Categorii
Intrebari de la cititori

Se poate da lac de culoarea mahonului peste un lac mai vechi incolor?

Buna ziua.
Se poate da lac de culoarea mahonului peste un lac mai vechi incolor fara sa-l curat pe acesta? (e vorba de carcasa unui ceas cu pendula la care as dori sa ii schimb nuanta de fag natur lacuit in nuana de mahon). Multumesc aticipat.


Intrebare de la Ioan, pe adresa redactiei: Se poate da lac de culoarea mahonului peste un lac mai vechi incolor?

5 răspunsuri la “Se poate da lac de culoarea mahonului peste un lac mai vechi incolor?”

Daca nu e sarit/ciobit lacul original puteti vopsi linistit cu un alt strat de lac. Iar pentru ca mahonul e mai inchis decat fagul, va acoperi foarte bine culoarea initiala.

In caz ca stratul original e degradat vizibil, ar trebui sa-l curatati cu un smirghel si abia apoi, dupa ce-l veti fi curatat de praf, sa-i aplicati un nou strat de lac.

Fiind vorba despre un obiect vechi, cu siguranta ca nu aveti ce face!
Valoarea lui este cu atat mai mare cu cat are o nuanta mai mata.
In fine, daca ati intrebat, va raspund.
Neaparat trebuie frecat cu smirghel de granulatie cel putin 180, manual sau mecanic (atentie la turatie mecanica, maxim 500 oscilatii pe minut altfel lacul se incalzeste si „curge”). Frecarea trebuie sa dureze atat cat sa deschideti porii lacului vechi. Peste lacul vechi, dupa desprafuire, aplicati noul lac baituit (agitati energic cel putin 5 minute recipientul inainte de a-l deschide). Pentru aplicare folositi o pensula cu parul explodat, special pentru lacuri. Nu folositi lacuri pe baza de apa.
Daca totusi folositi lacuri pe baza de apa, indepartati total stratul vechi de lac.
Dupa uscarea lacului, departe de surse de curenti de aer cald sau rece, cam 48 de ore, reluati operatia de smirgheluire cu smirghel de cel putin 200-220 granulatie, atat cat da deschideti porii si sa indepartati eventualele urme de „graunte” aparente la pipait. INterzis prelucrare mecanica in aceasta faza. Reluati procedeul de lacuire ca la faza 1. Dupa alte 48 de ore, reluati procesul de la pasul 2.
Rezultatul va fi un ceas mai nou ca in fabrica, cel putin 100 de ani va veti bucura de noul aspect!
Spor!
Cu stima
bsterea@yahoo.com

Am uitat sa mentionez un lucru extrem de important. Efectul de restaurare va fi cu mult mai de efect daca aplicati mai iantai bait, timp de 3 ori si mai apoi lacul in doua straturi. In acest fel, controlati cantitatea de nuanta sau altfel spus, adancimea culorii. Dvs. decideti!

Buna. Am si eu o intrebare! Am lacuit gardul din lemn acuma cumparat dat la aprig doar fara sa fie slefuit cu un lac stejar in 3 straturi si nu imi place cum arata , pot sa dau cu lac nuanta wenge peste deoarece nu imi place cum sa acoperit lemnul cu prima nuanta?

Buna, Anca!

Eu cred ca daca vei cumpara un lac wenge de calitate vei rezolva problema, insa de ce nu testezi lacul wenge inainte de a cumpara intreaga cantitate? Cu siguranta poti gasi o zona mai putin vizibila a gardului unde poti face o incercare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *