Categorii
Intrebari de la cititori

Cum se alege un vas de expansiune?

Cum se alege un vas de expansiune?
Vreau sa montez singur o instalatie cu panou solar. Am calculat ca volumul de apa pe tevi (expuse la soare deci incalzite), panou ar fi de 900 litri. De ce vas de expansiune as avea nevoie? Conteaza mai mult volumul sau mai mult presiunea la care rezista? Pot folosi un vas de la un hidrofor?


Intrebare de la Robert, pe adresa redactiei: Cum se alege un vas de expansiune?

8 răspunsuri la “Cum se alege un vas de expansiune?”

Buna ziua,

Cred ca faceti o eroare.
Nu va jucati cu vasele de expansiune, aveti sanse sa va raniti, sau mai rau, sa mutati niste pereti.
De unde v-a dat 900 l?
Un panou solar de la Viessmann, Vitosol 200T cu 30 tuburi are in el 6,2 l apa.
Un ml de teava Cu 35 are 0,804 l, Cu 28 are 0,491 l, teava de Cu 22 are 0,314.
Ca sa ajungeti la un volum de apa in instalatie (panouri solare, tevi si poate serpentina puffer, serpentina boiler solar) trebuie sa aveti o ditamai instalatia. NU VA JUCATI CU ASA CEVA.

Ca sa va faceti idee despre ce e nevoie pt a calcula un vas de expansiune pt instalatii solare, trebuie sa stiti : obturator hidraulic de siguranta; cantitatea de lichid din instalatie; cresterea volumului la incalzirea instalatiei; coeficient de instalatie; suprapresiune finala admisa; ventil (supapa) de siguranta; pres. preliminara azot in vasul de expansiune; inaltimea statica a instalatiei; numar de colectori; capacitatea colectorilor.

La un vas de expansiune e ff importanta si presiunea la care lucreaza instalatia, dar si volumul vasului.
In functie de volumul de apa din instalatie si presiunea din aceasta se alege vasul de expansiune. Un vas de expansiune nu se poate alege fara a tine cont de presiune si volum instalatie.

NU, nu se poate folosi un vas de hidrofor pt instalatie de incalzire cu panouri solare. Acel vas de expansiune, desi rezista la presiune de 10 bar, nu rezista la temperaturile inalte dintr-o instalatie cu panouri solare (vasul de expansiune in instalatia solara trebuie sa reziste pana la temp de 130*C).

Cu stima,
ing. Paul Goron
0745 / 090.451
qfgproiect@gmail.com

Multumesc domnului Goron care e mereu la datorie cu sfaturi bune.
Ma gandeam la teava de pexal negru cu diametru de 1 tol la o lungime de 25 m (atat am calculat ca ar fi din casa pana in zona respectiva). De aici ies cei vreo 900 litri. La teava de pexal ma gandisem ca fiind neagra si „plastic” atrage caldura si mentine calda apa din instalatie. Dar nu stiu cat e de rezistenta la cele 130 grade. Ce ziceti de o astfel de teava expusa la soare, fara panou solar si „ajutata” de un bolier electric? O astfel de instalatie doar pe timp de primavara-toamna si acompaniata de un vas de expansiune.
Ideea cu teava de pexal mi-a venit de la faptul ca in vara am avut expusa o astfel de teava in curte. Prin ea venea apa din instalatia publica la ur robinet in curte si curge apa fierbinte f mult timp pana se racea.

Buna ziua,

D-le Robert, o teava de Pex-Al 26×3 (cel putin cea cu care lucrez eu) are 0,314 l/m, aceasta deoarece aproape teoti instalatorii spun ca teava de 26 are 1″, dar daca scadem 26-3-3=20 mm diam. inter, adica 3/4″.
Acum, revenind la rezistenta in timp, nu cred ca e o solutie buna (stiu, am vazut si eu pe net filmulete cu oameni care filmau cum se face o astfel de instalatie), aceasta deoarece Pex e facut sa lucreze pana la 90*, cu varfuri de 110*C.
Daca ne uitam pe diagrama de imbatranire a tubului, la o pres. de 10 bar, la o temp de 70*C – durata de viata a tubului este de aproximativ 25 ani, daca schimbam temp la 110*C – durata de viata a tubului este de aproximativ 1 an.
La temp. mai inalte nici nu se obosesc sa treaca.
Un alt lucru pe care putini il stiu, instalatiile solare care se fac din cupru, la acestea cuprul nu se lipeste clasic (cum ati vazut la instalatorii care fac o instalatie la o casa) ci se sudeaza cu electrozi, tocmai pt ca apar temp. mai inalte in instalatiile solare.

Ca si concluzie, DA, se poate face instalatia d-voastra, dar o faceti pe barba d-voastra, nimeni nu va garanta functionarea si siguranta unei asemenea instalatii.

Cu stima,
Paul Goron.

Foarte convingator dl Goron cu explicatile stiintifice si felul de a le spune. Nu vreau sa ma repet aratandu-i multumirea mea (si nu numai).
In concluzie, am 2 variante: ori fac o instalatie „ca la carte” cu panouri solare, executata de specialisti cu teava de cupru si tot ce trebuie, e drept ca necesita ceva finante; ori incerc „pe barba mea” varianta „economy class” cu tub pex-al plimbat in fata soarelui pt a profita la vara de binefacerile soarelui si a reduce factura la energie electrica, cu speranta sa reziste vasul de expansiune la temp creata pe teava (cred ca nu atat de mare) si boilerul la presiunea creata pe teava cu tot ajutorul vasului de expansiune

Dupa multa vorba si pareri eu eram curios sa aflu totusi rasunsul la intrebarea simpla de la inceput ,-Cum se calculeaza dimensiunea unui vas de expansiune?

Buna seara,
Vreau sa stiu cum se calculeaza volumul unui vas de expansiune pentru hidrofor?
Ma aflu in urmatoarea situatie:
-put cu luciu de apa la 20m si pompa submersiblila 1,1kw racord 1″.
-distanta camin-casa 25ml–cu teava PPR 40mm-
-casa este pentru 2 familii-sunt 6 bai+2 bucatarii
-inaltimea maxima 9m (p+2)
ce tip de hidrofor ar fi practic?

Va multumesc ! Onoriu

D-nul ofgproiect doar o singura intrebare daca apa si ajunge la o temp de peste 130 grade celsius ce sanse exista ca o teava de cupru sa se dezlipeasca la imbinari ??? De ce nu ar tine daca ar fi cositorit??? daca se poate un rspuns va multumesc f.

Buna ziua, as dori sa stiu pentru o centrala termica pe lemne cu puterea de 32 kw si un puffer de 1000 l , ce vas de expansiune imi trebuie si ce capacitate sa aibe? Multumesc !

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *