana

Buna! Am si eu o nelamurile; Pana la ce distanta se poate monta central pe lemne fata de casa, am o bucatarie la distanta de 20 de metri de casa si asi instala acolo central in primul rand ca nu am spatiu in casa si apoi sa nu am pb cu fumul… E vreo pb ca e la 20 de metri distanta? E prea departe? 🙂

pentru domnul dorin-cu cat distanta este mai mare cu atat pierderile sunt mai mari si in timp,scoateti cheltuielile cu construirea unei incaperi langa casa.eu am construit cu osb si izolatie de poliester.

pentru domnul ninel constantin-daca ai posaibilitatea idicat este sa pleci cu distribuitoare daca nu merge si in coloana .

Buna ziua. Vana cu 3 cai este luata de la Romstal si este manuala. Nu stiu marca sau modelul. Eu o tin la jumatate, deci (in mod normal) se produce amestec tot timpul.

Buna ziua !
Stimate Domnule Andrei ,
va rog sa-mi furnizati informatii privind vana cu trei cai folosita de dumneavoastra pentru a face amestecul dintre apa firbinte care pleaca din puffer si returul acestuia ; ce tip este si de unde ati cumparat-o ? Din articol am inteles ca este montata pentru a preveni incalzirea excesiva a caloriferelor .
Si as mai avea o intrebare : dupa ce apa din puffer a ajuns , sa zicem la o temperatura de ~ 60 de grade , cum functioneaza vana ? Mai exact , se produce in continuare amestecul sau returul cu apa rece este inchis , in calorifere ajungand doar apa din tur care este la temperatura dorita ?

Va multumesc anticipat.

Va multumesc pentru raspuns , Domnule Andrei .

V-am intrebat si sunt interesat sa folosesc si eu ceva asemanator deoarece , desi am termostat de ambianta care-mi opreste pompa la temperatura stabilita , apa fiind f. calda ( cel putin cateva ore … )temperatura ambientala creste peste cea dorita cel putin cu 1.5 grade … rezulta un consum termic inutil , autonomia acumulatorului ( puffer ) scade , plus disconfort termic in incapere ( prea cald ).
La dumneavoastra , tinand vana la jumatate si amestecul facandu-se continuu , ce temperatura mai aveti in calorifere cand temperatura din puffer scade , sa zicem aproape de cea minima setata ( parca 50 – 55 grade )?

domnule george s.,vana cu trei cai amesteca apa dupa tur cu cea rece dupa retur la cat o reglezi.daca temp. apei dupa tur este mai mica decat temp setata pe vana,aceasta va inchide apa rece dupa retur si va functiona ca si cum nu ai avea vana .

Domnule Andrei ,
am cautat vana folosita de dumneavoastra dar nu se mai gaseste ( la Romstal ) ;
am gasit , in schimb , o vana Esbe care ar putea fi ce-mi trebuie numai ca aceasta nu inchide apa rece … ci va face amestecul continuu … i-ar trebui un servomotor …
arenainstalatiilor.ro/vana-cu-3-cai-esbe-vrg131-25-10-1-fi-fi-p2325
Sa inteleg ca vana dvs. este termostatica ( daca inchide apa rece … ) ?
Multumesc .

Salutare tuturor,am citit aceasta expunere interesanta in ceea ce priveste shema de montaj a unei centrale(cu gazeificare in cazul nostru) si puffer.
Mentionez ca nu sunt strain de acest subiect eu montez frecvent astfel de instalatii.
In principiu montajul este facut ok.
Daca ar ma i fi ceva de imbunatatit eu as recomanda setarea apei de pornire din puffer spre instalatia de incalzire chiar de la 40 grade.Spun asta fiindca putem stoarce si ultima picatura de energie din cazan fara sa ne creem vreun discomfort.
De asemenea,as seta temperatura de pornire a Landomat-ului la 61 grade.Cine a vazut un astfel de dispozitiv stie ca V.T.C-ul deschide la 61 grade,deci e justificat sa prevenim formarea condensului in cazan chiar de la aceasta temperatura. Acesta este rolul Landomatului.
In ceea ce priveste vana cu trei cai mecanica,acestea sunt de doua feluri: de amestec si de deviatie.
In acest caz recomand vanele de amestec pentru a trimite o temperatura mai mica de 80-90 grade pe turul instalatiei de incalzire.
De obicei cand instalez puffere conectez boilerul la puffer si in acest fel poti face cu o incarcatura de lemne apa cald 3-4 zile pe timp de vara.
Automatizarea o fac cu ajutorul unui controler care nu lasa apa din puffer sa plece spre boiler pana cand nu ajunge la temperatura decisa de mine (peste 50 grade),sau la centrala(peste 40 grade)
Cu ajutorul controlerului pot seta prioritar apa calda…sau nu !
Controlerul legat cu termostatul de ambient la pompa dicteaza cand va pleca aceasta(daca apa nu este suficient de calda in puffer nu pleaca,chiar daca termostatul de ambient cere asta.
Pentru incalzirea rapida a casei(inaintea pufferului) se poate face by-pass pe puffer,urmand a se trece ulterior pe traseul centrala-puffer,puffer-instalatie.

Buna ziua !

Am si eu o interbare se poate monta in a ceasi incapere cazanul cu gaz si cazanul pe lemne.
Multumesc frumos

Pt o central pe lemne de aproximativ 45-50kw care este minimul incaperii in m/2 si cam ce diametru trebuie sa aibe hornul? Daca imi poate da cineva lamuriri! Va multumesc mult!!

Salut , tuturor !

In sfarsit am montat vana cu trei cai pt. circuitul puffer – calorifere . Este foarte importanta !
Este o vana Esbe VRG130 actionata de un servoregulator CRA111 . Rezultatul este peste asteptari : a crescut autonomia pufferu-lui cu peste 4 ore iar temperatura ambientala , daca este setata la 22 de grade , nu mai creste decat f. putin peste .
Aveti intrebari sau doriti informatii ? Va raspund .

Salut Cristi !
Vana cu trei cai este montata pe turul catre calorifere inaintea pompei …
nu functioneaza daca pompa este pe retur ; initial asa am avut eu si n-a mers .

Domnule George, multumim pentru informatii. Foarte utile.
Si felicitari pentru achizitie 🙂

Haideti sa va explic mai amanuntit cazul meu :
1. inainte de a monta puffer-ul : prea cald in casa ( cu toate ca aveam termostat ambiental … ) alimentam centrala la ~ 5 ore , temperatura exterioara -3 , -4 grade .
2. am achizitionat puffer-ul ; la fel , prea cald in casa dar s-a marit autonomia : 8 , max. 9 ore ; centrala lucreaza in parametrii ceea ce este f. important .
3. vana cu 3 cai manuala ; in sfarsit , pot controla temperatura in casa … autonomie 10 ore .
4. servoregulator pe vana : temperatura ambientala constanta , autonomie 13, 14 ore .
Date minime instalatie si casa :
– casa izolata interior , exterior ;
– temperatura ambientala dorita : 21.5 , 22 grade pe timpul noptii ; 22.5 max. 23 grade in timpul zilei .
– puffer : 500 l ( prea mic dar nu-mi incapea altul … )

Restul datelor prea putin conteaza deoarece pentru fiecare caz in parte acestea difera in functie de mai multi factori.
Am vrut doar sa raspund afirmativ intrebarii D-lui Andrei de la inceputul topicului : ” Merita sa cumperi si sa instalezi un puffer la o centrala pe lemne? ”

Binenteles , piesele sunt scumpe , dar se merita .

Salut George, multumim pentru detaliile functionarii vanei si a servomotorului.
Imi poti trimite pozele si videoclipul prin transfer.ro – va trebui sa iti faci cont in acel site. Le uploadezi acolo (si pozele si videoclipul) si vei adauga mailul meu: andrei@casadex.ro – eu voi primi un mail de la ei cu locatia de unde voi putea descarca si pozele si clipul. Apoi le voi adauga aici sau chiar voi scrie un articol separat :).

salut george!deci vana cu trei cai are rolul de a da drumul apei de pe tur spre calorifere la o temperatura constanta indiferent de temperatura apei din puffer.servomotorul ce rol are?multumesc!

Salut Cristi !
Poate nu m-am exprimat bine : vana este manuala ; face amestecul tot timpul asa cum ai lasat-o reglata ; de exemplu , jumate – jumete , amesteca apa fierbinte de pe tur cu apa rece de pe retur ; rezulta un agent termic la o temperatura care nu va fi constanta deoarece intervin modificari : apa calda din tur se va raci la un moment dat iar returul se va incalzi … aici intervine servomotorul care , in f. de temperatura setata , sa zicem 55 grade , va inchide si va deschide vana pana amestecul ajunge la aceasta temperatura . Ce este interesant : dupa un timp , returul se incalzeste ; normal , nu ? Servomotorul va inchide vana ( apa calda din puffer ) si va functiona decat cu apa din calorifere … fara sa consume caldura din puffer ; cand va incepe sa se raceasca ( sub temp. setata ) va deschide din nou vana dand drumul la apa din puffer …

Vreti poze sau un videoclip ?
Daca se poate , cu cea mai mare placere … doar sa fiu indrumat cum sa fac .

montaj incorect pompa boiler, clapeta de sens este montata gresit inaintea pompei, se monteaza dupa pompa, dar asta e ……mai greseste si pomul laudat, mai ales cel numit ROMSTAL (vai de ei…)
succes

Asa cum spunea cineva mai sus, bani aruncati. Va garantez ca daca adoptati un sistem cu centrala cu gas pe condens, cu calorifere de aluminiu de ultima generatie cu volum intern de apa cat mai redus in interiorul fiecarui element, cu robinete cu termostat pe fiecare calorifer, cu cronotermostat de ambient si nu in ultimul rand cu tevile instalatiei perfect izolate, ve-ti cheltui cu combustibilul la fel daca nu mai putin. La caloriferele de aluminiu PERFORMANTE ajung 55° de temperatura in instalatie, deci faceti socoteala cat volum de apa aveti in calorifere inclusiv instalatie si ve-ti vedea cat ii va trebui centralei sa-l incalzeasca si sa-l mentina in temperatura. Foarte putin va garantez, centrala sta mai mult in standby decat pornita si cand porneste o face doar pt. cateva minute cu flacara pe minim. Cand ma gandesc cata energie cheltuiti sa incalziti atata volum de apa ma ia cu fiori. Cheia succesului: un schimb de caldura cat mai mare cu un volum de apa de incalzit cat mai mic= consum redus de energie. Din pacate in Romania anumite concepte nu prea au ajuns inca.

De multisor cautam sa fiu lamurit ce fel de vana sa pun pt a amesteca turul cu returul pt a creste autonomia agentului termic din puffer.Multumesc de informaitie

Salutare ! Vin cu o paranteza (idee Invenție) pe viitor cred ca va apărea si cosuri de fum care sa ajute instalatia se încălzire. Ideea mea este montarea unei serpentine pe exteriorul cosului de fum, practic infasuratea cosului de fum cu teava. Ce spuneti de aceasta idee ?

referitor la centrala pe gaz: NU EXISTA LA TARA IN CAMP!!!!! ce este de facut??? e o solutie destul de buna.

Eu asi numio economizor termic…ca si mod de confectionare ar fi: pe o teava de fier(viitorul Cos de fum) a-și da cu o pasta(pentru a se forma o masa compacta cu serpentina) apoi asi matisa teava de cupru, spira lângă spira(2,5 metri) dupa care asi izola cu vata de sticla la 10 cm si îmbrăcat in cărămidă zidita pana sus.

@Marius. Ma refeream la cei care au renuntat la centrala pe gaz pentru a pune una cu lemne. Normal ca unde nu e gaz n-o poti folosi:)))

Salut Iulian ,

uite denumirea produsului :
” Vana cu 3 cai ESBE VRG131-25/10 – 1′ FI-FI

sper sa-ti fie de folos.

Multumesc frumos,George S ,exact aceasta vana am cumparat si eu,mai trebuie sa cumpar servomotorul CRA111.Teava de cupru ce diametru are?

Revin cu o intrebare; am o bucatarie la app 15 metri distanta de casa si asi vrea sa imi pun acolo central pe lemne pt incalzirea casei ( ca nu am loc in casa si nici nu asi vrea sa mai construiesc alata anexa langa). Poate sa ma lamureasca cineva daca ar merita, care sunt pierderile pe distanta de 15 m? Va multumesc mult!

Buna ziua.am si eu o centrala de 60 kw wiessman si un puffer de 1000 l.momentan nu incalzesc decat parterul ca etajul nu e terminat ,deci nu incalzeste decat 9 calorifere momentan,instalatia puffer centrala e facuta ok de firma autorizata,dar totusi mi se pare ca mi se raceste destul de repede apa in puffer cand porneste caldura in casa.de exemplu la o temperatura de 80 de grade in puffer daca nu mai am foc in centrala scade temp la 40 de grade dupa vreo trei porniri in casa,deci trebuie samentii focul permanent in centrala pentru ca daca scade temperatura la 40 de grade in puffer automat nu mai ai caldura in casa,consumi si mai multe lemne sa o aduci in temp mai mare si dureaza ceva timp pana iti face caldura in casa.intrebarea mea este ca trebuie mentinut focul tot timpul in centrala pt a mentine o temperatura de peste 60 de grade sau imi trebuia un puffer mai mare??am un termostat de camera,dar mi se pare ca sta prea mult pana porneste nu mi se pare ca ar indica o temperatura corecta.daca il pun in 22 de grade porneste cand scade in 21,5, baga pana la 22,5 si se opreste,iar dupa ce se opreste mai creste temperatura pana la 24,5.deci nu pot sa mentin o temperatura cat de cat constanta peste tot.ce ma sfatuiti sa fac pentru a avea o temperatura constanta ca m am saturat sa tot inchid si sa deschid la calorifere.deja e al doilea an de cand am montat centrala si mi s au defectat si robinetii la caloriferele unde am tot inchis si deschis caldura.

Consumul de lemne la mine e undeva la 20 m cubi.mi se pare totusi mult tinand cont ca nu incalzesc decat parterul.pe 20 de metri am dat 35 de mil cu un mil 800 m cub.cand voi incalzi si etajul o sa dau app dublu???nu mi se pare rentabil

Am un consum de lemne de app 20 de m cubi pe an,mi se pare cam exagerat sa platesti 35 de mil si sa incalzesti doar parterul…

Centrala e de putere mare si cred ca mi trebuia un puffer de cel putin 2000 litri si astfel scadea mai greu temp din el,dar nu mi mai ramanea spatiu in camera centralei daca montam unul de 2000 de litri si nici nu l puteam baga p usa

Pentru cei care doresc un comfort al instalatiei de incalzire recomand o automatizare completa , care consta in montarea unui Regulator Automat care comanda vana cu 3 cai prin servomotor, temperatura pe turul instalatiei autoreglabila permanent in functie de temperatura exterioara si temperatura dorita in casa, pornirea sau oprirea pompei de circulatie , prepararea de apa calda menajera cu prioritate , programare pe intervale orare a temperaturii dorite in casa , etc.
Am asa ceva montat la mine acasa , cu 1 foc pe zi incalzesc pufferele de 2750+1000 litri , centrala gazeificare 45 kW .
Pentru cei interesati pot ajuta la procurarea automatizarii din Germania.

Automatizarea consta in regulatorul electronic ( ,,creierul”) + diferiti senzori in ffunctie de complexitatea instalatiei ca de exemplu senzor de exterior , senzor de interior , senzor temperatura tur, senzor temperatura puffer sau cazan,senzor boiler… si pretul porneste cam de la 250 Euro si poate ajunge pana pe la 450-500, functie de complexitatea instalatiei .
Cu stima,
Dan M 0744245767

fara tva
sau fara garantie
este un pret cam mic pentru taote c ate stie sa faca
ceva asemanator de la esbe este 500 eur o aprox + tva

Fara tva si garantie ca nu am firma , le primesc de la un instalator din Germania , am avut si noi si folosite , dar in perfecta Stare de functionare.

Salut,

Am si eu nevoie de parerile dvs., deci, in momentul de fata am instalata de incalzire in pardoseala cu agent termic (casa doar parter). Distribuitorul are si grup de pompare si amestec direct in caseta (cu sonda si un regulator de temperatura manual, vana cu 3 cai, bypass, etc), care este alimentat din camera tehnica de la un puffer. Pufferul este de 1.000L cu o serpentina.

„Centrala pe lemne” este de fapt un semineu H2Oceano 28CS 25kwh/apa si 4kwh aer, care are si un kit pentru incalzire si ACM cu schimbator in placi (parca).

Pe viitor (in vara) as vrea sa montez si un panou solar pentru ACM dar si pentru aport la incalzire, pentru zilele de primavara/toamna atunci cand nu trebuie foarte multa caldura (casa este f. bine izolata).

Intrebarea mea este, care ar fi schema de montaj corecta ca sa am ACM primavara, vara, toamna, iar iarna sa o ajut cu lemne, dar in acelasi timp sa pot incalzi si casa in acele zile cu soare dar friguroase doar de la panouri. Cate vase de expansiune (inchise) am nevoie, si cate pompe? Pompele dupa cum am zis sunt deja doua, una pe kit si una in distribuitor (turatii variabile).

In schema de mai sus pot avea ACM de la soare sau lenme, dar nu pot ajuta puffer-ul. Ideea este ca asi dori sa achizitionez panourile solare si boilerul de ACM separat (daca este nevoie si de boiler), pentru a le putea mari in timp suprafata. Daca o poate modifica cineva, si sa o posteze ii multumesc si astept cu interes.

Toate cele bune!

Am pus schema pe alt server ,ca ala de primul nu-mi da imaginea postimg.org/image/j05v22pcz/

Acum depinde boilerul cat de mare este,un panou solar nu ajunge pentru puffer-ul de 1000 litri,i-ti trebuie macar 2 panouri vidate cu 30 tuburi fiecare,poti face cu ajutorul unui controler solar si a unei vane cu 3 cai cu servomotor.Vana cu trei cai o pui pe circuitul tur care vine de la panouri,prin ea conectezi serpentina boilerului si a pufferului ,in controler pui prioritar boilerul,cand de exemplu ajunge apa din boiler la 60 de grade ,controlerul actioneaza vana cu 3 cai si inchide circuitul catre boiler si deschide circuitul spre puffer,pompe i-ti trebuie doar una care vine impreuna cu grupul de pompare solar

Multumesc mult Iulian pentru raspuns.
Boilerul este ok de 300 litrii? Trebuie sa aiba 2 serpentine?

Eu am boiler tank in tank si are o serpentina pentru solar, tot de 300 litri.La tine i-ti trebuie cu 2 serpentine,pe una ,ce-a de jos, conectezi panoul solar,la a doua ce-a de sus conectezi cazanul,sau cumperi ca mine boiler tank in tank cu o serpentina pentru solar.

Desigur ca sunt mai multe controlere solare,eu am scris denumirea celui pe care il am eu si i-am dat lui Robert un punct de reper

O autonomie de 15 – 18 – 20 de ore mi se pare de vis!
Ce vor spune beneficiarii cazanelor de fonta sau otel la care focul tine 3-4 ore?
Principalul beneficiu cred ca este confortul obtinut (faci focul mai rar).

AS dori sa stiu daca are cineva montata CT pe lemne ferroli dupa schema propusa de producator si ce rezultate are. Va multumesc

nu recomand schema intocmai cu cea data de producator, trebuiesc facute mici modificari

Dl. Radu
Nu iti recomand acea centrala…..merge bine, dar, eu nu am fost multumit de prestatia ei. Randamentul este mai mic decat la altele (consumul de combustibil, mai mare). Cea mai tare centrala montata, a fost cea de la TATANO, cu dubla alimentare: lemn-pellet, lemn-tocatura, etc. complect automatizata (poti sa o gestionezi de la distanta, in conditia functionarii pe pellet sau tocatura). Urmatoarea a fost Viessmann, si, apoi ATMOS…..
Indiferent de tipul de centrala, un puffer cu placa de stratificare, tub de difuzie si doua serpentine, este cel mai util, daca vrei sa ai confort.
Confort, nu inseamna doar temperatura interioara in camerem ci si timpul intre doua alimentari, ce poate ajunge si al 24h-48h.

dl. Marius,

Fii te rog atent la sensul pompei…clapeta este corect montata. In general, la Romstal sunt oameni bine pregatiti….poate vre-un „meserias”, mai zelos mai si greseste….Nu cred ca ai facut totul perfect, intotdeauna.
Gresit este doar montarea filtrului….NU poate fi curatat, decat cu pierdere de apa si…mizerie.
Pompa, desi este montata corect, din punct de vedere hidraulic, pentru o durata de viata mai mare, se recomanda a se monta pe retur. Pe langa asta, consumul electric este mai mare cand impinge agentul termic, decat atunci cind trage din instalatie.
Se poate verifica cu pompele ALPHA2 cu AUTOADAPT.

dl. ……..???? mofturi in octombrie 16th, 2014,

Din pacate, nu ati inteles sensul de confort, pentru centralele pe combustibil solid (lemn in cazul descris).
Nu atat temperatura interioara este importanta (unii se simt bine si la temperaturi de IGLU….partea cu raceala a fost o coincidenta…stiu persoane care au cerut temperaturi interioare de 26⁰C, si NU au avut probleme cu raceala), cat timpul cat mai lung intre doua focuri.
Aceasta duce si la economii subsatantiale de lemn.
Cu sistemele de acumulare „Puffere”, se da „kix”, daca nu sunt bine dimensionate (in functie de marimea si randamentul cazanului si cantitatea de apa din instalatia interioara).
Fara acest tip de echipament, pierdeti o „Energie GRATUITA”, oferita de SOARE, care va poate aduce o economie de minim 30% in timpul iernii, iar, vara aveti apa calda GRATUIT.
Asa ca,…. inainte de a ne trimite inapoi in timp, ca tehnologie, mai studiati….

Stimati domni, urmeaza sa ma mut in toamna intr-o casa la sol de ~75mp(locuibili) – h=2,8 .Casa este construita in anii ’60 din caramida arsa zidita cu pamant, ziduri groase (urmeaza sa o armez si tencuiesc la interios) , tavanele sunt izolate traditional cu pamant de 25-30 cm. Pardoseala am s-o izolez cu extrudat de 5 sub sapa. La exterior nu am sa pun izolatie (nu tipati la mine) imi place cum arata finisajul anilor ’60.Geamuri 6 camere cu triplex si gata. In zona nu exista gaze, incalzirea va fi pe lemne. Personal am citit mult pe net si m-am oprit la urmatoarea solutie: Centrala termica lemne gazeificare Buderus Logano S121-2 26 KW , ma gandesc la un puffer de minim 1500 L( am inteles ca pot sa lenevesc mai mult cu bagatul lemnelor pe foc) si instalatie cupru cu calorifere otel sau fonta.Pentru ACM oare este mai bun un tanc in tanc? Dati in mine cu sfaturi pana obosesc va rog. La inceputul lunii iunie vreau sa cumpar tot ce este legat de cadura. Cu respect, Marian.

sunt tare curios cat a consumat centrala d-lui Andrei in iarna de 2015. si daca a reusit sa isi izoleze caramida de 38. ca si pe mine incearca cumnatamiu sa imi zica ca daca pun caramida de 38 nu mai trebuie sa izolez(dar nu prea cred). tot Atmos vreau si eu sa imi iau. eu mai un an ma apuc de casa si vreau sa ma inspir din modelul d-lui Andrei

Am avut consum de 12 metri steri. Nu am izolat inca, dar o voi face cu siguranta

buna ziua… am de lucru la un proiect… si nu gasesc nicaieri cap coada … ” principiul de functionare al undei instaltii de incalzire cu cazan pe combustibil solid + poffer” centrala serveste pentru producere apa calda menajera+ incalzirea unei vile.Ma poate ajuta cineva cu o explicatie ai stiintifica de la inceput pana la sfarsit despre cum lucreaza instalatia? va multumesc

Buna ziua la toata lumea.
Intentionez sa imi instalez si eu un puffer vara aceasta si am citit cu atentie toate postarile,si,in legatura cu vana cu trei cai montata intre tur si retur calorifere,ce ar fi daca s-ar monta o vana cu trei cai termostata reglabila si s-ar elimina servomotorul?
Este vorba de aceeasi vana care inlocuieste cu succes(zic eu)Landomat 21.

Buna ziua, foarte interesanta discutia. In instalatia mea pufferul e de 1000 de l si cazanul de 35kw. Nu am insa vana de amestec cu 3 cai, intre puffer si radiatoare, pentru amestecul tur-retur. Mai are rost aceasta vana, daca exista termostat de ambianta si robineti termostatati pe fiecare radiator? Cat de mare poate fi castigul de eficienta si confort?
Ar fi o solutie robusta ca in loc de vana manuala sa montezi un robinet/cap termostatic cu tub capilar pe o vana de amestec cu 3 cai? Acela ar face reglajul continuu, in functie de temperatura apei si pragul de temperatura stabilit. Ma gandesc la un cap termostatic Heimeier.

Buna ziua,
As dori sa stiu daca se merita sa pun un puffer de 500l la o centrala pe lemne de 24kw ?

Multumesc .

Andrei, se calculeaza cam 50L/Kw, eu as recomanda cel putin 800L mai ales daca ai incalzire cu calorifere care folosesc automat temperaturi mai mari, iar cu cat este mai mare puffer-ul cu atat ai autonomie mai mare.
Mie o firma foarte mare din Italia care produce centrale (Edilkamin), mi-a facut un calcul pentru 25kw in care a rezultat doua puffere de 800L. au zis ca nu pot „echilibra” instalatia daca pun unul de 1000 si unul de 600. Eu zic ca stiu ei ce stiu, dar in final am pus unul de 1000. Acum cu o incarcare de lemne (brad – 3cm x 3cm – folosit la caplamale, deci care arde repede) maresc temperatura in el cu aprox 30 de grade, de la 19 -21 pana la 50 si ceva de grade. Chiar ieri am facut testul. Termometrul se afla la jumatatea puffer-ului.

Multumesc Robert .. In concluzie cred ca nu se merita sa il pun si mai bine fac instalatia fara puffer ?

Nu din contra, mai bine pune unul mai mare. Nu cred ca e mare diferenta de pret. Eu am dat pe al meu 3.000 ron dar e cu serpentina, fara gasesti mult mai ieftin.
Andrei, sa iti explic putin cum ma pricep eu.
Centrala fara puffer o sa incalzeasca caloriferele si apoi inchide usita aia mica de jos ca sa opreasca aerul care intra, in momentul ala focul o sa arda dar „mohnit” deci tot arde si tu consumi lemne. Atunci apare gudronul si umiditatea din lemne care se depune pe cos si pe elementii centralei din cauza ca e arderea incompleta fapt care duce la un randament mai mic.
Daca ai puffer-ul instalat, atunci centrala arde normal, complet nu ai variatii in pompa si toata caldura o stochezi, nu se mai duce pe cos, si este si avantajul ca alimentezi mai rar, de ex o data pe zi sau chiar mai rar, iar „caldura din camera centralei” este „inchisa” intr-un container izolat, si nu mai iese pe cos in momentul in care caloriferele sunt la temperatura maxima.
Poti sa cauti pe google modelul de puffer pe care il vrei si sa scri langa el pret, sunt multe firme care comercializeaza si poti gasi un pret relativ mic (1500 ron) nu cred ca am voie sa postez linkuri. Sigur nu o sa regreti daca iti instalezi un puffer. La al meu daca nu folosesc apa scade cu 1 grad pe zi aproximativ.

Buna seara tuturor , va rog sa imi dati si mie sfaturi .Am o casa construita cu suprafata interioara de 88 mp , cu inaltimea de 2,65 m . Dupa calculele mele imi ies 233 mc. .Am instalatia trasa pentru calorifere cu distribuitor la care am mers din camera tehnica pentru tur si retur , cu teava de cupru de 22 mm .Doresc sa imi montez centrala pe lemne cu gazeificare si un puffer .De cati kw. trebuie sa fie centrala si de cat trbuie sa fie volumul pufferului ?.Casa este construita din caramida brikston de 25 si izolata . Va multumesc .

Am si eu o intrebare.Am tot un puffer de 1000L,cum fac sa creasca temperatura in el?Vreau sa spun ca nu depaseste 40 de grade celsius.

Buna ziua domnul Andrei. Am citit aici ca ati avut probleme cu termosifonarea cand pompa radiatoarelor era oprita. Ati rezolvat problema? Intampin si eu aceeasi problema si as vrea sa stiu cum se poate rezolva. Multumesc.

Spunti-mi și mie ce fel de termostat ambiental legat la pompa folosiți .Am încercat unul și nu trimitea curent la pompa. Mă interesează marca și modelul cu unde radio să fie.(fără găuri și fire prin pereți)

heloo tuturor !!! detin centrala si puffer, dar am unele nelamuriri in privinta temperaturilor. intre cazan si puffer am o diferenta de aprox 20 grd, si orice as face nu depaseste temp pufeerului de 60 grd chiar daca am setat centrala la 80 grd. Un specialist prin zona Tg. Neamt stie cineva? pt contact 0742685888 sau beby_dominte@yahoo.com . O iarna calduroasa va doresc !!!

Salutare tuturor. Am un cazan atmos pe gazeificare dar am urmatoarea problema: nu pot regla cat de cat o temperatura adecvata a apei de plecare in calorifere. Daca reglez sa deschida pompa la 50 grade….centrala face gudron….daca reglez pe 70….e foarte cald in casa….pt ca afara sunt 7 grade momentan. Clapeta de aer se inchide de tot la 65 grade dar temperatura sta constant la 70 la punctul unde deschide pompa.Am inteles ca o rezolvare e montarea vanei cu 3 cai. Ma poate ajuta cineva cu o schema de montaj pe adresa de mail marian.pascu@yahoo.com? Multumesc anticipat tuturor. Astept cu interes orice sfat si sugestie

@andrei: la fel ca si creta dan sunt interesat de problema termosifonarii, daca si cum ai rezolvat-o
@ creta dan: nu sunt specializat in domeniu, dar m-am gandit la 2 rezolvari:
– prima e o improvizatie, pui robinetul manual cu 3 cai de dupa puffer in pozitia minima, depinde si cum e montat, trebuie obturat accesul apei calde dinspre puffer, astfel incat ramane deschis accesul apei dinspre returul caloriferelor prin suntul dintre tur si retur, avantajele sunt ca opresti termosifonarea si nu blochezi circuitul pompei care si in aceasta situatie trage de pe retur pe turul caloriferelor, dezavantajul mare e ca trebuie lucrat manual de fiecare data dar asa nu incalzesti excesiv casa si nu golesti inutil pufferul
– varianta care implica modificari in instalatie e sa comanzi electric robinetul cu 3 cai de dupa puffer la fel ca si pompa pufferului, astfel incat cand pompa nu e comandata robinetul cu 3 cai sa inchida calea spre puffer. Cu ce si cum anume nu stiu dar ideea mi-a venit vazand postarea si pozele lui george s. despre cum comanda electric vana cu 3 cai.

Buna, eu am rezolvat in mare cu montajul unei clapete de sens inainte de pompa radiatoarelor, dar putin , putin tot se mai incalzeste cel mai apropiat calorifer.

@creta dan: „clapeta de sens inainte de pompa radiatoarelor”, amplasata de la pompa catre puffer sau catre calorifere ? si oricum trebuie pusa pe sensul circulatiei apei prin pompa adica acelasi sens cu al apei care vine din puffer prin termosifonare, deci nu blocheaza sensul, poate nu e supapa cu clapeta ci cu arc si te-ai bazat ca pompa produce mai multa presiune decat termosifonarea si atunci desi sensul e acelasi pompa compreseaza arcul in timp ce termosifonarea mai greu ?

Da, clapeta este cu arc, si pe ce ati spus m-am bazat, adica m-am gandit ca termosifonarea nu produce aceasi presiune pe arc. Este montata inaintea pompei radiatoarelor.

am cateva nelamuriri si va rog sa mi dati cateva sfaturi.
am un cazan pe lemne (feroli de 36kw), un puffer de 1000 l si un boiler de 120l
nu sunt in domeniu deci o sa explic cu cuvintele mele
la boiler pe tur am montat un aerisitor de presiune
pe retur am o pompa si un Termostat de imersie capilar COMPUTHERM care e legat la pompa…este montat intre pompa si boiler..cred ca legat la ceva cutie de automatizare.
sistemul tot are ceva automatizati facute si reglate si vreau sa le inteleg
termostatul de la pompa de la boiler e setat la 60 grade. va intreb ca vreau sa ma asigur ca asa este.
care este rolul termostatului? la de la 60 de grade in sus ii comanda pompei sa impinga apa in boiler? si sub 60 grade o opreste?

o alta nelamurire
am centrala. din ea pleaca 2 tevi. una in partea de sus si una in partea de jos.
banuiesc ca in partea de sus e turul si in partea de jos returul instalatiei.
in partea de sus a centralei am o piesa care are manometru de presiune cu aerisitor si cu ceva supapa , cred pe unde iese abur daca e presiunea prea mare.
de aici pleaca cu un t-u doua tevi. aici am iar un termostat Termostat de imersie capilar COMPUTHERM. care este rolul lui?
din alea 2 tevi de pe tur, una merge in puffer si cealalta in jos si e legata la retur cu o pompa care e legat printr un t-u la teava de la retur in centrapa. de la t-u spre dreapta am iar un Termostat de imersie capilar COMPUTHERM apoi e direct centrala. care este rolul acestuia? ce ar putea comanda el?
in stanga de t-u am alta pompa. pe ea cine o comanda?
ma puteti ajuta cu aceasta dilema?
care este rolul celor 2 termostate. cred ca ele comanda cele 2 pompe. influenteaza buna functionare a centralei si poate crea defectiuni daca modific cum sunt setate termostatele?
am inteles ca daca as baga apa rece in cazan , fiind de fonta ar putea crapa.

o alte dilema de a mea este vana de amestec.
este pusa pe turul care duce la radiatoare, inainte de pompa si este legata cu returul de intra in puffer.
care este rolul ei?
are 4 gradatii pe ea si indicatorul este setat la jumate.
ce se intampla daca l dau mai pe mare sau pe mic? la o gradatie sau la 3? pot strica ceva pompa, centrala?
cand vine frigul mai mare trebuie sa o modific sau sa o las asa?
multumesc

Salutare Nicolae!

Sfatul meu ar fi sa suni Doctorul tuturor Centralelor Termice pe D-ul inginer Paul Goron
0745090451.Haideti dragi Prieteni sa-i dam Cezarului ce este al Cezarului si sa nu ne mai facem toti peste noapte instalatori…si fotbalisti…

buna ziua. am o casa cu sup locuibila de 110 mp ( 2,5 m inaltimea la camere), toata cu incalzire in pardoseala, furtunele puse la pas de 10 cm, cu GPA de la romstal, cu 12 serpentine fiecare cu distribuitorul lui. Casa este construita din caramadia rosie presata( sunt puse 2 caramizi una langa cealalata) si izolata la exterior cu polistiren extrudat de 6 cm grosime si la interior pe tavan izolata cu extrudat de 3 cm.Llanga casa aceasta mai am alta casa lipita pe o sup de 4 m liniari de cea de sus de apx 70mp ( inaltimea la camere de apx 2,3m), izolat tavanul pe exterior cu extrudat de 5 cm si interioarele cu expandat de 2 cm si urmeaza si exteriorul sa il izolez in care urmeaza sa fie montate 5 calorifere si 2 prosopare. De asemenea urmeaza in viitorul apropiat sa amenajez si mansarda ce va avea undeva la 70-80 mp si cel mai probabil cu incalzire in pardoseala. Casele mai sus mentionate doresc sa le incalzaesc cu o singura centrala, asa ca eu m0am gandit sa achizitionez un cazan pe lemne clasic Viadrus de 45-50kw, puffer de 2000litrii si un boiler termoelectric pentru ACM. Intrebarea mea este daca am gandit bine puterea la centrala si volumul la puffer. in caz contrat va rog sa imi precizati ce putere a cazanului si volumul la puffer tinand cont ca doresc alimentari cat mai rare ale cazanului si totodata si economie de lemne :p. Va multumesc

Andrei imi poti da un cost pentru toata instalatia ta deoarece si eu am nevoie de cam aceeasi instalatie si pare sa fie montata destul de ok si cu toate cele necesare. Multumesc

eu am atmos 40 si am termovar vana de amestec manual boiler termoelectric si 2 pompe 1pt boiler si cea de a 2pt circuit in casa acumulator de 3200lt cu vas de expansiune deschis izolat cu eps80 10 cm si vata st cu al 10 cm si este afara am 120m locuibil economisesc 40% lemne pe iarna;la inceput trebuie ridicata temp la 90grla toata cantitatea de apa este nevoie de foc continuu ore bune centrala va merge la maxim dupa care bag o singura data pe zi ca sa ridic apa la 90-95gr alte detaliila 0729459676 gigi sunt

buna ziua am un atmos de 32 vreau sa montez puffer ce-mi recomendati de 1000l sau de 1500l incalzesc cam 170 mp. va multumesc

Imi poate face cineva un traseu ideal pentru casa din poza (caloriferele cu rosu) si ce diametru sa folosesc la teava de cupru si ce anume mai e necesar pentru realizarea traseului si montarea caloriferelor?

Eu am o casa de aprox 200 mp, caramida porotherm 25, neizolata inca. Centrala atmosferica Viadrus 35 kw, horn schiedel de 9 m inaltime si 20 grosime si un puffer de 1000 l.

Imi ia cam doua focuri (plin de lemne) sa incalzesc pufferul la 80 de grade. Peste noapte, desi incalzesc numai la etaj unde se doarme, pufferul scade la 40 de grade pana la ora 4-5 dimineata. Si asta in conditiile in care sunt 0 grade afara.

Am citit experientele celorlalti si pot sa spun ca nu sunt atat de multumit.

O intrebare pentru cei ce folosesc centrala atmosferica + puffer: inchide cineva clapeta de la horn (si daca da, cat de tare)? (tehnica folosita de cei fara puffer pentru a nu arde complet lemnul si a nu disipa caldura prin horn)

Cate focuri faceti sa incalziti un puffer de la 30 de grade la 80?

la o casa de 100 mp pentru o centrala de 25 kw + puffer si boiler termoelectric mi sa cerut un necesar de materiale (pe langa altele) 23 m de teava de cupru de 28. Intrebarea mea este nu e cam mult avand in vedere ca teava de 28 se foloseste doar in camera centralei?

pentru twilight
Eu am viadrus 40kw si 2 puffere a cate 1000l fiecare. Cu 2-3 focuri le incalzesc amandoua la 80*C(depinde ce bag pe foc). Eu fac focul de sus la prima sarja de lemne iar cand temperatura la centrala ajunge la 90*C trag clapeta de tiraj de la horn cam 3 sferturi (pana cand flacara nu mai este asa de „rapida” sau nu stiu cum sa-i zic); cand mai este numai ceva jar in centrala il imping in spate de tot si alimentez centrala a doua oara impingand clapeta de tiraj de la horn la maxim in centrala iar dupa vreo 5 min , cand focul a inceput sa arda bine, trag clapeta din nou la semnul facut de mine pe ea, aproximativ 3 sferturi din ea.
Pana acum faceam foc sambata si pana marti nu mai bagam nimic pe foc; acum fac foc cam la 48 de ore depinzand foarte mult daca este sau nu soare pe timpul zilei(am geamuri mari la sud si ziua cand este soare se incalzeste in casa la 22-23*C ;asa fac foc la 3 zile).
Mai mentionez ca am calorifere supradimensionate, ele incalzind casa si cu agent termic pe tur de 40*C.

Pufferul l-ati izolat in partea de jos?
Ce fel de puffer aveti?

Erata pentru postul meu de mai sus, pufferul meu are doar 800l. Am gresit citind despre pufferele voastre, care majoritatea au 1000 🙂

Salut Dan. Mersi de raspuns. Am cateva intrebari la tine.

1. Cat timp iti ia sa arzi o centrala plina cu lemne? Aproximativ, bineinteles si sa zicem pana la punctul in care jarul nu mai ajunge sa dea atata caldura cat „merita” sa bagi in puffer si probabil termostatul iti si opreste automat pompa.

2. Ce inseamna ca faci focul de sus la prima sarja? Pui lemnele de ars si apoi vreascurile de aprins, deasupra? Se aprinde in felul acesta? Da-mi niste detalii, sunt curios.

3. in calorifere zici ca-ti intra 40 grade. Sa inteleg ca ai vana cu trei cai?

4. pufferele au si la tine temperaturi diferite in partea superioara/inferioara? Al meu are doua termometre (trei daca socotesc si termostatul de imersie care cupleaza pompa spre butelia de egalizare) si ele arata cam aceeasi temperatura. Adica daca cel digital de control al pompei arata 70, celelalte doua din care unul e sus si unul jos, arata aprox 60. Iar cand se consuma, arata 50-50 40-40 samd. Nu e diferenta intre ele.

Pufferul meu este instaltermica. ro/puffer-stocare-acumulare-psm-800-litri-brasov cumparat de la o firma locala din Tg. Mures cu care am si facut instalatia. Nu cred ca pufferul sa aiba izolatie in partea de jos, dar nu cred nici ca asta e problema. El pastreaza cat de cat calda apa in el, daca nimeni nu o foloseste. E izolat 10 cm pe laterale si sus.

Azi am facut cateva teste, fiind mai mult pe-acasa si am remarcat urmatoarele:

-de la 32 de grade, pufferul meu de 800l s-a ridicat la temperatura de 55 (vorbesc aici in grade date de termostatul de imersie digital marca Salus PC11) in 1h10min. Clapeta de tiraj era bagata de tot inauntru, deci hornul complet deschis. In centrala era jar puternic si cioturi care inca ardeau, deci probabil inca vreo 20 minute bune ar fi putut pompa apa calda in puffer, dar am alimentat din nou cu plin de fag uscat. Peste inca 1h30min, pufferul era la 74 de grade, cu mentiunea ca in centrala era jar si mai puternic si cioturile ramase inca ardeau. Peste inca o ora, fara sa mai alimentez, pufferul arata 80 de grade pe termostatul digital si in centrala mai era doar jar care nu mai putea alimenta nimic, nemaiputand ridica temperatura cazanului atat cat sa porneasca pompa.

Azi dimineata in timpul testului mi-am permis luxul sa nu folosesc apa din puffer. A fost o zi mai calduroasa si cele 3 pompe care alimenteaza una pardoseala de la parter, una la radiatoarele de la etaj, bai, hol si parter si cealalta boilerul cu 2 serpentine de 200 l, au fost oprite.

Testul a durat de la 10:15 dimineata pana la 14:20. Mai pe scurt, 4 ore sa incalzesc pufferul la 80 de grade, fara a folosi gram de apa din el.

La 14:20 am dat drumu la incalzirea in pardoseala de la parter. Vana cu trei cai trimite 38-40 de grade spre tevile de sub parchet. Termostatul de camera de la parter arata deja de o vreme indelungata 19.7 grade. Afara erau 8-9 grade si batea soarele. La 17:00, adica peste 2:30 ore, in puffer mai aveam 51 de grade si temperatura in casa (la parter) era de 20.0 grade. Peste o ora, la ora 18:00 aveam 48 grade in puffer, iar la 19:00 aveam 43 de grade in puffer iar temperatura la parter crescuse pe la 20.3 grade. In tot acest timp, in momentul in care am dat drumul la incalzirea in pardoseala, am dat drumul si pompei de alimentare boiler, care tot din boiler isi ia caldura.

Asadar, automnomie de 12-24-48 de ore? 🙂 Maxim 6, cum ar zice tziganu`. Si-alea reci.

Am tot studiat, am tot verificat instalatia. Ajung la o concluzie care e destul de clara insa parca nu vreau s-o accept: am o casa mare, sunt 170 mp + garaj 35mp + casa scarii. Mai am si subsol de vreo 35 mp si usi inca nu. Izolatia urmeaza anul urmator, deci momentan am doar caramida porotherm de 25 cm si geamurile tripan.

Asadar, efectiv centrala nu reuseste sa produca atata cat disipa casa. Ma tot uit si incerc sa dau vina pe centrala sau pe puffer sau pe fittingurile dintre ele, dar tot casa-i de vina. E rece si trage pe la toate colturile. Cred. Naiba stie!

Pacat ca site-ul casadex nu permite integrarea de poze in commenturi, dar pentru cine are chef se poate uita in mare cam cum arata instalatia mea:

fotosmiley.ro/photo4sites/puffer-cazan-lemne/IMG_3446.JPG
fotosmiley.ro/photo4sites/puffer-cazan-lemne/IMG_3504.JPG
fotosmiley.ro/photo4sites/puffer-cazan-lemne/IMG_3505.JPG
fotosmiley.ro/photo4sites/puffer-cazan-lemne/IMG_3506.JPG
fotosmiley.ro/photo4sites/puffer-cazan-lemne/IMG_3507.JPG
fotosmiley.ro/photo4sites/puffer-cazan-lemne/IMG_3509.JPG

pentru twilight

1. Eu neavand lemne uscate de esenta tare (adica am vreo 80 mc de fag si carpen dar numai de anul acesta si vreau sa le folosesc numai de anul urmator ca sa fie mai uscate) bag numai lemn de brad uscat , brichete de fag si rumegus de brad, in felul acesta focul daca il aprind de sus cred ca tine cam 2 ore. Dar eu intre puffere si centrala am teava Cu42 asa ca debitul apei este destul de mare si pufferele se incalzesc repede. Am termostat de gaze arse care atunci cand nu mai este foc puternic opreste pompa centralei.

2. Aici gasesti mai multe detalii in exploatarea cazanului viadrus si aprinderea de sus itermice.wordpress.com/

3.Da, am vana cu 3 cai care este setata la vreo 50*C dar , cand apa nu mai este asa de calda in puffere, caloriferele functioneaza si la 35-40*C facand vreo 2 grade in plus in casa.

Eu am 140 mp util, caramida de 30 porotherm, polistiren de 10cm, 30 cm izolatie mansard(20 cm intre capriori si 10 cm pe tavane). Demisolul de 43mp nu-l incalesc. Am luat centrala mare pentru cele 2 puffere de 1000l.

La sfatul unui bun cunoscator in ale instalatiilor am pus sub puffere polistiren extrudat de 3cm(numai atat a mai intrat din cauza tavanului)si pentru ca pufferele sunt cu „fusta” in partea de jos am putut da gauri in fusta respectiva si am bagat spuma poiliuretanica sub ele cat a incaput. Eu cred ca este ceva diferenta intre izolatie jos si fara acea izolatie.

4. Primul puffer are 80*C peste tot(si sus si jos), al doilea are pe la mijloc tot 80*C (numai acolo am termometru la el) mai jos nu stiu cat are dar este tot cald bine. Eu am legat pufferele intre ele ca si cum ar fi puse unul peste celalt.

Am mai observant ca daca clapeta de tiraj este bagata la maxim in centrala se pierde multa caldura pe horn, asa ca ar trebui sa mai reduceti tirajul sa aveti calduramai multa in centrala.

Degeaba ardeti lemnul repede daca pompa nu poate baga tot asa de repede apa calda in puffer. Cand aveti numai jar in centrala hornul ar trebui inchis de tot (clapeta trasa de tot afara din centrala) ca sa ramana cat mai mult timp apa calda in centrala. Cand nu aveti foc in centrala deschideti hornul la maxim si puneti mana in dreptul fumurilor centralei si vedeti ce tiraj mare are hornul el tragand multa caldura din centrala.

Din ce m-am documentat si eu se epune ca pufferul cand nu este folosit ar trebui sa scada cu 1*C peste noapte daca nu este folosita apa din el, deci ar trebui sa tina apa calda in el nu „cat de cat calda” :).

Cum este realizata instalatia? Adica ce se incalzeste prima data: pufferul sau casa? La mine are prioritate casa si apoi bag apa in puffer dupa ce s-a incalzit casa.
Nu stiu cat este de ok ca un puffer asa de mic sa alimenteze cu caldura si casa si boilerul. Boilerul aproape tot timpul o sa scoata caldura din puffer, depinde cum sunt setate termostatele.

Spatiul de incalzit este mare si neizolat deocamdata (se pierde foarte multa caldura) dar cred ca si centrala este subdimensionata in instalatie avand si puffer.

Parerea mea este ,din ce am observat la mine, ca sa aveti confort maxim in casa dupa ce terminati izolatia ca , cu cat aveti volum mai mare de apa calda cu atat este mai confortabil in privinta focului. Adica cu cat mai multe puffere cu atat mai bine.(si centrala dimensionata dupa puffere si casa). Daca trageti linie la sfarsitul iernii cred ca mai ieftin se iese cu puffere mai multe in privinta lemnelor. Puffere nu mai sunt asa o investitie de mare daca exista deja unul in instalatie. Platiti numai pufferul si ceva tevi in plus si robineti, pompa si termostate deja avandu-le.

Exemplu: sa bagi un puffer in instalatie fara puffer costul este de vreo 5000 lei. Adica nu pufferul este cel mai scump (vreo 2000 lei) ci restul componentelor instalatiei.

PS: se mai pot face si ceva imbunatatiri centralei fara a afecta cu ceva centrala ci crescandu-i randamentul. Cititi si pe itermice despre treaba asta cu gazeificarea la Viadrus si aici este un filmulet cu centrala mea. https://www.youtube.com/watch?v=-yWxR1MqZlM

Mersi inca o data de raspuns.

Pufferul ramane cald daca nu se foloseste apa din el. Anume, el scade cam 5 grade peste noapte, din ce am remarcat, in cazul in care nu e folosita apa din el. Dar acum nu mai pot face astfel de teste fiindca risc sa inghet 🙂

La mine pufferul are prioritate. In sensul ca Viadrusul este legat direct de puffer si alta legatura centrala nu mai are. Din puffer iese intr-o butelie de egalizare din care mai apoi ies 3 pompe: boiler, pardoseala si calorifere. Asa a fost conceput sistemul de firma la care am apelat. Pe vremea cand mi-au povestit ei despre centrale puffere si alte nebunii, aveam in linii mari idee despre ce e vorba, dar fiind in mijlocul constructiei (cu casa) nu am avut timpul necesar sa stau zile intregi sa ma documentez cum ar fi mai bine. Stiu ca initial am vrut un puffer tanc in tanc (sa includa boilerul) care avea 400 de litri. Si n-am fost de-acord fiindca mi s-a parut foarte putin ca si volum de apa. Am ales 800 de litri care mi s-a parut de-ajuns pentru o luna 🙂 Ei acuma m-am razgandit dar … e la mine in casa, montat, platit, buzunarele-s goale.

Sistemul a fost gandit de fapt impreuna cu o centrala pe gaz, care are intrarea in butelia de egalizare, imediat dupa puffer. Doar ca inca n-am rezolvat actele pentru gaz. Probabil undeva in primavara voi rezolva cu ele, dar pana atunci am o iarna de trecut cu instalatia pe lemn.

Voi lua in calcul tot ce mi-ati zis, inclusiv montarea unui nou puffer. Dar spatiul ne constrange pe toti. La mine instalatia e la subsol, unde am o camera de aprox 3/3. Deja e plina.

Am auzit de la multi si despre actionarea clapetei hornului si am inceput s-o folosesc insa deocamdata sunt lipsit de experienta pentru a ajunge la niste rezultate bune. Apropos de asta, va dau dreptate cu caldura scoasa pe horn. Am masurat cu un termometru cu infrarosu burlanul ce face legatura intre cazan si horn si cateodata masoara si 200 de grade! Este caldura aruncata in atmosfera, ce ar trebui sa se duca in puffer!

Mai am o problema si cu incalzirea in pardoseala, dar nu consider ca este chiar asa majora. Tevile trase sub parchet sunt de tip pexal. Sunt convins ca schimbul de caldura intre agentul termic si sapa de beton este mai mic decat ar trebui sa fie. Dar din vana cu trei cai voi da putin mai mult de 38 de grade cat e normal pentru o incalzire in pardoseala si ar trebui ca aceasta problema sa fie rezolvata.

Voi studia si cu gazeificarea la viadrus, dar deocamdata centrala e noua, cu garantie si n-as modifica nimic in ea. Nu prea inteleg foarte bine nici avantajele gazeificarii. Atat doar ca circuitul gazelor pana la iesirea pe horn e mai lung si absorbtia de caldura mai buna. Plus ventilatorul ala care controleaza arderea altfel decat usita cu bimetal de la cazanele atmosferice. Dar aici iar pot sa-mi dau doar cu presupusul. Astept niste pareri si pe tema asta. Mersi.

Bunaa, la centrala nu se face absolut nici o modificare. Ce se intampla de fapt: se obtureaza gratarul de jos al centralei pe unde intra aerul primar in centrala in proportie de aproximativ 70% si se dirijeaza restul aerului in partea de sus a centralei pentru arderea secundara. Astfel gazele degajate de lemne in contact cu aerul cald se aprind producand flacara (asta este principiul gazeificarii). Daca aceste gaze nu se aprind ies pe horn si atunci se vede fum iesind din horn, fum ce inseamna caldura risipita. Cu gazeificarea pe horn nu ar trebui sa se vada iesind numai gaze transparente nu si fum.

Va spun eu cum am facut: in partea de jos a paginii sunt niste poze cu tevile ce se baga in centrala, pe langa acestea am mai pus intre ele in partea din fata si cea din spate , intre ele, cate o bucata de table groasa asa incat sa mai fie aer primar numai putin, in mijlocul centralei.

Referitor la instalatie nu stiu de ce unii prefer sa incalzeasca pufferul si numai apoi casa. Mie cand imi este frig in casa fac foc sa se incalzeasca casa fiindca acolo imi trebuie atunci caldura si numai apoi, surplusul de caldura sa intre in acumulatorul de caldura.

Vad ca nu m-au lasat sa pun link cu poze. Puteti sa va uitati pe misiuneacasa pe forum la centrale cu gazeificare sau fara gazeificare la pagina 126.

Cat despre faptul ca totul se duce spre puffer, asa mi-a fost propus de firma instalatoare, de catre instalator, etc. La ora respectiva, cu 0 experienta in acest domeniu, mi s-a parut un lucru bun. Credeam ca in jumatate de ora pufferul va fi la 80 de grade si voi dansa dezbracat la 25 de grade in casa. Si uite ca abia reusesc s-ajung la 20 si boilerul nu reusesc sa-l ridic la temperatura ok pentru ca nu reusesc nici macar pufferul sa-l ridic. Si azi am facut vreo 4 focuri. Arde arde si parca intra focul ala in pamant.

Apropos, ca sa nu mai rasfoiesc prin forumuri, cum se reazileaza montajul ca prima oara sa mearga in casa caldura si doar rezidual in puffer? Mersi

ca sa mearga caldura in casa si apoi in puffer trebuie pus un T pe turul ce iese din centrala, o parte merge spre calorifere iar cealalta spre puffer. Pompa de recirculare a centralei face circuitul intre centrala si puffer iar, cand termostatul de ambient comanda ca-i trebuie caldura in casa porneste pompa radiatoarelor. Prioritate are in acest fel circuitul spre calorifere pana cand termostatul de ambient opreste pompa caloriferelor(sau dupa caz incalzirea in pardoseala).

Cateva sfaturi pentru inginerii si meseriasii parteneri Romstal – 1 – la instalatile pe lemne de genu legaturile principale se fac in teava de OL galvanizat , ridigizeaza instalatia , rezista la temperaturi mult mai mari , e mult mai ieftina decat teava de cupru , rezista la fel de mult si chiar mai mult in timp . ( se scuteau cel putin 30% din costul materialelor ). 2 pompa landomat e foarte scumpa , exita variante de montaj in care se poate inlocuii si mai scutesti vro 500 ron . 3. Alegerea corecta a dimensiunii tevii este primordiala , din poze se vede clar ca este strangulata ( redusa )atat la intrare cat si la iesire genul acesta de ” executie ” are influente negative asupra circulatiei.si influenteaza regimul hidraulic al agentului termic 5 . Pompele se aleg in functie de curba caracteristica de functionare . 6. intrarile in Puffer sunt clar subdimensionate , iar acest lucru influenteaza timpul de acumulare a caldurii 7. Conductele de apa calda si rece se izoleaza termic pentru a impiedica formarea condensului si pierderea de caldura inutila . 8 Lipsesc cateva aerisitoare automate , supape de sens ..9 Bratarile de consolidare sunt insuficiente tevile efectiv stau spanzurate in aer si ar fii multe altele de spus …..Pacat de banii dati pentru genul acesta de lucrari executate mediocru .

buna! am si eu o intrebare….am o centrala pe lemne cu gazificare de 25 kw ,la care vreau sa leg si doua puffere de 500 litri fiecare,unul dintre puffere este tank in tank(adica are un rezervor pt apa menajera incorporat),intrebarea mea este …imi este de ajuns un vas de expansiune inchis de 80 de litri sau nu? sau mai trebuie sa montez inca unul deschis asa cum prevede schema dela atmos?

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu o schema de montaj detaliata pt centrala gaz condensatie (28-30 kw),puffer 800-1000l ,incalzire in pardosela ,si conexiune cu panouri solare in viitor ce vor fi montate paralel cu centrala pe lemne .VA ROG PE CIT POSIBIL CU VANE TERMOSTATATE MECANICE:
Echipamente existente aflate in functiune:
centrala tiraj natural 35kw/vas de expansiune nivel liber
pompa de incalzire
pompa de apa calda
boiler 2 serpentine 200l
schimbator de caldura 25kw apa calda montat in serie cu boilerul(primarul e montat in paralel prin cele doua schimbatoare si secundarul in serie prin cele doua)
radiatoare:
1400x600x22-3 buc
1200x600x22-6 buc
1800x600x22-2buc
2000x600x22-2 buc
400x600x22-1 buc
1000x600x22-1 buc
1400x300x3-1 buc
portprosop -2 buc
mentionez ca incalzesc 500 mc ,casa din BCA +5 polistiren,fara nici o automatizare in prezent ,fara by pass si pompa din anul 2005.
in conditiile cele mai vitrege -20 grade la exterior(temperatura stabila timp de o saptamina) am consumat zilnic 90 kg lemne incepind focaritul la ora 10 am si ultima incarcatura la ora 20.Alimentez odata la 1,5 ore .

felicitari autorului pentru proiectul facut si munca depusa.acum am si eu o intrebare daca nu e cu suparare:am construit o soba de caramida cu serpentina din teava de 1′,capacitatea serpentinei este de 8 litri.am montat 7 calorifere.4 au dimensiunea de 600×500,2 de 500×500,si un prosopar pentru baie.dupa primele teste sun foarte multumit de randamentul centralei facute de mine.la primul foc apa a ajuns la 50 de grade dupa aproximativ 10 minute de foc,si implicit a plecat pompa de circulare.dupa alte 10 minute apa a ajuns la 70 de grade si am stopat focul,pesiunea in instalatie ajusese la 2 bari,caloriferele erau fierbinti.problema care ma framanta e ce vas de acumulare sa folosesc,ma refer la capacitate.stiu ca sunt scumpe,si as incerca sa fac eu unul daca se poate,daca nu v-a trebui sa fac ceva economie si sa cumpar unul,sau al voi lua in rate.va cer ajutorul,caci pe cine am intrebat a spus ca nu poate sa-mi zica ce capacitate trebuie sa aiba vasul.daca doriti mai multe informatii despre soba facuta de mine,va stau la dispozitie.stiu ca suntem in zile de sarbatoare,dar poate dupa voi primi un raspuns.cu stima pentru toti si „sarbatori fericite”va urez

vasul de expansiune trebuie sa fie 15-20% din volumul apei din instalatie.de ce nu folosesti un vas deschis e mult mai sigur. eu am facut o soba de teracota cu 11m teava cupru de 22 si duce 7,5m de calorifer cu vas deschis. daca doresti detalii suna la 0723451188

este montat si vas de expansiune,inainte de absorbtia pompei,adica pe retur dupa schema de la ferolli.eu m-am referit la un pufer,cam ce capacitate sa aiba

Am si eu o i centrala buderus la care am montat pufar si am urmatoarea problema,temperatura in pufar ajunge la maxim 60 de grade dar pe cos am temperatura de 22 si ceva de grade care credeti ca ar fi problema..multumesc

am si eu o intrebare, intrun hol de 7mp pot monta incalzire in pardoseala cu teava de cupru flexibila? adica ceva mai simplu nu cum e normal la incalzirea in pardoseala cu grup de amestec distribuitoare etc.

pt Ionut 87 :exista un cap termostatic cu robinet care il legi ca un radiator( din pardoseala te conectezi la turul acestui robinet iar iesirea la rerur), pardoseala se va incalzi cand capul termostatic sesizeaza 45 sau 50 grade va inchide circulatia, pardoseala va radia cedand caldura, apoi capul va deschide din nou si va incarca din nou pardoseala la 50 grade. Costul este in jur de 350 ron cu aerisitor si cutie de montaj(10cm pe 15Cm).

referitor la schema cu puffer ar creste eficienta si s-ar incalzi intai casa daca conexiunea cu pufferul s-a face deasupra lui cu un teu(una spre casa si una spre acumulator)in plus ar trage din puffer temperatura cea mai fierbinte.

boilerul ar trebui MONTAT dupa puffer deoarece in cazul cand cazanul cedeaza toata caldura in puffer si nu mai are lemne si DECI nici temperatura, in casa fiind cald, dar se conusuma apa calda de un membru al familiei sau doi , parearea mea ca boilerul ajunge pt 2 sau maxim 3 dusuri si numai vorbim de cada, boilerul cum este montat nu are de unde sa traga sa produca din nou apa calda.
voi atasa si schema testata pt un plus de eficienta, voi explica celor interesati pozitia fiecarui component, de retinut pentru cei care vor sa-si monteze un puffer ca unul din marile avantaje este montarea unui termostat de ambianta ceea ce la cazanele pe lemn fara puffer nu se poate, asta denota mai mul comfort, nu e prea cald, nici frig … e numai bine

a!!! iata ca cineva a vazut ca montarea pe puffer a turului catre calorifere este cel mai indicat a se pune in punctul cel mai inalt!
in ceea ce priveste montarea acelui robinet de amestec pt incalzirea in pardoseala nu recomand!
explicatia:niciodata o incinta incalzita prin pardoseala nu va avea o inertie termica identica cu a uneia incalzita cu radiatoare,vor exista tot timpul diferente
se complica sistemul inutil(este necesara pompa separata comandata de termostat de ambient altul decat cel al casei)

Buna ziua,

Ma puteti ajuta va rog cu niste informatii, ca am vazut pe forum ca sunt foarte multi care au instalat un puffer la CT.
Eu am un cazan Viadrus de 30KW pe lemne si am montat un puffer de 1000l marca Galmet fara serpentina. Intrebarea mea este, unde este pozitia ideala de a pune teava de tur puffer-radiatoare, ca instalatorii mei au montat tur puffer-radiator pe zona de mijloc a pufferului si turul cazan-puffer pe nivelul mai sus a pufferului?

Va multumesc

Buna Zoltan, inainte de a intra turul de la centrala in puffer, in partea cea mai de sus, se pune un T-eu(o parte merge spre puffer-cel mai de sus punct- si o parte merge spre radiatoare). Pe partea dinspre radiatoare se monteaza o pompa care este comandata de termostatul de ambient si de un termostat de imersie montat cat mai aproape de T-eul respectiv. Astfel pompa radiatoarelor porneste cand este apa calda in puffer si cand primeste comanda de la TA. Cand pompa aceasta nu functioneaza apa circula intre centrala si puffer(si boiler in cazul in care exista unul). Pompa centralei cine o comanda? Ar fi indicat un termostat de gaze arse montat pe cosul de fum. Astfel nu exista riscul ca atunci cand este gata focul centrala sa „rapeasca” apa calda din puffer.
Daca mai intrebari le poti posta. La mine functioneaza PERFECT schema aceasta.

poate spune cineva clar cat de des alimenta inainte de montarea puffer-ului si dupa montarea sa? Cat de eficient este avand in vedere ca montarea unui puffer cu toate automatizarile aferente este destul de costisitoare?

Am folosit iarna aceasta centrala cu puffer de 1000 litri si nu am facut mai mult de o alimentare pe zi. Dar difera cantitatea de lemne.Spre exemplu va dau orientativ niste cifre . Daca in luna Octombrie cand nu era foarte frig afara foloseam cam 5 lemne si aveam 24-48 de ore caldura la 24 grade, in noiembrie – decembrie cand s-a mai racit vremea am folosit cam 7 lemne si brichete de cocs . Cand au fost temperaturile foarte scazute am consumat cam 15 lemne si carbune cam 50 (atunci cand au fost temperaturile de -15-20 de grade). Ca dimensiune lemnele au fost taiate ca pentru centrala (deci nu foarte subtiri). Ca sa va dau exemplu cat de eficient este montarea puferului noi avem termostratul fixat dimineata la 20.5 grade deoarece in timpul zilei nu suntem acasa , iar seara cand ajungem acasa gasim in centrala cam 75 de grade . Marim termostatul la 23 de grade , iar focul il facem cam pe la ora 19, foc care tine 24 de ore. Merita sa investitit banii in acest puffer. Suprafata pe care o incalzim este cam de 100 mp2.

@Oana, din ce zona sunteti si cine v-a facut instalatia? Puteti da o recomandare? Multumesc!

Din Buzau. Instalatia a fost facuta de firma de la care am cuparat pufferul. Nu stiu daca am voie sa scriu aici firma dar va pot trimite pe mail un numar de telefon.

…si ce tip de centrala si ce putere are? (Oana) cam la ce investitie totala sa ridicat investitia …si eu tot 100 mp am de incalzit si vreau sa montez centrala direct cu puffer

Centrala este un TERMOFARC DE 38 kw , am cumparat-o acum 4 ani si instalatia m-a costat 11 000 lei ( 8 calorifere + tevi+antigel+ pompa+vas) iar Pufferul (montat anul trecut in toamna )m-a costat 5 000 lei(PUFFER +TEVI +POMPA +VAS +TERMOSTAT+manopera ). Mentionez ca este foarte important ca si casa sa fie izolata. Este destul de costisitor , dar iarna trecuta am consumat 2 masinide lemne ( a cate 7-8mc masina) si suplimentar, iar anul acesta in momentul de fata am consumat 5mc si 10 saci ca cate 25kg sacul de bricheti de cocs. Anul acesta am reusit sa izolam si tavanele foarte bine si asta s-a vazut. Cel mai bine vom vedea la sfarsitul iernii consumul. Dar economia este substantiala.

si centrala este destul de mare pentru 100 mp si cred k de asta se incalzeste foarte repede si pufferul pentru k e destul de greu sa incalzesti 1000 l plus instalatia.

…centrala e fara gazeificare sa inteleg, in cazul asta e destul de economica, avand in vedere ca aceste centrale consuma mai mult.

Centrala este fara gazeificare . Noi am ales aceasta centrala deoarece casa are si mansarda care nu este insa locuibila. Dar merita sa luati centrala mai mare, si economia a venit si din folosirea brichetilor de cocs.

Recuperatoarele de caldura si aportul lor in instalatia termica de incalzire

Buna Oana,

Este de apreciat ce ai facut prin relatarile tale de mai sus la instalatia ta de incalzire termica a locuintei cat si despre izolatia termica a locuintei. Insa am observat ca nu vorbeste nimeni despre recuperearea temperaturii din gazele arse de pe cos indiferent de combutibilul folosit carbune, cox, lemn si cum putem recupera aceasta caldura pentru aporul incalzirii locuintei nostre si anume am constatat la majoritatea centralelor termice ca temperatura de evacuare a gaxelor arse este intre 250 – 400 grade in functie de randamentul centralei, desi agentul temperatura agentului termic folosit este de maxim 75-80 grade pentru cele mai bune centrale in gazeificare.

Oferim solutii pentru astfel de situatii unde pierderile pe cos sunt foarte mari in functie si de tipul centralei si va stam la dispozitie cu poze si alte detalii facute cu camera de termoviziune la mai multi clienti,cat si solutiile oferite acestora pe siteul termice .ro sau http://www.facebook.com/solutiideincalzire

Salutare!
Degeaba investim noi in fel de fel de recuperatoare si CT cu gazeificare CT prin condensare puffere, cronotermostate etc.Ca la fiecare 2 ani si odata la 10 ani suntem obligati sa primim Hienele autorizate „ISCIR” Sa faca verificarea instalatiei si a centralelor termice vin fac cateva spume de sapun de casa, ne i-au banii ne lasa cate o hartie si pleaca.Va rog sa facem lobby si sa scapam de Hienele autorizate „ISCIR”Deoarece eu am tras linie si am adunat,si rezultatul este ca tot ce economisesc cu toate inbunatatirile pe care le-am facut instalatiei ma jupoaie Hienele autorizate de catre „ISCIR”

Buna Ziua

Sunt de acord cu tine Fanel, haideti sa ne unim toti si sa luptam si sa nu ne lasam pana nu castigam, sa terminam cu aceste abuzuri nesimtite

am si eu o intrebare, cine poate sa ma ajute, pompa laddomat 21 este chiar asa importanta sau ii poate lua locul o pompa normala impreuna cu o vana de amestec cu 3 cai ?

A trecut si vara… iar dilemele se acumuleaza. Vreau sa imbunatasesc sistemul de incalzire al casei si nu ma hotarasc inca. Adica nu am gasit toate informatiile necesare. Am o centrala cu gazeificare de 36 Kw, incalzire prin pardoseala si un panou solar de 20 de tuburi. Problema e ca as vrea sa integrez un puffer in aceasta instalatie da nu stiu cum. Am vazut scheme de instalatii dar nu foarte detaliate. Pufferele sunt integrate in scheme fara precizari de genul „cu o serpentina” sau ….alte detalii. Avand incalzirea prin pardoseala apare problema pompelor de amestec care … cum se leaga? Apoi problema termostatelor de ambient…. Si mai multe altele. Daca e cineva care ma poare lamuri astept cu interes detalii.
Multumesc anticipat.

Buna dimineata,
Doresc sa-mi instalez o centrala termina prin gazeificare de la Ferroli. Ce-mi puteti spune aceasta marca?
De asemenea cine e in masura sa-mi faca un plan (sa-mi explice ca la prosti ce face si pentru ce e nevoie de fiecare piesa in parte) si o oferta cu toate piesele de care am nevoie pentru o instalatie cat mai reusita? Este vorba de o locuinta de 250 de mp
Multumesc

Buna ziua, in instalatia existenta (cazan Viadrus 35KW + Puffer + Boiler 300l cu dubla serpentina si rezistenta electrica 9KW) as dori sa adaug o centrala pe gaz Viessmann 050 33KW, principala sursa de incalzire ar ramane tot lemnul dar cand nu suntem acasa ar functiona gazul. Am ales centrala cu acm in regim instant deoarece solutia actuala cu boiler vara este destul de scumpa deoarece folosim curentul.
Si acum intrebarea: pe partea de incalzire totul este destul de clar, insa nu prea am vazut nicaieri cum s-ar putea combina cat mai simplu boilerul de apa calda existent cu centrala. Iarna cand este foc, apa calda ar trebui sa fie asigurata din boiler iar cand apa e rece in boiler sa-mi faca centrala. Nu am vrut o centrala cu boiler extern pentru ca la pret tot pe acolo sunt si nu as dori sa incalzesc tot timpul 300l de apa.
Multumesc

Incercati pe cat posibil filtre pentru impuritati sa le pui orizontal, iar daca iti pui solar de ce sa nu profiti sa incalzesti si agentul pe timp de iarna, mai ales daca bate si un soare. depinde ce ce faci prioritar in schema ,ori acm , ori incalzirea.Si sa nu faci mate multe ..bagi si un distribuitor.

Vin cu o idee foarte interesanta in ceea ce priveste pufferele … La cat s-au scumpit acum lemnele de foc , consider ca e mai buna achizitionarea unui puffer cu serpentina pt panouri solare si a unui boiler de acm cu doua serpentine .
Înseriem celel doua serpentine de la boiler si le conectam la panourile solare , DAR pe circuitul solar sa fie pusa si o vana cu 3 cai , astfel boilerul se-ncalzeste relativ repede si vana cu 3 cai comuta pe serpentina de la puffer .
Primavara si toamna e posibil sa ajute solarul pufferul si automat sistemul de incalzire centrala
Corect ? Corect !

buna ziua, ma poate ajuta cineva cu schema de montare a unui cazan pe lemne cu gazeificare ,, romstal vision new vg20″ fara puffer si fara boiler pentru acm? va multumesc!

Pai si daca tot pui doua Boilere Catalin asa cum propui tu este foarte corect insa trebuie sa gasesti un puffer si un boiler cu serpentina mare sa aiba schimbul de caldura cu panourile solare foarte bun altfel nu prea o sa dea randament.

Pentru mai multe detalii va stau la dispozitie.

Ing. Iosif Butuc
expertiza termica in constructii
0741146358

Va salut si va rog sa ma ajutati intr-o problema.
Am montat un puffer de 1000 litri la o centrala atmosferica Bosch de 28 kw.Pe centrala avem termostat de imersie setat la 60 grade ce comanda pompa ladomatului sa plecein puffer.
Pufferul are pompa lui spre casa comandata de un alt termostat de imersie montat pe puffer si respectiv de termostatul de ambient.
Beleaua este ca atunci cand in puffer am peste 60 grade(temperatura setata termostatului de pe centrala)sa spunem 80de grade,apa se recircula si dupa ce se termina focul si imi fura energia stocata in puffer pana cand temperaturile acestora scad sub 60 de grade setate pe termostatul laddomatului.

Asta mi se intampla si mie si se intampla cand n-ai meserias „meserias” pt. ca sa-ti faca o automatizare calumea. Solutia la mine e sa urmaresc focul si cand se termina (de cele mai multe ori noaptea) sa cobor in subsol (in izmene) ca sa opresc manual centrala. Trebuie o automatizare care sa compare temp. din puffer si din cazan si daca temp. utila din cazan e mai mare decat cea din puffer sa porneasca laddomatul si invers. Si mai trebuie o automatizare (probabil senzor de gaze arse pe cos) care atunci cand sesizeaza ca s-a racit cosul sa opreasca ventilatorul cazanului. Dar de unde atatia „meseriasi”, sunt mai multi carpaci.

Exact problema aceasta o am si eu. Ex:Temp in puffer 70, in centrala 50, pompa de recirculare functioneaza pana la uniformizare. Ce se poate face? Ma refer la automatizare. Daca a montat,utilizat cineva asa ceva. Sunt satul de explicatii:”sa incercam asa”

La varianta cu senzor in cos ma gandeam si eu….
Oricum zilele acestea o sa incerc solutia sa ridic termostatul centralei la 75 de grade.
Mai ramane varianta cu un termostat cu capilar la care senzorul sa-l pun pe partea metalica a cosului.

Solutia este termostat de gaze arse pe cosul de fum. Se fixeaza termostatul pe o valoare (sa zicem 100*C) si cand gazele ajung la temperatura aceasta porneste Laddomatul. Cand nu mai este foc in centrala dar totusi mai ramane jar termostatul de gaze arse o sa opreasca pompa dar, din cauza jarului, temperatura apei in centrala mai poate urca, asa incat mai trebuie un termostat montat pe turul centralei, chiar la iesirea din centrala care este setat pe 90*C. In cazul in care temperatura creste peste aceasta valoare termostatul de pe tur porneste Laddomatul.

De pe internet de la Arena instalatiilor ; dar eu l-am luat de doi ani. Acum a luat un vecin dar depe alt site ca acestia nu aveau pe stoc.

Multumesc!
Am cumparat si eu astazi de pe Arena instalatiilor unul mai ieftin dar care face tot acelasi lucru.
Cam pe unde l-ati montat in cos fata de intrarea burlanului de la centrala si la ce temperatura il tineti?

Eu il am montat cam la 50 cm de centrala si il tin undeva la 100-150 *C. L-am bagat intr-o teaca nichelata.

Se poate sa-mi dati un nr.de telefon ca sa va pot intreba mai multe probleme?
Sau daca doriti dati-mi un apel la 0722604997.
Multumesc!

Am o centrala atmos dc 18 s cu rezervor de800 de litri si nu reusesc sa incalzesc casa decit daca folosesc cazanul fara rezervor.Cu rezervor nu reusesc.Apa calda intra in el dar nu iese pt a asigura caldura in casa.Care este problema daca ma puteti ajuta cu sfaturi?Multumesc frumos.

Se poate modifica instalatia cu turul comun pentru puffer si radiatoare: iese turul din centrala, teu pt. boiler, teu o parte inspre puffer si cealalta inspre radiatoare. Pompa centralei circula apa intre puffer si centrala ( si boiler, depinde de instalatia d-voastra), iar pt. radiatoare se monteaza o pompa dupa teu-l dintre turul pufferului si al radiatoarelor astfel incat cand porneste pompa radiatoarelor o sa circule apa si inspre casa. Pt. mai multe detalii puteti pune ceva poze cu instalatia sau o schema.

Dupa ce am studiat toate discutiile anterioare, in mintea mea pare mai incalcita treaba dacat inainte. De curand m-am mutat la casa noua(84mp util) doar parter si am ales modalitatea de incalzire – centrala pe lemne si puffer. Marea problema este ca nu reusesc sa incalzesc casa!!!
Astfel:
Casa 84mp, izolatie la nivelul tavanului 200mm vata minerala Rockwool, intre grinzile tavanului, izolatie exterioara vata minerala bazaltica 100mm. Au ramas deocamdata neizolate soclul si doua arcade care strapung punctual izolatia.
Centrala VIADRUS 30kw, puffer simplu 1000l, boiler termoelectric 100l. Legaturile sunt realizate astfel: din spate centrala pleaca teava cupru 35 catre puffer si teava cupru 28 catre boiler cu termostat bratara pe fiecare iesire, ce comanda pompele aflate pe retur. Atunci cand vreau sa opresc boiler-ul, duc termostatul in maxim si pompa se opreste. Din puffer pleaca apa catre distribuitor(radiatoare) atunci cand temperatura indeplineste conditiile setate de mine(60grade) pe un termostat imersat la nivelul tur catre distribuitor. Acesta poate fi anulat de catre termostatul de ambient, acestea fiind legate in serie cu pompa de pe returul catre puffer. Cosul de fum este diametru interior 160mm si are 4m. Camera centralei este corp separat de cladire, realizat pe structura metalica si invelit in panou sandwich de 4mm izolatie. distanta pana la distribuitor este de aproximativ 6m, traseu izolat cu vata din sticla cu folie din aluminium. Acum, cine a citit pana aici, cu siguranta vrea sa ma ajute. Fac foc seara, duc apa in puffer in partea superioara la 80grade si setez termostatul la 21grade. pe la 5 dimineata deja sunt 19grade in casa, din ce imi dau seama(dupa valurile de caldura) termostatul declanseaza cam de 3-4 ori recircularea apei in calorifere. Dimineata, apa din puffer e la 50grade. Mentionez ca seara am tinut focul cu lemn uscat rezultat din santier(scandura, dulapi, grinzi din lemn) peste noapte centrala ramanand practic fara foc, nici macar mocnit. A 2-a solutie(mai buna), seara 80grade in puffer, 24 grade in casa, dupa care inchid termostat. cand se face frig(20grade pe la ora 5) deschid termostat, intr-o ora am 21 de grade, adica atunci cand ma trezesc. La plecarea din casa inchid iarasi termostat, seara apa are pe la 50grade in puffer. Ipoteze: casa este inca cu peretii uzi(tencuiala exterioara(izolatia) are o saptamana) sau casa nu este corect izolata, instalatia nu este dimensionata corect sau nu este realizata eficient(cand baga caldura duduie caloriferele iar in rest sunt complet reci), lemnele nu sunt ceea ce trebuie(fiind lemn cu ardere spontana, ceea ce nu favorizeaza arderea mocnita, de mentenanta). Astept orice parere/teorie/sfat! Multumesc!

Pufferul ce temperatura are in partea de jos? Daca nu are aproape cat in partea de sus inseamna ca nu aveti un rezervor de acumulare de 1000l plin cu apa calda rezultand o autonomie mai mica. Incercati sa incalziti TOT pufferul la 80-90*C si vedeti atunci cum se comporta. Pompa centralei cine o comanda?

Am termometru doar in partea de sus a puffer-ului, insa in partea de jos era la fel de fierbinte conducta de iesire catre vasul de expansiune(nu puteam tine mana pe conducta). Pompa de la centrala este comandata de un termostat situat chiar la iesirea din centrala. Intre timp mi-am dat seama de o eroare constructiva, acel termostat despre care vorbim, era setat sa deschida la 60 grade; problema era ca nu-l inchidea nimeni inainte de a ajunge temperatura in 60grade, astfel centrala, devenea un radiator care incalzea camera centralei cu apa din puffer, pana ajungea la 60grade in puffer/centrala. in momentul de fata l-am dat sa se deschida la 90grade, oprindu-se din recirculat apa tot la 90. Centrala se raceste astfel singura cand scade sub 90.

Daca va uitati putin mai sus in comentariile anterioare cel mai bine ar fi un termostat de gaze arse. Daca lasati termostatul actual pe 90 *C el nu o sa mai deschida circuitul numai cand aveti 90*C in centrala. Daca il mutati inapoi pe 60 cand se va stinge focul trebuie sa fiti prezent sa il puneti iar pe 90 . Cu termostatul de gaze arse rezolvati problema aceasta iar termostatul actual il pastrati ca si termostat de siguranta. Cititi cateva posturi mai sus,este mai bine detaliat.

Salut, La ce folos un termostat de gaze arse sau cu ce m-ar ajuta el daca randamentul centralei mele este prost si toata caldura se duce pe cos .Caldura ar fi trebuit sa se ramana in centrala si astfel eu sa folosesc termostatul centralei cu imersie cu un rezultat foarte bun.Luati exemplul centralelor in Condensatie care la evacuare temperatura este de maxim 40 grade si care recupereaza marea pate de caldura din cosul de evacuare. Nu mai bine folosesti un recuperator care sa fie legat la returul circuitului ca si sursa de apa si apa incalzita sa intre apoi in returul centralei?

Va stau la dispozitie pentru solutiii de recuperare a caldurii la 0741146358

Termostatul de gaze arse il folosesti pt ca centrala sa nu fure caldura din puffer fupa ce s-a stins focul. Poti sa-l setezi si pe temperaturi mai joase.

Propuneti o solutie pentru recuperator de caldura pt. un cos de diametru de 180 mm.
As fi interesat.

Am o centrala viadrus 30kw si un puffer de 800l.intrebare de ce nu urcă apa in puffer peste 60 d gr?si dimineața găsesc 25-30 gr.va rog daca cineva îmi poate răspunde.va multumesc

Buna ziua,
Am si eu o intrebare, as vrea sa leg de termostatul de conact de pe puffer un termostat ambiental, cum as putea sa fac asta…nu as vrea sa il leg direct pe pompa.

Va multumesc

Termostatul de contact la ce este legat? Ce vreti sa controlati cu ele mai exact? Normal se leaga termostatul de ambient impreuna cu termostatul de pe puffer la pompa radiatoarelor astfel incat daca doriti caldura in casa termostatul de ambient da comanda pompei sa porneasca dar aceasta nu porneste numai daca termostatul de pe puffer ii da voie, adica numai daca apa din puffer este cel putin asa de calda ca si setarea de pe termostatul de contact sau mai calda. Se leaga asa pentru a nu se circula apa prea rece prin radiatoare. Sper ca ati inteles. Daca mai aveti nelamuriri puteti intreba.

Buna seara ….
Deranjez pentru un sfat …zilele acestea am instalat o centrala Arca 50 Kw pe lemne , un puffer de 1500 L si un boiler de 200 l cu doua serpentine . Centrala va trebui sa incalzeasca o casa de P+E+M cam 260 mt utili . Instalatia este facuta din cupru de 15 cu radiatoare din aluminiu ,Fiecare etaj fiind comandat de termostate de ambient . Instalatia este realizata centrala puffer ….puffer casa . In acest caz va fi nevoie si de o vana cu trei cai sau este de ajuns doar vana de amestec care as dori sa o pun pe turul pufferului spre casa pentru a face putina economie de agent termic .
Multumesc si astept pareri .

Pt domnul Andrei, daca folositi sursa ce putere are si daca face fata la toti consumatorii instalatiei in caz de pana de curent?

Va salut si La multi ani!
Am vazut la cineva pe net o descriere la un termostat electronic ce inlocuia termostatul de gaze arse necesar ptr.instalatia centrala -puffer ca sa nu fure CT din puffer apa calda.
Aveti idee de asa ceva?
Daca da va rog sa-mi dati ceva detalii .
Termostatul de gaze cred ca l-am montat gresit si anume exact la iesirea din centrala a cosului de fum intr-o teaca de cupru care dupa 2 luni de functionare sa deteriorat si usor , usor o sa se deterioreze si teaca termostatului.

Am hotarat sa fac unele modificari la instalatie, pentru a optimiza atat eficienta centralei cat si pentru a spori confortul. Astfel: Pasul 1 – La sugestia lui Dan Creta(+ alte opinii) voi instala un senzor cos de fum pentru gaze arse, legat in serie cu pompa centrala-puffer. Voi vedea pe parcurs care va fi temperatura optima utilizata; Pasul 2 – voi instala o vana cu 3 cai, care ar trebui sa trimita agentul termic direct din CT in radiatoare, acesta fiind angrenat de catre pompa catre casa, legata la termostat de ambient casa; Pasul 3 – voi face un bypass anticondens in imediata apropiere a centralei, utilizand o vana termoreglabila la 45C. Am oarece nesiguranta privind Pasul 2, vana cu 3 cai va fi montata pe tur(catre casa) si va alimenta radiatoarele din puffer sau centrala(circuit bypass „a” ce evita puffer-ul, intre tur CT-Puffer si tur Puffer-Radiator). Problema esta ca in situatia asta, pompele lucreaza ambele pe acelasi circuit/directie, singura posibilitate de autoreglare debit apa, fiind circuitul „b”, pe care as putea sa-l las fara clapeta sens permitand astfel apei sa se miste in orice directie. Am facut si o schita de „mana” ce ar putea lumina cele spuse de mine. photos.google.com/search/_tra_/photo/AF1QipMijJb7ijoRLoKGKxx1H7PqWJ7ViWodUVH7AC6o

Eu am termostat de cos esbe dar acum am mai cumparat de pe aliexpress un termostat ce stie mai multe, ii zice REX-C100. Este 10 dolari pe aliexpress si transport gratuit. Eu il folosesc numai pentru a vedea exact temperatura gazelor arse (cel de la esbe nu indica asa fix) dar, impreuna cu un releu, se poate comanda o pompa.

Buna seara! Am citit cu interes toate comentariile si solutiile prezentate aici. Foarte utile discutiile!
As dori un sfat de la dvs in privinta alegerii unei solutii de incalzire. Datele problemei: Zona limitrofa Bucuresti. Casuta,locuinta permanenta BCA 24 cm izolata cu 10 cm polistiren, planseu intre etaj si pod izolat cu 20 cm vata de sticla, in viitor va fi izolat si acoperisul. P:65 mp + E:45 mp, h 2,5cm, ferestre+usi termopan cu sticla dualprotect: 20 mp. Din ce am studiat, ma gandesc sa aleg ca solutie de incalzire (nu am gaze in apropiere) Centrala Viadrus fonta U22D 20kw + puffer 1000litri + boiler ACM 150 litri. Acestea in linii mari, restul….studiez pentru a sti exact de ce piase am nevoie in acest puzzle ingineresc. Poate chiar sugestii… Este in regula combinatia aceasta? Sugerati alta centrala (simpla, fara gazeificare) sau alta putere? Confortul ambiental este optim pentru intraga familie este la 23 grC si as dori sa pot separa temperatura de la parter de cea de la etaj prin chronotermostate de ambient. Raman recunoscator celor care se vor oferi sa imi dea sfaturi si isi vor exprima opiniile. Multumesc frumos!

Buna seara,

Am in plan sa instalez o centrala Viessmann de 30kw si doresc sa stiu cat de mult sau de ce ar fi nevoie pe langa centrala, sa folosesc si Laddomat 21?
Instalatorul imi spune ca n-ar fi nevoie, ca e scumpa, ca el nu monteaza asa ceva, ca in loc de laddomat el foloseste pompe mult mai ieftine
Unde e adevarul?

Ma poate ajuta cineva cu un sfat?detin o casa la tara cu următoarele dimensiuni camera 6/6(2 calorifere feroli de tabla la 2m)hol de 2/8 cu baie in capăt (2 calorifere de 1,8 respectiv scara de baie) un salon de 5,7/7,2(2 calorifere de 1,8)cu înălțime de 2,7 apoi la etaj camera de 3/6(2 calorifere de 1,6 si 1m)hol de 7/1,1(calorifer de 1,8 si scara de baie pentru ca e si baie de 2,5/2,5 si camera de 4,5/5(2 calorifere de 1,6) ….as crea sa stiu ce tip de centrală imi recomandați cu gazificare sau de care?ce putere si ce pufler!si daca e vreo firma autorizată in județul iasi pentri astfel de lucrări!va mlt

se poate lega o centrala pe lemne cu una pe combustibil lichid ( gas, motorina),dar sa functioneze in paralel,ma refer aici cand vreau sa folosesc una cealalta sa o opresc si invers.
daca ma poate ajuta cineva cu o schema cum ar trebui legate in tre ele.
multumesc

Buna ziua,

Am o problema careia nici unul din cei 2 instalatori cu care am discutat nu a fost in stare sa-i dea un raspuns clar.

Pe scurt: Detin o casa de vacanta la munte (casa e din lemn, parter si mansarda) pe care o incalzesc cu o centrala pe lemne cu gazeificare. Mentiune: merg acolo doar in weekend-uri.
Din diverse motive (nu le expun ca sa scurtez povestea) am cumparat un puffer de 1000 litri pentru a inmagazina surplusul de caldura dat de centrala.
Sunt pe punctul de a monta pufferul si vreau ca montajul sa asigure urmatoarele:
1. Ajung vineri seara si fac focul in cazan
2. Tot agentul termic rezultat sa mearga direct in calorifere si sa incalzeasca, casa.
3. Cand temperatura atinge valoarea setata pentru termostatul de ambient, agentul termic sa se duca direct in pufer (pentru acumularea surplusului de caldura).
4. Cand temperatura din casa scade sub valoarea setata pe termostatul de ambient, sistemul sa ia caldura din puffer si sa o trimita spre calorifere.
5. Cand si temperatura din casa si cea din puffer scad sub valorile setate, sa fac din nou focul si sa se reia pasii 1-4.

Motivul pentru care vreau un astfel de montaj este acela ca vinerea, cand ajung la casa de vacanta, daca as avea un montaj clasic (centrala -gt; puffer -gt; casa) ar trebui sa astept 4-5 ore sa se incalzeasca apa in puffer si incare 2-3 ore sa se incalzeasca in casa .. asta insemnand ca toata noaptea de vineri as sta in frig .. Ceea ce nu vreau sa se intample..

Se poate face un astfel de montaj? Daca da, imi puteti da niste ghidaje in linii mari, sa le pot comunica instalatorilor?

O alta solutie pe care mi-a dat-o unul din instalatori este sa montez o rezistenta electrica in puffer si sa ii dau drumul de la distanta (am aceasta optiune – cu o priza comandata prin internet) cu cateva ore inainte sa ajung acolo, astfel apa din puffer , zice instalatorul, o sa aiba 30-40 de grade cand fac focul si o sa se incalzeasca mult mai repede agentul termic …
Problema este ca am discutat cu cei de la Ferroli (pufferul este marca Ferroli) si mi-au spus ca cea mai mare rezistenta monofazica (6kw) nu va reusi sa duca agentul termic din puffer mai sus de 20 de grade.. Si asta in cateva ore bune, cu un cost foarte mare.

Ce parere aveti si despre aceasta varianta?

Multumesc anticipat

Da, se poate realiza ce doriti printr-un T-eu comun inainte de intrarea turului in puffer. O parte duce spre radiatoare si o parte spre puffer. Daca doriti mai multe detalii sa ajut cu placere. Puteti sa-mi scrieti pe dancreta@ymail.com

Buna seara. Am montat si eu de 2 saptamani o centrala pe lemne cu gazeificare, PYROCAL 30 kw, Ladomat 21, puffer 1000 l, asistata in cazul penelor de curent de o sursa stabilizatoare 400W in paralel cu o baterie de 180 Ah. Pana acum sunt foarte multumit de investitie. Intrebare: daca returul de la calorifere este dirijat direct in puffer, de ce ne mai trebuie si o vana cu 3 cai? Si un sfat-daca e primit-pt. cei ce n-au facut-o inca….daca faceti instalatia in Cu, evitati sa montati calorifere de Al…electroionic nu sunt compatibile. Multumesc.

Salutare,
Am o centrala Viadrus 49kw si un puffer izolat de 2000L, aceasta se afla in beci unde sunt in jur de 15 grade si cosul este schiedel de 200cm din samota izolat care trece prin interior.
Am facut cateva teste zilele trecute cand au fost 5 grade afara noaptea, am oprit pompele spre calorifere, am umplut cazanul cu lemne uscate de 2 ani stejar, fag si carpen pana la refuz (busteni nu crengute), temperatura de plecare in puffer a fost de 30 grade si dupa un foc am ajuns doar la 50 grade.
Din calculul randamentului:
P_cazan 49kw
Randament 0.75
Puterea_utila = P_cazan x randament
Energia produsa [kwh]= puterea_utila[kw]x timp[h]
imi reiese ca in 1.2 ore ar trb se incalzeasca de la 30 la 50 grade, dar la mine dureaza cam 2-2,5 ore.
Mentionez ca centrala o tin sa mearga cu tirajul la maxim pe 80grade.
Teava intre puffer si centrala este de 35mm, toate tevile sunt izolate cu vata.
Nu inteleg cum la unii utilizatori dupa forumuri in 2 ore incalzesc pana la 70 grade aceeasi cantitate de apa.
Eu ca sa incalzesc apa 70-80 grade sa dorm linistit pana dimineata imi trebuie 2-3 focuri.
Multumesc!

Salut Catalin. Ma faci curios cu ceea ce spui, cu atat mai mult cu cat intr-adevar, in 2-3 ore, si eu incalzesc atat casa, cat si puffer la 70-75 gr, si nu cu lemn ca al tau, ci cu crengi, semiputregaiuri si din cand in cand cate un lemn mai bun( consider ca la vremea asta, nu merita risipa cu cele bune). Nu pui o schema hidraulica?

Salut Catalin,

Nu ai pomenit nimic despre pompa de circulatie dintre centrala si stocator ce model este ce debit asigura etc, nu crezi ca conteaza??

Salut,

@Gelu, nu pot atasa foto, iti pot trimite pe email daca mai esti curios.
@Incalzire, pompa este UPS2 25-40/60 180 GRUNDFOS
Înălţime de pompare maximă (m) 6
Debit maxim (m3/h) 3
Presiune maximă de lucru (bar) 10
Dimensiune racord (inch) 1 1/2

Multumesc!

Alaturat va prezentam si noul model de puffere MultiEnergy cu serpentina de inox produse de noi termice. ro/puffere-boileresolare-rezervoareacumulare-multienergy/ unde aveti posibilitatea de a interconecta mai multe tipuri de surse de incalzire centrale termice panouri solare pompe de caldura seminee si a livra agentul termic in calorifere incalzire in pardoseala etc la temperaturi a agentului termic diferite

buna seara am vazut ce sa facut la acea centrala cu puffer ,nu am avut rabdare sa citesc toate comentarile dar:schema aleasa nu e cea mai potrivita ; eu nu vad normal pufferu o prioritate ci casa asa ca acea schema nu va ajuta .
se monteza pufferul pentru economia lemnelor care mai ramin pe foc dupa ce casa sa incalzit ,sa porneasca din puffer dupa ce focul sa stins
schemele date de producatori si sant facute pentru asi proteja centrala .
Din experienta mea va spun ca nu este bine
eu am clienti multumiti care alimenteaza o data la 24 de ore.
dar puffeul se monteaza intro casa izolata cu geamuri bune etc. altfel se monteaza numai pentru confort adica o temperatura constanta in casa fara fluctuatii prea mari

buna
am mai citit prin comentarii .nu va bateti joc de voi si de bani vostri si montati vana cu trei cai ca nu va ajuta la nimic ,numai va cheltuiti bani pe vana si pe lemne degeaba
incerc in perioda urmatore daca reusesc sa fac o schema buna si o automatizare simpa linga ea
totul cu o investitie ieftina si cu randament maxim si sa o incarc

Vio…esti foarte dragut cu sfaturile….nu era mai bine sa vii cu ele dupa ce realizai acea schema si sa ne spui avantajele aparute? Pana atunci suntem nevoiti sa folosim si acel puffer.

Buna ziua,
Va rog frumos sa-mi ziceti (cred mai mai sunt si altii interesati) cam cat ar costa o intreaga instalatie de incalzire, pentru o suprafata de 230 mp (parter si etaj)? Stiu ca difera de la casa la casa, dar sa ne dati un pret cu aproximatie .
Va multumesc.
S-aveti zile frumoase!
Flori

Panait Florica
Nimeni nu va putea spune din start cat va costa. Depinde pe ce sistem de incalzire vrei sa te axezi, cat de pretentios esti vizavi de calitatea materialelor, cat de departe esti de un oras in care ai acces la materiale, etc…etc. Trimite-mi un mesaj pe e-mail, unde vom putea schimba un volum mai mare de info, si poate iti voi fi cumva de ajutor. ecolact2005@yahoo.com

Salutare dragi Prieteni!

Va prezint o noutate de exceptie,este un economizor de apa dar prin ceea ce face economiseste si gaz si energie electrica.L-au inventat doi Instalatori Spanioli,echipamentul se numeste Smartwater se poate monta un singur echipament pentru doua bai se monteaza foarte usor dedesupt la chiuveta din baie nu are nevoie de curent deoarece functioneaza cu baterii.Smartwater este super Ok pentru persoanele care au case cu etaj si au Centralele Termice si Boilerile montate departe de bai si bucatarii si pana vine apa calda ne goleste buzunarele apa rece,cu acest echipament nu mai pierdem nici-o picatura de apa rece, deoarece Smartwater are un tanc de acumulare a apei reci si cand dorim apa calda cu ajutorul lui Smartwater vine direct apa calda,amortizarea echipamentului se face relativ in scurt timp deoarece nu mai platim pierderile de apa rece si totodata o sa platim mai putin pentru gaze si energie electrica.Informatii Pertinente si preturi gasiti aici:directorcomercial@ecoidi.com /www.ecoidi.com Daca vorbiti Spaniola sau Engleza.Sa fiti Sanatosi Inteligenti si fara frica eu va Salut Fanica

Buna ziua, stie cineva un instalator bun care stie sa monteze o centrala cu gazeificare, puffer si toate automatizarile necesare in zona Tecuci, jud Galati?

Sa inteleg ca ai cumparat centrala si toate accesoriile de capul tau, iar cineva trebuie sa le monteze?

Tocmai asta era ideea ca nu am cumparat nimic si caut un meserias care sa stie exact de ce am nevoie nu de un amator care face experimente pe banii mei

Poate cineva da un pret platit pentru instalarea unei centrale cu gazeificare+puffer+automatizari….asa ca idee cam ce preturi se practica.

Rectificare: 11000 lei fara centrala pe care o aveam deja.

In pretul de mai sus au intrat: puffer, fitingaraie, 2 pompe, termostat, 100 litri de antigel, ups cu 2 baterii si manopera

Cam pe aici esti Cosmine. Sigur, nimic nu e batut in cuie. Una e sa mergi pe repere de top, de exemp!u, Laddomat, alta pe un VTC de 150 lei. Una e o automatizare completa, care sa- ti duca pompe, ambient, vane motorizate, corelate cu temp exterioara, alta cand e vb de un simplu termostat de ambient de 100 lei. Una e cand instalatia o faci full option, cu toate elementele de siguranta si protectie, alta cand lipesti pompa direct de teava iar la o defectiune stai si te canti numai la gandul ca trebuie sa golesti 1500-2500 l apa, cu toate problemele ulterioare. La toate astea se adauga si calitatea cazanului…..nu totdeauna la pomul laudat te duci cu sacul. Si sigur Bulgaru, meseriasul e intr-adevar o problema. El trebuie sa te consilieze, sa-ti spuna de ce trebuie asa si nu altfel, de ce e indicat sa mergi pe reperele astea si nu celelalte. Si mai trebuie ceva……ca tu insuti sa intelegi sistemul in ansamblu.

Ideea e ca pana in 30000 lei ma încadrez pt o casa de 140 mp cu automatizare cum trebuie??

Eu zic ca da. Ramane acuma de vazut cate calorifere ai, ce grad de izolatie ai, si ce marca de cazan preferi.

Va salut!
Gasesc si eu in zona Bucurestiului pe cineva care sa ma ajute ptr.automatizare C.T. – puffer cu diferential de temperatura?
Am ceva idee dar este mai bine sa ma ajute cineva care a mai facut asa ceva.
Multumesc!

Va salut!
Gasesc si eu in zon Bucuresti pe cineva sa ma ajute la o automatizare pt.C.T. atmosferiica+ladomat 21+puffer+boiler cu serpentina.Acum functioneaza pe termostat recirculare fixat pe 75 grade.Sunt multumit dar asa incerca sa nu mai am grija ca puff.are sau nu peste 75 grade ca sa ni recircule apa.
Binenteles contra cost.
Multumesc!

Ce părere aveți de 7000 de lei mana de lucru la montaj centrala cu puffer si toate automatizarile pt o casa de 140 mp si 10 calorifere?

Nu stiu din ce zona esti, dar 7000 mi se pare exagerat. Pe la noi se percepe 150\calorifer si 1000 cazan+puffer. Cat priveste elementele de automatizare………probabil ca le aduce
Instalatorul in diferenta de 3500

SALUT!
Am citit atat articolul cat si comentariile si am ajuns la concluzia ca montajul facut la centrala mea este putin rudimentar. Nu aveam habar atunci cand a fost instalata centrala. Centrala este Viadrus 49kw. Stiu ca este mare dar a fost achizitionata de ocazie la un pret foarte mic. Chiar si in aceasta situatie sunt multumit de centrala si de randament. Am consumat aprox. 15 metri steri si o tona de carbuni la o casa de 250mp, izolata cu 10 cm polistiren, ferestre termopan vechea generatie, jumatate tavane model vechi(pamant grosime 20 cm) si jumatate rigips si vata sticla. temperatura a fost destul de mare in casa(24*C). Am intampinat probleme in situatiile in care afara erau peste 0 grade si era foarte cald in casa. Am folosit mult timp centrala la o temperatura scazuta(55*C) pentru a evita incalzirea exagerata a spatiului de incalzit. Doresc sa montez un puffer de 1000l(stiu ca este mic dar este tot de ocazie si foarte ieftin).
Poate cineva sa alcatuiasca un necesar general pentru adaugarea pufferului in instalatie? Nu vrea sa mai fiu nepregatit ca la inceput.

Buna ziua.Am o centrala Atmos 40 kv.In acest moment nu mai pot monta on puffer de 2000 ca nu incape pe usa.As putea lega 2 de 800 sau 1000?Daca montez termostate electronice pe fiecare calorifer si le reglez in functie de necesitate(ex.cele din bucatarie ,living noaptea reduse la minim)as putea avea caldura pana dimineata in dormitor la 23 grade fara puffer

Sigur Mihai. Poti monta 2 de 1000. Eu as recomanda montarea in serie cu posibilitatea de a le folosi fie impreuna, fie separat functie de cat de frig e afara. O sa ai insa nevoie de un meserias bun care sa poata aborda interconectarile in varianta automata sau manuala functie de buget.

Am o centrala de 60 kw la care am legat un puffer tanc in tanc de 1500 litri (1200 litri pufferul si 300 litri boilerul de apa calda menajera). Suprafata incalzita este de maxim 400 m patrati pentru o casa cu demisol, partier, etaj si mansarda (tip apartament pe cate un nivel). Imi poate spune cineva daca va da randament conform schitei atasate?
i63. tinypic. com/2u7q78o.jpg

Persona nu pot vedea schita de care zici. Incearca sa o repostezi. Oricum, 1500 litri la o centrala de 60 kw e fff putin. Ai avea nevoie de dublu pt a-si justifica eficienta

Personal nu pot vedea schita de care zici. Incearca sa o repostezi. Oricum, 1500 litri la 60 kw e ffff putin. Ai avea nevoie de dublu.

Buna ziua!

Schema este clasica insa, intr-adevar, pufferul nu are nici macar 1,5mc disponibil pentru circuitul de incalzire. Daca spatiul va permite, mai adaugati un puffer de 2mc in retea. Va sunt suficienti 0,3mc apa calda menajera pentru 6-8 apartamente? Succes!

Problema este ca centrala este de 60 de kw dar cazanul nu reuseste sa incalzeasca apa din puffer mai mult de 55 de grade si supapele de siguranta de la centrala la cele 55 de grade mi-au dat apa afara. Iar in casa scad gradele foarte repede.

Grade putine, supape care refuleaza…. am reusit sa vad schema. Cam subtirica si rau gandita. Trebuie lucrat la ea, si asta nu se face la fara frecventa. Din ce zona esti Loredana? In postarea mea din 26 ian ac gasesti adresa mea de mail. O poti folosi, apoi mai discutam.

Salut,
As fi foarte recunoscator daca imi puteti da un sfat care sa ma ajute.
Am o centrala viadrus de 49kw, vreau sa incalzesc un puffer de 2000l cu pompele spre casa oprite. Reusesc sa incalzesc pufferul de la 10-20 grade pana la 70-75 grade cu vreo 3 plinuri de centrala (in jur de 5 ore) cu lemne uscate de esenta tare. Pufferul se afla intr-o incapere cu temperatura de peste 10 grade si are si o izolatie de 10cm (ferroli).
Centrala merge cu tirajul la maxim, este setata pe 80 grade, cosul este schiedel din samota de 25cm (10m inaltime), are un tiraj foarte bun.
Simt ca ceva nu este in regula, sa stau 5 ore sa incalzesc pufferul.
Daca aveti informatii cum as putea aduce o imbunatatire, am atasat si schema, am desenat-o ce am inteles eu dupa montajul facut de meseriasi, s-ar putea sa fi desenat ceva gresit.
Pompa intre puffer si centrala este UPS2 25-40/60 180 GRUNDFOS.
Schema circuit centrala:
https://ibb.co/Tt32hqF

Multumesc!

Alex, ai o schema hidraulica buna. Eu as fi necajit daca nu s-ar incalzi casa, nu pufferul. Rolul lui e sa preia surplusul de caldura, nu sa se incalzeasca primul. Spre exemplu, la mine sta pe35-40 gr ceasuri bune , in schimb caldura am in casa din momentul in care se deschide bulbul laddomatului -72 gr,(la tine vtc) iar pompa de recirculare incepe sa functioneze. La cate grade deschide bulbul tau? Esti sigur ca automatizarea functioneaza bine? Ce suprafata incalzesti?Lasa pompele sa mearga, daca casa cere caldura, apoi sa se incarce pufferul.

Salut Gelu,
La mine este pus termostatul de contact pe puffer, si daca nu am temperatura necesara in puffer nu pleaca pompele catre casa.
Practic nu am un sistem sa se incalzeasca mai intai casa si apoi pufferul cu surplusul.
Nu stiu cum as putea modifica acest lucru, m-ar ajuta mai mult sa incalzesc mai intai casa si apoi pufferul pentru ca momentan casa este de vacanta si cand vin fac frigul :(.
Multumesc!

@Gelu completare:
Pompa de recirculare am pus-o sa plece la 45 grade.
Automatizarea pare sa functioneze bine.
Incalzesc vreo 250mp, am termostate pe etaje si capete de termostat pe calorifere, in unele camere nu ma intereseaza cand ajung acolo.
Multumesc!

Nu vreau să comentez nimic despre aceste instalații.
Despre cum ar trebui să arate o instalație cu puffer bine făcută vă invit să vedeți postarea de pe pagina de Facebook, căldurică
Am făcut această trimitere pentru că acolo există text și imagini despre asta.
O seară bună tuturor!

Alex, daca spuneai de la inceput ca e vb de o casa de vacanta, era mai simplu.
1. Pe puffer, atat la intrare tur, cat si retur, montezi cate un robinet(normal ar trebui sa le ai, ca robineti de separatie). Cu ele inchise, dirijezi din start apa calda spre calorifere, boiler, etc. Tot ce mai ai de facut e sa le deschizi dupa ce s-a incalzit casa.
2. Ar fi f indicat ca pe traseul tur calorifere sa montezi un vta ce are rolul de a trimite apa la temp
constanta(eu am vta 522 esbe)
3. Termostatul de contact ce comanda pompele ic nu-l pui pe puffer, ci pe teava tur, de preferat inainte de vta.
4. Daca vrei sa te complici, robinetii de care spuneam pot fi si cu servomotor, comandati de un controller, dar zic ca nu merita.

eu am montat cazanul meu si nu trebuie sa dirijez apa in calorifere. pufferul se incalzeste prima data in partea de sus. este suficient pentru a se incalzi caloriferele, la 2 cicluri de pornire a pompei sintre cazan si puffer am caloriferele calde. am pus un video aici pentru a-si cface o idee despre montaj persoanele interesate…https://www.youtube.com/watch?v=ZSJ426KgmNE

Buna seara domnul Andrei, locuiesc in zona de deal si vreau sa montez centrala pe lemne de la termofarc, am 82 m2 cu inaltimea de 2,50 m. Am nevoie de niste consiliere de la d-voastra, la suprafata pe care o am ce putere trebuie sa aiba centrala daca puteti sa-mi spuneti tot ce trebuie sa cumpar pana la calorifere, puferul si boilerul ce volum trebuie sa aiba?

Casa este construita din BCA izolata pe din afara cu polistiren de 10 cm, tavanul il am izolat cu polistiren extrudat, vata de sticla, polistiren de 10 iar in pod am o sapa de 10 cm. Tamplaria o am din termopam. Alimentarea cu apa in casa o fac de la fantana unde am montat hidrofor. Va multumesc anticipat si astept raspunsul d-voastra.
Am uitat sa va spun ca am nevoie de 6 calorifere.

Doamna Rotaru, cel mai indicat este sa contactati o firma de instalatii din zona, care sa trimita pe cineva la fata locului pentru calcule exacte.

Buna ziua! Puteti sa imi spuneti cum ati facut legatura dintre pompa de circulatie pentru radiatoare, termostatul ambiental si termostatul de pe puffer? Daca aveti si o schema electrica ar fi super. Multumesc!

Buna ziua. Detin un cazan viadrus de 35 kw legat la un puffer ferroli de 800 l. Instalatia este facuta cu ppr de 32, vana de amestec dupa centrala, iar legarea puffer-ului a fost realizata dupa cartea tehnica a acestuia. Cu toate acestea nu reusesc sa incalzesc puffer-ul la mai mult de 65 grade sus si 63 grade jos, iar centrala in timpul asta este la 90 grade. Care este cauza ?

Buna ziua, as dori sa stiu cum arata schema de legare a termostatului ambiental si termostatul de imersie de pe puffer la pompa de circulatie spre calorifere. Multumesc

Am o centrala pe lemne și aș dori sa știu dacă e vreo problema dacă centrala este montata mai sus ca puffer adică sa montez puffer în beci

Buna
A montat cineva pufferul pe orizontala?
Sunt probleme?
Pt ca nu am spatiu suficient sa-l pun vertical, insa pe orizontala ar avea loc.
Multumesc!

Salut, Alin. Nu am mai auzit si nici nu cred ca este indicat. Totusi, cel mai bine suni la un reprezentant de vanzari si intrebi.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *