Cea mai mare comunitate home & deco din Romania - case, constructii, design, amenajari exterioare, interioare.

Ce se intampla cu centrala termica atunci cand se opreste curentul?


Ce se intampla cu centrala termica atunci cand se opreste curentul?
In cazul unei centrale termice (cu sau fara gazeificare) este nevoie de curent pt ca pompele sa circule apa. E clar ca e nevoie de un UPS, eventual de un generator de curent. Dar ce se intampla cu centrala cand se ia curentul (s-a terminat si bateria la UPS si sa zicem ca nu avem generator)? Sa presupunem ca centrala functioneaza normal si inchide usa de aerisire la o temperatura de 80 grade si focul se opreste. Dar apa calda care nu circula? Jarul din centrala (lemn sau carbune) poate continua sa incalzeasca suplimentar apa.


Intrebare de la Robert, pe adresa redactiei: Ce se intampla cu centrala termica atunci cand se opreste curentul?

Forum CasaDex - Discutam despre constructii, case, amenajari, design interior, exterior

Etichete:

Autor |

Comentarii

QFG Proiect in ianuarie 5th, 2014

Buna ziua,

La CT pe comb solid, in special cele fara gazeifiere e cam nasol cand se ia curentul.
Totusi, daca avem UPS mai prelungim agonia.
Acum, sunt si echipamentele de siguranta pe care ar trebui sa le monteze instalatorul : vas de expansiune (care se supradimensioneaza un pic la acest tip de CT, tocmai din acest motiv), supape de siguranta (se monteaza 2 pe cazan), valva de descarcare termica (din pacate nu toate CT vin dotate cu serpentina de racire iar clientul afla cat de buna este aceasta serpentina doar in cazuri extreme), dimensionare corecta a tevilor (astfel instalatia poate sa meraga pe principiul termosifonarii), montarea de clapeti pe pompe (nu supape uni-sens cu arc).
Daca toate de mai sus sunt respectate scade foarte mult riscul de aparitie a unei probleme.
Cel mai sigur este sa aveti si o galeata cu nisip care sa-l aruncati peste jar. Sa nu care cumva sa incercati vreodata sa stingeti focul dintr-o CT cu apa, se produce instantaneu abur, si va transformati CT intr-o bomba care va muta casa cu cativa metrii mai incolo.
Oricum, daca nu aveti CT cu gazeifiere + vas de acumulare energie (puffer) nu este recomandat ca CT sa ramana nesupravegheata (sa plecati de acasa cand focul arde).

Cu stima,
Paul Goron
0745/090.451
qfgproiect@gmail.com

florin in ianuarie 6th, 2014

La cazanele fara gazeificare termoregulatorul (acela cu lant)trebuie sa inchida admisia aerului si astfel focul se va calma.Mie nu mi-a crescut niciodata cu mai mult de 10-12 grade mai mult decat temperatura la care era reglat regulatorul.De altfel la cazanele pe combustibil solid se recomanda vas de expansiune deschis.Fii destept si fara frica.

Robert in ianuarie 7th, 2014

SI la mine isi face treaba acel termoregulator atunci cand pompa circula apa. Dar oare isi face treaba si cand pompa e oprita? E clar ca usa se inchide si focul si se opreste, dar e suficient? Sau jarul (mai ales daca e de carbune) continua sa incalzeasca apa din cazan?
Reuseste „termosifonarea” (daca e ce banui eu) sa treaca apa de pompa?

Nelu in ianuarie 10th, 2014

Ups de 650w cu acumulator 55a duce o ct cu gazeificare-3 ore,boiler montat corespunzator(termosifon)si bypas boiler vas ex si n-ai probleme

Emil Zipis in februarie 11th, 2014

Exista un sistem de incalzire pe combustibil solid care este „independent de energia electrica”, asa-zisul sistem cu tiraj natural. Are cel mai slab randament energetic si cea mai mare inertie termica (se incalzeste mai incet), dar are o mare calitate: nu depinde de existenta unei surse de energie electrica. Sunt mesteri mai in varsta care stiu sa monteze astfel de centrale. Nu este nicio „mare filozofie” ! Totul depinde de calculul corect al pantelor de scurgere si retur a coloanelor astfel incat sa se asigure incalzirea prin recircularea naturala a agentului termic. Sper ca am fost explicit !

Parerea ta conteaza. Scrie un comentariu

(regulament comentarii)

Linkurile externe sunt acceptate doar in comentariile utile comunitatii casadex.ro

Bifeaza casuta de mai sus daca vrei sa fii anuntat pe email cand apar raspunsuri la aceasta discutie si apoi apasa butonul "Trimite comentariul"

Regulament privind comentariile.
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor - Detalii