Categorii
Intrebari de la cititori

De cate panouri solare e nevoie pt apa calda menajera la o casa de 200 mp?

La o casa de 200 m (parter si mansarda), vor locui 4 persoane; de cate panouri solare ar fi nevoie pentru apa calda menajera si care ar fi pretul lor aproximativ.
Va multumesc.


Intrebare de la Irina, pe adresa redactiei: De cate panouri solare e nevoie pt apa calda menajera la o casa de 200 mp?

14 răspunsuri la “De cate panouri solare e nevoie pt apa calda menajera la o casa de 200 mp?”

Poate sa fie un panou,sau mai multe depinde de consumul de apa calda din casa,daca nu se folosesc baile in acelasi timp un panou este suficient pentru apa calda.
Cu stima

Si eu sunt interesat de acest subiect. Pe langa necesarul de panouri (unde si eu cred ca e suficient unul) ar fi interesat de discutat si unde se gasesc panouri mai ieftine. Programul Casa Verde din pacate nu mai este. Cu el multi au achizitionat panouri solare. E drept ca pretul lor era destul de piperat (probabil si datorita acelui programe „verde”). Poate acum au mai scazut preturile la astfel de echipamente.
Stie cineva de unde se pot achizitiona panouri la preturi mai mici?

D-na Irina, numărul de panouri solare se stabileşte după volumul boilerului, care la rândul său, este dictat de numărul locatarilor. Necesarul de apă caldă menajeră este stabilit luând în calcul o cantitate de apă caldă, de 40,50,60litri/pers. Fiind vorba de un boiler solar, este de preferat să fie calculat după valoarea mai mare, pentru a avea o rezervă în zilele însorite. În cazul dvs. ar fi potrivit un boiler de cel puţin 300litri. La acest boiler este nevoie de cel puţin 2 panouri plane, sau 1 panou cu tuburi vidate de minim 30 tuburi.

Un alt aspect care poate influenţa numărul panourilor necesare, este poziţia de montaj a acestora pe acoperiş, cu efect asupra randamentului instalaţiei. Exemplul de mai sus este valabil pentru o poziţi de montaj ideală, adică orientarea panourilor perpendicular pe Sud, cu o ţnclinaşie de 45 de grade. În realitate majoritatea instalaţiilor sunt executate cu anumite abateri de la poziţia ideală. În anumite situaţii se poate constata nevoia suplimentării numărului de panouri pentru compensarea scăderii randamentului. Dar în cazul dvs. numai deplasarea unui specialist la faţa locului poate confirma sau nu o astfel de necesitate.

D-lui Robert,

Nu aţi precizat ce înseamnă pt. dvs. „ieftin”. După părerea mea 2000-3000 de lei cât costă cele mai ieftine panouri cu tuburi vidate poate fi un preţ prea mare la o analiză atentă. Dacă suteţi totuşi preocupat de preţ, ca unic criteriu,atunci poate mai bine vă socotiţi consumul real de apă caldă menajeră, şi s-ar putea să constataţi că şi în cazul celei mai ieftine investiţii, efortul nu se mai justifică. Instalaţiile solare pentru producerea ACM, devin rentabile în cazul unui consum ridicat, aproape indiferent de valoarea invenstiţiei.

Intr-adevar, dl Victor are dreptate. Desi suntem obisnuiti sa tinem cont doar de pretul de achizitie, trebuie sa ne intereseze si costurile de intretinere, randamentul etc.
Ce ziceti de urmatoarea idee de „panou solar”? O teava de pexal negru suficient de lunga, eventual asezata in spirala pe acoperisul unui sopron sau chiar pamant. Pexalul in lumina soarelui incazeste apa, mai vine si culoarea neagra. E drept functioneaza doar primavara-toamna cu randament in lunile mai-octombrie. E clar ca mai are nevoie de un vas de expansiune, eventual ajutat cu boiler electric pt perioadele mai umbroase si pt iarna, dar presupun ca s-ar reduce consumul de curent electric.

Dna Irina, Victor a raspuns foarte bine la intrebarea dumneavoastra, iar ca si completare va indrum catre apanovabucuresti.ro/despre-ap-i-canalizare/despre-apa-pe-care-o-bem/consumul-apei/consumul-de-ap-n-cifre/ unde veti gasi niste cifre ce v-ar putea ajuta.
oricum pentru 4 persoane ar fi bun un sistem cu boiler de 200 litrii, insa si acestea sunt de mai multe tipuri.
Daca doriti va pot consilia pe 1energy.ro.

Tot citesc diverse comentarii despre panourile solare.se pare ca nici unul din cei care scriu in acest forum nu a folosit vreodata.
Eu am construit casa in 2007 si de atunci folosesc energia solara pentru apa calda menajera.La timpul respectiv nu am avut multe optiuni, asa ca am c6mparat un panou de 18 tuburi vidate presurizat cu rezervor de 150 litri cred, fabricatie mama China.pot spu e ca il folosesc si in ziua de azi, sunt extrem de multumit de randament.singura problema este calitatea slaba a bazinului.Este din inox si este foarte subtire, au aprut pori la sudurile de imbinare si curge usor.Acum am in plan sa cumpar unul nou dar caut o calitate mai buna, ma refer la bazin, tuburile sunt perfecte si cele chinezesti.
Revenind la randament, pentru cei interesati, am o casa cu 2 nivele,200m patrati,2 bai si o bucatarie.Un singur panou face fata la toata familia in contitiile in care este soare.un tips care va poate ajuta, am montat in serie un alt boiler de 100l, motivul fiind apa foarte fierbinte, cand e f cald venea apa cu aburi si nu putea fi folosita.Asa se mai do oleste si coboara la 60-70 grade in plus am marit si stocarea.
Sper ca v-am fost de folos, va vorbesc realitatea nu pareri.

Realitatea este ca nu dimensiunile casei sunt importante, ci numarul de personae ce vor folosi acel panou solar.
1 persoana = 50 litri, 2 personae = 100 litri si calculul poate continua la nesfarsit.
Intradevar pe timpul verii apa din aceste panouri solare, poate atinge chiar si 100 grade.

Buna.m-ar interesa si pe mine panouri pt o casa de 200 mp(4 pers) pentru apa calda si caldura.as dori niste preturi estimative la materiale si montaj.multumesc!

E foarte adevarata afirmatia ca nu dimensiunile casei conteaza ci nr de utilizatori. Calculul cu 50 l pt o persoana, e foarte corect si se aplica panourilor nepresurizate unde din aprilie si pana in septembrie putem avea temperaturi ale apei, de pana la 99°. Cand vine vorba de cele presurizate, putem avea o supradimensionare a lor, tinind cont ca ele pot fi folosite si iarna, iar iarna temperatura apei nu va urca mai mult de 40-45° si ziua lumina este mai scurta.
Deasemeni puteti obtine mai multe detalii la 1panourisolare. ro

pt 300mp si 5 persoane cite panouri trebuie si actualul pret cu tot cu instalare estimativ.la noi nu subventioneaza statul 50% ca in europa.doresc sa stiy un pret.multumesc

Am studiat in ultima perioada posibilitatea utilizarii panourilor solare pentru apa calda menajera. Teoretic, cel putin vara, utilitatea ar fi de necontestat. Si totusi, in afara de zona litoralului, unde sunt intr-adevar folosite mai mult, prin alte zone ale tarii, nu am vazut decat sporadic. Ceea ce presupune fie ca randamentul lor nu este conform reclamei, fie ca oamenii nu au informatii, fie ca totusi costul de instalare, utilizare in timp, este mare. Cautand pe forumuri, nu sunt multe informatii de la posesori de astfel de instalatii.
Ne poate spune cineva concret, ce marca de panouri folosesc si cum s-au comportat in timp?

Buna ziua am un panou solar cu 30 de tuburi si un boiler de 300 litri. Daca as mai pune inca un panou de 30 de tuburi ! mar ajuta cu ceva ? Sau il pun degeaba.
Va rog datimi un raspuns repede ca asteapta comanda si nustiu ce sa fac . Sa anulez comanda sau nu.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *