Categorii
LifeStyle

Cum am schimbat bateria la cada cu ajutorul mesterului „Costicla”!

mester

Amintiri din copilaria Alexandrei.


Inca de cand eram mica am fost fascinata de constructii, de amenajari interioare, de reparatii. In copilarie, un vecin care se pricepea cam la toate, pe nume Constantin, mai venea pe la noi, cand aveam cate ceva de reparat prin casa. Toata lumea ii spunea Costica, insa eu, oarecum rau-voitoare, ii stalceam numele, zicandu-i „Costicla”.

Mesterul „Costicla” fusese, de fapt, angajat al Armatei – iesise la pensie mai devreme decat toata lumea si, sincer, nu-l vazusem vreodata sa puna gura pe alcool, chiar daca parintii mei ii mai ofereau cate un pahar cu vin, in momentele in care venea la noi ca sa ne ajute la cate ceva.

Odata, intreaga retea de apa s-a stricat in camera de toaleta. Totul pornise de la tevile ce transportau apa la bateria de la cada, dupa cum imi explicase mesterul Costicla. El stia ca, de fiecare data cand venea la noi, il urmam peste tot, fascinata fiind de felul in care reuseste sa repare, sa puna la loc, sa construiasca.

Astfel, in ziua respectiva, omul s-a vazut nevoit sa ma suporte si pe mine pe urmele lui, iar, la un moment dat, facandu-i-se mila, probabil, de mine, a acceptat prezenta mea si a inceput sa-mi explice de unde aparuse problema si cum putea fi rezolvata.

Am tinut minte tot ce mi-a spus atunci, deoarece, pentru mine, era o experienta memorabila: era prima oara cand cineva imi explica atent ce trebuia facut. E adevarat ca a ajutat foarte mult si faptul ca eu eram interesata, in mod relativ bizar (pentru o fata de aproape sase ani!), de varuit, de construit si de reparatii.

Un alt fel de… „doctor”!

Astfel, mesterul „Costicla” a desfacut bateria de la cada, dupa ce oprise apa. Mi-a aratat apoi ca una dintre tevile de apa fusese crapata si ca apa curgea pe acolo, creandu-i destule neplaceri vecinului de la etajul al doilea: „Taman aici e buba!”
„Costicla” si-a deschis geamantanul (care mie mi se parea imens pe atunci) plin cu tot felul de ustensile, a taiat bucata de teava afectata, apoi a scos o baterie noua de cada, a tras o parte din teava din perete catre interior, a insurubat bateria si a dat drumul la apa.

Am constatat fericita ca totul functiona acum mai bine decat inainte. Am dat sa ies din baie, dar „Costicla” mi-a explicat ca, acum, trebuia sa punem la loc faianta sparta in zona bateriei. Inainte de aceasta, mesterul a uns tevile si bateria de la cada cu ulei de gatit, spunandu-mi ca asta era un „secret” de-al sau, pentru ca fierul sa nu mai rugineasca atat de repede.

Apoi, omul mi-a aratat cum se pregateste mixtura pentru plasarea bucatilor de faianta si totul a aratat ca nou, ca si cum nimeni nu sparsese peretele acolo. Pentru un copil, o astfel de… „operatiune” pare ceva magic si eu il vedeam pe mesterul Costicla ca pe un doctor!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *