Categorii
Intrebari de la cititori

Ce fier beton se foloseste la stalpi, placa si fundatie?

Buna seara!
Am o intrebare va rog, la o casa parter mansarda, la stalpii verticali in nr de 14 am folosit fier beton de 10 striat cu etrieri de 8, credeti ca este ok?


Parterul este deja construit din caramida porotherm si placa armata cu fier de 8 si 10, iar fundatia este de 90 cm in pamant si 60 deasupra armata cu 6 fire longitudinal de 10 si 12 cu etrieri de 8.
Ce parere aveti, este bine?

Intrebare de la Cristian, pe adresa redactiei: Ce fier beton se foloseste la stalpi, placa si fundatie?

25 de răspunsuri la “Ce fier beton se foloseste la stalpi, placa si fundatie?”

Salut!

Nu stiu cine ti-ar putea spune, fara sa vada un proiect, daca e bine sau nu. Sau daca cei 14 stalpi sunt suficienti.

Ce pot sa iti spun este ca, pentru sustinerea unei placi de beton, Fi10 (presupun ca doar 4 bare pe stalp de 25x25cm) este putin.

Repet, spun asta fara sa am imaginea de ansamblu completa. Doar din prisma standardelor de proiectare structurala actuale.

Succes!

Dupa parerea mea trebuia folosit de 12 la stalpi si nu 4 fire ci 6. Mansarda o faceti pe structura de lemn?

Buna seara Pt constructia unei case ai nevoie de proiect.Uita-te in el!!Daca ai facut fara proiect e riscul tau.Nimeni nu-ti va putea spune daca e bine sau rau doar dupa vorbe.Un ing.structurist,pe baza studiului geo,iti va spune. SUCCES

Domnule Cristian daca ati folosit fier de 10 mm la stilpi e grav,inseamna ca nu ati lucrat dupa un proiect,nu cred ca mai exista in tara un inginer structurist,
care sa-si asume riscul sa puna stampila pentru o astfel de structura.

La stilpi se folosesc bare de fier de 12,14,16,18,mm,depinde de zona,ancorarea stilpilor a grinzilor si a planseelor este necesar sa fie verificata de un specialist inainte de orice turnare de betoane,sunt lucrari ascunse,se intruneste o comisie,se fac niste procese verbale de receptie….

SA NU UITAM CA STRUCTURA DIN FIER BETON ESTE ESENTIALA SI NECESARA PENTRU A TINE O CASA IN PICIAORE” BETONUL TURNAT FARA STRUCTURA ESTE EGAL CU 0/…
Cu stima

Am casa din 1999 cu patru fire de fi 10 la stalpi si nu am nici cea mai mica fisura.Cum calculati voi cantitatile astea uriase de fier la proiectele de astazi?Dupa ce faceti un calcul de rezistenta il inmultiti cu 10?

Din cate i-mi aduc aminte ultimul cutremur mai mare a fost prin 1974 martie asteptati pe urmatorul si vedeti ce mai ramane in picioare domnul Dudu.Rugati-va la domnul sa nu fiti acasa ci pe undeva la distanta mai mare.
Cu stima

Cantitatile de materiale necesare unei constructii, nu sunt facute de noi cei ce executam o constructie, sunt niste normative in materie de constructii care se schimba de la an la an,inginerii de structura de rezistenta sunt cei care calculeaza cantitatile de fier unei case,noi doar respectam un plan,nu adaugam nici nu scadem din ceea ce dansii pun pe hirtie,legile trebuie respectate.
Cu stima

Buna ziua.
Dl. Dudu sa ne cautati dupa un curemur de peste 5.6 grade pe scara si apoi discutam, pana la seismitate puteti pune si fier de fi 8 nu-i problema. Dvs. sunteti mai destept decat prevede normativul dar atunci cand o sa fie un cutremur sa va fereasca Dumnezeu sa fiti cu familia pe acasa, restul comentariilor nu cred ca au rostul. Toate cele bune

Buna seara.
Ma bag si eu in seama cu cateva observatii.
In prmul rand apreciez ca domnul Lazar da Cezarului ce e al Cezarului.
Apoi aduc in discutie normativul IMPUS DE CEAUSESCU IN 1979 SI DEVENIT OBLIGATORIU DE ATUNCI INCOACE. Poate e una din legile neabrogate care da de lucru economiei. Oricum, el a fost impus din cauza incapacitatii statului de a asigura interventia in caz de urgenta. De atunci, incusiv asigurarile obligatorii impuse, au fost impuse din cauza incapacitatii statului de a asigura interventia, siguranta, in cazul unor calamitati naturale. A fost cumva transferata raspunderea pe umerii arhitectilor. In caz de nenorocire, OAR se va declara falimentar si va fi dauna platita =0 pentru pagube aduse populatiei…
Pana atunci, orice om ce construieste, trebuie prin lege sa plateasca 0,5% din valoarea investitiei calculata de primarii catre acest ordin. Nu conteaza ca eu imi iau materialele din Bahamas cu taxe 0, ei au un tabel. Eu trebuie sa platesc sa am unde dormi. Mai departe, vorbind despre legea stramba vs. siguranta vs finantele mele vs interesele mele, prin proiect avizat si aprobat de un arhitect cu drept de semnatura si cotizant la OAR, se presupune ca daca vine vajul de 8 grade pe richter, casa mea va sta in picioare. In afara ca tot ce inseamna finisaj va crapa si va da de lucru lui ceresit, trebuie sa presupunem ca bara de fi 10, adica 0.62 kg/m.l va fi mai buna decat bara de fi 12 adica 0.89 kg/ml. MUsai trebuie sa facem cum spune cartea, adica specialistii care ne garanteaza rezistenta casei, cu toate ca nu am vazut niciodata intr-un memoriu semnat de catre arhitect sau verificator ca isi auma raspunderea conform legii cu libertatea sau cu viata pentru erori in calcul.
Acum, discutand despre beton si fier, se pate generaliza. Acelasi ciment c16 gasim si in bistrita si in Bucuresti. Ce te faci cu lemnul insa? Nu se poate face o uniformizare al riscului si al calculului de rezistenta cu toate ca tot 0,5% vei plati catre OAR…!!!???.
Domnule DUDU, domule Lazar, domnule Cristin, stimata concurenta Casa mult visata, calculele matematice difera de la otelul din Galati la otelul din China. Riscul asumat este unic si atat. Am consolidat case construite din 1929. Am consoliat case din chirpici din 1935. Locuiesc intr-un bloc construit in 67 unde nu e fir de stricaciune. Sistem rusesc de zidire din caramida.
VAriabilele sunt: unda de sooc ce da in forta de forfecare, forta de torsiune si cam atat. Unde este fier de 10 nu este bai decat doar din cauza hazardului.
Pe Dumnezeu nu l-a luat nimeni in calcul in stabilirea siguranti la intindere…
Eu zic ca o casa, atunci cand e facuta, trebuie sa reflecte dorinta mea, pliata pe buzuarele mele. Daca statul, prin constitutie este raspunzator pentru siguranta mea ca-i platesc taxe, atunci el trebuie sa-mi asigure consultanta gratuita in realizarea proiectului, nu sa ma oblige sa platesc 0,5% catre el, doar ca sa aiba ce manca arhitectii ce pun stampila pe verificarea proiectului. Asa, cei 0,5%, i-as pute folosi pentru a suplini diferenta de densitate de la 0,62 la 0,88 kg/ml.
In ce priveste ce a spus domnul Dudu, daca nu va aflati pe unda de soc a cutremurului, este in regula rezistenta casei dvs.
In ce priveste intrebarea domnului Cristian, este absolut ok ceea ce ati facut daca locuiti in zona intracarpatica. Altfel…. 🙂
Casa mult visata, normativul a fost creat de oameni in 1979. De atunci au mai fost revizuiri, doua la numar. Nu stim nici noi daca revizuirile au fost de natura economica sau fizica…
Pana una alta, bugetul clientului este tot ce conteaza, noi ne facem datoria de a prezenta alternative sau a sublinia riscuri.
In aceasta piata, va imaginati ca un proprietar isi permite sau doreste sa dea un sfert la stat biruri doar pentru a fi sigur? Cu riscul asumat, cum ramane?
Vedem cu totii ca riscul s-a transferat catre privat prin introducerea unui fel de RCA la locuinte… 🙁 Atunci riscul asumat de stat? Taxa OAR?

Sa fim seriosi!
Vedem cu totii in zona constructiilor ca reglementarile sunt parghii ale statului pentru a mai incasa cate ceva. Probele la turnari nu se mai fac, lucrarile ascunse nu se mai receptioneaza, calitatea betonului e de vorba de poveste… C16 se amesteca cu C10, bara de 12 cu bara de 19, etrierul defazat cu etrierul liniar…
Musai sa existe reglementari pentru a stabili cu exactitate ca la un cutremur de 5,6 grade, casa lui Cristian nu va rezita intinderilor…. :)). Pentru ca a bagat fier de 10. Din Galati sau China???

PS Lazar, du-te pe Mitropolit Varlaam sector 1, Bucuresti, vei intalni o casa din caramida care la cutremurul din 77, nu 74 cum ai spus, a ramas in picioare. Nu are fir de fier. Nici cea de la nr 97… Aveam 4 ani pe atunci. Casa e din caramida tiganeasca, cu fundatie de 30 de cm. Asa ca lasa-ma cu aberatiile tale despre fier… Este doar hazard, nu exista normativ. Pe ferdinand exista hazard, pe Magheru exista hazard din 1940 incoace (doua cutremure), vezi teatrul Nottara, vezi Capsa. Economie sau siguranta statului cu banii nostri? Sunt aici datorita acelei case. Sic.
Cu stima,
bsterea@yahoo.com

Corect ce afirmi mai sus bsterea, eu am casa din caramida plina zidita cu pamant galben si fara stalpi de beton din 1966, adevarat ca pe toate zidurile este o centura de 25/35cm, iar la cutremurul din 77 am dormit bustean(aveam 14 ani).
-A doua zi am aflat ca a fost cutremur si ca drept dovada taica mi-a aratat la un vecin cum cosul i se prabusise.
Atunci nu am realizat cat de puternic poate fi un cutrmur, dar dupa ce am vazut la tv ce este in Bucuresti atunci am realizat ce poate cutremurul.
Linga mine o casa din paianta a rezistat fara probleme, ca de altfel si una de lemn cu izolatie pamant si paie in amestec.

Criastian, coeficientul de armare este de la 0.008 la 0.015, deci in jur de 1% fier ca armatura, chiar si la o grinda de 10m deschidere. La un stalp cu sectiunea patrata de 25cmx25cm (e ceva muuult peste ce are nevoie o casa, chiar si cu un etaj plus mansarda), ar fi fost nevoie de o sectiune totala a barilor de fier din armatura de 625*0.01=6.25cm2. Daca folosesti fire de 10mm ca diametru, tinand cont ca un fir are sectiunea de 0,785cm2, ai nevoie de 6.25/0.785=8 fire de bari striate cu diametru de 10mm. Etrierii de 0.8cm ca diametru sunt suficienti si pentru o grinda de 10m deschidere, darmite pentru o fundatie sau stalpi, la o casa doar cu parter si mansarda.

Parerea mea este ca e ok cat fier ai bagat,sunt in Austria de 9 ani si toate constructiile si blocurile nuau nici un stalp de fier,si daca Austriecii nu stiu sa faca o casa,cine stie! vreau sa spun ca la noi in tara e doar o multa politica cu fierul,si ca atarese numeste opolitica fierosa!

Aualeu Danielas baiatule, n-ai auzit de zone seismice?
Si la noi in tara, in jurul orasului Alba-Iulia e zona seismica zero ca-n Austria. Dar in rest? Deja cum treci Apusenii spre vest ai zona de grad 3-4 pe Richter, incepe sa creasca progresiv spre Timisoara si pre nord-vest. Inspre est nu mai vorbim, ajunge sa fie > 8 in Vrancea, 7,5 in Bucuresti, 7 sud si 6,5 Constanta, Nord-est, etc… Mai e o dunga ceva mai ferita cumva pe traseul Targoviste-Craiova, de grad 6, si cam atat.
Deci daca nu stai chiar langa Alba-Iulia, pune fier tata, cat scrie la normativ daca vrei sa lasi casa copiilor, sau macar cat mai aproape de normativ daca n-ai copii si nici nu te intereseaza aspectul (ca sa includ si partea economica).

Vreau sa fac un zid ,8 metri lungime 2 metri înălțime.ce material am nevoie .va rog.

Depinde pentru ce faceti acel zid daca faceti zid de rezistenta zid de casa de care? Dar pentru detalii 0764454360

”bsterea” OAR-ul nu ia 0,5 % din investitie, asta e taxa de autorizatie ce intra in contul primariei

Eu am o casa caramida parter cu planseu de lemn.Casa are 120mp, cu dimensiuni 9x17m. Sunt 3 ziduri de 17m, la distanta de 4.5m si toata greutatea se descarca pe aceste ziduri. Fundatia casei este din caramida. Doresc sa o mansardez, dar fara sa afectez prea mult interiorul in care locuiesc. Pentru aceasta as face stalpi pe exterior si intrebarea este daca se pot face grinzi de 10m?

SI TOTUSI AU MAI TRECUT 40 de ani de la cutremurul din 77… urmatorul va rade foarte multe case in Bucuresti, vad zilnic ziduri care stau sa cada singure fara ajutor, autoritatile dorm sau ai doare undeva… cei ce stau in ele dorm dar trebuie sa se gandeasca ca intr-o buna zi nu se vor mai trezi, asta este adevarul… doare dar inca se mai poate face ceva acum cand nu e prea tarziu.
Cu respect…

E ok cu bara de 10. Stalpisorii nu se iau in calcul la rezistenta casei ei au rolul de a lega zidaria de caramida. Stalpisorii si centurile asta fac. Daca ai zidarie suficienta ca si procentaj intre 4-7% pe fiecare directie in functie de zona seismica( zona slab seismica 4% zona puternic seismica 7% din suprafata planseului pentru constructiile parter si etaj). In caz de seism zidurile au tendinta de a se desprinde de pe reazem de aceea se leaga prin centuri si stalpi. Ii putem numi ca un bonus adus constructiei.

salut …. am si eu o intrebare … chiar tbuie folosit atata fier ? eu stau intro zona fara cutremure fara calamitati de freun fel … adica bunici mei cand a fost cutremurul de care vb domnu lazar in 1977 si nu in 1974 … aveau casa fara structura de rezistenta si e in picioare si acum … cei drept e crapata ca are 110 ani :)) si sincer cand e sa vina freun dezastru poate sa fie facuta oricum … ma intereseaza un minim necesar ptr o casa sa zicem 10/5-6m parter si in viitor mansarda … si pentru cei cu criticile si cutremurele NU MA INTEReSEAZA DACA REZISTA SAU NU ca la un cutremur peste 8 grade cad si alea cu fier de 20mm

Buna ziua domnule Johnnnnn,
NU va mai agitati atat, oricum calculele pentru fier la o casa se fac de un inginer de specialitate, care semneaza un proiect, raspunde de rezistenta casei dumitale, oricum ar fi nu o sa va cada casa daca respectati proiectul, dar observ ca nu prea va intereseaza.
O zi buna…

Buna ziua vreau sa construesc o casa pe partier de 160m pe proiect am 29 de stalpi cu fier de 12
Mie mi se pare ca e cam mult sfaturi va rog

Situatia e similara cu: Daca umblu beat cu masina si nu am facut accident nici nu am calcat pe nimeni am incalcat legea? Dar cand o voi pati, cum va fi? Asa e si cu seismul…In proiectare nu iti permiti astfel de lucruri pentru ca esti direct raspunzator in caz de hazard…Proiectantul lucreaza dupa normative(legi)…daca scrie in Normativ ca intr-o zona seismica cu un ag=0,16s(de expl) trebuie sa se armeze stalpisorii (si nu STALPII -a nu se confunda-) cu un procent de armare minim 0,8% atunci asa se prevede si prin proiect (vezi INDICATIV P-100/2013 actualizat). Conform Indicativului P100 diametrul minim al barelor longitudinale din centuri si stalpisori sunt minim fi12mm…Partea a 2-a e ca POATE la elaborarea Normativelor de proiectare stau la baza criterii economice…dar asta nu inseamna ca proiectantii nu trebuie sa le respecte, de expl. daca inainte era prevazut fier de 10 si acum dupa schimbare, in Normativ este prevazut la acelasi capitol fier de 12, proiectantul prevede fier de 12. Incaodata Normativele, Indicativele, STAS-urile sunt legi de proiectare care trebuie respectate de catre proiectanti, constructori etc. Asa ca daca ai prevazut la cei 29 de STALPISORI (nu cred ca sunt STALPI)-depinde in ce fel e conceputa proiectarea casei(in cadre sau cu zidarie portanta)- foloseste specificatiile din proiect…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *