Categorii
Utile

Cum iti pregatesti casa pentru COD PORTOCALIU si ROSU de viscol, ger si ninsori

viscol si gerViscolul si ninsorile din ultimele zile au creat o groaza de probleme, izoland localitati intregi, lasand sute de case fara curent electric, apa si caldura.


Chiar daca, pentru moment, furia iernii pare sa se fi potolit, meteorologii ne avertizeaza ca iarna adevarata incepe abia de acum inainte. Ceea ce inseamna ca furtunile de zapada pot reveni oricand, provocand din nou probleme si semanand panica in randul populatiei.

Pentru a trece mai usor peste efectele devastatoare ale viscolului, gerului si ninsorilor abundente din timpul iernii trebuie sa ne pregatim din timp casa, astfel incat viitoarele coduri portocaliu si rosu anuntate de autoritati sa nu ne mai sperie.

Cum trebuie sa-ti pregatesti casa inainte de inceperea viscolului

– Izoleaza cat mai eficient usile si ferestrele casei, mai ales daca acestea sunt vechi si au crapaturi prin care patrunde vantul. In timpul unei furtuni de zapada, pe langa vant, prin acele crapaturi va intra si zapada viscolita.
– Pregateste paturi groase pe care le vei putea agata in dreptul geamurilor si usilor inainte de inceperea viscolului, creand astfel o bariera termica ce va impiedica pierderea caldurii din casa.
– Daca stai la curte, izoleaza, inainte de instalarea gerului, tevile de apa. Asa vei preveni inghetarea lor si vei avea apa curenta chiar si in cele mai geroase zile de iarna.
– Asigura-te ca robinetul de la teava principala de alimentare cu apa a casei este functional si poate fi oprit in caz ca te trezesti cu vreo teava crapata din cauza gerului.
– Aprovizioneaza-te cu suficiente lemne de foc, daca folosesti sobe sau centrala termica pe lemne pentru incalzirea casei.
– Din pacate, penele de curent sunt destul de frecvente in timpul furtunilor de zapada si a ninsorilor abundente din tara noastra. De aceea, in cazul in cazul in care in casa nu ai sobe pe lemne, care iti pot asigura caldura si in lipsa curentului electric, doteaza-te din timp cu o sursa de incalzire suplimentara sau cu un generator electric.
– Atunci cand autoritatile anunta un nou viscol in zona ta, aprovizioneaza-te cu apa potabila si alimente pentru cel putin o saptamana. De asemenea, mai ales daca ai copii mici, asigura-te ca ai la indemana o trusta medicala de prim ajutor, dotata cu medicamente care scad febra, antiinflamatoare si medicamente contra durerii.
– Asigura-te ca ai permanent telefoanele incarcate, astfel incat sa poti apela Serviciul de Urgenta 112 in caz de necesitate.

Ce trebuie sa faci in timpul unei furtuni de zapada

– Conserva cat mai bine caldura in interiorul casei, evitand deschiderea frecventa si inutila a geamurilor si usilor.
– Inchide usile camerelor nefolosite, mai ales a celor mai racoroase, pentru a nu consuma caldura degeaba.
– Astupa golurile de sub usi cu paturi sau pernute lungi si inguste care vor preveni patrunderea frigului in casa.
– Inchide draperiile si acopera ferestrele neizolate cu paturile groase, pe care le-ai pregatit din timp exact in acest scop.
– In cazul unei pene de curent, foloseste cu mare precautie lumanarile. Desi mai indicat este sa folosesti lanterne, care nu prezinta risc de incendiu.
– Daca stai la casa, e bine sa lasi robinetii de apa sa picure incet. In acest fel apa nu va ingheta.
– In cazul in care vei fi nevoit sa folosesti o sursa de incalzire alternativa, alimentata cu combustibil, evita s-o plasezi in apropierea obiectelor inflamabile: mobilier, draperii, cuverturi etc.
– Nu-i lasa pe cei mici nesupravegheati intr-o incapere cu lumanari aprinse sau in apropierea unei surse de caldura improvizata.

Daca situatia impune folosirea unor surse suplimentare de incalzire, trebuie sa ai in vedere urmatoarele:

– Nu porni un generator electric in interiorul casei sau a garajului, prevenind astfel intoxicarea cu monoxid de carbon.
– Nu pastra combustibilul cu care alimentezi generatorul electric in interior, pentru a preveni aprinderea accidentala, in urma degajarii vaporilor usor inflamabili.
– Asigura-te ca prelungitorul conectat la generatorul de curent este intact si nu prezinta fisuri sau intreruperi.
– Nu folosi sobe improvizate care nu sunt conectate la un cos de fum. Monoxidul de carbon degajat poate fi letal.

Ce trebuie sa faci dupa oprirea viscolului

– Evalueaza situatia si pagubele produse de viscol.
– Asigura-te ca sistemele de incalzire, instalatia electrica si sursele de alimentare cu apa sunt perfect functionale.
– Daca vei constata ca au inghetat tevile de apa, incearca sa depistezi locul in care s-a format dopul de gheata si apoi dezgheata-l, folosind apa fiarta sau un uscator de par.
– Daca simti ca, in urma folosirii unor surse alternative de incalzire pe baza de combustibil, s-a acumulat o cantitate periculoasa de monoxid de carbon in interiorul casei, grabeste-te sa aerisesti incaperile. Doar asa vei preveni intoxicarea ta si a familiei tale.
– Daca furtuna a fost atat de puternica, incat ai ajuns prizonierul zapezii in propria casa, grabeste-te sa anunti autoritatile.
– Intre timp, pana la interventia echipelor de salvare, consuma cat mai cumpatat cu putinta alimentele, apa si lemnele de foc.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *