Categorii
Amenajari si decoratiuni interioare

Transformarea unei bucatarii lungi si inguste – Galerie FOTO

bucatarie ingusta apartament dupa transformare


Desi generoasa ca suprafata, proprietarii bucatariei din articolul de astazi au intampinat probleme in amenajarea ei, din cauza formei sale lungi si inguste. Astfel incat, inainte de transformare, bucataria era un spatiu rece, neatragator si deloc confortabil, in care nu le facea placere sa-si petreaca timpul.

Impartirea gresita pe zone de activitate a bucatariei inguste si lungi a stat la baza mobilarii defectuoase, fapt ce a dus la permanenta senzatie de disconfort a incaperii. Mai precis, zona de lucru a fost impartita in doua – cea de preparare a mancarii amenajata pe peretele cu ferestrele si cea de pastrare a vaselor si ustensilelor in capatul diametral opus. Intre cele doua, chiar in fata usii de intrare, aflandu-se locul de luat masa.

Imagineaza-ti numai cata alergatura implica prepararea unui fel de mancare, proprietara fiind nevoita sa traverseze lungimea de 6,64 metri a bucatariei de fiecare data cand mai avea nevoie de o cratita, o tigaie sau o alta ustensila din dulapurile aflate in celalalta extremitate a incaperii.

Cu ajutorul unei echipe de designeri germani, bucataria a capatat o noua viata, devenind un spatiu modern, practic, confortabil si indragit de intreaga familie. Hai sa vedem ce trucuri de design au dus la transformarea spectaculoasa a vechii bucatarii.

In primul rand s-au reconfigurat zonele de activitate. Zona de preparare a mancarii a fost mutata in capatul opus al bucatariei, alaturi de zona de pastrare si depozitare, iar locul de luat masa a fost amenajat in perimetrul scaldat de lumina naturala ce patrunde prin cele trei ferestre de care dispune bucataria.

dulapuri sub fereastra bucatarie ingusta si lunga

Dulapurile vechi au fost inlocuite cu o garnitura de mobilier modern, proiectat in forma literei U. Una dintre laturile ansamblului de mobilier formeaza o granita vizuala intre zona de preparare a mancarii si locul de luat masa. Forma orizontala a dulapurilor suspendate constituie un truc decorativ modern folosit de designerii germani pentru a evita crearea senzatiei de aglomerare a spatiului din zona de gatit. In completarea garniturii in forma literei U a fost proiectat un dulap vertical de mare suprafata in care au fost incastrate cele doua cuptoare si combina frigorifica. Din nou, pentru a evita incarcarea vizuala a spatiului, dulapul vertical a fost realizat din PAL de culoarea alba care se pierde in fundalul peretilor, reflectand totodata lumina.

Imi place si alegerea cromatica a mobilierului – dulapurile intr-o nuanta calda de nuc, accentuate de blatul termorezistent gros de un albastru electric, atat de modern si chic, in acelasi timp. Aceleasi nuante au fost alese si pentru dulapurile cu sertare, proiectate sub ferestrele din capatul opus al bucatariei, unde a fost amenajat un mini-birou, dotat cu o masa retractabila.

Locul de luat masa este compus dintr-o masa rotunda cu blat de culoare alba si picioare de inox si patru scaune tip fotoliu cu sezut bleu si structura de inox. De fapt, poti observa si tu ca intregul ansamblu de mobilier din bucatarie a fost accesorizat cu elemente moderne din inox.

La capitolul finisaje, despre care ar fi trebuit sa vorbesc de la bun inceput, trebuie subliniata gresia alba rectificata de mari dimensiuni care a permis montarea fara rosturi, pentru a crea o continuitate pe intreaga suprafata a pardoselii. Impactul vizual poate fi observat comparand imaginile bucatariei, inainte si dupa transformare. Vei vedea ca si in varianta veche, pardoseala bucatariei era placata tot cu gresie alba, insa rosturile de imbinare pronuntate fractionau suprafata, micsorand-o vizual.

Tot culoarea alba a fost si alegerea designerilor pentru faianta din zona blatului de lucru. Imi place modelul lung si ingust al placilor de faianta, dispuse pe orizontala, pentru marirea vizuala a zonei de gatit, dar si braul decorativ din faianta de sticla in nuante calde de maro, care completeaza estetic ansamblul intregii bucatarii, inlaturand totodata monotonia unui peretele alb obisnuit.

sursa foto: schoener-wohnen.de

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *