Cea mai mare comunitate home & deco din Romania - case, constructii, design, amenajari exterioare, interioare.

Cum se aranjeaza corect o masa festiva – rafinament si eleganta


exemplu aranjare masa festiva



A fi o gazda perfecta e considerat o adevarata arta. Atributiile unui amfitrion care se respecta nu se opresc la gatit sau supravegherea bucatelor, pentru ca felurile de mancare servite sa fie aspectuoase si, evident, comestibile. Intretinerea conversatiei la masa si carmuirea discutiei spre subiecte de interes general, in asa fel incat nimeni dintre invitati sa nu se simta exclus, conceperea unui meniu adecvat ocaziei, selectia vinurilor si bauturilor potrivite – toate aceste lucruri fac parte din indatoririle unei bune gazde.


Desigur, orice ocazie sociala care aduce impreuna oameni cu personalitati distincte se bucura de o anumita doza de spontaneitate si nu este lipsita de imprevizibil; totusi poti „orchestra” cu delicatete o cina daca te bazezi pe bun-gust si pe bun-simt. Poate cea mai mare responsabilitate a ta in astfel de circumstante este insa atentia la detalii, pe care ai ocazia sa ti-o exersezi inainte de sosirea invitatilor, in momentul in care pregatesti decorul si aranjezi masa. Tine minte: o gazda perfecta nu lasa nimic la voia intamplarii, asa ca trebuie sa inveti din timp toate regulile pe care le cere eticheta: cate farfurii se pun la masa, cum se asaza tacamurile, de cate pahare e nevoie, unde se serveste cafeaua si altele asemenea. Asadar, sa incepem!

Decorul mesei – crearea unei atmosfere de sarbatoare

Ocaziile speciale, cum sunt Craciunul si masa de Revelion, sunt ideale pentru antrenarea fanteziei, in asa fel incat sa iti pui in valoare abilitatile de gazda printr-un decor elegant al mesei. Aranjamentele florale delicate, ornamentele cu tematica de sarbatori (de pilda cele din conuri si crengi de brad), lumanarile, sfesnicele si alte tipuri de accesorii vor crea o ambianta subtila de rafinament. Bineinteles, totul e sa nu exagerezi si sa alegi un singur tip de decoratiuni – daca ai asezat pe masa o vaza cu flori, lumanarile nu-si mai au locul acolo. Impresia creata trebuie sa fie una de spatiu aerisit si de eleganta discreta, nu un amalgam de ornamente sufocante, care contrasteaza dizgratios intre ele si incarca inestetic masa.

Ceea ce iti doresti este ca decorul sa imbie si sa ajute la crearea unei atmosfere festive. De aceea, e important ca piesa centrala – oricare ai alege sa fie ea (vasul cu flori, cosul cu decoratiuni naturale de brad, lumanarile) – sa aiba dimensiuni potrivite; obiectele de decor prea inalte vor stingheri mesenii, care nu se vor mai putea privi in timpul conversatiei. Deasupra farfuriilor poti aseza servete ornamentate sau decorate cu fundite ori cu inele, avand grija sa pastrezi totusi un echilibru (prea multe ornamente strica, iar masa ta poate capata un aer ostentativ).


Tot in cadrul decorului, o importanta aparte o are si fata de masa pe care o alegi – trebuie sa fie dintr-un material de calitate si sa aiba un imprimeu care sa reflecte bun-gust, punand in evidenta vesela si aranjamentele de pe masa. Nu e obligatoriu ca totul sa fie de o singura culoare, insa nuantele pe care le alegi (cu atat mai mult daca folosesti si naproane) ar trebui sa fie in armonie, atat intre ele, cat si cu tonul serviciului de farfurii. Ca sa protejezi lemnul, poti aseza sub fata de masa un molton subtire, care iti va feri mobilierul de caldura farfuriilor fierbinti.

Nu mai e nevoie sa-ti spun ca o fata de masa si un set de servete simple si curate sunt de preferat celor din materiale sofisticate dar uzate si pline de pete. Acelasi lucru e valabil si pentru pahare si vesela: un cristal ciobit si o farfurie de portelan crapata iti va „sifona” reputatia de gazda, asa ca, daca nu ai reusit sa le inlocuiesti, e mai sigur sa folosesti un serviciu de masa din faianta, dar care e ireprosabil.

Aranjarea veselei pentru o cina festiva

aranjare corecta farfurii tacamuri si pahare masa festive

Dupa ce te-ai decis asupra unei tematici, alege setul de masa in acord cromatic cu fata de masa, naproanele (daca e cazul) si servetele. Primul lucru pe care va trebui sa il asezi pe masa la capitolul vesela este farfuria de serviciu, cea mai mare dintre ele si care se plaseaza direct in fata scaunului fiecarui invitat. Aceasta va servi doar pentru a aseza deasupra ei farfuria pentru primul fel, iar apoi pe celelalte, pe masura ce felurile de mancare se succed. Astfel, farfuria de serviciu dubleaza fiecare dintre farfuriile aduse la masa. Tot pe farfuria de serviciu de asaza si servetul, frumos impaturit sau trecut prin inel, care va sta acolo pana cand vine primul fel de mancare.

Pentru servirea bucatelor se folosesc, in general, patru feluri de farfurii (pe langa cea de serviciu): farfuria pentru antreuri, farfuria de supa, farfuria intinsa si farfuria pentru desert.

Bolurile pentru supa limpede (consomme) se aduc impreuna cu supiera, gata umplute si asezate pe o tava, asa ca nu vor fi puse de la inceput pe masa. Painea si chiflele se pun intr-un cosulet sau pe o farfurie speciala, care, impreuna cu farfuriuta pentru unt, se aseaza deasupra farfuriei de serviciu, in partea stanga.

Ordinea tacamurilor la masa

Un meniu complex, format din mai multe feluri de mancare, va impune folosirea unui numar mare de tacamuri, dintre care cele mai multe se vor afla deja pe masa la sosirea musafirilor. Este vorba, in total, despre sapte tipuri de furculite, patru tipuri de cutite, lingura de supa si trei tipuri de lingurite. Numarul considerabil si functiile lor diverse pot crea uneori confuzii, insa e bine sa stii ca poti iesi usor din incurcatura daca apelezi la logica. Pana la urma, aranjarea farfuriilor, tacamurilor si paharelor la masa se bazeaza pe o geometrie simplu de retinut.

Prima regula, pe care cu siguranta o stii deja, este ca locul furculitelor e la stanga farfuriei de serviciu, pe cand cutitele si lingurile stau in dreapta ei. Pentru fiecare tip de tacam in parte, dispunerea se face in functie de ordinea folosirii la masa (ordinea felului de mancare respectiv in meniu), incepandu-se din exterior spre interior, catre farfurie. Toate tacamurile se aliniaza cu marginea de jos a farfuriei de serviciu, in asa fel incat sa nu stea mai jos sau mai sus decat ea.

Furculitele – Se asaza in partea stanga a farfuriei, pozitionate cu dintii in sus si incepand de la stanga spre dreapta in ordinea folosirii lor, astfel: furculita pentru antreuri, furculita normala, furculita pentru peste (sau pentru salata, in functie de meniu). Cea mai indepartata va fi furculita pentru primul fel de mancare, in timp ce prima furculita de langa farfurie va fi cea folosita la urma.

Cutitele – Se pun in dreapta farfuriei, cu marginea taioasa spre interior, si tot in ordinea in care vor fi folosite la masa. De la dreapta la stanga, sirul corect este: mai intai cutitul obisnuit, pentru primul fel de mancare, apoi cel de peste si, la final, cutitul pentru desert. Cutitul pentru unt se asaza pe farfuria pentru unt, care sta in coltul din stanga sus al farfuriei de serviciu.

Lingura si linguritele – Lingura de supa isi are locul in dreapta cutitului pentru peste, cu partea adancita in sus, pentru ca va fi primul tacam folosit la masa. In acelasi timp, lingurita pentru desert se asaza deasupra farfuriei, cu varful in sus si orientat spre stanga, iar sub ea se plaseaza furculita pentru desert, tot cu dintii in sus si cu varful spre dreapta.

Tacamuri speciale – Eticheta cere gazdei ca niciodata sa nu aseze alaturi mai mult de trei tacamuri de un fel (trei furculite, trei cutite etc.). Ce facem asadar cu tacamurile ramase, cele speciale? Ei bine, ele se pun pe o masuta de serviciu, intr-un loc convenabil, ca sa poata fi la indemana atunci cand e nevoie de ele. In aceasta categorie, a tacamurilor speciale, intra urmatoarele: lingurita pentru tort, lingurita pentru cafea, lingurita pentru ceai, furculitele si cutitele mici pentru prajituri si fructe, furculita pentru melci, furculita pentru stridii, furculita si paleta pentru dezosat peste.

Revenind la tacamurile principale, unele gazde prefera sa foloseasca suportul special destinat acestora, astfel incat regulile de aranjare se schimba putin. Suportul se plaseaza in dreapta farfuriei se serviciu, iar pe el se asaza, in dreapta, cutitul, cu partea taioasa spre farfurie, si in stanga lui furculita, de aceasta data cu dintii in jos. Lingura si linguritele pentru desert isi vor face loc deasupra farfuriei, iar servetul va fi asezat acum in stanga farfuriei, direct pe fata de masa. Un lucru important de care trebuie sa tii seama este sa nu aduci la masa tacamuri si farfurii de care nu va fi deloc nevoie, doar ca sa epatezi si sa iti pui invitatii in dificultate. Asa cum poti da gres decorand masa excesiv, va fi un esec sa pui pe masa un sir lung de tacamuri, cu unicul scop de a avea inventarul complet.

Tipuri de pahare si modul lor corect de asezare

exemplu aranjare masa informala

Servirea bauturilor potrivite la masa si in tipul adecvat de pahar e o sarcina obligatorie a gazdei. La o cina reusita si care se prelungeste un timp indelungat cu conversatii pline de spirit se pot folosi pana la 11 tipuri diferite de pahare. Dintre acestea, trei sunt indispensabile si se vor regasi chiar si la mesele mai restranse, in familie: paharul pentru apa, paharul pentru vin alb si paharul pentru vin rosu (acesta din urma este mai mic decat cel pentru vin alb). Paharele se asaza intotdeauna in dreapta farfuriei, deasupra cutitelor si in ordinea mentionata mai sus, niciodata mai mult de trei.

La mesele festive la care se bea sampanie, aceasta va avea un pahar special, care poate sa fie o cupa de sampanie sau un pahar tip flute si care va lua locul paharului de vin rosu (devenind ultimul pahar din linie). In astfel de cazuri, gazda poate aseza pe masa un singur pahar de vin, mai ales daca ea cunoaste preferintele musafirilor. Cafeaua si bauturile digestive se servesc, de preferinta, in alta incapere decat sufrageria, iar la cafea doamnele pot bea un pahar de lichior, in timp ce domnii pot fi serviti cu un pahar de coniac. Este elegant ca paharele pentru aperitive (sherry, tuica, whisky, bere) sa nu-si aiba locul pe masa, ci intr-un salon dotat cu canapele si fotolii sau, daca spatiul nu o permite, pe terasa ori in bucatarie. Aici invitatii ai libertatea sa socializeze grupandu-se in functie de afinitati si interese, fara ca nimeni sa fie stingherit de conversatia celuilalt.




Forum CasaDex - Discutam despre constructii, case, amenajari, design interior, exterior

Etichete:

Autor |
loading...

Comentarii

Elena Nistor in februarie 10th, 2017

Multumesc pentru sfaturi.Sant foarte pretioase.elena

Flavius in mai 25th, 2017

Multumesc pentru sfat. Exista i mica greseala: paharul pentru vinul rosu este mereu mai mare decat cel pentru vinul alb.

Parerea ta conteaza. Scrie un comentariu

(regulament comentarii)

Linkurile externe sunt acceptate doar in comentariile utile comunitatii casadex.ro

Regulament privind comentariile.
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor - Detalii