Categorii
Producatori | Distribuitori | Magazine Utile

Centrale termice pe combustibil solid (lemn, carbune, tocatura lemnoasa, brichete din rumegus, peleti)

centrala irleh instalatie puffer


In aceste timpuri, in care costurile si natura energiei sunt tot mai importante si foarte discutate, energia provenita din combustibili solizi este o importanta alternativa pentru energia provenita din gaze naturale, motorina sau energia electrica. Combustibilii solizi sunt usor de procurat, la preturi accesibile si aduc o independenta de marile concerne furnizoare de gaze naturale. Din punct de vedere ecologic, combustibilii solizi au bilantul dioxidului de carbon (care produce daunatorul efect de sera) neutru. Adica atât CO2 cat a inmagazinat copacul in viata sa, atat CO2 va degaja prin arderea sa.

Dupa modelul de functionare a centralei termice pe combustibil solid acestea se impart in:

– Centrale termice cu ardere clasica, cu un randament de 70%;
– Centrale termice cu gazeificare cu un randament de pana la 89%;

Randamentul mai sus amintit se obtine doar in anumite conditii:

– combustibil solid de calitate;
– racordare corecta a centralei termice;
– cos de fum adecvat;

Orice compromis a unuia din acesti factori duce la o inrautatire a randamentului. De exemplu: utilizarea unui combustibil slab calitativ (lemn verde) va duce la o scadere a randamentului de pina la 50% dar atentie din parametrii normali, adica din randamentul de 70% (la arderea clasica). Deci rezulta un randament de pina la 35%!!! Doar din modificarea unei conditii!! Dar daca se fac compromisuri la toate 3??? Respectand urmatoarele recomandari aveti toate sansele sa obtineti un sistem termic foarte eficient.

1. Combustibil solid de calitate

Calitatea combustibilului solid se traduce prin lipsa umiditatii. La lemn trebuie sa fie mai mica 20%, aceasta se obtine cu un lemn uscat natural in stive 2 ani. Lemnul verde are puterea calorica ½ din cea a lemnului uscat la 2 ani. Iar umiditatea din lemnul verde sau partial uscat va produce gudroni si condens acid. Gudronii sunt niste depuneri (ca o smoala) pe peretii centralei care ingreuneaza transferul energiei catre agentul termic si implicit randamentul (care in acest caz oricum e scazut din cauza puterii calorice scazute a lemnului verde). Condensul acid este coroziv pentru otel si pentru caramida din care sunt facute cosurile de fum clasice. Deci condensul acid scurteaza viata centralei termice.

Combustibili unical gaz centrale pe lemne

2. Racordarea corecta a centralei termice

O racordare corecta implica intotdeana o solutie tehnica de ridicare a temperaturii pe returul centralei termice, pentru a evita condensul. Temperatura minima (care trebuie depasita in functionare) a returului trebuie sa fie mai mare sau egala cu 63°C. Pentru aceasta exista mai multe solutii tehnice dintre care le amintim pe cele mai raspindite:

– montarea unei pompe de bypas (intre tur si retur);
– montarea unui ventil termoregulator;
– montarea unui grup Laddomat sau Regumat;

Ridicare temperatura

Pentru a mari eficienta centralei (utilizare eficienta a combustibilului, ardere curata cu putine noxe, comfort termic prin utilizarea robinetilor cu cap termostatic) se va racorda la un vas tampon (puffer) care va putea prelua toata sarcina termica a centralei independent de consumatorul final (radiatoare, incalzire in pardoseala, etc). Dimensionarea acestui vas tampon se face cu minim 50 l/KW pina la 100 l/KW centralei. De ex. La o centrala de 20 kw vom avea nevoie de un vas tampon de minim 1000 l.

puffere legate in serie

instalatie combustibil solid puffer

3. Cos de fum adecvat

Cerintele unui cos de fum sunt tirajul adecvat si siguranta in exploatare. Alegerea sectiunii respectiv inaltimii cosului de fum nu se poate face pausal, din cauza ca orice compromis aici duce la probleme grave de functionare a centralei. Un tiraj prea mic nu mai poate fi compensat ulterior decat prin schimbarea/eventuala inaltare a cosului. Tirajul necorespunzator afecteaza direct procesul arderii din centrala termica si direct randamentul ei. Siguranta in exploatare este influentata de 2 factori: materialul din care este confectionat cosul de fum si curatirea regulata a cosului (1 x an). Cele mai sigure sunt cele cu 3 straturi: tub ceramic + strat izolator + manta beton. Acestea rezista la 2 autoaprinderi (caz in care temperatura depaseste 1000°C).

Cos de fum

Montarea centralei termice -> centrala termica trebuie montata de catre o firma autorizata ISCIR conform normelor in vigoare.
La montajul centralei termice se vor respecta toate indicatiile producatorului (care se gasesc in cartea tehnica).
Temperatura optima de functionare a centralei termice pe lemne este de 75-85°C (nu se recomanda sa folositi centrala la temperaturi mai mici).
Dupa montarea centralei termice pentru a beneficia de garantie va trebui realizata punerea in functiune (PiF) si se va realiza de catre firma autorizata de producator si aceasta va asigura garantia centralei termice si post garantie. Este obligatoriu ca odata la 2 ani sa se realizeze o revizie a centralei termice de catre firma de service.

Unele dintre cele mai folosite modele de centrale termice cu combustibili solizi sunt:
Arca Asiro – folosesc ca si combustie lemnul.
Unical – folosesc ca si combustie lemnul.
Irleh Plus – folosesc ca si combustie lemn, carbune, tocatura lemnoasa, bricheti din rumegus, bricheti din carbune.

centraletermicepelemne.ro/centrale-termice-irleh/Irleh Plus – la aceste centrale termice camera de alimentare este separata. Cazanul este prevăzut cu un gratar din fonta. Camera de alimentare este separata de canale printr-o diviziune de apa prin care se afla un canal care conduce aerul post-combustie catre un arzator. Sub arzător exista asa-numita punte de foc care ajuta la mentinerea curata a arzatorului de reziduri de cenusa si de zgura. In plus se mentine caldura necesara pentru a aprinde gazul provenit din primul stagiu de combustie. In spatele arzatorului se afla o camera post-combustie acoperita cu caramida refractara pentru acumularea de caldura si imbunatatirea conditiilor post-combustie prin gazul de evacuare.

Pentru mai multe detalii si informatii despre centrale termice pe lemne intrati pe site-ul centraletermicepelemne.ro

centrala irleh cu puffer

irleh-plus-cu-aer-insuflat--mixte-r192

centrala irleh instalatie puffer

13 răspunsuri la “Centrale termice pe combustibil solid (lemn, carbune, tocatura lemnoasa, brichete din rumegus, peleti)”

Buna ziua.Pe mine ma intereseaza daca se poate instala o soba din teracota cu evacuare laterala,ca sa nu mai sparg tavanul si acoperisul.Ce dezavantaje sunt?Multumesc pt raspunsuri.

Buna ziua,
Pretul unei centrale termice pe lemne cu gazeificare depinde de puterea centralei termice, de calitatea centralei termice si multi alti factori. Pentru a va face o parere si a afla mai multe detalii despre centralele termice cu gazeificare va rugam vizitati site-ul centraletermicepelemne. ro unde gasiti o multitudine de modele si preturi pentru centralele termice.

Salut!As dori o parere,daca se poate de la un specialist in domeniu,in legatura cu o centrala pe lemne.
Detin o casa formata din-parter 90 mp si etaj 80mp.
Deocamdata e la rosu ,dar o sa fie izolata cu polisteren 10 cm si tamplarie termopan Gealan.
Din ce m-am informat eu,gama de centrale e f difersificata,un lucru pozitiv dealtfel,dar cand e sa alegi e un pic mai dificil.
Asa ca idee ar fi Ferroli,Junkers dar parca as opta pt.Atmos.,bineinteles tot ce tine de montat,instalat o sa optez pt.cineva experimentat pt.asa ceva.
Va rog as vrea un sfat pt.cele relatate mai sus,puterea centralei,fima mai buna ,precum si alte pareri. Va multumesc si respect!

Centralele ATMOS sunt cele mai bune din cite am vazut,acum cred ca unii ma vor contrazice,eu spun din experienta pentru mai multe detalii puteti suna la tel.0736511967.
Cu stima

In privinta recomandarilor….*Ce am eu,e cel mai bun*.Nu vreau sa ofensez pe nimeni,vreau sa subliniez idea.

DACA DORESTI O CENTRALA PE LEMNE BUNA SI EFICIENTA POTI SA I TI FACI UNA DUOA NEVIILE TALE SI IN FUNCTIE DE CONSTRUCTIE EU AM UNE FACUTA SI SUNT FOARTE MULTUMIT DE RENTABILITATEA EI

Buna ziua. Domnule Popescu Nicolae, va rog sa-mi lasati datele de contact. Sunt interesat de-o centrala facuta home made. Multumesc

si parintii mei au centrala (caldarina) facuta la strung, e super tare. E pusa undeva sub nivelul casei si pompa i-au pus acum 5-6 ani, pana atunci totul a fost natural. Chiar daca pica curentul nu e nici un pericol, in plus ei nu au mai cumparatlemne demult, folosesc crengi, paie si tot felul de alte resturi de prin curte. Cand eram mica bagam coceni pana firbea apa si cand se auzea bolborosind puneam bucati de lemn, radacini sau chiar tizic si urcam in casa

La mine la tara este zona miniera si aproape toata lumea are centrala termica pe carbune, ar fi si pacat sa iti fci alt tip de centrala cand ai carbunele langa tine.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *